PDA

View Full Version : Domates Yetiştirme

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11

silbastan
02-06-2009, 22:21
Sayın Silbaştan,

Domates fidenizin cinsi oturak (bodur) cinsi ise o kıyamadığınız koltuk uzantılarınıza hiç bir şey yapmayın. Onlardan da bolca domates alırsınız ama fide cinsi sırık (sarılıcı) cins ise yani bir destek çubuğu veya ipe sarılarak büyüyorsa çıkan koltukları üzerinde tomurcuk oluşumu oluncaya dek beklemeden koparmak zorundasınız. Çünki her çıkan koltuk yeni bir gövde gibi davranmaya ve kendi bildiği yöne uzamaya devam edecektir. Çubuğa ve ipe sarmakta zorlanmaya başlayacaksınız. Ayrıca sırık cinsinde fidenin meyve verimini düşürdüğü söylenmektedir.

Aciklama icin tesekkür ederim Sayin Sarican, simdi anladim olayi :))

celalsungur
03-06-2009, 18:17
Sn.celalsungur,

Benim de zamanında bu forumda sorarak öğrendiğim üzere, aşağıda Yavuz Bey'den alıntıladığım fotoğrafta beyaz ile işaretlediğim çiçek oluşumunu budamayacaksınız, sadece kırmızı renkle işaretlediğim noktadaki tali sürgünü budayacaksınız. Buradaki püf noktası, ana dal ile gövdenin tam kesiştiği noktadan çıkan sürgünlerin budanması. Bu noktanın dışındaki oluşumlara, durum belirginlik kazanana kadar dokunulmamalı.

Sevgili lerdemir, uğurtelefon ilginize teşekkür ederim.
Sevgili mandalina, domates yetişsin bir tanesini telif ücreti olarak senin için ayıracağım.;)

ersinsen
05-06-2009, 11:59
arkadaşlar ben bu koltuk alma işini bi türlü anlayamadım alt dallarda belirgin görünmesine rağmen en tepe kısımlarında bu ayırımı nasıl yapacagımı kavrayamadım..hangisi ana dal handisi yan dal hangisi koltuk kısmı tam belirgin olmuyor..fidelerimede zarar vermek istemiyorum bu konuda en tepe kısımda budamaya nasıl karar verecem yardımcı olabilirseniz sevinirim şimdiden tesekkürler

ugurtelefon
05-06-2009, 14:42
alt dallarda eminsen buda,üst dallarda ise çözümleme yapamadıysan acele etme,biraz büyüsün o zaman belirginleştiğinde budama yaparsın.

ersinsen
05-06-2009, 20:43
tesekkur ederim anladım ama koltuk almassam sorun olurmu

aydın
05-06-2009, 20:49
tesekkur ederim anladım ama koltuk almassam sorun olurmu

Çalılaşma olur bitkide. Ürün kalitesi azalır. Geçen sene bir domatesin yan dallarını almadığımda ne bitkinin meyvesi kızardı, ne de herhangi bir sonuç alınabildi. Ama çok heybetli ve kalabalık gösteriyordu. :p

lerdemir
06-06-2009, 15:05
Bu başlıkta, evde domates yetiştirenlerin domates çiçeklerinin tozlaştırılması için parmağımızla çiçeği kırmayacak kadar vurmamız söylenmişti.

Bu konuda sormak istediğim detay ise, çiçek hangi safhaya geldiğinde bunu uygulayacağız? Ekteki fotoğraflarda hangi evresinin uygun olduğunu gösterebilmeniz açısından, evimdeki domateslerdeki çeşitli evrelerdeki çiçekleri görüntüledim.

Bu arada,1. ve 4. fotoğraflarda birer adet çiçeğin kuruduğunu göreceksiniz. Bu normal midir?

84316

84317

84318

84319

Sarıcan
06-06-2009, 19:36
Sevgili lerdemir,

2. ve 3. resimdeki pozisyonda çiçek açık vaziyette iken fiskeleyin veya bir sulu boya fırçası ile minik minik fırçalayın.

Sonuçta döllenen çiçekte, döllenmeyen çiçekte 1. ve 4. resimdeki gibi çiçekler kapanıp kuruyacaktır. Döllenmiş olanın sapa yakın kısmı biraz şişkin olacaktır. Bir iki gün sonrada kuruyan çiçek düşüp boncuk gibi domatesle tanışırsınız.

Sarıcan
06-06-2009, 19:40
Sn. ersinsen,

Domates fidenizin cinsi sırık mı? (sarılıcı tip mi?) , oturak mı? Bunu bilmezseniz koltuk almada yanlış birşey yapabilirsiniz.

ersinsen
07-06-2009, 08:22
sanırım sırık domates sarıcan

lerdemir
07-06-2009, 12:03
İlgi ve destek için çok teşekkür ederim Sn.Sarıcan.

ersinsen
08-06-2009, 11:13
arkadaşlar domates fidelerimden birinin yaprakları koyu yeşil ve belirli bir boyda kaldı yaprakları irir ve ne çiçek veriyor nede dal atıyor ama bugun farkettım de kokunun dip kısmından bir dal vermiş ama bu biraz saçma degilmi neden gövdenin dibinden dal atmış olabılır ve nie normal bi gelişim gostermio acaba bilginize tesekkur ederim

Sarıcan
08-06-2009, 11:32
arkadaşlar domates fidelerimden birinin yaprakları koyu yeşil ve belirli bir boyda kaldı yaprakları irir ve ne çiçek veriyor nede dal atıyor ama bugun farkettım de kokunun dip kısmından bir dal vermiş ama bu biraz saçma degilmi neden gövdenin dibinden dal atmış olabılır ve nie normal bi gelişim gostermio acaba bilginize tesekkur ederim

????????????????????????????????

Arkadaşlar, domates fidelerimden birinin yaprakları koyu yeşil ve belirli bir boyda kaldı. Yaprakları iri ve ne çiçek veriyor ne de dal atıyor. Ama bugün farkettim de kökünün dip kısmından bir dal vermiş ama bu biraz saçma degil mi? Neden gövdenin dibinden dal atmış olabilir ve niye normal bir gelişim göstermiyor acaba? Bilginize. Teşekkür ederim.

Demek istedin herhalde.

ugurtelefon
08-06-2009, 11:38
Ersinsen
Bitki dünyası ilginçliklerle dolu;)
Terasımda 7 adet sırık domates fidesi var.
2 tanesi daha önce,diğer 5 tanesi ise sonradan yetiştirdiğim fideler.

ilk domatesleri çıkan fidenin,domates salkımında en büyüğü değilde,2.'ci çıkan domatesi kızarmaya başladı,büyük domates yeşil,diğer küçükler kızarmaya başladı.neden büyük kızarmadı anlayamadım.
yani ilginçlik diz boyu:D

bu arada 1 haftadır terasımdan biber yiyorum,taze taze,ilaçsız,hormonsuz,çıtır çıtır.Patlıcanlardan bir tanesi meyvesini gösterdi,kara kara tombak patlıcan.

ersinsen
08-06-2009, 13:35
Düzeltme için teşekkür ederim. Bilginin önemli olduğunu düşündüğüm için noktalamalara dikkat etmedim.Madem noktalamalar önemli bundan sonra dikkat ederim...

ersinsen
08-06-2009, 13:38
Evet bitkiler farklı davranışlar sergilio ve ben bunlara yabancıyım o yüzden ne yapacagımı tam olarak bilemiyorum.Buda işin cekici kısmı sanırım.İlginiz için teşekkür ederim Sn.Ugurtelefon

ersinsen
09-06-2009, 09:09
Bu arada sormak istediğim bişey daha var domateslerim sağlıklı görünmelerine karşın 3 çiçeğini döktü.Neden döktü anlayamadım bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

ERKAN1974
10-06-2009, 10:17
Balkonuma diktiğim domatesler dip seviyerinden kurumaya incelmeye daha sonrada hepten yok olmaya başladı.
Ne yapabileceğim konusunda fikirlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

ugurtelefon
10-06-2009, 16:51
Balkonuma diktiğim domatesler dip seviyerinden kurumaya incelmeye daha sonrada hepten yok olmaya başladı.
Ne yapabileceğim konusunda fikirlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Erkan sanırım Çökerten gibi bir hastalık musallat olmuş.
Benimde ilk fidelerimden 1 tanesi bahsettiğiniz gibi olmuş,söküp atmıştım.
Bitkinin toprakla temas ettiği boğaz bölgesinde kararma,siyahlaşmave morarmış bir halka şekli oluyor.O kısımdan bitki ayakta zor duracak kadar zayıflıyor,tüm yaprak ve dallar soluyor.
Bildiğim kadarıyla bulaşıcı birşey,diğerlerinden ayıtmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.

Bu arada siteye yeni üye olduğum günlerde ilk sizin balkon bahçenizi görmüş,imrenmiştim.Bana ilk fikir veren ve bu bahçecilik işine heveslenerek girmemi sağlayan sizin fotoğraflarınızdı.Şimdi bende hergün suladıkça bolca taze biber yiyorum.İnşallah önümüzdeki günlerde patlıcan,salatalık ve domateslerinde tadına bakacağım.

ERKAN1974
10-06-2009, 19:54
Erkan sanırım Çökerten gibi bir hastalık musallat olmuş.
Benimde ilk fidelerimden 1 tanesi bahsettiğiniz gibi olmuş,söküp atmıştım.
Bitkinin toprakla temas ettiği boğaz bölgesinde kararma,siyahlaşmave morarmış bir halka şekli oluyor.O kısımdan bitki ayakta zor duracak kadar zayıflıyor,tüm yaprak ve dallar soluyor.
Bildiğim kadarıyla bulaşıcı birşey,diğerlerinden ayıtmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.

Bu arada siteye yeni üye olduğum günlerde ilk sizin balkon bahçenizi görmüş,imrenmiştim.Bana ilk fikir veren ve bu bahçecilik işine heveslenerek girmemi sağlayan sizin fotoğraflarınızdı.Şimdi bende hergün suladıkça bolca taze biber yiyorum.İnşallah önümüzdeki günlerde patlıcan,salatalık ve domateslerinde tadına bakacağım.

Cevap ve ilginize teşekkür ederim.
Geçen yılda başka bir hastalık musallat olmuştu. Yine söküp atmıştım.
Yine Söküp atıyorum. umarım geride kalanlara birşey olmaz diyim.
Bu yılki bahçem yine ona benziyor. sizin gibi bende patlıcan diktim.
Hiçbir ürünüm geçen yılki neşesinde değil. Geçen yıl çok neşeli idiler.
Umarım bahçeniz neşeli ve bereketli olur.

ServetAydoğan
11-06-2009, 08:56
Merhaba Erkan Bey,

Bu sene geçen sene kullandığınız toprağı mı kullanıyorsunuz yoksa yenilediniz mi ?

efe-can
11-06-2009, 09:27
Sn Erkan1974

Diğer fidelerinize kalsiyum takviyesi yapın. Sanırım sorun hallolur.

nesecik
11-06-2009, 12:50
Yaklaşık 1 ay önce domates yerken birden domates çekirdeklerinden fide elde etmek aklıma geldi.Ve küçük domates (sanırım cherry)çekirdeklerini bir kaba koyup 1 saat güneşte kuruttuktan sonra minik bir deterjan kabına ektim.aslında yalnızca deneme amacı ile yapmıştım küçük fideler çıkınca önce yabani ot sandım bunları ama yinede bakmaya devam ettim:Dyapraklar geliştikçe domates olduğunu anladım.bilenler varsa domates olduğunu onaylarsa sevirim:) çünkü aynı kaba limon ve biber çekirdeği de ekmiştim:D

aydın
11-06-2009, 13:46
Sevgili neşecik, tam üç adet domates fideniz bulunmakta. Hayırlı olsun. :)

ERKAN1974
11-06-2009, 23:30
Merhaba Erkan Bey,

Bu sene geçen sene kullandığınız toprağı mı kullanıyorsunuz yoksa yenilediniz mi ?

Yeni toprak ilavesi ve yeni hayvan gübresi ilavesi yaptım. Bitkiler 1 karışı geçtikten sonra ise çok azda ziraat gübresi ilavesi yaptım.

ERKAN1974
11-06-2009, 23:31
Sn Erkan1974

Diğer fidelerinize kalsiyum takviyesi yapın. Sanırım sorun hallolur.
kalsiyumu nerden temin edebilirim. Direkt olarak alınıp uygulanabiliniyormu.
Geçen Sene çok güzel olan bahçem bu sene neşesiz.

ERKAN1974
11-06-2009, 23:41
Domateslerimde olan her ne bilmem. Salatalıklarımda yapraklarını aşağıya çevirdi. inceldiler ve soldular. 5 kök söktüm. Bi 5 tanesi daha gidecek gibi.
cins ayrımı yok f1 de aynı, çengelköyde. ne olduysa bahçeme canlılık yok.
Neşeli bahçenin yaprakları başka yeşil oluyor.

Geçen yıl ilk senesiydi bahçenin işten eve başka bir heyecanla gelir sulardım bahçemi.
Bu sene öyle değil. 8 aydır ciddi olarak krizden etkilenmiş biriyim. Sanki bitkiler bunu biliyor. Ev sahibi neşesiz olunca bitkilerde neşesiz oluyor.
13 yıllık kılıcım vardı. Dallarının sayısını inanın sayamazdınız uzunluğu ise 1 metreyi geçmişti. O 1 metreyi geçince ev sahibi olmuştum.
İşsiz kaldığım gün solmaya başladı 3 günde bir bir yaprak soldu. 3 ay önce ise son yaprağını çöpe attım.
Diyeceğim şu ki bitkiler sahiplerinin ruhuna göre büyüyor.
Ben bitkilerimin karşısında tohumdan başlarını kaldırdılar kaldıralı bir kere gülmedim. Onlar bana gülermi ?

Dudi
12-06-2009, 08:27
Gerçekten çocuk gibi bitkilerde, azıcık ilgiyi azalt küsüyorlar. Tecrübeyle sabit yani :) Domates fidelerimi danaburnu didiklediği halde ayakta kalmaya çalışıyorlar.

nesecik
12-06-2009, 09:39
Sevgili neşecik, tam üç adet domates fideniz bulunmakta. Hayırlı olsun. :)
Teşekkür ederim :) :) :)

ERKAN1974
12-06-2009, 10:48
Kalsiyumu nerden bulabileceğim konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
Direkt ziraat ürünleri satan yerden alınabiliniyormu . yoksa ahır gübresi eritmem fayda sağlarmı.

ServetAydoğan
12-06-2009, 13:20
Erkan Bey, kalsiyum için yağsız sütü su ile karıştırarak verebilirsiniz diye biliyorum, yanlışım varsa bilgisi olan arkadaşlar düzeltirler. Ben bu sene domateslere 2 kere bu uygulamayı yaptım, en azından bir zararını görmedim.

Dudi
13-06-2009, 13:07
Domates salkımım gelişmeye devam ediyor :)

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-salk_m.jpg

radem63
13-06-2009, 13:46
Sevgili Dudi'nin yolladığı domates tohumların dan çimlendirdiğim fidelerim.
(Tekrar teşekkür ederim Dudi:))

izzeterisen
13-06-2009, 14:15
Bu başlıkta, evde domates yetiştirenlerin domates çiçeklerinin tozlaştırılması için parmağımızla çiçeği kırmayacak kadar vurmamız söylenmişti.

Bu konuda sormak istediğim detay ise, çiçek hangi safhaya geldiğinde bunu uygulayacağız? Ekteki fotoğraflarda hangi evresinin uygun olduğunu gösterebilmeniz açısından, evimdeki domateslerdeki çeşitli evrelerdeki çiçekleri görüntüledim.

Bu arada,1. ve 4. fotoğraflarda birer adet çiçeğin kuruduğunu göreceksiniz. Bu normal midir?

84316

84317

84318

84319

İkinci resimdeki ve üçüncü resimdeki solda bulunan çiçek uygun gibi görünüyor. Veya bu çiçeğin biraz daha iler devresinde titretme yapmanız gerekir. Eğer bitkileriniz açıkta ise buna gerek yok. Arılar, rüzgar gibi etkiler bunu çözer sanıyorum. Ayrıca parmağınızla çiçeği değil salkım sapını titreteceksiniz.

Dudi
13-06-2009, 14:22
Sevgili Dudi'nin yolladığı domates tohumların dan çimlendirdiğim fidelerim.
(Tekrar teşekkür ederim Dudi:))

Rica ederim. Güle güle büyüt, kocaman domateslerin olsun :D

almira
13-06-2009, 16:10
Benimkiler fida yetiştirmek için kullandığım torbalarda kendiliğinden çıktılar.Bende kopartmaya kıyamadım.Şimdi çiçekteler.Yakında domateslerinide görürüz inşallah.

radem63
13-06-2009, 18:28
Rica ederim. Güle güle büyüt, kocaman domateslerin olsun :D

İnşallah Dudi:)
Senin domatesle benimki aynı tohumdan mı acaba?

gravel
13-06-2009, 19:34
kalsiyumu nerden temin edebilirim. Direkt olarak alınıp uygulanabiliniyormu.
Geçen Sene çok güzel olan bahçem bu sene neşesiz.

Sayın Erkan, haşladığınız yumurtanın suyunu dökebilirsiniz. Yumurta kabuklarını da ufalayıp toprağına karıştırın.

aydogmus
13-06-2009, 20:35
buda benim domatezim yapraklarında azda olsa sararma var güvercin gübresi ile besliyorum bakalım nasıl olacak
86452
86453

Dudi
13-06-2009, 21:26
İnşallah Dudi:)
Senin domatesle benimki aynı tohumdan mı acaba?

Hayır bundan değil sendekiler. Sana gönderdiğimde bunlar yoktu elimde, o yüzden bunlardan gönderemedim.

ERKAN1974
16-06-2009, 17:04
Sayın Erkan, haşladığınız yumurtanın suyunu dökebilirsiniz. Yumurta kabuklarını da ufalayıp toprağına karıştırın.
Teşekkür ederim. Uyguluyorum.

ERKAN1974
16-06-2009, 17:04
Erkan Bey, kalsiyum için yağsız sütü su ile karıştırarak verebilirsiniz diye biliyorum, yanlışım varsa bilgisi olan arkadaşlar düzeltirler. Ben bu sene domateslere 2 kere bu uygulamayı yaptım, en azından bir zararını görmedim.

Teşekkür ederim. Uyguluyorum.

ERKAN1974
16-06-2009, 17:07
Bahçemde;
Domates, Salatalık, Biber (Sivri, acı, Dolmalık ) , Patlıcan var.
Bunlara Ziraat Gübresi ve Toprak altına uygulayabileceğim ilaç olarak ne önerebilirsiniz.

Agaclar.net in yayınlanmış olan bir dergisinde domates hastalıkları vardı.
Domatesimdeki hastalığın adı çökertme . tabi yanılmıyorsam. Salatalıktaki hastalığı bilmiyorum.
Teşekkürler.

Sarp99
17-06-2009, 08:06
Merhabalar,

İki adet pembe domates fidem var ama oturak mı sırık mı bilemiyorum. İlk çiçeklerinden hemen sonra hem çiçeğinin hem de tüm yapraklarının gövdesi ile birleştiği yerden koltuk vermeye başladı. Agaclar.net'te okuduklarımdan anladığım kadarıyla sırık cinsinde koltuk sadece çiçeğin altındaki yapraktan çıkıyor. Sorum şu ki; Acaba benim pembeler sırık mı yoksa oturak mı?

ServetAydoğan
17-06-2009, 08:18
Sayın Sarp99, bildiğim kadarıyla pembe domates sırık cinstir.

Kolay gelsin...

sroglu
17-06-2009, 11:59
merhaba bende yeni domates yetiştiricilerindenim sayın ashtead size teşk.ederim.

ağaçlarısev
17-06-2009, 13:01
Domateslerim çıktı ama çok ufaklar hiç büyümüyürlar bana yardım edebilecek biri var mı?

izzeterisen
17-06-2009, 18:31
Sadece torfta ise büyümezler.

ağaçlarısev
17-06-2009, 18:36
sadece torf da değiller bahçe toprağı gübrede var ama büyümüyorlar

izzeterisen
17-06-2009, 18:39
o zaman fotoğraf? Belki bir şey anlayabiliriz

sroglu
18-06-2009, 10:13
domates severlerin arasına hoş geldiniz sayın neşecik:) bende yeni başladım biraz hüsrana uğradım ancak azimle devam edeceğim bu işe..hatta dün bu mevsimde olmaz denmesine rağmen bi ümüt yine tohum ektim..bakalım kısmet:)

bpınar
18-06-2009, 15:12
Arkadaşlar;şimdide domatesimde sorun var,forumdaki tüm tavsiyelerinize uydum ,2 adet domates fidem baya büyüdü birsürüde domatesi var,oturak cins,çokcada çiçeği var,sıkıntım şu;ilk çıkan domateslerim-ki ceviz kadarlar-altından siyahlaşma oldu .aşağıdaki resimdekine çok benziyor domatesim,resmi forumdan buldum...
Siyahlaşma tüm domatesi saracakmı?
Kızarmadan dökülecekler mi?
İlaç bayisine gidip fikir alayım dedim salvox isimli mancozeb içeren ilacı önerdi,ilaçsız tedavisi yokmu,forumda bakırlı preparatlar deniyor,salvox bakırlımı ne yapabilirim,bütün domateslerimi sararmı bu hastalık?ilk defa domates yetiştiriyorum...çok soru soruyorum ama çok da endişeliyim,bebeğim gibi oldular ,heran gelişmelerini izliyorum,müthiş birşey...

Birol Ketenci
18-06-2009, 20:25
Sayın Bpınar
Deneyimli arkadaşlar fikirlerini söyleyecektir ancak bende bildiğim ya da bildiğimi sandığım kadarıyla cevaplayayım.
Sorununuz çiçek burnu çürüklüğü ve sebebi daha çok kalsiyum eksikliği ve düzensiz sulama olarak ifade ediliyor. Bahsettiğiniz ilacı bilmiyorum ancak bu sorun fizyolojik diye biliyorum ilaç gerekmiyor. Bu tür meyveleri dalında tutmadan koparıp çöpe atın. İlaç yerine yapraktan kalsiyum içerikli sıvı gübre verebilirsiniz. Sulamayı düzenli yaparak toprağın kurumamasını sağlayın.

bpınar
19-06-2009, 00:45
Çok teşekkür ederim Birol bey,birde ben sıvı bitki besini diye satılan üründen kullanmıştım domatesler fideyken,şimdi kalsiyum versem fazla gelirmi acaba?

izzeterisen
19-06-2009, 12:27
Bitkilerde Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Bitkilerde kalsiyum noksanlığına bağlı belirtiler kalsiyum içerikleri yüksek olan çoğu mineral topraklarda nadiren görülür. Ancak başta asit tepkimeli topraklar olmak üzere çeşitli nedenlerle yeterli düzeyde kalsiyum alımının gerçekleşemediği topraklarda kalsiyum noksanlığı belirtileri bitkilerde yaygın ve belirgin şekilde günümüzde ortaya çıkmaktadır. Bitkilerde kalsiyum noksanlığının tipik belirtisi meristematik dokulardaki gelişme gerilemesidir. Noksanlık belirtileri önce büyüme noktalarında ve genç yapraklarda görülür. büyüme yerleri çoğunlukla öldüğünden bitkide yeni sürgünler oluşmaz. Genç yapraklarda sararma ve şekil bozulmaları olur. noksanlığın ileri aşamalarında ise yaprak kenarlarında siyah ve kahverengi nekrozlar oluşur. noksanlıktan zarar gören dokular, hücre duvarları eridiğinden yumuşak bir yapı kazanır.
Kalsiyum noksanlığı asit tepkimeli topraklarda yetişen çay bitkisinde çok sık ve yaygın şekilde görülür. Çay bitkisi kalsiyum noksanlığında bodur gelişme gösterir ve 3-3,5 ay içerisinde yapraklarda noksanlık belirtileri ortaya çıkar. Yapraklarda kalsiyum noksanlığının görünen ilk işareti orta damar boyunca yaprağın kıvrılmasıdır. Aynı zamanda yaprak ayası kayık şeklini alır. Yapraklar kalınlaşır ve gevşek bir yapı gösterir. Kalsiyum noksanlığının en belirgin işareti genç yaprakların alt kısımlarında fazla sayıda yarı şeffaf lekelerin oluşmasıdır. Bu lekeler giderek büyüyüp belirginleşir ve nekrotik alanları oluşturur. En sonunda bu alanlar kuruyarak yaşamını yitirir.
Kalsiyumun bitkilere yarayışlı şekli Ca2+ 'dır. Bitki dokularında Ca2+ iyonları ksilem iletim borularında su ile birlikte yukarı doğru taşınır. Ksilem suyunda Ca2+ iyonları konsantrasyonu düşük ise meyvelere ulaşan Ca2+ iyonları miktarı yetersiz kalır ve meyvelerde noksanlık belirtileri görülür. Toprakta su yetersizliği , NH4-N beslenmesi ve yüksek tuz konsantrasyonu ksilem suyundaki Ca2+ iyonları miktarını azaltır. Bunu bir sonucu olarak meyvelerde kalsiyum noksanlığı belirtileri ortaya çıkar.
Toprak çözeltisinden Ca2+'un alınması kök uçlarında gerçekleşmektedir. Bu nedenle yeni köklerin oluşumunu engelleyen düşük sıcaklık, yetersiz havalanma vb. etmenler Ca2+ alımını engelleyerek noksanlığa neden olur. Flöem dokularında bulunan Ca2+ immobildir. Bu nedenle daha önce absorbe edilmiş olan kalsiyumun meyve olumu döneminde flöeme taşınarak meyveye ulaşması güçtür. Meyve olumu evresinde topraktan yeterli miktarda Ca absorbe edilerek ksilem yoluyla meyveye ulaşamadığı durumda meyvelerde Ca noksanlığı belirtileri görülür.
Yeterli düzeyde kalsiyum bulunmaması durumunda meyveler zamanından önce olgunlaşır. Dokuları gevşek olan bu meyveler depo edilmek için uygun değildir. Kalsiyum noksanlığı olan topraklarda nodül oluşturan bakteri miktarı azdır. Bu nedenle baklagil bitkileriyle gerçekleştirilen azot fiksasyonu olumsuz şekilde etkilenir. toprakta aşırı su, düşük pH, aşırı amonyumlu gübre uygulaması kalsiyum noksanlığına neden olur. Yüksek potasyum ve fosfor beslenmesi kalsiyum noksanlığına neden olur. kurak yöre toprakları tekstürleri ne olursa olsun kalsiyumca varsıldırlar.
Domateste Kalsiyum Noksanlığının belirtileri :
Yaprakta:
Önce genç yapraklar deforme olur, genç yaprak kenarlarında kloroz, esmer lekeler ve kurumalar, nekrotik lekeler görülür. Yaprak kenarları düzenli olmayan bir tarzda kıvrılır. Yapraklar küçük ve dardır. Yaprak kenarları önce sarı-yeşil, sarı, sonra kahverengine döner. Sonuçta yaprak ölür. Yaşlı yapraklarda damar aralarında kloroz gelişir ve dağınık nekrotik lekeler görülür. Bu yapraklar en sonunda ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder. Bitkinin orta yerindeki yapraklarda, yapraklar kurumadan önce, yaprak kenarlarından başlayıp ortasına doğru yayılan sarımsı kızıl renkte lokal renk değişmeleri görülür. Önceleri yeşil rengini koruyan fakat çoğunlukla cılız kalan yaprak sapları, daha sonra canlılıklarını yitirmekte ve yapraklar dallara yapışık gibi bükülürler.
Çiçek ve meyvede;
Meyveler küçük kalır. Meyvelerde çiçek burnu çürüklüğü, dairevi meyve ucundan yukarıya doğru ilerleyen kahverengi çürümeler görülür. (çiçek burnu çürüklüğü = blossom end rot ) Vaktinden önce kızaran meyveler yumuşak bir hal alıp dökülür. Çiçek oluşumu azalır. Salkım ucundaki çiçek salkımları ölür. Meyvede % 0,08'den daha az Ca içeren meyveler çiçek burnu çürüklüğüne yakalanır. Fazla amonyumlu azotla beslenme durumunda yapraklarda Ca içeriği azalır, yapraklarda Ca içeriği azaldıkça çiçek burnu çürüklüğü oranı artar.
Kök, gövde ve sürgünde;
Önce yaprak kenarları gibi kök uçlarında da yani genç dokular zarar görür. Kökler zayıf gelişir ve kahverengileşir. Bitki boyu kısalır. Vegetasyon noktası, sürgün ucu kurumaya başlar ve ölür. Kalsiyum noksanlığı belirtileri yukarıdan aşağıya doğru seyreder.
Amonyumlu gübrelerin kullanımı, toprakta su yetersizliği, yüksek tuz konstrasyonu ksilem suyundaki Ca+2 iyonları miktarını azaltır. Topraktan kalsiyum en iyi pH: 6,5-9 arasında bitkiler tarafından alınır.

Bazı kimyasal gübrelerin kalsiyum içerikleri (%)
Kalsiyum nitrat 19,4 15,5 N (%14,4 nitrat,%1,1 amonyum azotu)
Kireçli amonyum nitrat 8,2
Kalsiyum siyanamid 38,5
Jips 22,3
Ham fosfat 33,1
Normal süperfosfat 19,6
Tripl süperfosfat 14,3

Domateste Kalsiyum Fazlalığının Belirtileri :
Tipik demir (Fe) klorozu görülür. Kalsiyum suyun absorbsiyonunu azaltır, transpirasyonu teşvik eder. Yüksek kalsiyum konsantrasyonu Potasyum ve Magnezyum elementleri arasındaki ilişkiyi etkileyerek potasyum veya magnezyum eksikliğine yol açar, bu durumda ilk etkilenecek olan element magnezyumdur. Yüksek kalsiyum bunun yanında mangan, demir, fosfor, bor, çinko noksanlığına neden olur.

Kaynaklar :
B.KACAR,A.VAHAP KATKAT ,1998.Bitki Besleme.Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 127
H.Çınar AYBAK,Domates Yetiştiriciliğinde besin Maddeleri,Hasad Dergisi Sayı:219, Agustos 2003
B.ÇOKUYSAL,EÜZF Toprak Bölümü.Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Eğitim Semineri Proğramı. 29.01.2001-02.02.2001 Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Besin Elementleri Noksanlıkları.
Ü.ERTEKİN, Seracılık ve Örtüaltı "Biber,domates,hıyar,patlıcan" Yetiştiriciliği, Antalya 2002

bpınar
20-06-2009, 14:46
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler İzzet bey,evet domatesdeki kalsiyum eksikliği kesinleşti,ona göre bi çaresine bakacaz artık...

gorkicagi
20-06-2009, 15:15
geçen yaz söğütlü yaylasından aldığım doğal pembe tomateslerin tohumlarından çimlendirdiğim pemb88304

88305eler büyüdü ve meyve vermeye başladı.

gorkicagi
20-06-2009, 15:17
88306

izzeterisen
20-06-2009, 21:26
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler İzzet bey,evet domatesdeki kalsiyum eksikliği kesinleşti,ona göre bi çaresine bakacaz artık...

Mücadelesi meyveler küçücükken başlar. Dikim öncesi de toprağa kalsiyumlu gübre uygulaması yapılır. Bu zamanda sadece meyveler kalsiyumlu preparatları 10 gün kadar ara ile püskürtmeniz gerekiyor.

tolgahann
21-06-2009, 21:43
Bunlarda benim balkonum da tohumdan yetiştirdiğim bodur cherrylerim.Kızarmaya başladılar.Üstleri domatesle dolu.:)

cemo
21-06-2009, 21:56
Kıskandım tolgahann:)))

izzeterisen
21-06-2009, 23:08
Sn.tolgahan.
Sizin oralarda domatesin kışa kadar sürekli meyve vermesi lazım ama sizinkiler meyveyi kesmiş, beslemeye devam edin.

tolgahann
21-06-2009, 23:13
Sevgili izzeterisen fotoğrafta gözükmüyor ama çiçekte var üstünde.Ben bu kadar meyve verdiğine şaşıyordum demek ki daha fazla vermeleri lazım.

k0900
21-06-2009, 23:18
Sn. izzeterisen, pembe dometesleride sırık dometesler gibi iple bağlamalımıyız? Yoksa bunlar oturak dometesmi?

izzeterisen
21-06-2009, 23:23
Bu konuda kesin bir şey söyliyemem ama bitkileri gördüğüm kadarıyla kazığa bağlansa iyi olur sanıyorum. Meyveleri korumak açısından. Çünkü o domatesler sırık değil. Sırık domatesler gibi fazla uzama göstermiyorlar.

izzeterisen
21-06-2009, 23:25
Sevgili izzeterisen fotoğrafta gözükmüyor ama çiçekte var üstünde.Ben bu kadar meyve verdiğine şaşıyordum demek ki daha fazla vermeleri lazım.

Meyveye fazla yüklenince bitki, üstte uzama durmuş . Ben onu demek istedim.

aydın
21-06-2009, 23:42
Sn. izzeterisen, pembe dometesleride sırık dometesler gibi iple bağlamalımıyız? Yoksa bunlar oturak dometesmi?

Oturak domates de olsa mutlaka sırığa almanızda fayda var. Meyveler büyüdükçe dallar çekemeyip yere saplanabiliyor. Bu da börtü böceğin hışmına uğramasına sebep oluyor. Biz geçen yıl almadık domateslerin yarısı hastalanıp çöpe gitti.
Yere yakın tüm alt yapraklarını da temizledim bugün.

k0900
21-06-2009, 23:54
''Yere yakın tüm alt yapraklarını da temizledim bugün.''

Kaç cm. ye kadar kestiniz.

aydın
22-06-2009, 00:04
Kaç cm. ye kadar kestiniz.

Sırıklarda ilk çiçeğin 2 sıra altından.(15-20cm). Oturakta ise bunun yarısı. Ayrıca üst üste binmiş veya çiçeğe baskı yapan yaprakları da budayabilirsiniz. Fidede çalılaşma olmaması için. Telefonumun bluetoot'unu bulamıyorum. Bulabilsem fotoğraflarını eklerdim.

mustafaakgun
23-06-2009, 14:06
selam arkadaşlar
benim domateslarimden 1 tanesi çok sağlıklı bi durumdayken sabah baktığımda bütün dalları sanki susuz kalmış gibi yaprakları aşağıya doğru sarktılar ama susuz bırakmadım bunun sesbebi ne olabilir acaba fikri olan varmı ve üzerinde oldukça fazla çicek vardı göz bebeklerimden biriydi

ugurtelefon
23-06-2009, 15:00
Bende aynı şekilde 3 fide söktüm attım.
Domateste hastalık çok oluyor.Özellikle bol çiçeklenmiş,meyve tutmaya başlamışken çok sürprizler yaşanıyor.
İstersen detaylı bir fotoğraf ekle,belki farklı bir durum vardır.

mustafaakgun
24-06-2009, 15:07
foto ekleyemeye çalışıcam ama anlamadığım konu sn uğurtelofon birgünde soldu gitti ne yaprağında sararma oldu ne böcek **** başka bişey anlamadım birgün içinde soldu ama hala duruyo sökmedim belki düzelir diye bekliyorum birgün önce sorsalardı en sağlıklı fidem diye gösterirdim şaka gibi

aydın
25-06-2009, 23:16
Dostlar geçen hafta pazar günü domateslerin yan dallarını koltuk budamasına tabi tutmuştum. Uğurtelefon yan sürgünlerin tuttuğunu, malbman ise suda köklendiğini söyleyince ben de hevese geldim, atmadım. Köklensinler diye suya bırakmıştım. Bir de ne göreyim domates vermiş sudakiler :p. Şuan kiraz büyüklüğünde ve hızla büyümekte. Merakla bekliyorum bu işin sonu ne olacak :p

aysgldmr
30-06-2009, 19:09
merhaba benim domateslerimin yerini değiştirmek istiyorum. boyları 15-20 arası boyları. ne zaman değiştirmeliyim.

ar4920
08-07-2009, 17:07
merhabalar bahcemde domates yetıstırıyorum boyları 1 metreyı buldu ve gecenlerde var alt taraftakı yapraklarını budamalımıyım sızce? resım eklerım yarına fakat bu budama ıslemını neye gore yapmalıyım?

izzeterisen
08-07-2009, 22:15
merhabalar bahcemde domates yetıstırıyorum boyları 1 metreyı buldu ve gecenlerde var alt taraftakı yapraklarını budamalımıyım sızce? resım eklerım yarına fakat bu budama ıslemını neye gore yapmalıyım?

Açıkta yetiştiricilikte budama yapılmaz. Ancak alt yapraklarda hastalık, yaşlanma nedenleriyle yapraklar iş görmüyorsa bu yapraklar alınabilir. Eğer sırık domates yetiştiriyorsanız kızaran salkımın altındaki yapraklar alınır.
Domateste hastalıklı yaprakları her zaman temizleyin.

hx100
08-07-2009, 23:22
Merhaba arkadaşlar bende balkonumda kiraz domates yetiştiriyorum sırık cins sizden ögrenmek istedigimtopraga takviye olarak ne verebiliriz ne cins gübre **** besin önerirsinizyardım iin şimdiden teşekürler.

ar4920
09-07-2009, 07:51
Açıkta yetiştiricilikte budama yapılmaz. Ancak alt yapraklarda hastalık, yaşlanma nedenleriyle yapraklar iş görmüyorsa bu yapraklar alınabilir. Eğer sırık domates yetiştiriyorsanız kızaran salkımın altındaki yapraklar alınır.
Domateste hastalıklı yaprakları her zaman temizleyin.

tesekkurler benım domatesler sırık domatesı alttakı sararmıs yaprakları hep temızlıyorum kızardıktan sonra alt kısımda kalan yaprak dallarını mı keseyım? birde ne kadar gubreleme yapmalıyım sızce? yardımlarınız ıcın tesekkkurler

açık-pozisyon
09-07-2009, 09:51
Arkadaşlar bu sene domateste ne yanlışlık yaptım bilmiyorum ama çiçeklerimin hemen hepsi dökülüyor. Halbuki 1 salkımda 10'a yakın çiçek var fakat bir domates ya oldu ya olmadı salkımlarda... Biliyorum fotoğraf eklesem çok iyi olacaktı ama maalesef yanımda yok...
Acaba yapabilceğim birşey var mı? Toprak bahçe toprağı, torf, perlit, yarasa gübresi ve biofarm karışık... Aşırı sulama yok, sulama kontrollü. Tohumlar cherry çeşitleri, gelişim çok güzel, gövde orta kalınlıkta, yapraklar diri, boy ortalama 1.5 m... 6 adet 12 Litrelik saksıda 1'er adet fide var. Arasıra leonardit-yosun karışımı püskürtüyorum hepsine... Geçen sene öylesine sadece torfta, ne gübre ne takviye, bunun 10 katı domates vermişti ne oldu anlamadım bu sene. Aksine bu sene salatalıklar çok iyi, biberler çok iyi, ne yaprak biti var ne böcek... Tertemiz... Ama gel gör ki domatesler kıyamet gibi çiçek döküyor, anlamadım gitti...

gülce78
09-07-2009, 11:08
Merhaba,
Aranıza yeni katıldım. Evimizin balkonunun arka bölümündeki alan, evsahibi tarafından duvarla çevrelenip küçük bir bahçe oluşturulmuş. Bu sene domates ve biber ektim. Domatesd fideleri 50-70 cm arasında boya ulaştılar, ama bir tanesi bile çiçek açmadı. (Aynı zamanda diktiğim biberlerin hemen hepside çiçeklendi, biberleriyse oldu.) Çok sulamıyorum, buradan koltuk alma yöntemini okumuştum, daha koltuk çıkar çıkmaz kopardım. Ondan olabilirmi, uzamasını beklemediğim içinmi bu kadar büyüdüler. Yan dallar ve yapraklar aşırı gelişmiş durumda. Bu durum normalmi, yoksa değilmi?
Birde ben cherry domates tohumu alıp, fide haline getirip diksem, olurmu?
Bu iki konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

gülce78
10-07-2009, 15:01
Tekrar merhaba,
İlk sorumun cevabını alamadım ama, bir sorum daha olacak. Dün bahçeyi çapalarken (domateslerin bir kısmını annem dikmişti, sanırım dikkatinden kaçtı) 2 domates fidesinin aynı anda dikilmiş olduğunu farkettim. Oldukça da büyümüşler, 30-35 cm kadar. Onları ayırarak yerlerini değiştirsem sakıncası olurmu.
Her iki sorumada cevabı sabırsızlıkla bekliyorum.

m.a
10-07-2009, 15:05
arkadaşlar ben yeniyim buraya bilgilerininzden yararlanmaya geldim domates fideleri ektim mayısın sonunda boyları güzel büyüdü ama çiçek açmıyorlar sebebi ne olabilir??:(

Selahattin Yılmaz
10-07-2009, 15:21
Resim yerleştirirseniz size daha iyi yardımcı olabiliriz. Ancak yinede aşırı derecede suladığınızı düşünüyorum.

m.a
10-07-2009, 17:08
hergün suluyorum yani ilk defa yetişdirdiğim için bilgim yok.. resim kısa zaman da eklerim

ar4920
11-07-2009, 08:05
Tekrar merhaba,
İlk sorumun cevabını alamadım ama, bir sorum daha olacak. Dün bahçeyi çapalarken (domateslerin bir kısmını annem dikmişti, sanırım dikkatinden kaçtı) 2 domates fidesinin aynı anda dikilmiş olduğunu farkettim. Oldukça da büyümüşler, 30-35 cm kadar. Onları ayırarak yerlerini değiştirsem sakıncası olurmu.
Her iki sorumada cevabı sabırsızlıkla bekliyorum.

kendı fıkrıme göre bence ya bırınden vaz gecıp onu cekın ya da hıc dokunmayın çünkü fideleri cıkarırken koklerı kırılabılır ve yenı yerıne adapte olmayada bılır :( bu arada galıba koltuk alma ısı yuzunden domatesler cıcek acmamıs ne ne yalan söyleyım bende bahcede yetıstırıyorum domateslerı koltuk flan da hıc almadım bu ısı bılmıyorsanız en ıyısı hıc dokunmayın benım gıbı :) benım her fıdede 10-15 kadar domates var bu zamana kadar sızınkılerde coktan domates vermesı lazımdı :(

Birol Ketenci
11-07-2009, 19:14
Domateslere hergün su vererek yapabileceğiniz en büyük hatayı yapıyorsunuz.

poseidon1
11-07-2009, 22:27
çok güzel özetlemişsin arkadaşım ağzına sağlık bundan sonraki denemelerimde yazdıklarını göz önünde bulunduracağım.Bakalım ne kadar fark edecek...
benim domatez fidelerimin sorunu çiçeğinin açmaması
bir türlü dışarı çıkmıyor içindeki sarı çiçeği kuruyup gidiyor

poseidon1
11-07-2009, 22:27
evet arkadaşlar bu sorun bende de var,2 aydır ektiğim domatesler çiçek açmadılar. tomurcuk açıyor ancak içindeki sarı çiçek ortaya çıkmıyor sanki bir sonraki gün açacakmıs gibi duruyor yaklasık 4 haftadır durumda hicbir degisiklik yok. toprağını kontrol ediyorum üst tabanı kuruduğunda hafif bir su veriyorum okadar.
http://img33.imageshack.us/img33/8382/dsc04700h.jpg (http://img33.imageshack.us/i/dsc04700h.jpg/)
http://img401.imageshack.us/img401/981/dsc04704v.jpg (http://img401.imageshack.us/i/dsc04704v.jpg/)
http://img43.imageshack.us/img43/1315/dsc04696l.jpg (http://img43.imageshack.us/i/dsc04696l.jpg/)

radem63
12-07-2009, 12:11
Çekirdekten yetiştirdiğim domatesim çiçek açtı ve minik meyve (mercimek büyüklüğünde)
oluştu.
283.sayılı mesajda resmi var( siyah saksıdaki domatesim).saksısını değiştirdim.
Şuan 5 litrelik bir saksıda.Resimde de görüldüğü gibi alt yaprakları yukarıya doğru kıvrılıyor.
E-dergide ki hastalık çeşitlerine baktım ama kıvrılan yapraklarla ilgili bir hastalık yok.
Üst yapraklar da herhangi bir sorun yok.Alttan 3-4 yaprak kıvrılıyor,koparıyorum tekrar kıvrılma oluyor.Nasıl bir önlem almalıyım?

radem63
12-07-2009, 21:38
5 litrelik teneke kutudaki domatesimin hastalığı ne olabilir?
Nasıl bir önlem almalıyım?

poseidon1
13-07-2009, 14:23
mevsimsel bir değişiklik olabilr.Bulunduğunuz yerin iklimi sert-kurak ise birkilerin yaprakları sivrilme gibi bir tepki gösterebilir su tüketimini azaltmak için. Eski bahçemdeki domateslerde de yaprakların sivrileşmesi gibi bir değişiklik olmuştu ama gayet verimliydi bitkim.

gülce78
13-07-2009, 15:35
ar4920 ilgin için teşekkür ederim. Koltuk almada değil ama, zamanlamasında yanlışlık yapmış olabilirim. Ana dal ile yan dalın birleştiği noktada bulunuyor koltuk okuduklarım kadarı ile, hatam iyice büyümeden almış olmam olabilir, içlerinde belkide bazıları çiçeklenecekti. Sizin domatesleri kıskandım doğrusu, ama inatla devam edip kurtacam onları diyorumda, 2 gündür yağmur yağıyorrr :)

Lonicera
13-07-2009, 15:59
Arkadaşlar, hem bahçede hem de saksılarda çeşitli cinslerde domates yetiştiriyorum. Ancak ne hikmetse domateslerde eski tadı bulamıyorum bir türlü. Toprak harçları bahçe toprağı ve yanmış koyun gübresinden oluşuyor. Herhangi kimyasal ilaç da kullanmıyorum. Güneş görmeme gibi bir dert de yok. Nedense hep hafif ekşimsi bir lezzetle karşılaşıyorum. Sebebini bir türlü bulamadım. Yok mu bu işin bir püf noktası acaba? Şöyle tatlı bir domates yiyemeyecek miyiz?

denizakvaryumu
13-07-2009, 16:03
Şeker domates denilen çeşitler var, şeker oranları çok yüksek.

http://www.tradewindsfruit.com/vegetables/sun_sugar_tomato.htm

http://www.amazon.com/Super-Sweet-Sugar-Tomato-Plant/dp/B001AKT7Q2

http://www.reimerseeds.com/sunsugar-tomato.aspx

Lonicera
13-07-2009, 16:38
Teşekkürler Sn denizakvaryumu, tohum olarak değil de eldeki bitkilere ne yapmak gerek diye düşünüyorum. Eskiden herkesin bahçesinde yetişen domatların tadına doyum olmazdı. Çok nadiren köylüler pazara getiriyorlar ama her zaman bulunmuyor. Ya tohumlardan kaynaklanıyor ya da bir şeyleri eksik veya yanlış yapıyoruz.

izzeterisen
13-07-2009, 19:01
5 litrelik teneke kutudaki domatesimin hastalığı ne olabilir?
Nasıl bir önlem almalıyım?
Sn.radem63
Bitkilerinizde fazla anormal bir şey görünmüyor. Sanki bir veya birkaç ilacın dozu fazla verilmiş gibi. Kullandığınız ilaçların dozlarını, ilaçlama sıklığına bir baksanız. Benim br tahminim bu. Yapraklarda olan söğüt yaprağını andırır görüntü, eğer hormon tipli bir şey kullanmışsanız onun fazlalığının etkisi olabilir. Veya bir virüs. Bu açılardan bilgi verirseniz belki çözüme doğru yol alırız.Sıcağın etkisini de düşünmek gerek.

radem63
13-07-2009, 19:12
Sn.İzzet erisen ;
hiçbir ilaç çeşidi kullanmadım.2 defa toz yumurta kabuğunu tuzlukla toprağa çok az döktüm.Yardımınız için teşekkür ederim.

radem63
13-07-2009, 19:15
mevsimsel bir değişiklik olabilr.Bulunduğunuz yerin iklimi sert-kurak ise birkilerin yaprakları sivrilme gibi bir tepki gösterebilir su tüketimini azaltmak için. Eski bahçemdeki domateslerde de yaprakların sivrileşmesi gibi bir değişiklik olmuştu ama gayet verimliydi bitkim.

Umarım benim domatesimde verimli olur:)

rapido34
14-07-2009, 09:05
benim pembe domkateslerin çiçekleri el değdiğinde hemen düşüyor hani bu çiçeğin sapının dibinde( yarım santim falan sap tarafında) ufak bir bombe varya(umarım betimlemem doğru olmuştur) işte oradan kırılıp düşüyor bir sorun mu var yoksa normal mi
direkt güneş alıyor dibi her daim nemli ondan olabilir mi sulamayı 2 günde bire düşürmeyi planlıyorum belki sudandır. teşekkur ederim her akşam **** 2 günde bir mutlaka suluyorum

domatesleri terasımda saksıda yetiştiriyorum

ar4920
14-07-2009, 17:41
ar4920 ilgin için teşekkür ederim. Koltuk almada değil ama, zamanlamasında yanlışlık yapmış olabilirim. Ana dal ile yan dalın birleştiği noktada bulunuyor koltuk okuduklarım kadarı ile, hatam iyice büyümeden almış olmam olabilir, içlerinde belkide bazıları çiçeklenecekti. Sizin domatesleri kıskandım doğrusu, ama inatla devam edip kurtacam onları diyorumda, 2 gündür yağmur yağıyorrr :)

evet bende 3 -4 gundur bartın cakrazdaydım sayın gulce87 komusların fıdelerı tamamen yatırmıs durumda yagmur bu arada zaten domatesler ana dal ıle yan dalın arasından cıkan bır salkım seklınde bırde söyle dusunun sızın koltuk dedıgınız yerden cıkan her dalda 4-5 cıcek acıyor ılk once bırakın bıraz yerden yukselsın boyları bır 4-5 santım oldugunda zaten cıceklerı gözukur ılk cıceklerı actıktan sonra daha ust catatllarda kı koltukları alırsınız bence inşallah kurtarabılırsınız kolay gelsın...

izzeterisen
14-07-2009, 20:22
Sn.İzzet erisen ;
hiçbir ilaç çeşidi kullanmadım.2 defa toz yumurta kabuğunu tuzlukla toprağa çok az döktüm.Yardımınız için teşekkür ederim.

O zaman söylenecek tek bir şey var: Serin tutun, besleyin.

rapido34
16-07-2009, 09:20
14.07.2009 tarih ve 10.09 saatli sorunumu tekrar yazıyorum inşallah bir çözüm bulabiliriz.

benim pembe domkateslerin çiçekleri el değdiğinde hemen düşüyor hani bu çiçeğin sapının dibinde( yarım santim falan sap tarafında) ufak bir bombe varya(umarım betimlemem doğru olmuştur) işte oradan kırılıp düşüyor bir sorun mu var yoksa normal mi
direkt güneş alıyor dibi her daim nemli ondan olabilir mi sulamayı 2 günde bire düşürmeyi planlıyorum belki sudandır. teşekkur ederim her akşam **** 2 günde bir mutlaka suluyorum

domatesleri terasımda saksıda yetiştiriyorum

k0900
16-07-2009, 09:46
Aşırı sulamadan olabilir, suyu keserek bir gelişim olup olmadığını deneyebilirsiniz.

rapido34
16-07-2009, 14:50
k0900 pembe domateslerde durum negatif ama diğer 2 domates meyve verdi 7 oldu hatta meyveler hoş belki de hibrittirler o yüzden güçlüdürler. ama sulamay 4 gündğür yapmıyorum bu akşam sulayacağım yeni çiçekler çıksın duruma bakacağım

m.a
07-08-2009, 17:34
Mayıs ayın da ektiğim domates fideleri çiçek açmadı. Dört günde bir suluyorum. Artık açmaz derseniz ne yapayım söküp atıcam mı? Yoksa saksıda kalsınlar sulamaya devam mı edeyim?

woltran25
08-08-2009, 00:03
Öncelikle tüm doğa sever dostlara selamlar
Forumda öğrendiğim kadarıyla benim domateslerimin sorunu kalsyum eksikliği ,aşağıdaki resimdeki hale geldiler.Balkonum oldukça güneş gören ve akşamları fazla rüzgar alan bir yer,domateslerime koyun gübresi koydum ve mutlaka hergün suladım aynı toprağa ektiğim salatalıklardan bence gayet iyi sonuç aldım.
Yardımlarınızı umarak soracağım sorular şunlar
1- Sorun Ca eksikliği ise bunu 5 lt suya 1000 mg **** başka dozlarda efervesant Ca tabletleri eriterek sulasam çözüm bulabilirmiyim ? Çünkü suni ğübre kullanmak istemiyorum
2- Hergün sulama yapmakla hata mı ettim ?Çevremdeki herkes su dök, su dök az suluyosun deyip duruyordu.Sulamanın ölçüsü yaklaşık olarak nedir ?
3-Tüm gün güneş altında olması domatesler için sakıncalımıdır ? Daha gölge bir yere almalımıyım ?
Herkeze teşekkür ederim

MeyveliTepe
08-08-2009, 00:54
Her gün sulamanız problemi tetiklemiş olabilir.

erolhas
08-08-2009, 13:11
bilimsel olarak bişey demiyorum ama bence evin içinde güneş görmemesinden çiçek açamıyorum. güneş gören bir balkona veya cam kenarına koyarsanız.. bu sene domates alırsınız bence..

Halil Önen
08-08-2009, 14:01
Mayıs ayın da ektiğim domates fideleri çiçek açmadı. Dört günde bir suluyorum. Artık açmaz derseniz ne yapayım söküp atıcam mı? Yoksa saksıda kalsınlar sulamaya devam mı edeyim?

Sn. m.a,

ben çiçek açmayan domates hiç görmedim.

Tohumlama isteyen bir tür olabilir mi, bilemem.

Bu kadar güzel, rahat, bir eli balda bir eli yağda hala çiçek açmıyorsa...

Benim kaynana gibi yapın,

aynayı yüzüne karşı tutun, neden çiçek açmıyorsun, neden meyve vermiyorsun, diye azarlayın, kızın, bağırın, çağırın ve

yüzüne üç kere tükürün, (tüüü, tüüü, tüüü, diye)

utanacaktır, çiçek açacak, meyve verecektir, üç gün, üç gece sonra.

Yine vermezse, utanmazın biridir,

Ceza olarak bazı dallarını budayın, ölüyorum zannedecek, üç gün, üç gece sonra çiçek açacak, meyve verecektir.

Yine vermezse, katli vaciptir.

Saygılar

m.a
08-08-2009, 18:04
:DHalil Bey ciddimisiniz? Gerçekten çok güldüm. Ama sağolun deniyeceğim :D.
Çok doğru söylüyorsunuz bir eli yağ da bir eli bal da.

Halil Önen
09-08-2009, 16:11
Sn. m.a,

ben çiçek açmayan domates hiç görmedim.

Tohumlama isteyen bir tür olabilir mi, bilemem.

Bu kadar güzel, rahat, bir eli balda bir eli yağda hala çiçek açmıyorsa...

Benim kaynana gibi yapın,

aynayı yüzüne karşı tutun, neden çiçek açmıyorsun, neden meyve vermiyorsun, diye azarlayın, kızın, bağırın, çağırın ve

yüzüne üç kere tükürün, (tüüü, tüüü, tüüü, diye)

utanacaktır, çiçek açacak, meyve verecektir, ..................sonra.

Yine vermezse, utanmazın biridir,

Ceza olarak bazı dallarını budayın, ölüyorum zannedecek, ...........sonra çiçek açacak, meyve verecektir.

Yine vermezse, katli vaciptir.

Saygılar

Sn.m.a,

üç gün, üç gece, cümleleri hariç hapsi doğru.

İster bilimsel değil deyin, ister batıl inanç değil, ister tesadüf etmiştir deyin,

böyle bir şey var ve tecrübeyle sabit...

Saygılar

(ağaçların ve bitkilerin dilinden anladığını iddia eden ve ermişliğe doğru ilerleyen
''yürü ya kulum'' diye destek bekleyen form üyesi).:p

standartmerkezi
09-08-2009, 17:39
Bende domates yetiştiriciliği ile ilgili bilgi var sandım. :)

bahtiyar02
09-08-2009, 18:22
evet arkadaşlar bu sorun bende de var,2 aydır ektiğim domatesler çiçek açmadılar. tomurcuk açıyor ancak içindeki sarı çiçek ortaya çıkmıyor sanki bir sonraki gün açacakmıs gibi duruyor yaklasık 4 haftadır durumda hicbir degisiklik yok. toprağını kontrol ediyorum üst tabanı kuruduğunda hafif bir su veriyorum okadar.
http://img33.imageshack.us/img33/8382/dsc04700h.jpg (http://img33.imageshack.us/i/dsc04700h.jpg/)
http://img401.imageshack.us/img401/981/dsc04704v.jpg (http://img401.imageshack.us/i/dsc04704v.jpg/)
http://img43.imageshack.us/img43/1315/dsc04696l.jpg (http://img43.imageshack.us/i/dsc04696l.jpg/)

Sevgili dostum senin domates bana göre ürün vermemesinin birinci sebebi aşırı sulama ve gölgelik ortamda olması.Yani direkt güneş ışığı görecek,çiçekler ham domatesler dönünce sulama yapacaksınız.Domatese su verildimi boyuna verir,çiçeklerini döker.Formu takip ederseniz domates yetiştirme konusunda çok şeyler yazıldı.saksılarınızı bol güneş alan bir yere alın. Su olayını bitki buruşuk bir hal alana kadar sulamayın.yani bitkiye baktığınızda sanki susuzluktan kuruyacak izlenimi versin.Yapraklar sarkar. Bu durumda iken sulayın.çiçekli dönemde suyu çok kısın ki sebzeye dönsün.saygılar

bahtiyar02
09-08-2009, 18:26
sevgili m.a.. sevgili poseidon ile aynı durumunuz.Bahsettiğim konulara dikkat ederseniz ürün almama gibi bir durum olmaz.
saygılar

m.a
09-08-2009, 20:34
(ağaçların ve bitkilerin dilinden anladığını iddia eden ve ermişliğe doğru ilerleyen
''yürü ya kulum'' diye destek bekleyen form üyesi).:p

Teşekkür ederim Halil Bey bence anlıyorsunuz bitkilerin dilinden.
Bahtiyar Bey sizde sağolun daha iyi güneş görsün diye eşimle dükkana gönderdim, malum benim balkonum yok. Pencerenin önü ne kadar çok güneş alsada orası daha iyi gelir inşaallah. Bakalım çiçek açar açmaz resmini yükleyeceğim. Saygılar

Halil Önen
09-08-2009, 22:53
Bende domates yetiştiriciliği ile ilgili bilgi var sandım. :)

Sn.standratmerkezi,

hoşgeldiniz.

Tamam, bana inanmadınız, öyle mi?

Tesbihimi alıp geliyorum.

(standartmerkezi sitesi miydi?)

fizikçi
09-08-2009, 23:50
Yeni arkadaşlar çok iyi araştırmadan hemen cevap bekledikleri için bu başlığı biraz eğlence içerikli bulabilirler tabi ki :cool:

Sorduğu her şeyin site içesinde bir cevabı var ama işte sorup beklemek çok daha kolay bir yol.

Halil Bey siz tespihi alın iyice bir de sallayın ;) Sizin ermişliğinize kanaat getirdim çünkü anneannem de çiçekleri ile konuşur, küser. Ben benzer bir şeyi tecrübe etmiştim.

Çok sağlıklı ve her türlü şartını sağladığım halde çiçek vermeyen menekşemi cezalandırdım. Her gün kızdım ve cami avlusuna terketmekle korkuttum :D Neredeyse bir aya yakın su vermedim hatta başımı çevirip ona bakmadım. Bu bir taktik değildi gerçekten acayip sinir oluyordum. Sonunda bana bir öbek öyle çiçekler vardi ki şaşıp kalırsınız üstelik tam 7 ay bir tek çiçek vermemişken.

Fakat kişisel tecrübem, saksıda domates yetiştirmek bence bir kabus :p Benimkiler şu anda utanmadan yatıp semiriyorlar:D Herrrrrrr yolu denedim ama meyve diye bir şey göremedim gördüklerime de meyve denmez.:p

Halil Önen
10-08-2009, 00:43
Yeni arkadaşlar çok iyi araştırmadan hemen cevap bekledikleri için bu başlığı biraz eğlence içerikli bulabilirler tabi ki :cool:

Fakat kişisel tecrübem, saksıda domates yetiştirmek bence bir kabus :p Benimkiler şu anda utanmadan yatıp semiriyorlar:D Herrrrrrr yolu denedim ama meyve diye bir şey göremedim gördüklerime de meyve denmez.:p

sn.fizikçi,

bahtiyar02 arkadaşımızın yazdıkları çok doğru.

Bir defa domates su isteyecek. O zaman su verilmeli.

Tabii olağanüstü durumlar hariç.

Bir de düzenli su verilmeli. 4 günde bir ya da5 günde bir veriyorsanız, hep öyle veriniz. Öyle alışsın.5 gün sonra su geleceğini bilsin.

Meyveye yatınca bir gün öne çekilmeli.

Böylece su stresine de girmez.

Damates bir az şımarıktır. Çiçek ve meyve öncesi, çok su ve gübre verirseniz

kocaman olur size mahsul vermez.

Biz bu duruma '' azgına gitti'' deriz.

Unutulmaması gereken bir şey de, eğer yetiştirdiğiniz bitkiler balkonda ve kapalı koşullarda ise, bu sera etkisi koşulları demektir.

Bahçe ve açık tarla yetiştiriçiliği koşulları gibi olmamalı.

Saygılar

standartmerkezi
10-08-2009, 08:44
Hocam beni tamamen yanlış anlamışsınız, sizin bilginize emeğiniz asla bir lafım olamaz, kusur ettiysem özür dilerim sadece hadsiz bir espri yapmışım, rahatsız ettim sizi, sizden ricam lütfen mesajımı siliniz.

MeyveliTepe
10-08-2009, 09:06
Halil beyin esprili bir şekilde babaannesinin ağzından anlattığı yöntemlerin arkasında bitkiyi etkileyen gerçekler vardır ve etkilidir :)

ozturk.kerim
10-08-2009, 09:17
arkadaşlar ben akar su kültüründe denemeler yapıyorum domates , salatalık ve çilek diktim benimde sistemimde domates çiçek açıyor fakat daha sonra çiçekleri kuruyor meyve ye dönmüyor neden olabilir acaba çileklerim de kurudu salatalıklarım fide olarak diktiklerim kurudu çekirdek olarak diktiğim 1 tanesi tuttu digerleri tutmadı çekirdeklerini çıkarıp sıktığımda yoğurt gibi birşey içinden çıktı.bu konuda bilgi verebilirmisin

http://www.agaclar.net/galeri/files/32660-sdc11442.jpg

ozturk.kerim
10-08-2009, 09:23
arkadaşlar ben akar su kültüründe denemeler yapıyorum domates , salatalık ve çilek diktim benimde sistemimde domates çiçek açıyor fakat daha sonra çiçekleri kuruyor meyve ye dönmüyor neden olabilir acaba çileklerim de kurudu salatalıklarım fide olarak diktiklerim kurudu çekirdek olarak diktiğim 1 tanesi tuttu digerleri tutmadı çekirdeklerini çıkarıp sıktığımda yoğurt gibi birşey içinden çıktı.bu konuda bilgi verebilirmisin

http://www.agaclar.net/galeri/files/32660-sdc11442.jpghttp://www.agaclar.net/galeri/files/32660-sdc11441.jpg

Halil Önen
10-08-2009, 12:43
Hocam beni tamamen yanlış anlamışsınız, sizin bilginize emeğiniz asla bir lafım olamaz, kusur ettiysem özür dilerim sadece hadsiz bir espri yapmışım, rahatsız ettim sizi, sizden ricam lütfen mesajımı siliniz.

Sn.standartmerkezi,

olur mu öyle şey,ne rahatsız etmesi, bunda özür dilenecek ne var ki...

Ben sadece latife yaptım ve sizin de latife yaptığınızı biliyorum.

Bu sanal ortam da sn.'gece'nin dediği gibi, 'yüzünü görmediğimiz belki de hiç göremiyeceğimiz' dostlarımızla yazışırken latife de yapıyoruz.

Sn.Balıkcı Serdarın' da dediği gibi,'mimiklerimizi göremediğimizden' bir latifeyi çok çiddiymiş gibi algılayabiliyoruz, ki bunun bile bir önemi olmamalı zira niyetimizidir belirleyici olan...

''Ermişlik' ve '' tesbih'' çümleleri tamamamen latifeydi.
Günümüzde bilimin, ışıkla maddeyi hareket ettirebildiği, teknolojiyi mikro nano seviyesinden 'kuant' seviyesine indirdiği bir çağda(alıntı) bilime mistik güçler yüklemek zamanının çoktan geçmiş olaması gerekmiyor mu.?

Bitkilerin duyguları var mıdır?
Ya da, insan vücudunun yayadığı enerjinin (olumlu-olumsuz) bitkileri (domatesi), ağaçları nasıl etkiler bilimsel yönünü bilemem...

Ama ben, büyüklerimden ve deneyimlerimden onların, bu enerjimizden çok etkilendiklerini şahit oldum. Sn.fizikçi'nin yaşadığı bu bir örnek ve buna inanırım.

Bitki ve ağaçlarla enerji yoluyla(belki başka bir yoldur) iletişim kurmak, onları anlamaya çalışmak bence bilimsel bir yol olamalı ve bunun ardında mistik bir güç aranmamalıdır.

Sn.standartmerkezi, size özelden yazdıklarımda da, tamamen samimiyim.

Saygılar, sevgiler,iyi çalışmalar, başarılar.

Halil Önen
10-08-2009, 13:05
Her gün kızdım ve cami avlusuna terketmekle korkuttum :

Neredeyse bir aya yakın su vermedim hatta başımı çevirip ona bakmadım. .:p

Gönül ister ki...

hiç bir bitki, (insan da) 'su', 'açlık' ve 'sevgi' ile terbiye edilmesin...

Saygılar

faseww
18-08-2009, 18:48
arkadaşlar merhaba. sn ozturk.kerim deki sorun bendede var.çiçekler meyve olmuyor solup kuruyor.neden olmuş olabilir.cevap yazarsanız sevinirim

süreyya aysun
26-08-2009, 23:52
Arkadaşlar benim balkonda da daha dogrusu kapatılmış balkonumuz da 3 saksı domates fidem var.Temmuzun 20. de saksısına diktim ama boyuna uzadı kocaman oldular fakat ne çiçek ne de meyve var ne yapmalıyım.(Tohumunu annem yıllardır yetiştirdigi yerli diye yetiştirmeye heveslendim.)

Halil Önen
27-08-2009, 00:48
Sn. süreyya aysun,

suyunu kesiniz,
domates diğer yetiştirdiğiniz sebzeler benzemez.

Su isteyecek, yani yaprakları solacak adete halsiz kalacak, size su diye yalvaracak.

İşte o zaman su vermelisiniz. Meyve bağlayıncaya kadar her seferinde böyle yapın.

Yoksa boyuna uzar gider ve çicek yapmaz meyve vermez.

Sn. faseww, sizin için de aynı şey söz konusu.

Saygılar

_enes_
06-09-2009, 14:36
Merhaba ben balkonda domates yetiştiriyorum domates fidelerim yaklaşık 25-30 cm boyundalar domateslerim döker mi? ne zaman döker? bilgi verirmisiniz...

Halil Önen
06-09-2009, 17:24
domates fidelerim yaklaşık 25-30 cm boyundalar domateslerim döker mi? ...

SN.enes, döker tabii.

Çok su vermeyin. Sizden su istesin. Bunu göreceksiniz, yaprakları biraz solacak
o zaman su verin.

Çiçek zamanı tripsiye dikkat edin.
Külleme ve kırmızı örümçek zamanı geçti, orada tehlike yok.

Çiçek dönemi fazla su verirseniz, çiçekleri döker meyve tutmaz.

Bir hafta, on gün sonra çiçeklirini size gösterir.
Saygılar

_enes_
08-09-2009, 14:53
Sn. halil önen domateslerimin resmi bu bana sanki birazdaha zamanı var gibi geliyor.

Halil Önen
08-09-2009, 17:44
Sn. enes, ben de atmışım mı? ne, bir hafta on demekle, daha küçüklermiş.

Ancak bir saksıda 5 tane fidan ve toprakta az gibi, bu şartlarda iyi büyümeyebilirler.

Saygılar

Selahattin Yılmaz
08-09-2009, 23:57

Sevgili ozturk.kerim, farklı ec değerlerinde yetişme istekleri olan bitkileri muhtemelen aynı su ile deniyorsunuz bir, muhtemelen çiçek dökmelerinde ve bitki ölümlerinde aşırı tuz etkisine maruz bıraktırıyorsunuz iki ve ayrıca muhtemelen suyunuz veya ortamınız 40 deree üstü aşırı ısınıyor ve sıcak stresine giriyor bitkileirniz bu tedbirleri alırsanız emiim bitkilerinizi daha iyi yetiştireceksiniz.

Volare
15-09-2009, 21:31
Merhaba .
Farkındayım çok geç ama , tohum alınca bir tohumu çimlendirmeyi denemek istedim .
Cinsi -Gül Kuartz Salkım Çeri Domates(Rose Quartz Multiflora Tomato) .
Çimendi , şu an 3 yaprak .
Eğer evin içine alırsam ve tozlamasını resim fırçamla yaparsam , uygun sıcaklıkta ürün alma şansım nekadar ?

Varmı ?

Douglas Fir
18-09-2009, 08:21
Herkese bol hasatlar. Tohumdan büyütüp bahçe ortamında yetiştirdiğim "Black Krim" cinsi domatesler...

103321

103322

103323

cukurovalı
18-09-2009, 13:49
Bir hafta önce çimlenen domateslerim var.
Daha hepsi 2 yaprak.
Spreyle günde üç defa su veriyorum.
Çok fazla olmamak şartı ilede güneşlendiriyorum.
Su miktarı fazlamı acaba.( Adana da gündüzleri hal çok sıcak)
Güneşlendirme miktarı ne kadar olsa iyi olur.
İlgilenecek Arkadaşlara teşekkürler.

Douglas Fir
19-09-2009, 13:30
Tohumlar çimlenmiş. Fazla su vermeyin. Kök çökerten hastalığına davetiye çıkarabilir. Ortamı havalandırmaya dikkat edin. Öğleden sonra çok az (5-10 dk.) güneşlendirme yapabilirsiniz. Esas yapraklar henüz çıkmadığı için hala çok nazik bir devredesiniz. Filizlerin hala sera ortamında tutulmaları gerekir. Esas yapraklar çıkmaya başlayınca gerekiyorsa şaşırtmaya başlayabilirsiniz.

cukurovalı
19-09-2009, 14:18
Tohumlar çimlenmiş. Fazla su vermeyin. Kök çökerten hastalığına davetiye çıkarabilir. Ortamı havalandırmaya dikkat edin. Öğleden sonra çok az (5-10 dk.) güneşlendirme yapabilirsiniz. Esas yapraklar henüz çıkmadığı için hala çok nazik bir devredesiniz. Filizlerin hala sera ortamında tutulmaları gerekir. Esas yapraklar çıkmaya başlayınca gerekiyorsa şaşırtmaya başlayabilirsiniz.

Teşekkür Ederim.

güvercin01
21-09-2009, 22:25
Hasat başladı.

--------------------------------------------------------------------------------

Herkese bol hasatlar. Tohumdan büyütüp bahçe ortamında yetiştirdiğim "Black Krim" cinsi domatesler...

Tebrikler. Gayet iyi ürün almışsınız.Bahçede mi yetiştirdiniz?

Douglas Fir
21-09-2009, 23:12
Evet. Bahçemde yetiştirdim. İlk hasat yaptığım cins bu oldu. "Green zebra" ve "Yellow Brandywine" gibi cinsler de yolda. Tadına bakarız inşallah....

güvercin01
22-09-2009, 23:07
Afiyet bal şeker olsun.İYİ BAYRAMLAR HERKESE...

Douglas Fir
23-09-2009, 08:15
Teşekkürler.

Douglas Fir
29-09-2009, 20:14
"Brandwine Yellow" cinsi domates

105191

105192

yel
06-10-2009, 14:38
Harika bilgiler bunlar.Annemle bizde domates yetiştiricektir ama bahcemiz olmadığından balkonda yetiştirmeye karaverdik onlarla çok ilgilendik ama maalesef domatesler hiç olmadılar:( dalga konusu olduk.Artık seneye yukarıdaki bilgilerin ışığında hareket ederim.Teşekkürler.

rrecete
07-10-2009, 13:08
Benim domateslerim kurudu gitti. Galiba hibrit tohumdu. çiçek açtı açtı döküldü. Acayip moralim bozuldu ve şevkim kırıldı.

rrecete
07-10-2009, 13:10
Artık ilkbahara yeniden heveslenirsem bu sefer tam zamanında başlıyacağım.

msafak
07-10-2009, 15:50
sn selim

Bu yaz oldukça çok domates fidesi ektim. Bundan kısaca bahsetmek istiyorum. Hatam olabilir hiç olmazsa gelecek dönemde usulüne uygun dikim yapayım.

Toprağı gerektiği kadar gübre ile karıştırdım , farklı olarak yaklaşık 30 cm yüksekliğinde 10 mt uzunlığında, sanırım yastık tabir edilen tümsek oluşturdum. Bu tümseklerin üzerine u şeklinde galvaniz tel ile sabitlediğim damla sulama (ru 40) borularını yerleştirdim. Bunun üzeine de, siyah ve kalın naylon örtü serdim ve uygun yerlerinden toprağa sabitledim. Fotoğrafları ekledim.

Bu yaz, bu teknikle, domates toplamaya yetişemedik. (biraz abartı yaptım) Koltuk almayı bilmediğimden **** yanlış bildiğimden gelişen alt dallarını çıkardım.
Gerçekten çok verim aldık. Ancak, fidelerin sırık cinsi olmasına rağmen boylerı 1 mt den fazla uzamadı.
Sorularım :
-Gelecek sezon ayni yere bu şekilde dikim yapmam doğrumudur?
-Her gün saat 20.00 de düzenli olarak sulama yaptık. bu uygulamaya devam etmelimiyizr? (çiçek döneminde de)
-Toprağı naylon ile kaplamak uygun bir yöntemmidir?
teşekkürler.

Douglas Fir
07-10-2009, 22:14
sn selim

Bu yaz oldukça çok domates fidesi ektim. Bundan kısaca bahsetmek istiyorum. Hatam olabilir hiç olmazsa gelecek dönemde usulüne uygun dikim yapayım.

Toprağı gerektiği kadar gübre ile karıştırdım , farklı olarak yaklaşık 30 cm yüksekliğinde 10 mt uzunlığında, sanırım yastık tabir edilen tümsek oluşturdum. Bu tümseklerin üzerine u şeklinde galvaniz tel ile sabitlediğim damla sulama (ru 40) borularını yerleştirdim. Bunun üzeine de, siyah ve kalın naylon örtü serdim ve uygun yerlerinden toprağa sabitledim. Fotoğrafları ekledim.

Bu yaz, bu teknikle, domates toplamaya yetişemedik. (biraz abartı yaptım) Koltuk almayı bilmediğimden **** yanlış bildiğimden gelişen alt dallarını çıkardım.
Gerçekten çok verim aldık. Ancak, fidelerin sırık cinsi olmasına rağmen boylerı 1 mt den fazla uzamadı.
Sorularım :
-Gelecek sezon ayni yere bu şekilde dikim yapmam doğrumudur?
-Her gün saat 20.00 de düzenli olarak sulama yaptık. bu uygulamaya devam etmelimiyizr? (çiçek döneminde de)
-Toprağı naylon ile kaplamak uygun bir yöntemmidir?
teşekkürler.

Doğru bir sistem kurmuşsunuz. Tebrikler.

1. Gelecek sezon bahçenizde başka bir bölgede bu sistemi kurmanız daha iyi olacaktır. Devamlı aynı yere aynı ürünü diker/ekerseniz toprak fakirleşiyor. Ama bu sene domates fidelediğiniz yere başak bir sebze fideleyebilirsiniz. Organik tarımda buna dikkat edilmektedir.

2. Çiçeğe kadar olan dönemde ve çiçekler meyveye dönüştükten sonra düzenli ve yeterli sulama iyi olur. Ama çiçeklenme döneminde çok su verirseniz (hergün çok olabilir.) çiçekler meyveye dönmeden dökülebilir.

3. Toprağı naylonla kaplamanız iyi olmuş. Hem yabancı otlardan kurtulursunuz hem de topragı sıcak tutarsınız ki domates kökleri bundan hoşlanacaktır. Zaten aldığınız verimden belli.

Bol hasatlar

selim_50
08-10-2009, 07:54
Doğru bir sistem kurmuşsunuz. Tebrikler.

1. Gelecek sezon bahçenizde başka bir bölgede bu sistemi kurmanız daha iyi olacaktır. Devamlı aynı yere aynı ürünü diker/ekerseniz toprak fakirleşiyor. Ama bu sene domates fidelediğiniz yere başak bir sebze fideleyebilirsiniz. Organik tarımda buna dikkat edilmektedir.

2. Çiçeğe kadar olan dönemde ve çiçekler meyveye dönüştükten sonra düzenli ve yeterli sulama iyi olur. Ama çiçeklenme döneminde çok su verirseniz (hergün çok olabilir.) çiçekler meyveye dönmeden dökülebilir.

3. Toprağı naylonla kaplamanız iyi olmuş. Hem yabancı otlardan kurtulursunuz hem de topragı sıcak tutarsınız ki domates kökleri bundan hoşlanacaktır. Zaten aldığınız verimden belli.

Bol hasatlar

merhaba;
arkadaşımıza verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum,

msafak
08-10-2009, 13:09
sn. douglas benim için ilginç ve şaşırtıcı bir konuyu daha iletmek istiyorum. Domates hasatından yaklaşık bir ay kadar sonra toprak üstünde kalan bitkinin sapları hiç müdehale olmadan hüdainabit şekilde tekrar yeşermeye başladı ve neredeyse çiçeğe durmak üzere.

msafak
08-10-2009, 13:12
sn selim

İlgi ve alakanıza tekrar teşekkür ediyorum.

selim_50
08-10-2009, 13:31
sn selim

İlgi ve alakanıza tekrar teşekkür ediyorum.

öncelikle ben özür diliyorum, sorularınıza cevap veremediğim için, ama gördüğüm kadarıyla sayın douglas benden daha ayrıtılı olarak cevap vermiş, sadece eklemek isteyeceğim, damlama borularını fide köklerinden biraz daha uzaklaştırabilirsiniz, böylece direk su teması olmamış olur, bu defada sayın douglasın yerine ben cevap vereyim,
toprak üstünde kalan bitki sapları uygun ortamı bulduğu için yeni bir fide gibi köklenerek gelişmiştir.
görüşmek dileğiyle

msafak
08-10-2009, 14:13
Çok teşekkürler. Eğer meşgul etmeyeceksem diğer bir sorum daha var. Aslında bu soruyu forumda aylar önce sormuştum ama cevap alamamıştım.
Geçen kış 4 adet büyük saksılarda getirilen meyva ağacı diktik. Pek ümitli değildik. Ancak, bu yaz hepsi sanırım yerlerini beğendikleri için olacak, meyva verdi hatta dallarını desteklemek zorunda kaldık.
Soru şu ; bunlardan erik ağacının gövde çapı yaklaşık 10 cm. Fakat, bu ağacın gövdesinin topraktan itibaren 1.80 mt kadar olan yerinde hiç yan dalı yok. Bu uzunluktan sonra sonra cılız dallanma olmuş ve toplam boyu ise, 3.5 mt kadar .
Önümüzdeki budama mevsiminde 2 mt den kesip macunla kapatsam ve uygun bir yerinden de yarma aşı uygulasam ( bu arada henüz tuturduğum aşı yok) bu işlem yan dalların çoğalmasına fayda sağlar mı?

selim_50
08-10-2009, 16:31
Önümüzdeki budama mevsiminde 2 mt den kesip macunla kapatsam ve uygun bir yerinden de yarma aşı uygulasam ( bu arada henüz tuturduğum aşı yok) bu işlem yan dalların çoğalmasına fayda sağlar mı?
merhaba,
söylediğin gibi ağacın tepesini tamamen kesip, birden fazla aşı kalemi ile yan dallanma veya kalın bir budağı kesip yine birden fazla aşı kalemi ile yan dallanma sağlayabilirsin, ama yarma aşının riski eğer aşı tutmazsa ağacı tamamen kaybetmesen dahi tekrar mevye verecek dalları oluştrması uzun süreceği için bence bu işi bilen birine yaptırırsan en azından ağacını riske atmamış olursun.
iyi akşamlar

vatan24gurbet34
13-10-2009, 20:35
bilgiler için *** ederim

selim_50
14-10-2009, 09:02
merhaba, gdo'suz pembe domates tohumuna ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler

merhaba;
pembe domates tohumu sorun değil, ama saksıda yetişen sebzeler bahçe tadı vermiyor, eğer önümüzdeki yıl mart veya nisan gibi irtibatımız olursa istediğin kadar tohum gönderebilirim.
kolay gelsin;

Bonsaiforever
15-10-2009, 00:48
Merhaba arkadaşlar,
Açıkcası domatesler hakkında pek birşey bilmiyorum fakat bu başlık altında 8-9 sayfa okuyarak az çok bilgi edindim herkese teşekkür ederim.
Benim arkadaşımla amacım üniversitenin kampüsünde "saksıda" domates yetiştirmeye çalışarak kahvaltılık domates elde edebilmek =) Üniversitemiz zaten haziran sonunda kapanıyor, okuduklarımdan anladığım kadarıyla domatesler Nisan'ın başlangıcında ekiliyor, yanılıyorsam düzeltin. Benim sormak istediğim soru haziranın sonuna kadar bir defa bile olsa ben "saksıdaki" domatesimden mahsül alabilir miyim? Tohumdan yetiştirmeyi tercih ederim ama fide almaya da razıyım.
Teşekkürler

Barçman
15-10-2009, 08:34
Domates yetiştirmek isteyip yeri dar olanlar için güzel bir alternatif diye düşündüğüm bir konuyu paylaşmak istiyorum domtesi kovada bir yere asarak yetiştirebilirsiniz

Bu domatesin nasıl dikildiğine dair videoda var ilgilenirseniz eklemeğe çalışacağım

rabenek
15-10-2009, 08:48
Domates yetiştirmek isteyip yeri dar olanlar için güzel bir alternatif diye düşündüğüm bir konuyu paylaşmak istiyorum domtesi kovada bir yere asarak yetiştirebilirsiniz

Bu domatesin nasıl dikildiğine dair videoda var ilgilenirseniz eklemeğe çalışacağım

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Eklerseniz biz de öğrenmiş oluruz.

Barçman
15-10-2009, 09:19
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Eklerseniz biz de öğrenmiş oluruz.
Yanlış anlaşılmasın bu fotoğraf bir siteden alıntıdır
Ama bu sene mutlaka deneyeceğim
Yeni üyeyim ve siteye nasıl video eklenir bilmiyorum
Yardımcı olursanız eklerim

cukurovalı
15-10-2009, 09:39
Arkadaşlar konu burada (www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8760&highlight=Ba%FE+a%FEa%F0%FD+sebze+yeti%FEtirmek) tartışılmış.
Bilginize.

ayazkentli
15-10-2009, 13:04
Sn. Bonsaiforever, haziran sonunda domatesinizin meyvası yetişir ama kızarması bazı durumlarda temmuz ayına sarkabiliyor (örneğin iyice yetişkin, büyük bir fide ekerseniz ve istanbul'da hava şartları'da, nisan-mayıs arası uygun sıcaklıkta olursa alabilirsiniz).

Tohumdan yetiştirmek için en az mart başında çimlendirmeniz gerekir ama o zamanlar istanbul bir hayli soğuk geçtiği için, çimlendirmek için ektiğiniz tohumları çok iyi korumanız gerekir.

ersinsen
28-01-2010, 13:36
arkadaşlar sırık domates yetiştirdim inanılmaz çiçek açtı ve oldukçada büyüdü fakat çiçeklerin büyük çoğunluğu döküldü yani meyve vermedi açıkcası canım bu duruma oldukça sıkıldı tozlaşmanın olmasına engel olan şey ne anlayamadım **** nasıl tozlaşma sağlayabilir yardımcı olursanız sevinirim

Sarıcan
28-01-2010, 15:27
Sn. Ersinsen,

Tozlaşma için yardımcı olman lazım, ya çiçeklerin olduğu dallara küçük fiskeler vurarak çiçeklerin titreşmesini ve tozlarını dökmesini sağlayacaksın ya da hiç üşenmeden pamuklu kulak çöpü ve küçük bir fırça yardımı ile çiçeklerin göbeğine zarar vermeden gıdıklama yapacaksın ve bütün çiçekleri tek tek gıdıklayacaksın.:D:D:D

kumyaka2010
28-01-2010, 17:30
Dometes yetiştirmesi ve sulanması hakkında bende ,okudugum bir şeyleri belitmek istiyorum .Fakat ben Bursaya geldim.İnşallah cumartesiye yazacagım Yalnız aklımda kalan .Ayni yere 5 sene ekilirse randımanın duşdugu .Selamlar

rapido34
19-02-2010, 11:37
dün f1 olarak 30 tane cherry domates tohumunu plastik bardaklara ektim. bu gün yarın bir 20 tanede normal domates tohumu ekeceğim üzerinde f1 yazmıyor ama sanırım onlardan hibrittir. sanırım hepsi tutar:)

rapido34
19-02-2010, 11:39
geçen yıl ki domateslerinde hiç tozlaşma problemi falan olmadı kendi kendilerine çiçek açıp tozlaşıp meyve verdiler. sadece pembe domateslerimden verim alamadım oda sanırım fazla sıcaktan(saksı zemindeydi) kökler pişti. kısaca ekin gitsin meyve peşinden gelir

k_donmez
19-02-2010, 11:52
Arkadaşlar Sayın Sarıcan anlatmış, tozlaşma olmazsa meyve olmaz. Hani çarşıda bazı domateslerde 'Arılı' diye ibare görürüz. İşte o etiket tozlaşmanın arılar tarafından yapıldığını anlatır. O yüzden tozlaşma şart. Arı yoksa elle yapılır. Doğru bir söz var. Einstein'in sözü diye biliyorum. Arılar yok olursa insanlıkta yok olur.

ersinsen
04-03-2010, 12:22
arkadaşlar çiçeklerim bu resimde oldugu gibi resim alıntıdır çiçeklerini döktüler ve sadece koca domates fidesi 2 adet domates verdi ama çok sayıda çiçek açtığını söleyebilirim bunun nedeni ne olabilir neden çiçekler dökülüyor acaba fikri olan varsa cevp verirse sevinirim

ersinsen
04-03-2010, 12:23
sırık domatesti cinsi ve sırık gibi de oldu neden bu kadar az 2 adet çiçek domatese dönüştü çözüm üretemdiğim tek soru bu yanıtlarsanız ve ilgilenirseniz çok sevinirim

eda123
04-03-2010, 12:52
evet videoyu izlemek isteriz **** adresi eklerseniz de olur.....

organica
04-03-2010, 13:12
arkadaşlar çiçeklerim bu resimde oldugu gibi resim alıntıdır çiçeklerini döktüler ve sadece koca domates fidesi 2 adet domates verdi ama çok sayıda çiçek açtığını söleyebilirim bunun nedeni ne olabilir neden çiçekler dökülüyor acaba fikri olan varsa cevp verirse sevinirim

Merhaba, öncelikle çiçek dökülmesinin bir kaç nedeni olabilir.Bu nedenlerden bazıları döllenme olmaması,yüksek sıcaklığa maruz kalma, fitotoksite(ilaç vb zararı), düşük nem ve micro elemnt eksikliği gibi

rapido34
04-03-2010, 14:41
ersinsen çiçek düşmesinin en büyük sebebi (tahminimce saksıda yetiştirme yapıyorsunuz) saksının çok fazla ısınması döllenme zaten kendi kendine oluyor zaten çözüm olarak saksınızı yerden yükseltin ve saksının çevresini aliminyum folyo ile sarın eğerki saksıda değilse bunları unutun:)

envor
04-03-2010, 16:38
sırık domatesti cinsi ve sırık gibi de oldu neden bu kadar az 2 adet çiçek domatese dönüştü çözüm üretemdiğim tek soru bu yanıtlarsanız ve ilgilenirseniz çok sevinirim
Sayın ersinsen;
Ya beslenme sorunu var, ya da iklimsel bir sorun var. Domatesinizi oda içerisinde ışığın yetersiz olduğu bir yerde yetiştiriyorsunuz sanırım. Eğer; hayır gün boyunca güneş alıyor diyorsanız, o zaman iyi besleyemiyorsunuzdur. Belkide bu iki faktörüde yerine getiremiyor olabilirsiniz. Domatesiniz bulunduğu yer ve nasıl beslediğiniz hakkında yeterli bilgiyi verirseniz, sanırım hangi sebepden çiçek döktüğünü anlayabiliriz.
Saygılarımla...

ayvacı
05-03-2010, 21:05
Geçen sene pazardan 10 kök fide aldım güzel mahsül verdiler çok memnun kaldım, bu sedene bahçeye dometes ekeceğim ama aynı fideyi bulamam, sırık domates olarak kırmızı sert hangi cins yetiştirmeliyim, önerilerinizi bekliyorum.şimdiden çok teşekkürler.

ersinsen
08-03-2010, 14:52
bitkiim adananın sıcak yaz havasında 8. katta oldukça yogun güneş alan balkonumda ortalama 5-10 lt lik saksılarda yerden yaklaşık 30 cm yüksekliktedir. ilaçlama yapmıyorum sadece şeker gübresi ara ara veriyorum su düzenli veriyorum ... güneş saksıyada bitkiyede gün boyunca vuruyor ve yoğun nem ve sıcak içerisinde kalıyor..yaprakları büyük ve geniş bir hale geliyor ve gayet yeşil olmasına rağmen sıcaktan olduğunu düşenerek uçlarında bir miktar sararma olduğunu söleyebilirim..bir anda belki 30-40 çiçek açıyor boyu ortalama 2m yi büluyor..ve yavaş yavaş çiçekler kapanıyır ve sonra BELLİ bir noktadan koparak dökülüyor

Birol Ketenci
08-03-2010, 17:33
bitkiim adananın sıcak yaz havasında 8. katta oldukça yogun güneş alan balkonumda ortalama 5-10 lt lik saksılarda yerden yaklaşık 30 cm yüksekliktedir. ilaçlama yapmıyorum sadece şeker gübresi ara ara veriyorum su düzenli veriyorum ... güneş saksıyada bitkiyede gün boyunca vuruyor ve yoğun nem ve sıcak içerisinde kalıyor..yaprakları büyük ve geniş bir hale geliyor ve gayet yeşil olmasına rağmen sıcaktan olduğunu düşenerek uçlarında bir miktar sararma olduğunu söleyebilirim..bir anda belki 30-40 çiçek açıyor boyu ortalama 2m yi büluyor..ve yavaş yavaş çiçekler kapanıyır ve sonra BELLİ bir noktadan koparak dökülüyor

1- Domates için 5-10 lt lik saksı küçük gelir.
2- Saksı çok fazla güneş almasın. Toprak ısınması iyi değil, kökleri haşlar.
3-Domateslerde 30 °C nin üzerindeki sıcaklıklarda bitki gelişmesi devam etse de döllenme olmaz.
4- Çok sıcak olan saatlerde bitkilerinize gölgeleme yapmanız faydalı olabilir.
5- Gübre konusunu bilemiyorum, ben sadece yanmış koyun gübresi kullanıyorum.

rapido34
09-03-2010, 14:27
birol bey domates için 5-10 litrelik saksıların ufak geldiği haricindeki düşüncelerinize katılıyorum. çünkü 5 litrelik su şişelerinin içinde büyük pembe domates yetiştiren bile gördüm. geçen yılda ben cherry domatesimden verim almıştım

ersinsen
09-03-2010, 14:33
1- Domates için 5-10 lt lik saksı küçük gelir.
2- Saksı çok fazla güneş almasın. Toprak ısınması iyi değil, kökleri haşlar.
3-Domateslerde 30 °C nin üzerindeki sıcaklıklarda bitki gelişmesi devam etse de döllenme olmaz.
4- Çok sıcak olan saatlerde bitkilerinize gölgeleme yapmanız faydalı olabilir.
5- Gübre konusunu bilemiyorum, ben sadece yanmış koyun gübresi kullanıyorum.

bilgiler için teşekkürler bu noktada en büyük problemin güneş ve sıcaklık olduğuna karar vermemi sağladınız çünkü adananın sıcağında bide günesin altında iseniz 45-50 derecelik bir sıcaklık hissedersinizz.helede sürekli kalıyorsanız ve sanırım ben geçen sene bitkilerini haşlamış oluyorum ki bakın bunu öğrenince çok üzüldüm bu sene daha dikkatli olacağım çok teşkkürler aydınlattığınız içinn..

Birol Ketenci
10-03-2010, 10:59
birol bey domates için 5-10 litrelik saksıların ufak geldiği haricindeki düşüncelerinize katılıyorum. çünkü 5 litrelik su şişelerinin içinde büyük pembe domates yetiştiren bile gördüm. geçen yılda ben cherry domatesimden verim almıştım

5 litrelik su şişesinde domates yetiştirilmiş olması bu ortamın domates için yeterli olduğu anlamına gelmez. Sonuçta kökleri 1-1,5 mt gelişebilen bir bitkiden bahsediyoruz. İmkan yoksa tabii ki 5 litrelik saksıda kullanılabilir ancak saksı ne kadar büyük olursa verim de o miktarda artacaktır.
Not: Açıklamalarım sadece toprak ve doğal hayvan gübresi içindir. İşin içine kimyasal gübre ve ek besinler giriyorsa olayın rengi değişebilir.

Douglas Fir
15-03-2010, 13:26
bir anda belki 30-40 çiçek açıyor boyu ortalama 2m yi büluyor..ve yavaş yavaş çiçekler kapanıyır ve sonra BELLİ bir noktadan koparak dökülüyor

Çiçeklenme döneminde bitkinin suyunu azaltmanız gerekir. Su rejimi ile ilgili bir bilgi vermemişsiniz. Bitkinize çok su veriyor olabilir misiniz?

HAKAN_O
17-03-2010, 16:22
Dometesleri Tohumdan yetiştirmek istedim . Tohumlar çıktı ama yaklasık 10 cm uzadı ama ıncecik, çok zayıf ve kırılıp fideler ölüyor .
Yaptıklarım.
1-Tohunları ekmeden önce suda beklettim.
2-toprak olrak sadece torf kullandım torf çok su emiyor ve sünger gibi ondan olabilirmi?
3- oda içerisinde 20-25 derecede çimlendiler.
Durum resimdeki gibi fidelerin %5 i iyi durumda
Sizce neden olabilir .
yardımlarınızı bekliyorum

k_donmez
17-03-2010, 16:48
Uzayanlar fazla su ve yetersiz ışıktan uzuyor, sonrada kuruyor. Suyu azalt, nemi koru, daha fazla ışık alabilecekleri bir yere koy. Elbette ustalarında söyleyecekleri vardır.

Lilinin bahcesi
17-03-2010, 17:09
k donmezin soyledigi gibi az isik alan ortamda fazla su almislar. Suyu sadece toprak nemli kalacak sekilde verin fazla vermeyin ve gunes alan bir cephede camin onune koyun. Iyi calismalar.

malbman
17-03-2010, 17:43
Sayın HAKAN O, bitkileriniz ışıksız kalmış. E tabi suyu da bol bulunca gövdesini kalınlaştırmak yerine ışığı arayacağım derken fidan boylu olmuşlar:p.

Daha mevsim çok yeni, o nedenle yeniden başlamanızı tavsiye ederim. Zira bu saatten sonra bu fideleri toparlamanız çok zor olur ve bunlarla vakit kaybedersiniz.

Bunları da söküp atmayın ama zaten kendileri bir süre sonra sizinle vedalaşacak zaten. O yüzden mevsimi kaçırmadan yeniden başlayın ve yeni turda, tohumlar çimlenir çimlenmez bolca ışık alacakları bir yerde, toprakları kurudukça sulayarak pişkin fideler yetiştirebilirsiniz. Bol ışık dedim ama doğrudan güneşe oturtmayın zavallıları. Yoksa bir kaç saat sonra zenci fideleriniz olur, sonraki bir kaç saat sonra ise mefta fideleriniz olur haberiniz olsun.:p:p

Yeni turu da burada, özellikle de resimlerle paylaşırsanız, gördüğümüz arızaları baştan belirtir, yolun en karlı yerinden dönmenizi sağlayabiliriz:p

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

HAKAN_O
17-03-2010, 18:51
Yardımlarınız için tesekkurler.
Sayın malbman sizede tesekkurler faydalı bilgiler edindim. Özellikle cevap olarak yazdığınız ilk satır beni oldukça güldürdü (fidan boy)
tekrar deneyeceğim resimleride paylaşacağım.
tekrar tesekkurler Allaha emanet olunuz.

agozce
17-03-2010, 20:03
Ankara için domates tohumu ne zaman ekilmeli?

Domates kaç günde fide olur acaba? :)))

limon
18-03-2010, 07:37
Hakan Bey, gece don olmadıkça dışarıda çimlendirmenizi tavsiye ederim. Tohumdan itibaren dışarıda yetişen fidelerin daha dayanıklı olduğunu gördüm. Sıcak ortamda, zamanından önce yetişen sebze fideleri çok narin oluyorlar. Artık güneş kendini göstermeye başladı, gece çok ayaz olmadıkça sorun olmaz, olursa da üzerini naylonla örtmek yeterlidir diye düşünüyorum.

Sevgili Agozce, domates en kolay çimlenen sebzelerden. Gün olarak saymadım ama tohumların hemen hepsi kısa sürede çimlenirler.

Birol Ketenci
18-03-2010, 18:03
Ankara için domates tohumu ne zaman ekilmeli?

Domates kaç günde fide olur acaba? :)))

Domates yaklaşık 6 haftada bahçeye dikilecek boya gelir. Buna göre hesap yaparak size uygun çimlendirme tarihini bulabilirsiniz.

almira
18-03-2010, 20:53
Bunlar da benim domates fidelerim. Bunları saksıda yetiştireceğim için az sayıda tohum ektim. Bir kısmı çimlenmedi ama çimlenenler bana yeter. İlk iki sıra kırmızı ampül domates. Orta iki sırada sarı ampül domates tohumu vardı. Hiçbiri çimlenmedi. Sanırım tohumlar bozuktu. Üçüncü iki sırada siyah çeri domatesler var. Biğer viyolde de ildi domates fideleri.

alibabaa
18-03-2010, 21:23
Bahçenin kenarında kırıntılar ile rasgele atılan domates tohumları çimlenmişler çok arsız oluyorlar. Bakalım benim diktiğim yerli domates tohumları ne olacak :p

agozce
18-03-2010, 21:48
Birol bey ve sevgili limon, bilgiler için çok teşekür ederim.

sakagun
19-03-2010, 08:52
Bunlar da benimkilerin bir kısmı. Isıtılmış odada, pencere önünde büyüyorlar. Siyah domates, pembe domates, karışık domates ve köyden birinden aldığım lezzetli bir domatesin tohumlarını ektim.

hobbytarim
19-03-2010, 09:53
Her çeşit domates var sayın sakagün:-) elinize sağlık.

Nergis
19-03-2010, 10:47
Bunlarda benim domates fidelerim.İlk tohumları ektiğimde içeride idiler.Şimdi balkondalar.Fidelerimden birtanesi çıkarken tohumu da başının üzerinde tutup çıkarmış;) Tohum toprakta olmayınca,köklenmez diye düşünüyorum.ne yapmalıyım.:confused:

131165

131166

malbman
19-03-2010, 11:56
Hiç ellemeyin. O şimdiye kadar köklendi bile. Kendisi atacaktır tohum kabuğunu. Ara sıra kabuğun üstünü ıslatırsanız yumuşar, atması kolaylaşır.

acemifüsun
19-03-2010, 16:52
Dostlar balkonda 15 litrelik 2 saksıda pembe domates yetiştirmek istiyorum, sizce saksı büyüklüğü yeterli mi?

fskandemir
22-03-2010, 12:31
Balkonumda 7-8 saksı içerisinde farklı çeşitlerde domates yetiştirmekteyim. Domateslerim 3. yaprak gruplarını(Yalancı yaprak hariç) yeni vermeye başladılar. Tüm saksılarda bahçe toprağı, solucan gübresi, torf ve yarı yanmış koyun gübresini kullanmaktayım. San marzano çeşidinin yaprakları kahverengileşmeye başladı. Kahverengi hale gelen yapraklar yanmış kağıt gibi incelmekte ve krıılgan hale gelmektedirler. Acaba bir mineral eksikliği mi söz konusu yoksa bir hastalık ile mi karşı karşıyayım. Ne yazıkki fotoğraf çekme imkanım yok.

envor
22-03-2010, 15:05
Balkonumda 7-8 saksı içerisinde farklı çeşitlerde domates yetiştirmekteyim. Domateslerim 3. yaprak gruplarını(Yalancı yaprak hariç) yeni vermeye başladılar. Tüm saksılarda bahçe toprağı, solucan gübresi, torf ve yarı yanmış koyun gübresini kullanmaktayım. San marzano çeşidinin yaprakları kahverengileşmeye başladı. Kahverengi hale gelen yapraklar yanmış kağıt gibi incelmekte ve krıılgan hale gelmektedirler. Acaba bir mineral eksikliği mi söz konusu yoksa bir hastalık ile mi karşı karşıyayım. Ne yazıkki fotoğraf çekme imkanım yok.

Büyük bir ihtimalle hastalık, göremediğim içinde net bir şey söylüyemiyorum.

kksal
22-03-2010, 18:56
ıyı aksamlar.5 gun once domates tohumlarımı topraga ektım.aklıma takılan bırkac husus var.
1-cımlenme basladıktan kac gun sonra sasırtma yapmalıyım.
2-organık gubre kullanmayı dusunuyorum.Fıdeler buyudukten sonra kac gun arayla ve ne oranda gubre vermlıyım.
3-tohumlar yesermeye baslayınca kac gunde bır sulamam gerekır.
4-fıdeler kac gunde dısarı dıkılebılecek hale gelır.

kksal
22-03-2010, 18:57
unutmadan tohumlar evın ıcınde golge bır bolumde duruyor.uzerıne seffaf naylon orttum.ayrıca serın bır yer.

sial
22-03-2010, 20:00
Benim ilk tahumdan domates yetiştirmem olucak fidelerinin yaprakları aşağı doğru büküldü bunun ne deni nedir nasıl geçire bilirin şaşırtma yapmammı lazım
bi yardım edermisiniz:confused:

http://img1.loadtr.com/k-541541-11111.jpg (http://www.loadtr.com/541541-11111.htm)
http://img1.loadtr.com/k-541547-12222.jpg (http://www.loadtr.com/541547-12222.htm)
http://img1.loadtr.com/k-541552-33333.jpg (http://www.loadtr.com/541552-33333.htm)
http://img1.loadtr.com/k-541554-4444.jpg (http://www.loadtr.com/541554-4444.htm)

sakagun
22-03-2010, 20:32
Ben kendi uygulamamı anlatayım. Isıtılmış oda içinde, pencerenin önünde tutuyorum. Sabah akşam üzerlerine su püskürtüyorum. Bugün ilk defa güneşli balkona çıkardım. Ama üzerlerine doğrudan güneş vurmayacağı bir yere yerleştirdim.
Bu arada tohumları hümik asit ve torf karışımına dikmiştim.

chocolate
23-03-2010, 03:05
bir kaç kez denedim

chocolate
23-03-2010, 03:06
fakat çok dayanıklı olmadılar malesef

chocolate
23-03-2010, 03:06
en sonunda çürümüşlerdii

chocolate
23-03-2010, 03:07
bir yerde yanlış yapıyorum ama nerde

rapido34
23-03-2010, 14:34
tecrübelerime dayanarak söyleyeceğim şunlar
1.taoprağa çok derin olmayacak şekilde tohumları ekim ortalama 0.5 cm . ben derine dikmiştim toprak içinden çıkamayıp çürümüşlerdi.
2.toprak nemli olacak şekilde sulayın.
3.benim aldığım tohum ambalajında 10 15 günde çimlenir diyordu 1 ayda anca çimlenenler oldu. ortama hava sıcaklığına göre değişiyor yani(benim tohumlarda evdeydi)
3.filizlenince çok fazla su vermeyin yoksa fazla uzuyorlar ve gövdeler güçsüz oluyor.
4.abartı uzamanın bir diğer sebebide güneşi görememesi güneş ışığına uzanmak için boyunu uzatıyor keratalar(ama direktte ışığa koymayın:) )
5.ben çıkan fidelerimi 10 gün sonra falan balkona aldım üstlerinede 5 litrelik(başı kesilmiş) su şişelerini geçirdim. çakma sea yani:))
6.şimdilik bir sorun yok

aydın
23-03-2010, 17:32
Son 1 haftadır pembe domateslerimi balkonda bulunan boş akvaryumun içine koydum. İki tanesini 5 lt'lik yağ tenekelerine şaşırttım. Sibirya domatesim tomurcuklanmış, bakalım olacak mı.... :p

sial
23-03-2010, 17:40
benim soruma cevap verebilecek yokmu fotolara tıklayarak büyüte bilirsiniz

Douglas Fir
23-03-2010, 17:52

Sayın fskandemir,

Çimlenme safhasında bu kadar ağır bir toprak karışımına gerek yok. Toprağın steril olması önemli. Gübreleme safhası bitki esas yaprakları çıkarınca ve büyüme atağı yapınca başlamalı. İlk başlarda çimlenmeye yardım etmek için hümik asit ilavesi uygun olacaktır.

Bitkiniz hasta da olabilir. Bu yine steril toprak kullanmamaktan ileri gelmiştir sanırım. Bahçe toprağını fırınlayıp karıştırmak iyi bir yol olabilir. Ayrıca değişik cinsler ektiğiniz için hastalıklara karşı dirençleri de farklı olacaktır.

Douglas Fir
23-03-2010, 17:56
Sayın sial,

Filizleriniz ışıksız kalmış gibi geldi bana. Işığı bol ama direkt güneş almayan bir yere filizleri taşımanız gerek. Çok sık su vermeyin ayrıca. Hem mantar yapar hem de filizler enine değil boyuna verir.

sial
23-03-2010, 22:07
Sayın sial,

Filizleriniz ışıksız kalmış gibi geldi bana. Işığı bol ama direkt güneş almayan bir yere filizleri taşımanız gerek. Çok sık su vermeyin ayrıca. Hem mantar yapar hem de filizler enine değil boyuna verir.

çok sağlun ben filizlerimi günes alan bir yere koyayım yapraklar düzelirmi sulamayı kaç günde bir yapayım şaşırtmayı nezaman yapayım yardımlarınız için çok sağlun

Douglas Fir
23-03-2010, 22:28
Direkt güneş almasın ama bol gün ışığı alsın. Sulamayı toprağı nemli tutacak kadar yapın. Asla toprağı çamurlaşacak kadar sulamayın. İlk yaprakların ortasından esas yapraklar çıkınca şaşırtma için uygun zaman gelmiş demektir. Şaşırtam sonrası filizler biraz sarsılıp boyunlarını bükebilirler. Aldırmayın, sularını verin. 2-3 güne düzelirler. Kolay gelsin.

sial
24-03-2010, 09:40
Direkt güneş almasın ama bol gün ışığı alsın. Sulamayı toprağı nemli tutacak kadar yapın. Asla toprağı çamurlaşacak kadar sulamayın. İlk yaprakların ortasından esas yapraklar çıkınca şaşırtma için uygun zaman gelmiş demektir. Şaşırtam sonrası filizler biraz sarsılıp boyunlarını bükebilirler. Aldırmayın, sularını verin. 2-3 güne düzelirler. Kolay gelsin.

Verdiğin bilgiler ve İlgin için çok teşekkür ederim

SilverRain
24-03-2010, 11:17
merhabalar ben yeni bir uyeyim simdi uye oldum bu siteye beliki burasi tanisma yeri degil biliyorum daha siteyi arastirmam lazimuye olmadan oncede takipciysiydim buraninsize sormk istedigim bir soru var cevaplarsaniz cok sevinirim

ben dun aksam tumbling tom red ektim ne zaman cillenir ve buyurler gec mi kaldim acaba bu konularda cok acemiyim yardimlarinizi bekliyorum.nerede muhafaza etmeliyim sicaktami,karanliktami gunestemi bilmiyorum lutfen yardim edin

http://i1003.hizliresim.com/2010/3/24/1515.jpg

siyah kutudaki domateslerim yandaki saksilardada sardunyalarim var ve impatiens ciceklerim var bunlarida ne zaman disariya cikarsam acaba

simdiden tesekkurler

limon
24-03-2010, 12:34
Domates tohumu ekmek için geç değil hatta erkenciyiz bile diyebiliriz. Ben fazla sıcak ortamda yetişen fidelerin cılız olduğunu gördüğümden dolayı tercih etmiyorum. İngiltere'deki hava sıcaklığını bilemiyorum ama burada geceleri sıcaklık çok düşebiliyor. Bu da sıcak ortamda yetişmiş fideleri sarsabiliyor hatta yaprakları soğuk yanığı olabiliyor. Bu nedenle ben olsam fidelerimi dışarıya taşımak için biraz daha havanın ısınmasını beklerdim. Ama ben taşımaya üşenmem derseniz güneşli veya yağmurlu ılık günlerde dışarıya çıkarıp, serin gecelerde içeriye alabilirsiniz.

Hoşgeldiniz. :)

SilverRain
24-03-2010, 17:12
tesekkur ederim limon hosbuldum ayrica domateslerim su anda kalorifer yaninda duruyor goruldugu gibi havalar iyi burada ilik 12-13 derece gunduzleri geceleri haliyle serin hatta soguk olabiliyor.evdemi kalsin domateslerim yoksa cam kenari karanlik bir yer felan ay ne acemiyim ya lutfen gulmeyin bana ilk heves boyle oluyor demekki azcik gorsem ciktiklarini disariya tasirim iceriyede alirim usenmem ama daha dun ektim aceba cikacaklarmiki?

Lilinin bahcesi
24-03-2010, 20:40
tesekkur ederim limon hosbuldum ayrica domateslerim su anda kalorifer yaninda duruyor goruldugu gibi havalar iyi burada ilik 12-13 derece gunduzleri geceleri haliyle serin hatta soguk olabiliyor.evdemi kalsin domateslerim yoksa cam kenari karanlik bir yer felan ay ne acemiyim ya lutfen gulmeyin bana ilk heves boyle oluyor demekki azcik gorsem ciktiklarini disariya tasirim iceriyede alirim usenmem ama daha dun ektim aceba cikacaklarmiki?

B. Forum mesajlarэ

Tьrkзe imla kurallarэ

Forum dili Tьrkзedir. Ьyeler anlaюэlэr ve dьzgьn bir dil ile yazmaya цzen gцstermek zorundadэr.

gibi "chat" diliyle yazэюmak kesinlikle yasaktэr. Chat diliyle yazэlmэю, Tьrkзe karюэlэрэ varken gereksizce ingilizce kelimeler kullanэlmэю, tьmь bьyьk ya da rastgele bazэ harfleri bьyьk yazэlar, yazэ iзindeki baюlэklar hariз, normal puntodan bьyьk yazэlar, tьmь renklendirilmiю yazэlar, ayrэ bir bilgilendirme gerektirmeden dьzeltilir ya da silinir.

Yazэlarэnэzda, noktama iюaretlerini kullanmayэ ve paragraf yapmayэ unutmayэn.

Mesajlarэnэzэ yazarken dikkat edeceрiniz ayrэntэlar iзin:
Forumda, Tьrkзenin doрru kullanэmэ hakkэnda
Nokta ve virgьlden sonra boюluk bэrakэlэr

sakagun
26-03-2010, 08:26
Domateslerden bazılarını şaşırttım. Şaşırtırken domates kokusu geliyordu ufacık fidelerden.

merkürvenüs
26-03-2010, 13:38
Merhaba,

2 gün önce sayın Birol Ketenci'nin gönderdiği pembe domates tohumlarından küçük bir saksıya ektim merakla çimlenmelerini bekliyorum:))) Birol bey tekrar teşekkür ederim.

bahtiyar02
26-03-2010, 14:18
Sevgili sakagun;
Bence domates fidanlarınız(filizleriniz) şaşırtmak için daha çok küçük.Ayrıca Şaşırtığınız yerde domates yetiştirmek içinde hiç uygun değil.Domates veyea diğer sebze fidanları şaşırtmaya ancak 4 ve 5. yapraklarından sonra daha verimli olur.Toprak olarakta yanlız torf kullanmamanızı öneririm.Normal bahçe toprağı ve yanmış küçük baş hayvan gübresi karışımı çok güzel sonuçlar verir.Gübre bulamadığınız taktirde 3/1 oranında torf kullanabilirsiniz.
Saygılar

sakagun
26-03-2010, 14:25
Bahtiyar Bey, domatesleri çim biçiminde yetiştirdiğimden sıkışık oldukları için bardaklara şaşırttım. 2. aşamada, biraz daha büyüdüklerinde bahçeye geçecekler. O zaman gerekli gübreyi ve toprağı sağlayacağım.
Bakın burada (http://balkonbahceciligi.blogcu.com/saksida-domates-yetistiriciligi-1-bolum/3898720) şaşırtma için "İlk şaşırtma kotiledon yaprakları gelişip yere paralel bir görünüm aldığında yapılmalıdır. Gerçek yapraklar gelişmeye başlamadan şaşırma başlanmalıdır." demişler.

kksal
26-03-2010, 18:06
Iyı aksamlar.Dometes tohumların nıhayet yeserdı.Fakat boyları bıraz uzun gıbı.Koku govdesı zayıf oldu.Yınede saglıklı duruyorlar.Sulama ısıne hala fıs fıs seklınde mı devam etmelıyım.Yoksa artık dıbınden mı su vermelıyım.Ilk sasırtmayı yapacagım toprak sadece torf olsa olur mu.Veya torfun ıcıne organık gubre katmalı mıyım.Sızlerın bır onerısı var mı.Cok tesekkur ederım.

Yildirmaz
26-03-2010, 19:01
Siteye dün üye oldum. İki gündür bu konu başlığını okuyorum, anca bitirebildim :-)
Emeği geçen herkese teşekkür ederim, yaklaşık 5 yıldır balkonumda sebze yetiştiriyorum. Domates konusunda bir türlü şansım yaver gitmemişti. Tohumdan hiç yetiştirmedim, bu yıl onu da deneyeceğim sayenizde :-) Yaptığım hataları da görmüş oldum. Umarım bu yıl domates yeme şansına sahip olacağım :-)

MeyveliTepe
26-03-2010, 21:29
Ben daha yeni ekiyorum domates tohumlarını. Bir hafta sonra dikseydim de olurdu. Çabuk çimlenip hızlı büyüyorlar. Mayıs ortasında kartlaşmış fideler, ya da ışık azlığı sebebiyle uzayıp gitmiş zayıf fidelerdense geç tohum ekmek daha iyi.

hbayraktar
27-03-2010, 13:34
Merhaba MeyveliTepe,

Sayenizde tanıştığım forumun tüm konularına abone oldum, blogunuzda sebze bahçelerinize o kadar özendim ki daha ilk kez tohumdan domates yetiştiren biri olarak küçük bahçemi sebze bahçesine dönüştürme hevesindeyim, harıl harıl hibrit olmayan tohum arıyorum.
Sebze bahçesi için henüz aşamaları tam kurmadım kafamda fakat sanırım domates-biber-fasulye ve becerebilirsem bezelye ile soya fasulyesi düşünüyorum, sizin tohumlarınızı -özellikle domates tohumlarını- nereden edindiğinizi öğrenebilir miyim?

Teşekkürlerimle

Douglas Fir
27-03-2010, 20:20
Ben daha yeni ekiyorum domates tohumlarını. Bir hafta sonra dikseydim de olurdu. Çabuk çimlenip hızlı büyüyorlar. Mayıs ortasında kartlaşmış fideler, ya da ışık azlığı sebebiyle uzayıp gitmiş zayıf fidelerdense geç tohum ekmek daha iyi.

Size katılıyorum. Erken dikilince toprak yeterince ısınmadığı için büyüme zayıf oluyor. İyi bakımla fideler hızla mevsimine yetişiyor.

MeyveliTepe
27-03-2010, 20:43
Sn.hbayraktar,
ağaçlar.net'e bizim sayemizde geldinizse ne güzel. Kendi adıma keyif verici bir şey. Forum, doğa ve bitkiseverler için derya deniz bilgi ve deneyimle dolu. Pek çok sorunuzun yanıtını burada bulabilirsiniz.

Domates tohumlarına gelince, zaman içinde oluşuyor. Açıkçası hemen yer yıl 10-15 yeni tohum elime geçiyor. Bunları deniyorum. Beğendiklerim kalıyor, diğerleri gidiyor. Bunlardan bir kaç tanesi var ki, 20 yıl öncesine dayanıyor. Yani bende veya bir akrabamızda 20 yıldır bir şekilde yaşayan tohumlar.

Bu yıl, çeşit olarak toplam 30 kadar domates çeşiti ekiyorum. Bunlardan 10 kadarı zaten eski çeşitlerim. Yenileri de deneyip göreceğiz artık :)

sakagun
28-03-2010, 17:06
Pembe domatesin gerçek yapraklarının domates yaprağına benzemediğini fark ettim. Bu yapraklar normal mi?

ciceksever70
28-03-2010, 22:04
Ben Subat ayinda ilk domates tohumlarini evin icinde ektim ancak hala cimlenmedi. Karanlik bir ortamda tutuyordum. Internetten okuduklarimdan tohumlarin isikli ortamda cimlendikleri izlenimini edindim ve bugün tekrar tohum ektim. Gecen yil Nisan ayinda bahcede cimlendirmistim ancak verim alamadim. Deneye yanila ögrenecegiz sanirim.

Lilinin bahcesi
29-03-2010, 09:28
Ben Subat ayinda ilk domates tohumlarini evin icinde ektim ancak hala cimlenmedi. Karanlik bir ortamda tutuyordum. Internetten okuduklarimdan tohumlarin isikli ortamda cimlendikleri izlenimini edindim ve bugьn tekrar tohum ektim. Gecen yil Nisan ayinda bahcede cimlendirmistim ancak verim alamadim. Deneye yanila цgrenecegiz sanirim.

Sayin ciceksever, tohumlarin filizlenmesi icin farkli etkenlerin ayni anda olusmasi gereklidir. Toprak isisi, toprak nemi vb gibi. Bugun ektiginiz tohumu nispeten daha sicak bir ortamda, toprak nemini surekli kontrol altinda tutarak birde deneyin. Ayrica tohumu cok derine ekmis de olabilirsiniz. Ben en fazla 4-5 mm derine ekiyorum ve problemsiz filizleniyorlar. Size basarilar.

SilverRain
29-03-2010, 09:37
merhabalar benimde 1 hafta once ektigim domateslerim cimlendiler boylari uzun gibi geldi bana normalmi acaba?guneste goruyor gunes oldugu zamanlar.bu hafta likit besin alicam domateslerime uygunmudur sizce?tohum paketinin uzerinde 2-3 haftada bir likit besin takviye edin yaziyordu.

envor
29-03-2010, 09:50
merhabalar benimde 1 hafta once ektigim domateslerim cimlendiler boylari uzun gibi geldi bana normalmi acaba?guneste goruyor gunes oldugu zamanlar.bu hafta likit besin alicam domateslerime uygunmudur sizce?tohum paketinin uzerinde 2-3 haftada bir likit besin takviye edin yaziyordu.

Sayın SilverRain, büyük bir ihtimalle yetersiz ışık alıyordur, ve de çok suluyorsunuzdur, böyle durumlarda fidelerin boyu çok uzar ve büyüdükce sağa, sola yatar. Göremiyoruz ama bence durum bu.

eda123
29-03-2010, 09:59
merhabalar benimde 1 hafta once ektigim domateslerim cimlendiler boylari uzun gibi geldi bana normalmi acaba?guneste goruyor gunes oldugu zamanlar.bu hafta likit besin alicam domateslerime uygunmudur sizce?tohum paketinin uzerinde 2-3 haftada bir likit besin takviye edin yaziyordu.selamlar
bende 1 hafta önce domatesleri uzun saksıya ektim üzerini naylon poşetle sardım. Fakat henüz çimlenme belirtisi yok balkonda soğuk olduğu için mi olmadı anlayamadım içeri alsam sakıncası olurmu

fskandemir
29-03-2010, 10:02

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler, sorunlu olan yaprakları kestim şimdilik hastalıklı yaprakların kesilmeyen yerlerinde, yeni yapraklarda ve diğer filizlerde herhangi bir sıkıntı yok.

Tohumları 25 aralık' da diktiğim washington cherry ve gold nuggetlar da ilk çiçeklenmeler başladı.Tohumlar için Douglas Fir' e teşekkürler.

sakagun
29-03-2010, 10:03
Eda123, benimkiler sıcak odada 10 günde filizlendi.

envor
29-03-2010, 10:11
selamlar
bende 1 hafta önce domatesleri uzun saksıya ektim üzerini naylon poşetle sardım. Fakat henüz çimlenme belirtisi yok balkonda soğuk olduğu için mi olmadı anlayamadım içeri alsam sakıncası olurmu

Sayın eda123; tohumlar derine kaçmış olabilir, soğuktan da olabilir, içeriye alsanız bir sorun olmaz, fideler çıktıktan sonra bol güneş alan bir yere çıkartırsanız güneş baskısı altında daha bodur büyüyecek ve de pişkin fide diye tabir ettiğimiz, sağlıklı fideler haline gelecektir. Normalda 3-4 günde domates tohumu fideye dönüşür, ama uygun iklim ve uygun toprak sıcaklığında.

zappie
29-03-2010, 10:14
Bu yil ucuncu yil olacak, amator olarak domates yetistiriyorum. Ilginizi cekebilecegini dusundugum deneyimlerimi anlattigim blogum http://besikduzupembeleri.blogspot.com/ . Ozellikle uzayip giden ciliz fidelerden sikayetci olanlar faydalanabilirler.

zappie
29-03-2010, 10:20
Pembe domatesin gerçek yapraklarının domates yaprağına benzemediğini fark ettim. Bu yapraklar normal mi?

Sn. Sakagun
Evet normal. Patates yaprakli turden bir pembe. Buyuk ihtimal oldukca iri pembe domatesleriniz olacak.

eda123
29-03-2010, 10:30
sayın envor
sizi dinleyerek içeri alıyorum. ekim sırasında bir sorun olduğunu düşünmüyorum paketteki tarife uygun olarak ektim. bu sitede domatesler dışarıda çimlenirse daha dayanıklı olur diye okumuştum.. bunun bir standartı yokmu ?

SilverRain
29-03-2010, 13:13
Sayin envor domateslerimden kucuk bir kare ekliyorum ve degerli yorumunuzu bekliyorum.

http://i1003.hizliresim.com/2010/3/29/1882.jpg

SilverRain
29-03-2010, 13:15
Benim domateslerim evde cam onunde cimlendiler eda123 bilemiyorum sagliklari yerindemi?guneste goruyor arada tabi ingiltere'nin bulutlari musade ettigi surece.

omeryild
29-03-2010, 13:17
arkadaşlar değerli bilgileriniz için teşekkür ederim sizlerin paylaşımları sayesinde domates yetiştiricisi oldum (balkon yetiştiricisi).

eda123
29-03-2010, 14:27
benim domateslerim evde cam onunde cimlendiler eda123 bilemiyorum sagliklari yerindemi?guneste goruyor arada tabi ingiltere'nin bulutlari musade ettigi surece.
istanbulun havasıda ingiltereden farksız son günlerde. Bu benim ilk denemelerim o yüzden çok sabırsız ve heycanlıyım kızımla birlikte sürekli kontrol ediyoruz yanlış bir uygulama yapıp tohumları heba etmek istemiyorum.

SilverRain
29-03-2010, 16:35
eda123 inan bende ayni duygular icerisindeyim.

insallah hersey iyi gider ve guzel mahsuller aliriz.

Douglas Fir
29-03-2010, 17:19
Sayın eda123,

domates tohumu çimlenme için 18-24 derece aralığını sever. Toprak nemli olmalı. Sera etkisi yaratmak için tohum kasanızı ya da viyolleri naylon poşete almanız ısı ve nemi koruma açısından önemlidir. Bu da çimlenme başarısını arttırır.

eda123
30-03-2010, 08:02
Sayın eda123,

domates tohumu çimlenme için 18-24 derece aralığını sever. Toprak nemli olmalı. Sera etkisi yaratmak için tohum kasanızı ya da viyolleri naylon poşete almanız ısı ve nemi koruma açısından önemlidir. Bu da çimlenme başarısını arttırır.

istanbul gunduz ortalama 10-16 geceleri 6-9 derece sanırım içeride olması uygun sıcaklığa ulaşmasını sağlar. tohumlara birşey olmamıştır inşallah...

sakagun
30-03-2010, 14:31
Domateslerimden birini 2 gün önce bahçedeki serama yerleştirdim. 2 gündür yağış olmasına ve hava sıcaklığının düşmesine rağmen gayet iyi durumda. Ben de birkaç domates fidemi daha seralarıma yerleştirdim. :D

k_donmez
30-03-2010, 14:34
Sayın Sakagun,
Seralar harika olmuş. Güzel ve bol mahsul diliyorum.

sakagun
30-03-2010, 14:37
:) Teşekkürler k_donmez. Umarım hepimiz bol ürün alırız bu yaz.