View Single Post
Eski 10-12-2011, 22:15   #1618
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi savagegarden Mesajı Göster
... ve ilk zeytinyağımdı bu sene))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..
Benimde 9 yıldan beri ilk defa külliyetli miktarda hasat yaptığım bir yıl oldu bu yıl..

Bu yıl izlenimlerim ve edindiğim tecrübeler şunlar:

- Zeytincilik kesinlikle çok zahmetli ve rantabl olmayan bir uğraşı..

- Zeytincilik yapmak, ancak kalabalık aile işi.. Eğer yalnızsanız ve her işinizi yevmiye veya ücretle yaptırıyorsanız gelir elde etmeniz çok zor..

- Elde ettiğiniz zeytinleri, yağlı sele ve sızma yağ haline getirip pazarlama olanağınız olsa dahi çok fazla bir gelir elde etmeniz çok olası değil..

- Zeytincilikte haşere mücadelesinin sonu pek yok..Devamlı içinde olup, gözlem yapmak zorundasınız..En ufak bir ihmalde kaliteli zeytin elde etmek zorlaşıyor..
Benim Yalova'lı, Gemlik'li Orhangazi'li üreticilerle yaptığım görüşmelerde edindiğim bilgilere göre en az 6 ilaçlama yapmak zorundasınız..
İlaçlama yapsanız bir türlü..yapmasanız bir türlü..
Tam ilaçlama yaparsanız pırıl pırıl, lekesiz, kurtsuz zeytin elde ediyorsunuz ama sofranıza koyacağınız zeytinler tam bir ilaç kalıntısı deposu oluyor..
Asgari ilaçlama yaptığınız takdirde ise kurtlu zeytin kaçınılmaz oluyor..Ben bu yolu tercih ettim..Sadece pamuklu bit ve zeytin sapsokanı için ilaç attım..Sonrasında hiç ilaç atmadım..Zeytinlerim üçte bir kurtlu oldu..
Yani bayağı bir organik oldu..
Tümünü yağ sıktırdım..1 asit yağ elde ettim..İçilebilir koyu kıvamlı nefis bir kıymalı yağ oldu..Çok memnunum yağdan..Asla acımsı, kekremsi, genizi tahriş etmeyen bir yağ..Zeytinyağı salata ve yumurtada belli olur diye bilirim..Organik yumurtaları pişirdik..lezzetine daha bir lezzet kattı..
Bu yağ için zeytinin çilesine katlanmaya değer gerçekten..Daha önce organik pazar dahil piyasanın en iyi sızma markalarını alıp kullanırdık..ama benim yağ hepsinden güzel ve doğal..ve farklı..

..........................

Yağ sıktırmak için önce Çanakkale/ Lapseki'de bir yağhaneyle iletişim kurdum..Telefonda benim aklımı çeldi..inandım: Son sistem bir İtalyan makinada soğuk sistem sızma yağ çıkardıklarını söyledi..İnandık..Köyden bir komşumla götürdük zeytinlerimizi..
Ufacık bir makinaydı..İlk etapta komşumun 200 kilo zeytinini attılar makinaya..Bir uğultu..bir uğultu..20 dakika sonra hafif hafif musluktan ince bir yağ gelmeye başladı..Bir çay bardağına az bir şey alıp tattım..Bir tuhaflık vardı..Korkunç acıydı..Komşumu uyardım..Sende iç bir bak;yağ tuhaf..çok acı..dediysemde, ilk önce tınlamadı..Makina habire homurdanıyordı..Bir saat içinde çıkan yağ 8-9 litre falandı..Komşumda huylandı durumdan..Tattı yağı; gerçekten acıymış dedi..Ama o bir saat içinde 200 kilo zeytin ziyan oldu gitti..
Çıkan 8-9 litre yağa da yağ demek için şahit gerekti..
Durdurduk makinayı..Yeni boşaltılan zeytinleri haznelerden geri boşalttık..Derken komşumla yağhane sahibi hırlaşmaya başladı..Komşum haklıydı..200 kilo zeytinin karşılığı 8-9 litre yağ olamazdı..Ağır bastırdık..Kendisinin gelenlere reklam olsun diye tattırdığı şerbet gibi yağdan 20 litre zar zor alabildik ve ufak zayiatla ayrıldık oradan..

.........
Lapseki Çardak Bucağında eski rum yağhanesi geçen yıl faaldi..Bu yıl kapanmış şansımıza..Asıl niyetim orada soğuk sıkım yaptırmaktı..
Ardından Lapseki'nin Umurbey Bucağında geçen yıl üretime başlayan kontinu sistem pırıl pırıl bir yağhaneye geldik..
Daha önce telefonda derdimizi anlattığımız için ve 80 km. yoldan gelişimiz hatırına bizi kırmadılar..Hemen boşalttık zeytinlerimizi..Ayrı ayrı, ikimizin zeytinlerini bir buçuk saat içinde teslim ettiler..
Anlayacağınız..biraz maceralı geçti sıkım işimiz..

...............

Fabrikadan ayrılırken, yetkili kişi bize sıkı sıkı tembihledi..Haziran ayı sonunda çekirdek sertleştikten sonra sakın fidanlarınızı sulamayın diye öğütledi..Yoksa yağ az alırsınız dedi..Ben ''yazın dalında buruşuk durması, dökülmeye sebep olmaz mı'' diye sordum..Hayır, dedi..Eğer Hastalık yoksa hiçbirşey olmaz dedi..
Benim yağ 1 asit çıktı..Yere örtü yayarak, zeytinleri toprağa düşürmeden topladık..
Ama %10 kadar da alt zeytin vardı..Eğer onları sıkıma dahil etmeseydim dizyemi daha düşük olabilirdi..

............

İstanbul'a dönünce bugün pazarda kendime yağlı selelik zeytin aradım..
Önce ilaçtan falan dem vurdum..'' ohooo..en az 6-7 kere ilaç atıyoruz biz'' diyen satıcı üreticilerden uzaklaştım..
Bir köylü amcaya ilaç konusunu açtığımda bana ''ne ilacı be kardeşim,biz yazın ilaç falan atmayız'' deyince..Hah dedim aradığım zeytinleri buldum dedim içimden..
Başladım minik sorularla muhabbete.. ''Biz çiçek öncesi ve mercimek iriliğindeyken iki defa zehir atarız..yazın ne sularız nede ilaç atarız. Haziran sonunda %1'lik bordo atarız ayrıca'' dedi..

Bu köylü amca Bilecik Osmaneli'ndendi..Zeytinliklerinin sarp arazide olduğunu söyledi ayrıca..
Diğer Gemlik-Orhangazi-Yalova yörelerinden gelen ve yılda en az 6-7 kere ilaçlama yaptıklarını söyleyen, sulama yaptıkları için zeytinleri daha iri olanlardan değil de bu Bilecik'li amcadan aldım bu yılın kıvırcık yağlı selelik zeytinimi..

..........

Son olarak..

Hasattan sonra fidanlarıma borlu ve çinkolu organik gübre ile birlikte kompoze gübre verdim..
Gelecek sezon şubat sonunda budamayla budamayla birlikte % 2.5 luk bordo atacağım..Ayrıca toprağımın PH'ı 5.5 olduğu için 26'lık kalsiyum nitrat takviyesi yapacağım..
Çiçekten 10 gün kadar önce Lebaycid veya Poligor veya benzer bir ilaç atacağım, pamuklu bit ve sapsokana karşı..
Fidanlığımda risk olduğu için mercimek iriliğinde iken yine bir ilaç daha atacağım..Ardından da %1'lik bordo..
Ondan sonra ne ilaç ne su vermeyeceğim..
Bu yıl da böyle deniyeceğim..
Bilecik'linin zeytinlerinde kurt zayiatı çok çok azdı..Sulama yapsak böyle olmaz dedi..
Ayrıca 3 kilodan bir kilo yağ almış..Ben sulama yaptığım için Gemlik tipi zeytinimden 5.5 kiloda bir kilo alabildim..

........

Zeytin ve yağı hoş, yararlı ama zeytincilik gerçekten çok meşakkatli..
Yinede bu lezzete değer..

Düzenleyen pria : 10-12-2011 saat 23:37
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön