Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
Yani alile tipi bir şey _yani ticareti düşünmüyorsanız_ kendiniz yapabilirsiniz. Ağaçlar. net Sn. Lilium' dan sonra bir bir mucit daha kazanır _ kendin yap kendin işlet_ ,belki biz de yaparız.
Saygılar
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
1-1.5 metre boyda makinalar eski makinalar, elek gözlü sallama makinalar, bu makinalar demode oldu artık, zira zeytini yumuşatıyorlar, şimdiki makinalar bant tipi makinalar bunlar zeytini sallamıyor hırpalamıyorlar.
Ne kadar bir zeytininiz olduğunu bilmiyorum, 100 ağaçtan fazlaysa bant tipi makina öneririm, daha azsa elle çevireceğiniz ya da küçük bir motor koyarak bir bant yapabilirsiniz, zor bir şey değil. Yapacağınız makinayı istediğiniz boyda yapabilirsiniz, önemli olan kalibre aralığını uygun olan ölçülerde yapmak.
|
Teşekkürler Halil Önen Bey ve Sn. Lilium. Öncelilkle şunu belirteyim. Makine almak istememin sebebi topladığım zeytinleri hemen o gün sınıflandırıp küçük olanları zaman kaybetmeden değirmene götürmek. 20 adet olgunlaşmış ağacım (yaşlarını bilmiyorum ama muhtemelen 100 civarlarıdır. (Dededen miras)), 50 adet 10 yaşında ve 90 adet de geçen sene dikilmiş fidanlarım var. Zeytinleri el ile toplayıp eve getiriyoruz. Evde de yine el ile sınıflandırma işlemini yapıyoruz. Bu da çok zaman alıyor. Zeytin de evde bekliyor. Sizin de bildiğiniz gibi zeytinin bekletilmesi demek yağın kalitesinin düşmesi demektir. Çıkardığımız yağı kendimiz tüketiyoruz kalanı ise satıyoruz. Ben şahsen ne kendime ne de müşterilerime kalitesiz yağı reva görmüyorum. Bu yüzden makine almak istedim. Yeni tip makineler bana göre çok büyükler. Bu sebeple küçük makinelere yöneldim. Fakat Sn. Lilium zeytini yumuşattığını söyledi. Bunun bana zararı ne olabilir? Yani yağda bir sorun oluştururmu? Bir de iri sofralık zeytinlere ne gibi etkisi olur?
Her ikinizde makineyi kendim yapmamı öneriyorsunuz. Fakat nasıl yapacağım konusunda teknik hiçbir bilgim yok

. Sn. Lilium yaptığınız makinenin resimlerini gönderebilirmisiniz acaba? Belki bir fikir edinebilirim. Veya burdaki ustalara gösterip fikir alabilirim.