agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni18Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-07-2009, 05:55   #121
Kaybettik
 
sevim.K's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-12-2008
Şehir: sakarya/ Artvin
Mesajlar: 5,932
Galeri: 6
O dikeni biliyorum. Çocukken toplar yerdik. Mayhoşumsu hoş bir tadı vardı. Kavurmasını da yapardı annem.

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2009, 16:41   #122
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Sevgili sevim.k, yazdığınız gibi mayhoş bir tadı var. Ben sadece yumurtalı olanını yedim, bir de uçlarından kopararak yeme imkanım oldu. Senelerdir tadına bakmadım, artık tadları unutumaya başladım.


Düzenleyen caucasus : 19-08-2009 saat 00:05
caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2009, 17:00   #123
Yeni Üye
 
gezerci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Galeri: 1
SARIMSAKLI YUMURTA
Bir veya bir kaç diş sarımsak bir kaba kıyılır ve istendiği kadar üzerine yumurta kırılarak karıştırılır, bu karışım baharatlarla zenginleştirilerek kızdırılmış tavada (tercihen tereyağı) yağın içinde arzu edildiği katılıkta pişirilir.
Oldukça basit görülüyör, denemeyenlere kesinlikle tavsiye ediyorum.

gezerci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2009, 21:18   #124
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Sayın Gezerci, tarif çok kolaya benziyor ancak yedikten sonra ağız a bıraktığı koku nasıl oluyor. Sarımsak kokusu bırakıyor mu ? bırakıyorsa izinli zamanlarımız da yiyelim

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 19:06   #125
Yeni Üye
 
gezerci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Galeri: 1
Sayın Caucasus merhaba.
Sarımsaklı yumurtayı denedinizmi bilmiyorum, ama kosusu olaçaktır. Önerdiğiniz gibi hafta sonları yenmesini tafsiye ediyorum.

gezerci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 21:54   #126
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Kaz yumurtası ezmesi

Arkadaşlar benim ara ara yaptığım ve çok sevilen bir ezme tarifini ve resimlerini ekliyorum.

Özellikle aromatik yumurtalar olan kaz, ördek, hindi yumurtalarından yapılırsa daha lezzetli olan ezmemizin malzemeleri;

4-6 kişilik tarif,

3 kaz yumurtası
3 çorba kaşığı mayonez,
2 çorba kaşığı krem hardal,
5 çorba kaığı yoğurt,
2-3 adet taze ya da 2-3 diş kuru sarımsak,
tuz-karabiber, isteğe göre köri,
isteğe göre ilave 5-6 çiğ ya da haşlanmış mini sosis,

Yumurtamızı çok aktı haşlıyoruz. Daha sonra el rendemizin orta gözlü yerinde rendeliyoruz.Aynı şekilde rendelenen sosis ya da salam ilave edip, hardali,yoğurt, mayonez ve baharatları ilave ediyoruz. Taze **** kuru sarımsağımızı çok ince kıyıp **** dövüp harcımızı karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp üzerini zeytin ve pul biber ile süsleyerek afiyet ile yiyoruz.

Çok sevilen bir mezedir.

Eklenen Resimler
    
pria beğendi.
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2010, 14:30   #127
Ağaç Dostu
 
caucasus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-01-2006
Şehir: Mardin
Mesajlar: 2,271
Galeri: 787
Sayın Balbay, Vermiş olduğunuz tarif güzele benziyor. Bunları yedikten sonra alacağımız kaloriler hakkında da biraz bilgi verirseniz iyi olur

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 17:32   #128
Ağaç Dostu
 
yener.T's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,013
Galeri: 16
Rumeli usulü Çılbır

Malzemeler
-4 yumurta
-2 çay bardağı yoğurt
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 diş sarımsak
-3 Su bardağı su
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
-1 çay kaşığı kırmızı tozbiber

Yapılışı

Yumurtaları sarılarını patlatmadan önce bir kaseye kırın. Derince bir tencereye koyduğunuz su kaynayınca içine 1 çay kaşığı kadar tuz atın. Kasedeki yumurtaları yavaşca suyun içine salın.

Eğer yumurtaların dağılmasından korkuyorsanız, yumurtaları büyükçe bir kepçe içine kırıp, kepçeyle hafifçe suyun içine koyun ki hiç dağılmamış olurlar.

2-3 dakika kaynatıktan sonra bir delikli kepçeyle servis tabağına alın. Yoğurdun içine sarımsağı ezerek karıştırın ve tuzunu ekleyin.

Tabağa aldığınız yumurtaların üzerine yoğurtlu karışımı dökün.

Servise almazdan önce, üstüne tavada kırmızı biberli yağ yakıp, gezdirin. —
Afiyet olsun

Eklenen Resimler
 
mozen beğendi.
yener.T Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2012, 16:26   #129
Ağaç Dostu
 
tener's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
Harika görünüyor . Afiyet olsun. İç anadolu bölgesinde bizde aynı usulde Çılbır yapıyoruz. Ancak kahvaltı olduğu için sarmısak koymuyoruz.

tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 17:50   #130
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Çılbırı Konya'da farklı yapıyorlar. Yumurta suda değil de normal tavada biraz fazla yağda pişiriliyor. Sonra yoğurda ekleniyor. Suda pişirilene göre biraz daha lezzetli.

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 15:07   #131
Ağaçsever
 
beryun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
Baharatlı yumurta:
1 tatlı kasığı sızma zeytinyağı,1 t.k. zerdeçal,1 t.k. isot ile ısıtılır,üzerine 2-3 yumurta kırılır,pişen tarafları çevrilerek arkalı önlü pişmesi sağlanır.Dietlerde sabah için çok iyi bir protein seçenegi..
Aynı zamanda bağışıklık kuvvetlendirir.Afiyet olsun..

beryun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2013, 19:12   #132
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,438
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Soğanlı yumurta;
Hem kolay hem de evde yemeğiniz olmadığı zaman çok güzel yasak savıyor.

Dört-beş tane iri kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayınız. Az yağda (tereyağ da olabilir sıvı yağ da) bu soğanları pembeleştirin.
Pembeleştikten sonra bir tatlı kaşığı kadar et suyu (toz) ilave edin. Varsa bir çay bardağı tavuk suyu da olur. Biraz kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek birkaç dakika (beş dakika) daha yumuşatın. Eğer tavuk suyunu toz olarak kullanacaksanız, tuzunu çok az koyun.
Soğanlar iyice pişince, sahanda yumurtaları kıracağınız yerlerden soğanları açarak çukurlar yapın. Ve yumurtaları kırın.
Yumurtaların beyazları pişince hemen ateşi söndürün. Sarılarının pişmemesi gerekiyor.

Sonra tabaklarınıza servis yapınca, ekmeğinizle sarılarının üzerine iyice bandırın.

(OSMANLI SARAY MUTFAĞI'NDAN- 19 .yüzyıl)

Bu tarifin yer aldığı, Marianna Yerasimos’un “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kıymetli eserde yazdığına göre:

""(.......)“Zarif Orgun’un verdiği bilgiye göre; Ramazanın onbeşinde padişaha sunulan iftar yemekleri arasında soğanlı yumurta da yer alırmış. Padişah soğanlı yumurtayı beğenirse, yemeği pişiren Enderun Efendisini kendisine kilercibaşı* seçermiş. (Kilercibaşı, Saray ve konaklarda, erzakların korunduğu büyük kilerlerden sorumlu üst düzey görevlilerden biriydi.”)"(......)"

MALZEMELER:

6 orta boy soğan(dişi soğan denen tatlılarından olmalı)

5 kaşık tereyağı(75 gr)

8 yumurta

2 kaşık sirke

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

1/2 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

tuz



YAPILIŞI:

Soğanlar halka halka doğranıp tuzlanır. Genişçe bir tavada yağ eritilir ve çok kısık ateşte,tahta kaşıkla karıştırarak,soğanlar nar gibi oluncaya kadar en az bir buçuk saat kızartılır. Kavurup yakmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Bu yüzden, ateşin de oldukça hafif, -mum ateşi tabir edilen kısıklıkta ve ısıda- olmalıdır. Ayrıca da soğanlar sürekli (kısa aralıklarla) olarak karıştırılmalıdır. Bir buçuk saatin sonunda eğer tavada fazla yağ varsa süzülür. Sirke, şeker, yenibahar da soğanlara katılıp iyice karıştırılır. Büyük bir tahta kaşığın tersi ile soğanlar tavanın içine düzgünce yayılır ve yumurtaların kırılabileceği şekilde 8 yuva açılır.Yuvaların içine yumurtalar kırıldıktan sonra tavanın kapağı kapatılır ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika daha pişirilir.Arada bir kapağı açıp yağlı soğan suyundan bir kaşık alıp yumurtaların üzerine gezdirmekte -görsellik açısından- fayda vardır. Yumurtalar hazır olunca "ilik gibi olmuş" soğanlarla birlikte servis tabağına alın, karabiber ve tarçın serpiştirip sıcak olarak servis edilir.

osmanlı usûlü soğanlı yumurta - cafebrunch - Blogcu.com
Padişahların gözde yemeği “Soğanlı Yumurta” | Çiftlik Dergisi

Bizim en sevdiğimiz, hem ucuz hem de besleyici yemeklerimizdendir..
Biz soğanlarla beraber 3-4 diş sarımsak ta doğrarız..
Deneyin isterseniz bir de böylesini..

Güler beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 11:49   #133
Ağaç Dostu
 
Asoo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Göynük
Mesajlar: 507
Anacığım söyleyebildiğim ilk anlamlı sözcüğümün "yuu" (yumurta) olduğunu söyler.

Bir yumurta sever olarak başlığın tamamını okudum. Bilmediğim tarifleri not aldım. Benim de bir katkım olsun istedim.

LİMONLU YUMURTA

Yetecek kadar yumurta, bol limon suyu, tuz, karabiber, ( bazen kıyılmış nane veya maydanoz da katıyorum.) iyice çırpılıp az yağlı tavada karıştırılarak pişiriliyor. Ben az pişmişini tercih ediyorum.

Afiyet olsun.

caucasus ve pria beğendi.
Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2018, 21:56   #134
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,013
Galeri: 103
ÇIRPILMIŞ YUMURTA (Scrambled Eggs )

Manyas'da taze taze yumurtalar elimizin altında olunca bol bol tüketiyoruz.
Sabah kahvaltılarında haftada iki kez çırpılmış yumurta yapıyorum. Evvelden omlet yapardım ama Oğuz son zamanlarda Scrambled eggs'i tercih eder oldu. Torunlar da çok severek yiyorlar.
Çok kolay, sade yumurta sevenler için de güzel bir tarif. İçinde başka malzeme olmayan bir nevi omlet gibi.

4 yumurta, 1 tatlı kaşığı tereyağ, 3-4 çorba kalığı su (süt de kullanabilirsiniz) biraz tuz, pul biber ve kuru nane.

Size tarif verirken seramik tava kullandım ama siz teflonda yapın daha rahat toplarsınız.

4 adet yumurtayı çukur bir kaseye kırın, biraz tuz ve 3-4 çorba kaşığı su ile iyice çırpın.

Çok az en fazla bir tatlı kaşığı kadar tereyağ koyduğunuz tavayı ocağa koyun ve çoook kısık ateşte erimesini sağlayın, yağ eriyince tavayı sağa sola döndürerek yağın tavanın her yanına bulaşmasını sağlayın.

Sonra çırpılmış yumurtaları tavaya boşaltın, ateş yine çok kısık olacak.

Biraz sonra tavanın kenarlarında hafifçe beyazlaşmaya başlayan yumurtayı bir plastik spatula ile tavanın ortasına doğru çekin. Bunu devamlı olarak yapın, yayılan yumurtayı sağdan soldan ortaya toplayın. Hepsinin toplanması bittiğinde yumurtaları tavadan bir tabağa kaydırın.

Üzerine pul biber ve kuru nane serperek servis yapın.

Name:  IMG_2878 (600 x 450).jpg
Views: 116
Size:  58.1 KB

Name:  IMG_2879 (600 x 450).jpg
Views: 113
Size:  51.2 KB

Name:  IMG_2880 (600 x 450).jpg
Views: 108
Size:  69.2 KB

Name:  IMG_2882 (600 x 450).jpg
Views: 116
Size:  66.0 KB

Name:  IMG_2883 (600 x 450).jpg
Views: 110
Size:  69.7 KB


pria, Ozlem A, oz26 ve 1 kişi beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2018, 21:58   #135
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,013
Galeri: 103
Name:  IMG_2884 (600 x 450).jpg
Views: 121
Size:  66.6 KB

Name:  IMG_2885 (600 x 450).jpg
Views: 109
Size:  65.9 KB

Name:  IMG_2887 (600 x 450).jpg
Views: 107
Size:  39.3 KB

pria, ahmeter, Ozlem A ve 3 kişi beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2020, 20:34   #136
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-09-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Her zaman denediğimiz ve güvendiğimiz bir tariftir. Denemek isteyenler buyursun:

Çılbır Tarifi

Malzemeler:

2-3 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
Yoğurt
2 yemek kaşığı Tereyağı
Pulbiber

Yapılışı: Küçük bir tencere içerisine suyu alın, üzerine damak zevkinize göre tuz ve sirkeyi de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan suyu kaşıkla karıştırın ve bir girdap olmasını sağlayın. Daha sonra yumurtaları teker teker kırarak 5 dakika kadar kaynatın. Bir kaşık yardımıyla pişen yumurtaları sudan alarak servis tabağına yerleştirin. Üzerine çırpılmış yoğurt ekleyelim. Sonrasında tereyağını tavada eritip pul biber ekleyin. Hazırladığınız biberli sosu yumurtaların üzerine gezdirin.
Deneyeceklere afiyet olsun

kekieres Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
yumurta, yumurta yemekleri.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020