![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2009
|
Sn Zeytunsever Budama esnasında testerenin başka bir dala zarar vermesi kesinlikle doğru değil, Halil beyin belirttiği ardıç katranından sürün. Budamacılar bahçe sahiplerinin etraflarında dolaşmasını pek sevmezler. ![]() Bordo bulamacının dondan koruduğuna dair yaygın bir inanış var fakat bunu doğrulayan hiç bir literatüre rastlamadım. Donlardan sonra zarar gören ağaçlara bordo bulamacı, daha doğrusu bakırlı sistemik bir ilaç uygulanmasında fayda var. (biz lubicuper i tercih ediyoruz) Ağaçlarınızdaki yarılmalar normal değil, dondandan sonramı ortaya çıktı? aynı şekilde ardıç katranı sürün. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Sn Zeytunsever, zeytinlerde ki durum don zararı, arkadaşlar güzelce açıklamışlar bende bir şeyler ekliyeyim, Tabi soru cevap şeklinde olsaydı daha iyi olurdu. Bölgeniz sanırım soğuk olarak -7 veya altına düşüyor. Asıl sorum bahçeniniz toprak yapısı veya bahçenize bu çatlamalar olmadan önceki sonbaharda sürüm çapalama yapıp yeri kabarttınızmı? Ve o yıl ki yağış miktarı nasıldı? ![]() Resimdeki alka alka lekeler kuruma belirtileri hatta oradaki küçük çatlamalar bir önceki yılın don çatlamaları, alka alka lekeler bana kök sistemindeki bir rahatsızlığı var gibime geldi. Arazinizi üstte yazdığım gibi işleyip kabarttıysanız kışında çokça yağış aldıysa donla birlikte kılcal göklerin çürümesinden meydana gelen bir rahatsızlık gibime geldi. Ayrıca sulamalarınızı ne zamana kadar yaptınız gibi bir çok neden var. Tüm gözlem ve bilgilere siz sahipsiniz. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Sn. Zeytunsever, Kabuk yarılması/çatlaması dalların güneye bakan yüzünde midir? Aşırı sıcaklarda güneşin etkisi ile benzer durumlar olabilir. Benim zeytinlerin de başına benzer durum gelmişti. Budamada tacın güneye bakan tarafında gün ışığının genç dallara uzun süre ve dik olarak gelmesini engelleyecek şekilde bir dalcık bırakılması benim tercihimdir. Budama tarzınız benim beğendiğim şekildir. Yaralanmalar ardıç katranı (ideali)veya duruma göre aşı macunu iyidir. |
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Arkadaşlar hep derim don yapan bölgeler de budamaları ilkbaharda yapın, şimdi yapılan budama yanlıştır. Böyle bir tecrübem de var ama şimdi anlatarak başınızı ağırtmayayım. Şu an sürmenizi hiç tavsiye etmem, büyüklerimden öğrendiğim bir söz, "tarlayı çamur sürersen ne yaparsan yap seneyede çamur sürersin" Tavında olmayan yer sürülmez yeri hasta edersin, kolay kolay da düzeltemezsin. O nedenle şimdilik bir şey yapmanı tavsiye etmem, massey 240 traktör tek çekermi çift çekermi bilmiyorum. Çift çeker güçlü bir traktörle daha derinlere gitme şansını kullan derim. Zaman olarakta yazın toprağınız tavındayken kuruduğu zaman, dip kazan girip çıktığında çamurlu çıkmayacak. Alıntı:
Hayat bazen çok şeyler öğretiyor, bazı büyüklerim der ki, Bilgiyi istemeyen birine bedava da versen almayacaktır, o nedenle vermeye çalışma almayacaklardır. İstediği zaman da ücretli olarak ver o ondan anlar. ![]() Bazen, bazı bilgi ve tecrübelerimi arkadaşlarımla paylaşmak isterim, çoğu zaman da, yahu başımıza ziraat mühendisi kesildin gibi tepkiler alıyorum. ( diplomam yokya itibar etmiyorlar) O itibar etmeyen arkadaşlar soruyorlar soruşturuyorlar sonun da gelip bana soruyorlar. O zamanda ben ziraat mühendisi değilim ki niye bana soruyorsunuz deyince morarıyorlar. Onun için bilgiye hep açık olmalıyız. Örneğin: Bazen bir şey soracağız, ya o çoban adam ne anlayacak der hakir görürüz, bir çobanın da çok iyi bir konuda tecrübesi olabileceğini hiç düşünmeyiz. Ahkam kesenlere hep kızarım, şimdi ben de o duruma düşmek istemem, Ondan dolayıdır ki, hep derim. Neler yaptığınızı en iyi bilen sizsiniz. Yaptıklarınızı bir düşünün hatayı da bulacaksınız. |
||
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|