Hava sıcaklıklarının (geceleri) 2-3-4-5 derecelere düşmesinin de zeytinlerin olgunlaşmasını hızlandırdığını sanıyorum;ne dersiniz?
Aslında ben zeytinleri suyunu biraz kaybedip, kıvırcıklaştıktan sonra toplamak istiyorum..
Böyle,buruşuk,kıvırcıklaşmış zeytinleri yağlı sele yaptığınız zaman hem 25-30 gün içinde olgunlaşıyorlar, hemde cıvıklaşmıyorlar..
İstanbul'da her yıl Yalova'lı zeytincilerden hep aralık ayı sonlarına doğru topladıkları zeytinlerden satın alıp yağlı sele yaparım;çok çabuk olgunlaşırlar,sularını dalında salıp kıvırcıklaştıkları için cıvıklaşmazlar,bir yıl rahatlıkla saklanabilirler..
Yemesi nefis olur,çok az tuzlu oldukları için leblebi gibi yiyesiniz gelir.
Ama..işte bu kuş zararı düşündürüyor beni..
|