![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Yumurta çeşitleri, Yumurta yemekleri
Yumurta, hemen hemen hepimizin sürekli kullandığı besin değeri yüksek, kullanımı ve pişirmesi kolay, kullanım yelpazesi çok geniş olup mutfağımızın olmazsa olmazlarından biridir YUMURTA. Genellikle bekarların, acelesi olanların, yemek yapmasını bilmeyenlerin kullandığı Yumurtanın bir çok çeşiti vardır. Benim aklıma ilk gelen Melemen ve mantarlı yumurta. Başka çeşitlerin yapılışları ve tariflerini de sizlerden bekliyorum. Misal olarak eski zamanlar da Camilerimiz de deve kuşu yumurtası asarlarmış. Asılmasının sebebi ise deve kuşu yumurtasının olduğu yere örümcek yuva yapmazmış. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Çılbır var. Sahanda kaynayan sirkeli suya yumurta kırılır. (Dağılmaması için sirke konulur.) Piştikten sonra kevgirle alınarak üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür, tereyağ, pul biber yakılarak yapılan en üste sos dökülür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Mantarlı yumurta, İlk önce mantarları istediğiniz miktar da ve ebatta keserek bir tava içine atıyoruz. Tavanın teflon olması benim tercihimdir. Tava da bulunan mantarlar Kısık ateşte pişmeye devam ederken. Bir kapta kırılımış halde bekleyen yumurtaların üzerine Bir tutam Karabiber, Bir tutam Kırmızıbiber ve biraz tuz ektikten sonra iyice çırparak yumurtaları Baharatlarla karıştırıyoruz. Mantarlar suyu bittikten sonra, içerisine 2 yemek kaşığı kadar Tereyağı ekleyip Mantarları bir iki kez çevirdikten sonra yumurtaları Mantarın üzerine döküyoruz. Hafif ateşte pişirerek yenmeye hazır hale geldikten sonra sunum ise size kalmış bir güzellik. Malzemeler: 3 Yumurta . 250 gr kadar Mantar. 1 Tutam Karabiber. 1 Tutam Kırmızı biber. 1 Tutam Tuz. 2 Yemek kaşığı Tereyağ. Not: Yumurtanın daha fazla kabarmasını, çok ve beyaz gözükmesini isterseniz kapta ki yumurtaları karıştırırken içine bir tutam kadar UN atın. Pişirirken yumurtaların kabarmasını görünce sizler de şaşıracaksınız. AFİYET OLSUN. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Yumurta Dolması
YUMURTA DOLMASI... MALZEMELER: 12 yumurta,100 gr beyaz peynir,5-6 dal maydanoz,karabiber,tuz,sumak,kırmızı biber. YAPILIŞI: 1-)Önce oniki yumurtadan on tanesi lop hale gelinceye kadar haşlanır.Yumurtalar şekilleri hiç bozulmayacak şekilde soyulur.Ardından on yumurta dikey olarak ortadan ikiye bölünüyor ve sarıları çıkarılır 2-)Çıkarılan bu sarı kısımlar ayrı bir kaba konur.Tuz,karabiber,peynir ve ince kıyılmış maydanozla birlikte karıştırılıp,ezildikten sonra harç haline getirilir. 3-)Hazırlanan bu harç ortadan kesilip içi boşaltılmış yumurtaların ortasındaki boşluğa doldurulur.Ardından üstleri çatalla ezilip düzleştiriliyor. 4-)Geriye kalan iki çiğ yumurta kırılıp bir kapta çırpılıyor ve içleri doldurulmuş yumurtalar çiğ yumurtaya bulanıp bir tavaya düzgünce yerleştiriliyor. 5-)Yumurtalar hafifce pembeleşene kadar çiçek yağında kızartılıp parçalanmadan servis yapılacak tabağa alınır. 6-)Servis tabağına alınan yumurtalar üzerine sumak ve isteğe göre kırmızı biber koyularak servis yapılır. Yumurta severlerin denemesini tavsiye ederim. Çok güzel oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 236
|
Sn minem bu tarif çok hoşuma gitti . En kısa zamanda bir yumurta sever olarak deneyeceğim. Teşekkür ederim tarif için. Daha önce hiç duymamıştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 236
|
Valla bana yumurta olsunda nasıl olursa olsun . Hemen hemen her gün en kötü ihtimal 2 günde bir yemek olsa bile yanında mutlaka bir yumurta kırar yerim ben ![]() Tabi değişik tarifleri de denemek lazım :P Hatta sizin tarife eklemek istiyorum müsadenizle.Hani kızartmak ağır olursa hiç çiğ yumurtaya bulayıp kızartmadan da öyle bile güzel olur benim kanaatimce. Üzerine de zeytinyağı limon : ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Sahanda yumurtayı zeytinyağıyla denediniz mi? çok güzel bir tadı oluyor. Zeytin yağını tavaya koyun, ama sakın ızıtmayın, kızdırmayın. Hemen üzerine yumurtaları kırın. Ben beyazını iyi pişmiş, sarısını pişmemiş sevdiğim için bu şekilde pişriyorum, tuzunu üzerine döküp ateşten alıyorum. Üzerini çiçek kekik, karabiber ve pul biber ile süslüyorum. Taze ekmekle, yağının tek zerresini de heba etmedenyemek gerek; çok güzel olur. Denemeyenler için çok farklı bir tat oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
KREP (kendi denemelerim sonucu oluşan ölçüler) 4 yumurta 2 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 tatlı kaşığı silme tuz 1/2 çay bardağı su 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı karıştırıcı ile iyice karıştırıyoruz hepsini. sadece birer kepçe ile çok ince krepler yapabiliyorsunuz. 10-12cm çap oluyordur sanıyorum teflon tavaya ilk krepten önce çok çok az yağ sürmek iyi olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 236
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Moderatör
|
Soğanlı yumurta; Hem kolay hem de evde yemeğiniz olmadığı zaman çok güzel yasak savıyor. Dört-beş tane iri kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayınız. Az yağda (tereyağ da olabilir sıvı yağ da) bu soğanları pembeleştirin. Pembeleştikten sonra bir tatlı kaşığı kadar et suyu (toz) ilave edin. Varsa bir çay bardağı tavuk suyu da olur. Biraz kırmızı pul biber ve tuz ilave ederek birkaç dakika (beş dakika) daha yumuşatın. Eğer tavuk suyunu toz olarak kullanacaksanız, tuzunu çok az koyun. Soğanlar iyice pişince, sahanda yumurtaları kıracağınız yerlerden soğanları açarak çukurlar yapın. Ve yumurtaları kırın. Yumurtaların beyazları pişince hemen ateşi söndürün. Sarılarının pişmemesi gerekiyor. Sonra tabaklarınıza servis yapınca, ekmeğinizle sarılarının üzerine iyice bandırın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Patatesli yumurta : Patatesleri başparmak tırnağı ebadında ve fazla kalın olmayacak şekilde gelişi güzel olmak üzere doğrayın, tuzlayın ve az miktarda zeytinyağda pembeleşinceye kadar hafif kızartın. Ateşi iyice kısın ve yumurtaları kırın ( köy yumurtası olmazsa olmaz), karıştırın ve sıcak ekmek ile yeyin. Yanına taze soğanı ve limonu bol marul salatası eklerseniz şahane olacaktır. Kesikli ( çökelekli yumurta) : Tereyağı kapta eritin sonra çökelekleri koyun kaba, tuzunu ve bolca toz kırmızı biber ekin. Karıştırarak hafif ateşte pişirin. Rengi sarıya dönecektir sonra yumurtaları ( mutlaka köy gene) kırın ve iyice karıştırarak istediğiniz kıvama gelinceye kadar pişirin. Yanına en iyi giden şey taze soğan ve taze ekmektir. Marul salatası da fena olmaz tabii. Afiyetler olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Üniversitede okuyan , ve yalnız yaşayan gençler için sağlıklı , pratik tarifler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben bu sabah yapalım dedim ancak hem eşimle içinden çıkamadık bir de biraz zahmetli olur diye vaz geçildi. Konuyu biraz daha açarsanız ben bu tarifi denemek istiyorum. Teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Yumurtaları ortadan dikine kesiyorsunuz. Çıkardığınız sarılarını harçla karıştırdıktan sonra içini boşalttığınız yarım yumrta dilimlerinin içine dolduruyorsunuz. Hafifce çatalla üzerine bastırırsanız harç yapışıyor. Aman fazla bastırmayın çünkü yumurtalar çabucak dağılabiliyor ![]() Yani yumurtaları yarım yarım doldurup yarım yarım kızartıyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Balık Ekmek (taze ekmekle güzel olmaz, ekmek hamurlaşır) malzemeler: dilimlenmiş bayat ekmek yumurta tuz isteğe bağlı malzemeler: süt sarımsak - yumurtalar sarısı beyazı birbirine karışana kadar çatalla çırpılır. Tuzu atılır. - istenirse dövülmü sarımsak da yakışır. - eger daha yumuşakca olması isteniyorsa (3 yumurtaya bir fincandan bile az) süt katılır. - zeytinyağının kızgın hali iyi olmaz diyorlar, istediğniz kızgın sıvı yağda turuncu olana kadar kızartılır. Kahvaltıda, peynir ve zeytinle çok güzel yenir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Anneannemin Kuzinesinde Yumurtalı Ekmek malzemeler: Dilimlenmiş ekmek tereyağ veya zeytinyağı 3 yumurta rendelenmiş koyun peyniri kıyılmış maydonoz, dereotu, nane pul biber tuz - yumurtalar saırısı beyazı karışana kadar çırpılır - tuz+peynir+kıyılmış otlar+biber katılır, karıştırılır - üzeri hafif yağlanmış ekmekler tepsiye dizilir, - üzerine bu karışım eşit olarak dağıtılıp yayılır. - sıcak fırına sürülür. tupturuncu olana kadar kızartılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Alıntı:
Tupinel Yumurta beyaz kabuklu yumurta kurusoğan kabuğu kuru safran otu değişik renkte çiçek polenleri - soğankabuğu ve renk verici polenler, otlar ayrı ayrı kaplarda kaynatılır; elimizde farklı renklerde kaynar su olacak. - kim hangi renk istiyorsa, yumurtanın tepesi topluiğneyle delinerek kaynar suya kaşıkla bırakılır. - 3 dakikada kayısı olacağı unutulmamalıdır. kabuk renk değiştirdiğinde çıkarılıp, kabuğu soyulmadan önce sevinilir ve yumurta avuçlarınızın içerisinde sevilir, sonra yüze sürülür; ancak yumurta öpülmez; yoksa dudaklarınız tavuk totosu gibi olur. - hiç yemeyceğiniz varsa da yumurta soyulup, ekmek veya yufka arasına sarılıp, yaş nane ve soğan, tuz konularak yenilir. Yumurtayı illaki değişik bir şekilde yemek, bir seramoni yaşamak istiyorsanız, siz de anneannemim ve annemin bize yaptıklarını uygulayabilirsiniz. Sevgiler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba tarif becerim pek yoktur ama, denemekten ne çıkar demi: Bir gün önceden kalan kızartmalar ertesi gün yine yenir fakat özellikle patates pek yenmez. Bunun için önceden kalan kızartmalar uygun boyda bir tepsiye sıralanır. Ayrı bir kap içine 1-2 domates rendelenir içine tuz, karabiber ve arzuya göre çeşitli baharatlar ilave edildikten sonra kızartmaların üzerini kaplayacak şekilde yayılır. Domates için adet vermiyorum elinizdeki kızartma miktarına göre siz ayarlayacaksınız ![]() Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
|
Hayret! Yumurtanın en güzel yemeği olan omlet unutulmuş. Bir adet orta boy domatesi küçük küçük doğrayıp önceden hazırlayın. Üç adet yumurtayı da çukurca bir kasenin içinde iyice karıştırın. Genişçe bir teflon tavaya az miktarda yağ koyun. Benim tercihim tereyağı. Yağı orta ateşte kızdırdıktan sonra yumurtayı tavaya dökün ve tavayı sağa sola eğerek yumurtanın tavanın tabanını kaplayacak şekilde yayılmasını sağlayın. Yumurtanın alt kısmı bir miktar piştikten sonra, üst kısmı hala sıvı halde iken domatesleri yumurtanın tam orta kısmına, 4-5 cm genişliğinde, boylu boyunca dökün. Üzerine tuzunu, karabiberini ve seviyorsanız toz kırmızı biberini serpin. Tahta veya plastik spatula yardımı ile yumurtanın domates olmayan kenarlarını domateslerin üzerine katlayın ve alt-üst ederek diğer yüzünü de bir miktar kızartın. İçindeki domatesleri pişirmeye kalkmayın, domateslerin ısınması kafidir. Afiyet olsun. Not: Uzun yazdığıma bakmayın bütün bu işlemler 4-5 dakikada bitmiş olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 71
|
Kaymaklı yumurta 200 gram "köy kaymağı" tavada fokurdamaya başlayınca; içersine 4-5 adet" köy yumurtası "kırılır. Kaymağın tuzu yoksa yeterince tuz inceden serpilir. Yumurtanın sarısı katılaşmaya yakın, kaşık ucu ile delinir. Yumurtanın yarım rafadan sarısı ve katılaşan akı kaymak içersinde albeni oluşturur ki; Buna, kaymaklı yumurta denir. Üzerine çok az baharat( pul biber,karabiber,kekik) te olabillir. 2 kişilik sıcak servis yapın. Hemen iki koyu yeşil körpe biber de alın. Afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Polen, valla çok ilginç bir yumurta tarifi vermişsiniz ben düşünmeye kalksam 36 sene 15 gün 12 saat 22 dakika düşünsem aklıma gelmez bakın bunu da tariflerime ekliyorum ve deneyeceğim. Tarif için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Melemeni unuttuk Kuru soğan da koyuyorlar ama ben sağansızını severim. Gerçekte melemen hangisine denir? - Acılı yeşil biberler ince doğaranır, zeytin yağında haşlanır. - Sulu kımızı domatesler ince doğranır, iyice sulanıp, eriyene kadar pişirilir. - Karışıma tuzu katılıp, yumurtalar tek tek içine kırılır ve karıştırılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
yumurta, yumurta yemekleri. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|