View Single Post
Eski 07-10-2013, 19:12   #132
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Soğanlı yumurta;
Hem kolay hem de evde yemeğiniz olmadığı zaman çok güzel yasak savıyor.

Dört-beş tane iri kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayınız. Az yağda (tereyağ da olabilir sıvı yağ da) bu soğanları pembeleştirin.
Pembeleştikten sonra bir tatlı kaşığı kadar et suyu (toz) ilave edin. Varsa bir çay bardağı tavuk suyu da olur. Biraz kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek birkaç dakika (beş dakika) daha yumuşatın. Eğer tavuk suyunu toz olarak kullanacaksanız, tuzunu çok az koyun.
Soğanlar iyice pişince, sahanda yumurtaları kıracağınız yerlerden soğanları açarak çukurlar yapın. Ve yumurtaları kırın.
Yumurtaların beyazları pişince hemen ateşi söndürün. Sarılarının pişmemesi gerekiyor.

Sonra tabaklarınıza servis yapınca, ekmeğinizle sarılarının üzerine iyice bandırın.

(OSMANLI SARAY MUTFAĞI'NDAN- 19 .yüzyıl)

Bu tarifin yer aldığı, Marianna Yerasimos’un “500 yıllık Osmanlı Mutfağı” adlı kıymetli eserde yazdığına göre:

""(.......)“Zarif Orgun’un verdiği bilgiye göre; Ramazanın onbeşinde padişaha sunulan iftar yemekleri arasında soğanlı yumurta da yer alırmış. Padişah soğanlı yumurtayı beğenirse, yemeği pişiren Enderun Efendisini kendisine kilercibaşı* seçermiş. (Kilercibaşı, Saray ve konaklarda, erzakların korunduğu büyük kilerlerden sorumlu üst düzey görevlilerden biriydi.”)"(......)"

MALZEMELER:

6 orta boy soğan(dişi soğan denen tatlılarından olmalı)

5 kaşık tereyağı(75 gr)

8 yumurta

2 kaşık sirke

2 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

1/2 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

tuz



YAPILIŞI:

Soğanlar halka halka doğranıp tuzlanır. Genişçe bir tavada yağ eritilir ve çok kısık ateşte,tahta kaşıkla karıştırarak,soğanlar nar gibi oluncaya kadar en az bir buçuk saat kızartılır. Kavurup yakmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Bu yüzden, ateşin de oldukça hafif, -mum ateşi tabir edilen kısıklıkta ve ısıda- olmalıdır. Ayrıca da soğanlar sürekli (kısa aralıklarla) olarak karıştırılmalıdır. Bir buçuk saatin sonunda eğer tavada fazla yağ varsa süzülür. Sirke, şeker, yenibahar da soğanlara katılıp iyice karıştırılır. Büyük bir tahta kaşığın tersi ile soğanlar tavanın içine düzgünce yayılır ve yumurtaların kırılabileceği şekilde 8 yuva açılır.Yuvaların içine yumurtalar kırıldıktan sonra tavanın kapağı kapatılır ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika daha pişirilir.Arada bir kapağı açıp yağlı soğan suyundan bir kaşık alıp yumurtaların üzerine gezdirmekte -görsellik açısından- fayda vardır. Yumurtalar hazır olunca "ilik gibi olmuş" soğanlarla birlikte servis tabağına alın, karabiber ve tarçın serpiştirip sıcak olarak servis edilir.

osmanlı usûlü soğanlı yumurta - cafebrunch - Blogcu.com
Padişahların gözde yemeği “Soğanlı Yumurta” | Çiftlik Dergisi

Bizim en sevdiğimiz, hem ucuz hem de besleyici yemeklerimizdendir..
Biz soğanlarla beraber 3-4 diş sarımsak ta doğrarız..
Deneyin isterseniz bir de böylesini..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön