View Single Post
Eski 05-01-2011, 13:57   #1409
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zeytunsever Mesajı Göster
iyi günler. bu sene şubat ayında ağaçların gövdelerinde resimdeki gibi çatlamalar oluştu. sizce bunun sebebi nedir? bu durumda ne yapmamız lazım?
Bu dediğiniz yılı yani şubat ayına kadar o sezonu iyi düşünün ne gibi işlemler yaptınız.
Sonbaharda toprak işlemesi yaptınızmı? ve o yıl ki yağış neydi? Toprağınız nasıl bir toprak, traktörle içene girdiğinizi söylüyorsunuz, yeri tabanlaştırmış olabilirsiniz, sonbaharda sürüm yaptıysanız toprağın altı taban üstü sürülmüş yağan yağmurları sürülü toprak emecek toprağın altı taban olmasından akıp gitmesi toprağın kuruması uzun zaman alacak, bu kaba çabur içerisinde olan kılcal köklerin çürümesine neden olacak.
Bunlar tabi ki, karşıdan bir tahmin, onun için diyorum ki, O sezon neler yaptınız bunu en iyi bilen sizsiniz. Yaptıklarınızı bir düşünün hatayı da bulacaksınız.

Buna benzer olayı ben de yaşadım, başıma geldiği için yazıyorum.

Sıkılmazsanız anlatayım;

Sanırım zeytinler üçüncü yılındaydılar, ve üçüncü yılına kadar aralarını traktörle işliyor kaz ayağı çektirerek ot mücalesi yapıyordum, her traktörle girişimde ya bir dalını kırıyor ya da bir yerlere zarar yapıyorlar. O neden le çapa makinesi almaya karar verdim ve aldım.
Meraklıyız hevesliyiz ya bahçeyi temiz tutacağım bir tane ot bırakmayacağım, ben o sene çapa makinesiyle yeri öyle bir işledimki 30-40cm toprağı bulgur gibi yaptım, ve kış geldi o yılda öylesine yağışlı gitti ki havalar, haftada bir yağmur, havalar bir kaç gün açmıştı bahçeye gittim bahçe dize kadar batıyordu.
Uzatmayayım yaz geldi, sanırım nisan mayıs aylarıydı, gövdelerdeki kuruma ve lekeler dikkatimi çekti, (Sizinki gibi) Ağaçların üzerlerine bakıyorum yapraklarında bir bozulma yok, fakat bu gövdelerinde oluşanın sebebini bulmalıydım, Ziraat mühendisi arkadaşımı alıp geldim, bu nedir dedim? öyle baktı böyle baktı, vallah nebileyim ya hiç bir şey anlayamadım. Eniştem, ziraat mühendisi onu da aldım gittim, ondan da ona benzer bir cevap alınca öfkeyle ulan sizi mühendis yapanı da sizide .. bir güzel fırçaladım.

Sonra bir arkadaşım, sen edremit zeytincilik araştırmaya bir sor dedi, sordum hiçbir netice yok. İzmir zeytincilik araştırmaya günlerce uğraşlardan sonra ulaştım, Durumu anlatıyorum ya böyle bir şey literatürlerde yok diyorlar, son baharda yaprak analizlerini getir analizlerini yapalım diyorlar. Ben sonbahara kadar bekliyemem ki, kafayı bozacağım, o gece sabaha kadar uyuyamadım düşündüm.
Ama yanlışı bulmuştum, güzel bir uykudan sonra rahatlamıştım.

Üstte yazdığım gibi "kışın bahçeye gittiğimde dize kadar batıyordu", Bu çamurun içinde duran üst saçak kılcal kökler ne olur çürür, çürürse ne olur, Ağacı besleyemez iletişimi sağlayamaz iletişimi sağlayan ne kabuk. Evet benim sorunum bu.

Şimdi ne yapmalıydım.

Havaların ısınmasıyla toprak iyice kuruduktan sonra biz burada tekli patlatma deriz toprağa 80-100 cm giren arkasında topuzu olan bir aletle yanlamasına enlemesine boylamasına bahçenin tabanını oynattık, bir sonraki kış gittiğimde bahçede neredeyse terlikle gez. Ve sorun bitmişti ağaçlar kendilerini toparladılar, bir daha da sonbaharda derin sürümler yapmadım, öyle bir şeylede karşılaşmadım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön