20-08-2011, 11:38 | #181 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
2 sene önce habanero ekmiştim,acısı eyvallah da ağır bir kokusu olduğu için tadını beğenmedim,bu sene bunu ektim.Haziran başında çimlendirmiştim şimdiki durum bu.Yukarıda söylediğim yöntemle tozlanmasını yaptım. |
20-08-2011, 19:21 | #183 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
Sayın sercan1969 tatlarına bakmak için renginin dönmesini bekliyorum,daha denediğim olmadı. |
21-08-2011, 12:00 | #185 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
Sayın sercan1969, tohumları netten sipariş verdim,2 yaprak nemli kağıt havlu arasında kilitli buzdolabı poşeti içinde 1 haftada kök verdiler,sonra ufak köpük bardakların içinde ilk çimlenmeleri oldu.6-7 yaprak olunca 1 ltlik saksılara aldım,biraz daha büyüyüp 11-12 yaprağa çıkınca forumda okuduğum uç alma Biber işlemini yaptım,son olarak da 3.5 litrelik saksılara aldım.Toprak olarak yapı marketlerde satılan hem yabancı hem yerli marka hazır toprak kullandım(çimlendirirken compo sana yeşil bitki toprağı,daha sonra sihirli toprak).Saksılar pencere camının arkasında durdu hep,fırsat buldukça balkona çıplak güneş görmeleri için çıkarttım. Hasat hele bir olsun,size tadımlık da olsa biberlerden gönderirim. |
22-08-2011, 00:09 | #187 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
Uç almanın mantığını ben de tam bilmiyorum ama işe yaradığı kesin.Ben de bu sene ilk defa uyguladım.Hatta denemek için yetişen iki fideden birinde uç alma yaptım,diğerini olduğu gibi bıraktım.Uç alma uygulanan daha fazla dallanıp yanlardan sürgün verdi,daha sağlıklı gelişti,kendi halinde büyüyen yukarı doğru uzamaya devam etti,uç alınan tomurcuk vermeye başladığında diğeri tomurcuk vermeden uzamaya devam ediyordu.Ben de uç alınmamış olanı da budadım şimdi yeni yeni çiçek açmaya başladı.Fotoğraflarını koyduğum fide ilk uç alma uygulanan fide. |
04-09-2011, 19:58 | #189 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
Sayın sercan1969 henüz kızarmaya başlamadılar.boyları biraz daha büyüdü,iki fidede de yaklaşık 15'er biber var,yeni açan çiçekler artık biber tutmuyor,kapasiteleri galiba bu kadar.internetteki bilgilere göre 5-10 gün içinde kızarma başlayacak.5 gün de tadının oturması için dalında dursa,2-3 hafta içinde yenmeye hazır hale gelirler. |
04-09-2011, 21:37 | #190 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi. |
04-09-2011, 22:10 | #191 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
Alıntı:
http://www.bbc.co.uk/nottingham/cont..._feature.shtml tohumlar çok çok acı olduğu için,acılığı konusunda şüphem yok |
|
04-09-2011, 22:59 | #192 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Evet, sizin resimler linkini verdiklerinize benziyor. Linkte hibrid olduğu yazılı. Dolayısıyla tohumlardan aynını alamazsınız. Fakat bir kaç yıl sabrederseniz açınım gösterecek tohumlardan orijinal çeşitlere ulaşabilirsiniz. Bhut Jolokia hairloom bir çeşit. İzole edilerek yetiştirilirse her yılın yeni tohumlarından aynı biber elde edilebiliyor. |
13-09-2011, 19:20 | #193 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
biberler dün kızarmaya başladı.meyve tutumundan yaklaşık 40 gün sonra olgunlaşmaya başlıyorlar.bütün süreç yaklaşık 100-105 gün sürüyor. |
14-09-2011, 21:52 | #195 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
henüz tadına bakmadım,8-10 gün daha dalında bırakacağım. |
21-09-2011, 18:47 | #197 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
rica ederim,afiyet olsun. ben dün bir tanesinin tadına baktım,ne yazık ki beklediğim kadar acı değil.süs biberi acılığında diyebilirim.2 sene önce ilk koparttığım habanerolar da beklediğim kadar acı değildi,tatlarını beğenmediğim için çoğunu kurutmuştum,kuruyunca bayağı acılaşmışlardı.bunları da biraz daha dalında bekletmek veya kurutmak lazım.lezzeti habanerodan daha iyi,ondaki gibi ağır koku yok. |
22-09-2011, 12:18 | #199 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
bendeki biberlerin dokusu bhut jolokia gibi pütürlü değil,daha çok yukarıda linkini verdiğim dorset naga biberlerine benziyor.tohum sipariş ettiğim yerde bhut jolokia yazıyordu. bir de başka siteden kahverengi(chocolate) bhut jolokia tohumu sipariş etmiştim,onu geç çimlendirdim,şimdi 2 tane çiçeği yeni açtı,eğer meyveleri büyür,pütürlü olursa onun da resimlerini koyarım. |
22-09-2011, 21:57 | #201 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
isim vermeyeyim isterseniz,onun yerine ürünü sattıkları sayfadan bir resim vereyim,bu resmi görenler dilerlerse tohumu almasınlar.yine de ben gönderdikleri tohumun bhut jolokianın başka bir türü olan dorset naga olduğunu zannediyorum. |
22-09-2011, 22:16 | #202 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
İki hafta önce çekmiştim. |
23-09-2011, 21:37 | #203 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
|
Sayın MeyveliTepe tatlarına bakabildiniz mi? |
23-09-2011, 22:16 | #204 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
İki senedir yetiştiriyorum. Geçen sene hiç tadına bakmadım. Tohum aldım sadece. Bu sene çok var. Doğrudan tadına bakmayacağım yine, fakat tatlı yağlık biber ile acı sos hazırlayacağım. Şimdiye kadar 100binlik thai'ler ile hazırlıyordum. Bhut Jolokia'ile hazırlayınca nasıl olacak bakalım. Acı biberlerin acılık değerlerinin yanı sıra, acının nasıl hissedildiğinde de farkları var. Söz gelimi, thai'ler dil yakmaz ama vücudu ısıtır. İlk önce kulak kepçeleri ateş gibi olur, sonra göğüs bölgesi ısınır. Scoville değeri bakımından thai ile Bhut Jolokia arasında on misli fark var. Thai biberlerden yardımcım bir tane sadece ısırdıktan sonra 15 dakika boyunca yarım ton suyu ağzında dolaştırıp sonra da yarım saat ağzını poyraza karşı açık tutmuştu Acı sos yaparken 1 kilo yağlık bibere 10 tane thai kullanılıyor. Bu yıl aynını 2 bhut ile deniyeceğim. Dolayısıyla thai'den on misli acı Bhut Jolokia'ya çok dikkatli davranmak gerek. |
23-09-2011, 22:19 | #205 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bu biberleri hindistanda bir lokantada sipariş ederseniz, tabakta jiletle halka şeklinde zar gibi kesilmiş tek bir dilim geliyormuş. |
24-09-2011, 19:18 | #206 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-09-2011
Şehir: Düzce
Mesajlar: 4
|
meyvelitepe; tohumdan itibaren nasıl bir yöntem izlediniz paylaşır mısınız? ben de sarı karaip biberi tohumunun siparişini verdim. bhut biberini açıkçası cesaret edemedim bahsi edildiği kadar acıysa bir sakatlık doğsun istemedim. |
24-09-2011, 19:41 | #207 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Diğer biberlerden farklı değil. Tohumdan fide yapılıp, fideler dikiliyor. Geçmiş senelerin tecrübesinden dolayı tatlı biberler birinci derece acılardan (thai, habanero, red jamaican, jalapeno vs.) 100 metre uzakta, bhut joloika'ları ise bir büyük saksıya iki fide şeklinde saksılarda acılardan da 40-50 metre uzakta yetiştiriyorum. Acı biberlerle uğraşırken kabuklarına dokunmakta bir sakınca yok. Fakat, kestiğiniz anda çıplak elle dokunmayınız. Mutlaka eldiven kullanın. |
24-09-2011, 19:49 | #208 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bunlar bugünkü durumları. |
24-09-2011, 22:55 | #209 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-09-2011
Şehir: Düzce
Mesajlar: 4
|
maşallah bunlardan baya bi acı sos çıkar doğrusu. acı soslar ticari mi yoksa kendiniz için mi |
24-09-2011, 22:59 | #210 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Kendim ve acısever dostlar için. Kışın bir tabak acılı kurufasulye yedikten sonra karda dolaşmak iyi oluyor |
|
|