View Single Post
Eski 29-06-2009, 10:41   #125
berduray
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Biberin acılık derecesi nasıl ölçülür?

Bizde en popüler acı biberler Urfa'nın isotuyla Maraş'ın mercan renkli kırmızıbiberi.

Oysa dünyada aleppo, anaheim, ancho, bell pepper, cascabel, cayenne, chilaca, chiltepin, cubanelle, de arbol, dundicut, fresno, guajillo, habanero, jalapeno, hungarian wax, red chilli, hot chilli, japanese, mirasol, macho, mulato, pasilla, pepperoncini, piquin, tien sin ve daha nice çeşitleri var.

Acıya dayanıklılarla dayanıksızların bir biberin acılık düzeyi konusunda aynı yorumda birleşmeleri zor.

Birinin "Korkunç acı," dediğine, bir başkası "Bundan bir kilosunu bir oturuşta yerim," diyebilir.


*** Allahtan 1865-1942 yılları arasında yaşamış Wilbur L. Scoville adlı Amerikalı bir farmakolog, biber acılığını ölçme yöntemini bulmuş, bibere acılığını veren maddeyi de 'kapsaisin' diye adlandırmış.

***Onun sayesinde bugün hangi biberin ne kadar acı olduğunu objektif kriterlerle belirleyebiliyoruz.

***Scoville'in ilk deneylerinde değerlendirmeyi insan damağı yapıyordu. Bunun için çeşitli biber türleri püre haline getirilip bir gece alkolde bekletiliyordu. Kapsaisin alkolde ve yağda eridiği için alkol kullanılmıştı.

Bilirsiniz, biberden ağzı yananlar hemen sudan medet umarlar, kapsaisin sudan etkilenmediği için de bunun bir yararı olmaz. Oysa su yerine süt, ayran, bira ya da birkaç yudum şarap içilse yanma hissi çok daha çabuk giderilebilir.

***Biz deneye dönelim; kapsaisin eriyiği şekerli su ile tadımcıların dilleri acılığı hissedemeyeceği oranlarda inceltiliyordu.

*** Sözgelimi eriyik, 30 bin-50 bin kat inceltildikten sonra artık damakta algılanamıyorsa, o biberin kapsaisin değeri 30 bin-50 bin Scoville birimi olarak belirleniyordu.

Günümüzde tadımcılar bu azaptan kurtarılmış durumdalar.

*** Artık Scoville birimini insan damağı yerine modern kromatografi cihazları belirliyor.

*** Bugün artık belli başlı biberlerin acılık skalası var.

*** En altta 0-10 Scoville birimiyle toz kırmızı biber yer alıyor.

***Jalapeno serrano 2 bin-15 bin birimle ortalarda.

*** Habanero 'Red Savina' biberi ise 570 bin birimle rekoru elinde tutmaktayken, 2000'de bu süper biber de tahtını bırakmak zorunda kaldı.

*** Hindistan'ın Tezpur kentinde keşfedilen Naga Jolokia biberinin 850 bin Scoville birimiyle yeni bir rekora imza atması gurmeleri sevindirmesin. Zira bu biberin yenmesi olanaksız. O ancak savunma silahı olarak kullanılan biber gazı üretiminde işe yarıyor.

Acı biber tutkunlarının giderek daha acı olanını aramasının nedeni bilim dünyasınca çözülmüş.

*** Biberdeki kapsaisin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini öylesine şiddetli uyarıyor ki, vücut, acıyı yenmek için, aynı zamanda insanda mutluluk duygusu uyandıran endorfin hormonu salgılamaya başlıyor. Cehennem ziyafetini andıran acı yemeklerin ardından insanın kendini cennetteymiş gibi mutlu hissetmesinin nedeni meğer buymuş.

*** Biber acılığının mideye, bağırsaklara zararı yok. Tersine, sindirim sistemini harekete geçiriyor. Hatta ülser yapan helicobakter pylori bakterilerini öldürüyor.

***C vitamini düzeyi limondakinin iki katı, bilumum diğer vitaminler ve mineraller de cabası. İşin ilginç yanı sürekli acı yemekle tat alma duyusu da körelmiyor. Dolayısıyla sağlık yönünden acının bir sakıncası yok.


Sabah Gazetesi 28/06/2009
pazar eki gurme yazar, Ahmet Örs

kaynak

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön