![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
10 gün kadar önce köydeyken fidanlığımda yere düşen zeytinleri topladım;kulubede bir kilim üstüne serdim..Bu zeytinlerin bazısı rüzgardan,bazılarıda hastalıklı veya kurtlu oldukları için yere düşmüşler..üzerlerinde hiç çamur falan yok ama.. 15 gün sonra gidip asıl zeytinlerimi toplayacağım.. Lapseki/Çardak bucağında soğuk sıkım yapan bir yağhanede (soğuk baskı) sıktıracağım bunları nasip olursa.. Sorum şu: Bu yerden toplanmış,hastalıklı ve kurtlu zeytinlerin oranı %15 civarında.. Üstten toplayacağım zeytinlerle birlikte yağını sıktırmak,elde edilecek yağı asidite ve kalite yönünden nasıl etkiler acaba? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Yüzde 15 çok yüksek bir oran kesinlikle karıştırmayın saidiği çok yüksek zeytin yağı olur. Bir sebepten dökülen hiçbir taneyi karıştırmamak gerek. Verin yağhaneye parasını alın. Onlardan sabun yapıyorlar. ![]() Soğuk sıkım yaptırırsanız o zeytin yağı ilaç olur. Zaten ilaçdır da daha iyisi demek istedim. ![]() Afiyet olsun. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ağaçların dibinden topladığınız zeytinleri kesinlikle baş zeytinlerinin içierisine karıştırmayınız. Yağınızın kalitesi bozulacaktır. Birde size tavsiyem soğuk sıkımlarda hamur sıcaklığı ve hamura ve daha sonra çıkan yağa santürfiş (Filtre edilme) esnasında verilen suyun sıcaklığı kesinlikle 27 dereceyi geçmemelidir. Eğer 27 derece üzerinde işlem uygulanırsa yağınız fazla olacaktır fakat içindeki bazı minarel vitamin ve enzimler etkisiz hale gelecektir. Buna dikkat etmenizi öneririm. Size bol hasatlı günler diliyorum. |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|