View Single Post
Eski 30-11-2011, 08:07   #1609
smnunal
Ağaç Dostu
 
smnunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1,547
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
10 gün kadar önce köydeyken fidanlığımda yere düşen zeytinleri topladım;kulubede bir kilim üstüne serdim..Bu zeytinlerin bazısı rüzgardan,bazılarıda hastalıklı veya kurtlu oldukları için yere düşmüşler..üzerlerinde hiç çamur falan yok ama..

15 gün sonra gidip asıl zeytinlerimi toplayacağım..

Lapseki/Çardak bucağında soğuk sıkım yapan bir yağhanede (soğuk baskı) sıktıracağım bunları nasip olursa..

Sorum şu:

Bu yerden toplanmış,hastalıklı ve kurtlu zeytinlerin oranı %15 civarında..
Üstten toplayacağım zeytinlerle birlikte yağını sıktırmak,elde edilecek yağı asidite ve kalite yönünden nasıl etkiler acaba?
Sayın Pria,
Ağaçların dibinden topladığınız zeytinleri kesinlikle baş zeytinlerinin içierisine karıştırmayınız. Yağınızın kalitesi bozulacaktır.

Birde size tavsiyem soğuk sıkımlarda hamur sıcaklığı ve hamura ve daha sonra çıkan yağa santürfiş (Filtre edilme) esnasında verilen suyun sıcaklığı kesinlikle 27 dereceyi geçmemelidir. Eğer 27 derece üzerinde işlem uygulanırsa yağınız fazla olacaktır fakat içindeki bazı minarel vitamin ve enzimler etkisiz hale gelecektir. Buna dikkat etmenizi öneririm.

Size bol hasatlı günler diliyorum.

smnunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön