agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni386Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-08-2011, 11:38   #181
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
2 sene önce habanero ekmiştim,acısı eyvallah da ağır bir kokusu olduğu için tadını beğenmedim,bu sene bunu ektim.Haziran başında çimlendirmiştim şimdiki durum bu.Yukarıda söylediğim yöntemle tozlanmasını yaptım.

Eklenen Resimler
   
grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2011, 16:43   #182
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Sn grey jolokianız gayet sağlıklı görünüyor.Döl tutumuda harika nazar değmez inşaallah....Meyveleri daha ufak ama tadını ve acılığını test etme şansınız oldumu acaba ?

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2011, 19:21   #183
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Sayın sercan1969 tatlarına bakmak için renginin dönmesini bekliyorum,daha denediğim olmadı.

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2011, 19:39   #184
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Wink

Sn gray biberlerin tamamı ev ortamında mı oluştu? Tamamında yapay dölleme tekniğini kullandınız mı? Biberler kızardıktan sonra takas ya da paylaşım düşünüyormusunuz?

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2011, 12:00   #185
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Sayın sercan1969,
tohumları netten sipariş verdim,2 yaprak nemli kağıt havlu arasında kilitli buzdolabı poşeti içinde 1 haftada kök verdiler,sonra ufak köpük bardakların içinde ilk çimlenmeleri oldu.6-7 yaprak olunca 1 ltlik saksılara aldım,biraz daha büyüyüp 11-12 yaprağa çıkınca forumda okuduğum uç alma Biber işlemini yaptım,son olarak da 3.5 litrelik saksılara aldım.Toprak olarak yapı marketlerde satılan hem yabancı hem yerli marka hazır toprak kullandım(çimlendirirken compo sana yeşil bitki toprağı,daha sonra sihirli toprak).Saksılar pencere camının arkasında durdu hep,fırsat buldukça balkona çıplak güneş görmeleri için çıkarttım.

Hasat hele bir olsun,size tadımlık da olsa biberlerden gönderirim.

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2011, 22:14   #186
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2011, 00:09   #187
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 Mesajı Göster
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?
Uç almanın mantığını ben de tam bilmiyorum ama işe yaradığı kesin.Ben de bu sene ilk defa uyguladım.Hatta denemek için yetişen iki fideden birinde uç alma yaptım,diğerini olduğu gibi bıraktım.Uç alma uygulanan daha fazla dallanıp yanlardan sürgün verdi,daha sağlıklı gelişti,kendi halinde büyüyen yukarı doğru uzamaya devam etti,uç alınan tomurcuk vermeye başladığında diğeri tomurcuk vermeden uzamaya devam ediyordu.Ben de uç alınmamış olanı da budadım şimdi yeni yeni çiçek açmaya başladı.Fotoğraflarını koyduğum fide ilk uç alma uygulanan fide.

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2011, 21:24   #188
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Wink

Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2011, 19:58   #189
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 Mesajı Göster
Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?
Sayın sercan1969 henüz kızarmaya başlamadılar.boyları biraz daha büyüdü,iki fidede de yaklaşık 15'er biber var,yeni açan çiçekler artık biber tutmuyor,kapasiteleri galiba bu kadar.internetteki bilgilere göre 5-10 gün içinde kızarma başlayacak.5 gün de tadının oturması için dalında dursa,2-3 hafta içinde yenmeye hazır hale gelirler.

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2011, 21:37   #190
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2011, 22:10   #191
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.
tohumları bhut jolokia olarak sipariş etmiştim,ama biberlerin şu andaki şekilleri bhut jolokianın kardeşi olan dorset naga'ya benziyor
http://www.bbc.co.uk/nottingham/cont..._feature.shtml

tohumlar çok çok acı olduğu için,acılığı konusunda şüphem yok

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2011, 22:59   #192
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Evet, sizin resimler linkini verdiklerinize benziyor. Linkte hibrid olduğu yazılı. Dolayısıyla tohumlardan aynını alamazsınız. Fakat bir kaç yıl sabrederseniz açınım gösterecek tohumlardan orijinal çeşitlere ulaşabilirsiniz. Bhut Jolokia hairloom bir çeşit. İzole edilerek yetiştirilirse her yılın yeni tohumlarından aynı biber elde edilebiliyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2011, 19:20   #193
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
biberler dün kızarmaya başladı.meyve tutumundan yaklaşık 40 gün sonra olgunlaşmaya başlıyorlar.bütün süreç yaklaşık 100-105 gün sürüyor.

Eklenen Resimler
 
grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2011, 21:14   #194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Wink

Tadına baktıysanız fikrinizi bizle paylaşırmısınız?

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2011, 21:52   #195
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
henüz tadına bakmadım,8-10 gün daha dalında bırakacağım.

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2011, 16:09   #196
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Gönderdiğiniz biberleri bugün aldım. Çok teşekkür ederim.Ben acı biberi çok seven baldızımı kobay olarak kullanmayı düşünüyorum.Bakalım bahsedildiği kadar acımı

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2011, 18:47   #197
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
rica ederim,afiyet olsun.
ben dün bir tanesinin tadına baktım,ne yazık ki beklediğim kadar acı değil.süs biberi acılığında diyebilirim.2 sene önce ilk koparttığım habanerolar da beklediğim kadar acı değildi,tatlarını beğenmediğim için çoğunu kurutmuştum,kuruyunca bayağı acılaşmışlardı.bunları da biraz daha dalında bekletmek veya kurutmak lazım.lezzeti habanerodan daha iyi,ondaki gibi ağır koku yok.

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 08:33   #198
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Sn grey bhutların meyve şekli tam böylemiydi. İnternetteki fotoğraflarda meyveler sanki daha şekilsiz....Bu meyvelerin formu çok düzgün....

Eklenen Resimler
 
sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 12:18   #199
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
bendeki biberlerin dokusu bhut jolokia gibi pütürlü değil,daha çok yukarıda linkini verdiğim dorset naga biberlerine benziyor.tohum sipariş ettiğim yerde bhut jolokia yazıyordu.
bir de başka siteden kahverengi(chocolate) bhut jolokia tohumu sipariş etmiştim,onu geç çimlendirdim,şimdi 2 tane çiçeği yeni açtı,eğer meyveleri büyür,pütürlü olursa onun da resimlerini koyarım.

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 20:55   #200
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Sn grey sakıncası yoksa tohumu aldığınız sitenin ismini yazarmısınız. Başkalarıda aynı hataya düşmesin...

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 21:57   #201
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
isim vermeyeyim isterseniz,onun yerine ürünü sattıkları sayfadan bir resim vereyim,bu resmi görenler dilerlerse tohumu almasınlar.yine de ben gönderdikleri tohumun bhut jolokianın başka bir türü olan dorset naga olduğunu zannediyorum.

Eklenen Resimler
 
grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 22:16   #202
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  bhut_jolokia.jpg
Views: 2429
Size:  49.9 KB

İki hafta önce çekmiştim.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 21:37   #203
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 13
Sayın MeyveliTepe tatlarına bakabildiniz mi?

grey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 22:16   #204
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
İki senedir yetiştiriyorum. Geçen sene hiç tadına bakmadım. Tohum aldım sadece. Bu sene çok var. Doğrudan tadına bakmayacağım yine, fakat tatlı yağlık biber ile acı sos hazırlayacağım. Şimdiye kadar 100binlik thai'ler ile hazırlıyordum. Bhut Jolokia'ile hazırlayınca nasıl olacak bakalım.

Acı biberlerin acılık değerlerinin yanı sıra, acının nasıl hissedildiğinde de farkları var. Söz gelimi, thai'ler dil yakmaz ama vücudu ısıtır. İlk önce kulak kepçeleri ateş gibi olur, sonra göğüs bölgesi ısınır. Scoville değeri bakımından thai ile Bhut Jolokia arasında on misli fark var. Thai biberlerden yardımcım bir tane sadece ısırdıktan sonra 15 dakika boyunca yarım ton suyu ağzında dolaştırıp sonra da yarım saat ağzını poyraza karşı açık tutmuştu

Acı sos yaparken 1 kilo yağlık bibere 10 tane thai kullanılıyor. Bu yıl aynını 2 bhut ile deniyeceğim.

Dolayısıyla thai'den on misli acı Bhut Jolokia'ya çok dikkatli davranmak gerek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2011, 22:19   #205
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu biberleri hindistanda bir lokantada sipariş ederseniz, tabakta jiletle halka şeklinde zar gibi kesilmiş tek bir dilim geliyormuş.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 19:18   #206
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-09-2011
Şehir: Düzce
Mesajlar: 4
meyvelitepe;

tohumdan itibaren nasıl bir yöntem izlediniz paylaşır mısınız? ben de sarı karaip biberi tohumunun siparişini verdim. bhut biberini açıkçası cesaret edemedim bahsi edildiği kadar acıysa bir sakatlık doğsun istemedim.

ursakcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 19:41   #207
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Diğer biberlerden farklı değil. Tohumdan fide yapılıp, fideler dikiliyor. Geçmiş senelerin tecrübesinden dolayı tatlı biberler birinci derece acılardan (thai, habanero, red jamaican, jalapeno vs.) 100 metre uzakta, bhut joloika'ları ise bir büyük saksıya iki fide şeklinde saksılarda acılardan da 40-50 metre uzakta yetiştiriyorum.

Acı biberlerle uğraşırken kabuklarına dokunmakta bir sakınca yok. Fakat, kestiğiniz anda çıplak elle dokunmayınız. Mutlaka eldiven kullanın.

agozce beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 19:49   #208
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Name:  bhut.jpg
Views: 2508
Size:  67.7 KB

Bunlar bugünkü durumları.

agozce, almira ve mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 22:55   #209
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-09-2011
Şehir: Düzce
Mesajlar: 4
maşallah

bunlardan baya bi acı sos çıkar doğrusu. acı soslar ticari mi yoksa kendiniz için mi

ursakcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2011, 22:59   #210
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Kendim ve acısever dostlar için. Kışın bir tabak acılı kurufasulye yedikten sonra karda dolaşmak iyi oluyor

alimallah, almira ve mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024