31-07-2009, 16:41 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili sevim.k, yazdığınız gibi mayhoş bir tadı var. Ben sadece yumurtalı olanını yedim, bir de uçlarından kopararak yeme imkanım oldu. Senelerdir tadına bakmadım, artık tadları unutumaya başladım. Düzenleyen caucasus : 19-08-2009 saat 00:05 |
14-11-2009, 17:00 | #123 |
Yeni Üye
|
SARIMSAKLI YUMURTA Bir veya bir kaç diş sarımsak bir kaba kıyılır ve istendiği kadar üzerine yumurta kırılarak karıştırılır, bu karışım baharatlarla zenginleştirilerek kızdırılmış tavada (tercihen tereyağı) yağın içinde arzu edildiği katılıkta pişirilir. Oldukça basit görülüyör, denemeyenlere kesinlikle tavsiye ediyorum. |
29-03-2010, 21:54 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Kaz yumurtası ezmesi
Arkadaşlar benim ara ara yaptığım ve çok sevilen bir ezme tarifini ve resimlerini ekliyorum. Özellikle aromatik yumurtalar olan kaz, ördek, hindi yumurtalarından yapılırsa daha lezzetli olan ezmemizin malzemeleri; 4-6 kişilik tarif, 3 kaz yumurtası 3 çorba kaşığı mayonez, 2 çorba kaşığı krem hardal, 5 çorba kaığı yoğurt, 2-3 adet taze ya da 2-3 diş kuru sarımsak, tuz-karabiber, isteğe göre köri, isteğe göre ilave 5-6 çiğ ya da haşlanmış mini sosis, Yumurtamızı çok aktı haşlıyoruz. Daha sonra el rendemizin orta gözlü yerinde rendeliyoruz.Aynı şekilde rendelenen sosis ya da salam ilave edip, hardali,yoğurt, mayonez ve baharatları ilave ediyoruz. Taze **** kuru sarımsağımızı çok ince kıyıp **** dövüp harcımızı karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp üzerini zeytin ve pul biber ile süsleyerek afiyet ile yiyoruz. Çok sevilen bir mezedir. |
31-01-2012, 17:32 | #128 |
Ağaç Dostu
|
Rumeli usulü Çılbır Malzemeler -4 yumurta -2 çay bardağı yoğurt -1/2 çay kaşığı tuz -2 diş sarımsak -3 Su bardağı su -2 çorba kaşığı sıvıyağ -1 çay kaşığı kırmızı tozbiber Yapılışı Yumurtaları sarılarını patlatmadan önce bir kaseye kırın. Derince bir tencereye koyduğunuz su kaynayınca içine 1 çay kaşığı kadar tuz atın. Kasedeki yumurtaları yavaşca suyun içine salın. Eğer yumurtaların dağılmasından korkuyorsanız, yumurtaları büyükçe bir kepçe içine kırıp, kepçeyle hafifçe suyun içine koyun ki hiç dağılmamış olurlar. 2-3 dakika kaynatıktan sonra bir delikli kepçeyle servis tabağına alın. Yoğurdun içine sarımsağı ezerek karıştırın ve tuzunu ekleyin. Tabağa aldığınız yumurtaların üzerine yoğurtlu karışımı dökün. Servise almazdan önce, üstüne tavada kırmızı biberli yağ yakıp, gezdirin. — Afiyet olsun |
02-02-2012, 16:26 | #129 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Harika görünüyor . Afiyet olsun. İç anadolu bölgesinde bizde aynı usulde Çılbır yapıyoruz. Ancak kahvaltı olduğu için sarmısak koymuyoruz. |
05-05-2012, 15:07 | #131 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
Baharatlı yumurta: 1 tatlı kasığı sızma zeytinyağı,1 t.k. zerdeçal,1 t.k. isot ile ısıtılır,üzerine 2-3 yumurta kırılır,pişen tarafları çevrilerek arkalı önlü pişmesi sağlanır.Dietlerde sabah için çok iyi bir protein seçenegi.. Aynı zamanda bağışıklık kuvvetlendirir.Afiyet olsun.. |
07-10-2013, 19:12 | #132 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Alıntı:
(OSMANLI SARAY MUTFAĞI'NDAN- 19 .yüzyıl) Bu tarifin yer aldığı, Marianna Yerasimos’un “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kıymetli eserde yazdığına göre: ""(.......)“Zarif Orgun’un verdiği bilgiye göre; Ramazanın onbeşinde padişaha sunulan iftar yemekleri arasında soğanlı yumurta da yer alırmış. Padişah soğanlı yumurtayı beğenirse, yemeği pişiren Enderun Efendisini kendisine kilercibaşı* seçermiş. (Kilercibaşı, Saray ve konaklarda, erzakların korunduğu büyük kilerlerden sorumlu üst düzey görevlilerden biriydi.”)"(......)" MALZEMELER: 6 orta boy soğan(dişi soğan denen tatlılarından olmalı) 5 kaşık tereyağı(75 gr) 8 yumurta 2 kaşık sirke 2 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tarçın 1/2 tatlı kaşığı yenibahar 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber tuz YAPILIŞI: Soğanlar halka halka doğranıp tuzlanır. Genişçe bir tavada yağ eritilir ve çok kısık ateşte,tahta kaşıkla karıştırarak,soğanlar nar gibi oluncaya kadar en az bir buçuk saat kızartılır. Kavurup yakmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Bu yüzden, ateşin de oldukça hafif, -mum ateşi tabir edilen kısıklıkta ve ısıda- olmalıdır. Ayrıca da soğanlar sürekli (kısa aralıklarla) olarak karıştırılmalıdır. Bir buçuk saatin sonunda eğer tavada fazla yağ varsa süzülür. Sirke, şeker, yenibahar da soğanlara katılıp iyice karıştırılır. Büyük bir tahta kaşığın tersi ile soğanlar tavanın içine düzgünce yayılır ve yumurtaların kırılabileceği şekilde 8 yuva açılır.Yuvaların içine yumurtalar kırıldıktan sonra tavanın kapağı kapatılır ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika daha pişirilir.Arada bir kapağı açıp yağlı soğan suyundan bir kaşık alıp yumurtaların üzerine gezdirmekte -görsellik açısından- fayda vardır. Yumurtalar hazır olunca "ilik gibi olmuş" soğanlarla birlikte servis tabağına alın, karabiber ve tarçın serpiştirip sıcak olarak servis edilir. osmanlı usûlü soğanlı yumurta - cafebrunch - Blogcu.com Padişahların gözde yemeği “Soğanlı Yumurta” | Çiftlik Dergisi Bizim en sevdiğimiz, hem ucuz hem de besleyici yemeklerimizdendir.. Biz soğanlarla beraber 3-4 diş sarımsak ta doğrarız.. Deneyin isterseniz bir de böylesini.. |
|
08-10-2013, 11:49 | #133 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Usa
Mesajlar: 622
|
Anacığım söyleyebildiğim ilk anlamlı sözcüğümün "yuu" (yumurta) olduğunu söyler. Bir yumurta sever olarak başlığın tamamını okudum. Bilmediğim tarifleri not aldım. Benim de bir katkım olsun istedim. LİMONLU YUMURTA Yetecek kadar yumurta, bol limon suyu, tuz, karabiber, ( bazen kıyılmış nane veya maydanoz da katıyorum.) iyice çırpılıp az yağlı tavada karıştırılarak pişiriliyor. Ben az pişmişini tercih ediyorum. Afiyet olsun. |
09-05-2018, 21:56 | #134 |
Moderatör
|
ÇIRPILMIŞ YUMURTA (Scrambled Eggs ) Manyas'da taze taze yumurtalar elimizin altında olunca bol bol tüketiyoruz. Sabah kahvaltılarında haftada iki kez çırpılmış yumurta yapıyorum. Evvelden omlet yapardım ama Oğuz son zamanlarda Scrambled eggs'i tercih eder oldu. Torunlar da çok severek yiyorlar. Çok kolay, sade yumurta sevenler için de güzel bir tarif. İçinde başka malzeme olmayan bir nevi omlet gibi. 4 yumurta, 1 tatlı kaşığı tereyağ, 3-4 çorba kalığı su (süt de kullanabilirsiniz) biraz tuz, pul biber ve kuru nane. Size tarif verirken seramik tava kullandım ama siz teflonda yapın daha rahat toplarsınız. 4 adet yumurtayı çukur bir kaseye kırın, biraz tuz ve 3-4 çorba kaşığı su ile iyice çırpın. Çok az en fazla bir tatlı kaşığı kadar tereyağ koyduğunuz tavayı ocağa koyun ve çoook kısık ateşte erimesini sağlayın, yağ eriyince tavayı sağa sola döndürerek yağın tavanın her yanına bulaşmasını sağlayın. Sonra çırpılmış yumurtaları tavaya boşaltın, ateş yine çok kısık olacak. Biraz sonra tavanın kenarlarında hafifçe beyazlaşmaya başlayan yumurtayı bir plastik spatula ile tavanın ortasına doğru çekin. Bunu devamlı olarak yapın, yayılan yumurtayı sağdan soldan ortaya toplayın. Hepsinin toplanması bittiğinde yumurtaları tavadan bir tabağa kaydırın. Üzerine pul biber ve kuru nane serperek servis yapın. |
19-09-2020, 20:34 | #136 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-09-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Her zaman denediğimiz ve güvendiğimiz bir tariftir. Denemek isteyenler buyursun: Çılbır Tarifi Malzemeler: 2-3 adet yumurta 1 yemek kaşığı sirke Yoğurt 2 yemek kaşığı Tereyağı Pulbiber Yapılışı: Küçük bir tencere içerisine suyu alın, üzerine damak zevkinize göre tuz ve sirkeyi de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan suyu kaşıkla karıştırın ve bir girdap olmasını sağlayın. Daha sonra yumurtaları teker teker kırarak 5 dakika kadar kaynatın. Bir kaşık yardımıyla pişen yumurtaları sudan alarak servis tabağına yerleştirin. Üzerine çırpılmış yoğurt ekleyelim. Sonrasında tereyağını tavada eritip pul biber ekleyin. Hazırladığınız biberli sosu yumurtaların üzerine gezdirin. Deneyeceklere afiyet olsun |
21-12-2020, 12:57 | #137 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
|
Yumurta dolması
Ben de farklı bir yumurta tarifi paylaşmak istedim: YUMURTA DOLMASI Malzemeler: 10 dal maydanoz yaprağı (kıyılmış) 1 çorba kaşığı taze biberiye (kıyılmış) 6 adet yumurta Yumurtaların üzerini geçecek kadar su (sıcak) 1 çay kaşığı tuz ½ çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber Kızartmak için; 1 çay bardağı sıvı yağ Bulamak için; 1 adet yumurta 4 çorba kaşığı ekmek kırıntısı Üzeri için; Maydanoz (kıyılmış) Hazırlanışı: Yumurtaları tencerede kaynayan suyun içine ekleyin. 10 dakika haşlayın. Yumurtalar haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla yumurtaları soğuk suyun içine alın. Yumurtaların kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz yumurtaları ikiye bölün ve sarılarını bir tatlı kaşığı yardımıyla çıkarın. Yumurta beyazlarını kenarda bekletin. Yumurta sarılarını bir kase içine alın. Yumurta sarılarını çatalla iyice ezin. Üzerine kıyılmış maydanoz, kıyılmış taze biberiye, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ekleyin. İyice karıştırın. Devamında yumurta sarısıyla hazırlanan harcı yumurta beyazlarının içine doldurun. Kızartmak için tavaya sıvı yağ ekleyin. Yağı kızdırın. Ardından bulamak için bir kasede yumurtayı çırpın. Diğer bir kaseye de ekmek kırıntılarını ekleyin. İçi doldurulmuş yumurtaları önce çırpılmış yumurtaya sonrasında ekmek kırıntısına bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Kızaran yumurta dolmalarını yağlı kağıt serili tepsiye alın. (Fazla yağının süzülmesi için) Kızarma işlemi bittikten sonra sunum yapacağınız tabağa alın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek sıcak sıcak servise sunun. Not: Ekmek kırıntısı yerine galeta unu kullanabilirsiniz. İçine maydanoz yerine dereotu, taze soğan gibi dilediğiniz yeşillikleri ekleyebilirsiniz. Tarif videosu için: https://www.tarifinisevdim.com/detay...dolmasi-tarifi |
Etiketler |
yumurta, yumurta yemekleri. |
|
|