View Single Post
Eski 19-09-2009, 05:44   #140
acemi ciftci
Ağaç Dostu
 
acemi ciftci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 213
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Siz siz olun, biberi denemeden önce yanınızda limon ve ekmek bulundurun. Limon asidik yapısı ile biber ile reaksiyona girer ve acısını alır. Netde seyrettiğim diğer videolarda süt içiyorlar hep. Süt laktik asit içerdiği için aynı şey olsa gerek.

Sakın üzerine su içmeyin .Su içerseniz biberin tadının ağzınızın içinde iyice yayılmasını sağlarsınız.
Aslında sütün işe yaramasının sebebi asit değil. Çözücülerin çözünenler üzerinde etkili olabilmesinin ilk kuralı ikisinin de benzer yapılara sahip olmasıdır. Molekül dizilimine göre polar olan çözücü polar maddeleri daha iyi çözerken, apolar olan çözücüler apolar maddeleri çok daha iyi çözer. Sütün yapısı ve acının içeriği de benzer durum gösterir.

Aslında hissettiğimiz acı da bir tat duyusu değildir. Cildimiz 5 katmandan oluşmuştur. Bu katmanların sayısının 5 olmadığı yerler vardır. Buralarda en üstteki 2 katman olmadığı için tam anlamıyla dış etkilerden koruma sağlanamaz. Bu yerlerden bazıları, dudak, ağız boşluğu, göz ve boşaltım kanalının sonunda yer alan anüstür. O yüzden acıyı elimize sürersek canımız yanmaz ama gözümüze değerse yanar. Hatta gözünüze değdiğinde dikkat ederseniz yediğiniz zamanki hissettiğiniz acıyla aynı acıyı hissedersiniz. "Yemesi güzel de, bir de çıkışı var" lafının sebebini de anüsün bu koruyucu katmanlardan yoksun oluşu açıklar.

Yani uzun lafın kısası biber yediğimizde canımızı yakarız. Tat alma duyumuzu kullanmayız. Asıl soru ise ben nasıl bu tohumlardan elde edip canımı yakabilirim?


Düzenleyen acemi ciftci : 19-09-2009 saat 05:47 Neden: alıntı düzeltildi
acemi ciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön