View Single Post
Eski 05-01-2011, 07:47   #1408
zeytunsever
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sayın Sn Zeytunsever, zeytinlerde ki durum don zararı, arkadaşlar güzelce açıklamışlar bende bir şeyler ekliyeyim, Tabi soru cevap şeklinde olsaydı daha iyi olurdu.
Bölgeniz sanırım soğuk olarak -7 veya altına düşüyor. Asıl sorum bahçeniniz toprak yapısı veya bahçenize bu çatlamalar olmadan önceki sonbaharda sürüm çapalama yapıp yeri kabarttınızmı? Ve o yıl ki yağış miktarı nasıldı?

Eklenti 187324

Resimdeki alka alka lekeler kuruma belirtileri hatta oradaki küçük çatlamalar bir önceki yılın don çatlamaları, alka alka lekeler bana kök sistemindeki bir rahatsızlığı var gibime geldi. Arazinizi üstte yazdığım gibi işleyip kabarttıysanız kışında çokça yağış aldıysa donla birlikte kılcal göklerin çürümesinden meydana gelen bir rahatsızlık gibime geldi. Ayrıca sulamalarınızı ne zamana kadar yaptınız gibi bir çok neden var.
Tüm gözlem ve bilgilere siz sahipsiniz.
ben adana -osmaniye bölgesindeyim. ağaçları 2006 şubt ayında diktik.arazimizi sürüp kabartmıştıkve kışın çokda yağış olmuştu. ama 2009 yazın hiç sulamadık.2010 yazıda sulamadık. bu yılda arazimizi sürdük,kurban bayramından sonra.her yıl zaten sonbaharda bu bölgede herkes sürer araziyi,bizde çapa ile sürdük.hatta bu yıl 03/ocak 2011 de en son tarladan budama artıklarını dalları dışarı çıkardık. hani toprak kasım ayında sürülü olduğundan sonrada yağmur yağmıştı,dalları mecburen dışarı traktörle taşıdık,bordo bulamacı attık,yani traktör depelentisi nedeni ile zeytin aralarının hepsi traktör izi nedeniyle toprak sıkıştı pekişti nerdeyse beton gibi oldu.bende tarlayı sürdürecektim 03/ocak 2011 de. ama baktım sabah bizim burda kırağı derler hava soğuk,arabanın camı buz tutmuş. korktum sürmedim. bazı çiftçilere sordum sür toprağı havalandır sıkışmasın dediler. bazılarıda sakın sürme soğuk havada zeytin arası sürülmez kılcal kökler zarar görür dediler. bende sürmedim. doğrumu yaptım yanlışmı bilmiyorum? şu an geceleri 2 derece filan oluyor.ama 30 aralık 2010 31 aralık 2010 da -1 veya-2 olmuş ki arabanın camlarında buz vardı.bende ilerleyen günlerde de - sıcaklık olurdiye sürmedim. doğrumu? yanlışmı yaptım. saygılarımla.

zeytunsever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön