|  | |
|  | 
|  23-12-2009, 09:00 | #1 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 24-12-2008 Şehir: İzmir/Kaynarpınar 
					Mesajlar: 1,151
				 | Scuba 65, Az yağ çıkmış. Sizin zeytin çeşidinin yağlık çeşit olmadığı anlaşılıyor.  | 
|   |     | 
|  20-12-2009, 22:13 | #2 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 29-11-2009 Şehir: İstanbul - Gaziantep 
					Mesajlar: 1,194
				 | Sayın Meyvelitepe, Bizim yöreden de örnek vereyim. Ortakçılık maalesef bizim yörede de öyle. Masrafı siz yaparsınız onlar sadece bakım ve toplama işini yaparlar ve zeytinin yarısını alırlar. Zeytinin sofralık olarak değerlendirilmesi işine gelince, taneler küçük olduğu için pek tutulmuyor. | 
|   |     | 
|  20-12-2009, 23:24 | #3 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 | |
|   |     | 
|  21-12-2009, 14:48 | #4 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 10-03-2007 Şehir: akhisar/manisa 
					Mesajlar: 496
				 | Bu sene 1 ağaçtan 17 kasa zeytin alındı .Her kasa 25 kg dan,425 kg zeytin eder. Bu herzaman olan bir şey değil. Babam1960 lı yıllarda 5 dönüm (5000m2) tarla fiyatına 1 zeytin ağacı aldıklarını söylemişti. O sene bu ağaç 13 harhar cuvalı zeytin vermiş. 1350 kg zeytin aldık demişti. bu ağacın büyüklüğü ve bakımı ile ilgili birşey. Bir tarlamda kıyıpta geçleştiremediğim ''İKİZ''adlı güzelim var. Sabahtan akşama altında 30 kişi piknik yapar yinede güneşi görmek için ağacın altından çıkması gerekir.Ağacımın büyüklüğünü belirtmek istedim. Hoşçakalın. | 
|   |     | 
|  21-12-2009, 16:45 | #5 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 17-07-2009 Şehir: İzmir  Zeytinlibahce/Aliaga 
					Mesajlar: 809
				 | sn Bakırlıoglu salamlar zeytin agacınızın cinsini ögrenebilirmiyim ,bildigim en heybetli cins edremittir ben bahcemdeki agaclardan o kadar iyi bakmama ragmen en iyi yılında 150 kg/agac gecemedim ,bu da istisnaydı belli bir kaliteyi yakalamak icin budanması şart aksi taktirde taneler kücük kalıp yag ve meyve kalitesi düşüyor saygılarımla | 
|   |     | 
|  24-12-2009, 21:55 | #6 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 24-12-2009 Şehir: Aydın/kuyucak 
					Mesajlar: 3
				 | Mine Hanım kıymetli bilgilerinizden istifade etmek istiyorum  Aydın Kuyucakta bulunan zeytin bahçeme 100 adet manzalina zeytin fidanını bir yıl önce diktim,şu an bir sorun yok beni endişelendiren sitede de okudum ve manzalina dikenlerden duyduğuma göre manzalinalar kuruyor. Manzalina nın kurumaması için önerileriniz ve tavsiyeleriniz nedir Teşekürler | 
|   |     | 
|  24-12-2009, 23:11 | #7 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 23-04-2008 Şehir: İstanbul 
					Mesajlar: 9
				 | Sayın Zeytinci, Verim konusunda haklısınız.Bende 5/1 gibi düşünürken 10/1 almak epey şaşırtı.Asit durumu 6 dizem. Gözlemlerimden bu sene ağaçlarda hiç ürün yoktu.Birde yeni satın aldığım için gübreleme,ilaçlama vs. hiçbiri yapılmamıştı.2010 da bunları yapıp sonucu göreceğim.Size ayrıca bir sorum olacak.Bombus arısı kullanmak zeytin çiçeklerinin tozlaşmasında etkili olabilirmi ?Deneyen birileri varmı bildiğiniz ?  | 
|   |     | 
|  25-12-2009, 16:15 | #8 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 24-12-2008 Şehir: İzmir/Kaynarpınar 
					Mesajlar: 1,151
				 | Arı ile tozlaşma hakkında bilgim yok.  Edremit çeşidi iyi tozlayıcıdır, ihtiyacın olmaması gerekir. | 
|   |     | 
|  29-12-2009, 14:20 | #9 | 
| Ağaç Dostu | Merhabalar...Biz Tarsus'luyuz,toroslara yakın bir köydeyiz,yani zeytinlerimiz egedekiler gibi kaliteli olmaz.Bir yıldır aileme yalarıyorum,zeytin tikelim diye  sonunda babam tamam dedi,100 adet zıraattan zeytin aldık,dikimi ikigün önce yapıldı,10 kadarda sofralık dikilecek...Benim şanssızlığım diyiyim,burayı bugün bulmam,bir ay kadar önce bulsaydım en azından fidanlar hakkında bilgim olurdu.Şimdi ise bundan sonra sizden tecrubelerini bizden esirgemeyin,bilinçsiz bir yola girdiğimizi anladım  Önceden dikilmiş 5-6 adet zeytinimiz var,onlardada kurtlar oluşuyor,ailem elma ilaçlarından yapıyor ama ****** öylesine,ilerki günlerde ayrıntılı yazıp öğrenmek istiyorum her şeyi.Bizdeki amaç çok paralar kazanmak falan dağildi,kendi zeytinimizi ve yağımızı elde ediriz diye düşünmüştük,ama bakıyorum okuduğum kadarı ile bilinçli yapılınca nerşey olabiliyo  | 
|   |     | 
|  30-12-2009, 21:07 | #10 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 24-12-2009 Şehir: Aydın/kuyucak 
					Mesajlar: 3
				 | sayın site üyeleri manzalina hakkında  kıymetli bilgilerinizden istifade etmek istiyorum Aydın Kuyucakta bulunan zeytin bahçeme 100 adet manzalina zeytin fidanını bir yıl önce diktim,şu an bir sorun yok beni endişelendiren sitede de okudum ve manzalina dikenlerden duyduğuma göre manzalinalar kuruyor. Manzalina nın kurumaması için önerileriniz ve tavsiyeleriniz nedir Teşekürler | 
|   |     | 
|  31-12-2009, 10:11 | #11 | |
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 12-03-2008 Şehir: Aydın 
					Mesajlar: 208
				 | Alıntı: 
 Ziraat mühendisi veya teknisyeni değilim , zeytin ziraatide yapmakta olduğumdan bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. Zeytin ağaçlarının ve özellikle manzalina türünün kurumasına sebep olan hastalık Verticilum denen bir virüsten kaynaklanan hastalık. Maalesef bu güne kadar pansuman tedbirler haricinde köklü bir çaresi yok. Bütün zeytin türlerine bulaşabiliyor. Bazı türler dayanıklı bazı türler dayanıksız. Dikmiş olduğunuz manzalina türüde bu hastalığa dayanıksız bir tür. Bu hastalık ülkemize İspanyadan getirilen manzalina türü zeytin fidanları ile beraber geldiği konusunda bir çok yazı var. Delice üzerine aşılanmış türler bu hastalığa karşı biraz daha dayanıklı oluyorlar diye biliyorum. Fidan/ağaçlarınızı korumak amacıyla yapabilecekleriniz ; Toprağı derin işlemeyin , içerisinde su birikmesin ve yapabiliyorsanız damla sulama sistemi yapın. Selamlar . | |
|   |     | 
|  05-01-2010, 07:16 | #12 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 29-11-2009 Şehir: İstanbul - Gaziantep 
					Mesajlar: 1,194
				 | Sayın Syıldıran'a katılmamak elde değil. Bizim yörede Vertisilyum hastalığı fazla yaygın değil. Sanırım ithal edilen türler henüz buralara ulaşmadığından olsa gerek.  Aslında o yöredeki yaygın türleri yetiştirmek yerine hızlı verim almak için ithal türlere yönelmenin GDO'lu ürün kullanmaktan farklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü kafa karışıklığından dolayı GDO'nun ne olduğu bilinmiyor. GDO'lu ürün olarak hormonlu domatesler vb. televizyonlarda bolca gösteriliyor. Aslında GDO'lu ürünler, belli bir yöreye uyum sağlaması için genleriyle oynanmış ürünlerden başka bir şey değil. Örneğin kuraklığıa daha dayanıklı domates, şeker oranı yüksek şeker pancarı vs. Bitki floraları milyonlarca yılda oluşan süreçler. Bir türü, bir başka bölgede yetiştirmek için uzun yıllar inceleme ve gözlem gerekir diye düşünüyorum. Ki Türkiye'de bunun yapıldığını düşünmüyorum. Birisi bir türü getiriyor bir kaç deneme yapıyor, iyi verim alırsa başlıyor pazarlamaya. Oysa yukarıda belirrtiğim gibi bu süreç çok uzun olmalı, denetim altına alınan alanlarda üretilerek ayrıntılı gözlemler yapılmalı. Bu yüzden herhangi bir yörenin orjinal türlerini korumak, onların gelişimini ve yaygınlaşmasını sağlamak daha yaralıdır diye düşünüyorum. Böylelikle daha sağlıklı, dayanıklı ve ağaç başına verimi yüksek bahçeler kurmuş oluruz. Düzenleyen acemi_caylak : 05-01-2010 saat 14:38 | 
|   |     | 
|  09-01-2010, 13:47 | #13 | |
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 12-03-2008 Şehir: Aydın 
					Mesajlar: 208
				 | Alıntı: 
 Şu dönemler bizim bölgede çekişte , memecik , palamut türü zeytin hasat dönemi. Bende zeytrin hasadıyla uğraşmaktan bir müddettir forumdan uzak kaldım. Sn. acemi_çaylak ile aynı görüşteyim. Manzalina türü zeytin fidanlarının ülkemize ilk getirilişi yaklaşık 25 yıl kadar öncedir. Bu fidanlar ile ülkemize gelen Verticilum hastalığı yaklaşık olarak 10 - 12 yıldır etkili olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere hastalığın etkili olması için yaklaşık olarak 15 yıl gibi bir zaman geçmesi gerekmektedir. Uzun uzadıya gerekli her türlü araştırma inceleme laboratuar analizleri yapılmadan getirilen ithal fidanlar ne yazıktır ki böyle sorunlara yol açabiliyor. Ve gene ne yazıktır ki uluslararası büyük firmalar ürettikleri ilaç , fidan vb. ürünleri için ülkemiz doğasını bir deneme tahtası olarak kullanmaktan çekinmiyorlar. Saygı ve selamlarımla . . | |
|   |     | 
|  13-01-2010, 20:06 | #14 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 13-01-2010 Şehir: aydın 
					Mesajlar: 7
				 | 5 sene önce 1700 kadar Gemlik diktik.Çiftçi olmadığımız için minimum gider yaparak, ek gelir olsun düşüncesiyle azar azar yatırım yaptık.Bu yıl 2500 kadar daha dikim yapacağız.Bu nedenle bu işe daha da eğilmek istiyorum. Toprak tahlilinde sorun yok, etrafımız da hep zeytinlik fakat arazi fiziksel olarak bozuk.Topraktan çok taş var, yer yer engebeli çoğuda lastikli makina giremeyecek kadar eğimli, sürmeye de müsait değil.Zaten çiftçi olmadağımız için bizde de tarım alet ve makinası yok. Tüm bu nedenlerle ayrıca daha az gider ve emek istediğini düşündüğüm için yemeklik zeytini profesyonellere bırakarak, yağlık bir zeytin çeşiti dikmek istiyorum.Forumda neden Ayvalık'tan verim alamıyoruz diye çok soru okudum. Araştırmam sonucu Ayvalık çeşitinin sadece Kuzey Ege ve Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerine adapte olabildiği, nedenin de uzun soğuklama ihtiyacı olduğunu öğrendim. Yani en mantıklı yağlık çeşit bölgemizin yerel çeşiti olan Memecik gibi gelmekte. Fakat aylardır araştırma yapmama rağmen işin içinden çıkamıyorum.Forumun başından beri Gemlik ve Gemlik Yağı yerden yere vurulmuş yardımcı olursanız çok memnun olurum. - Bir adet Gemlik fidanı 1,5 TL - En ucuz Memecik fidanı 6 TL Daha başlarken 4 kat fazla masraf yaptık. - Gemliği 3'e 3 dikip 10-15 yıl sonra birer fidan arayla üçgen şeklinde sökmek mümkün.Hadi kitapa uyup 5'e 5 rahatça diktik diyelim. - Memecik ise orta büyüklükte taç oluşturduğu için 6'ya 6 dikilmekte. Buradan da mahsül kaybettik. - Bu yıl kendi tesisimizde Gemlikten 1 / 2,8 oranında yağ aldık. - Memecik ise ancak 1/5 hatta 1/6 yağ vermekte. Burada da neredeyse iki kat fark yedik. - Gemlik'te yıllık budama yapmıyoruz, gübre vermiyoruz, kolayca hasat yaptırıyoruz. Yine de periyodisite yok denecek kadar az.Komşularım zeytinlikte yatıp kalkıyor, biz yılda 3-4 kere gidiyoruz, aramızda aman aman bir fark yok. - Memecik'te ne yaparsan yap iki yılda bir ürün alırsın diyorlar. Buradan da neredeyse iki kat fark yedik. -Gemlik iki yaşında ürün vermeye başladı -Memecikte ki durumu bilmiyorum. Peki tüm bu zahmete göre Gemlik yağı 4 lira ise Memecik yağı 16 TL olması gerekmez mi ? Oysa ben bugüne kadar hiçbir yağhanenin **** tüccarın seninki Gemlik seninki Memecik diye ayırdığına şahit olmadım.Sadece asitine göre fiyat değişmekte.Pimpirikliyimdir ama gurme de değilim elbette ama ne ailem ne yağ sattığım kişiler ne ikram ettiğim eşten dostan yağın hakkında olumsuz bir görüş gelmedi.Herkes bayıla bayıla yemekte ve devamını istiyor 6 TL'ye yirmişer yirmişer satıyorum, beğenmeyen çıkmadı.Üstelik iki sene önce yaptığım sele zeytini hala ilk gün yapıldığı gibi.Kırma da çok güzel oluyor.Sele zeytininin bir kısmının çekirdeğini çıkarıp blenderdan geçirdim ekmeküstü harika oluyor. Lütfen açıklarmısınız : ŞEYTAN BUNUN NERESİNDE ? Toprak tahlili yaptırdım, düzenli gübreledim, organik ilaçlama yaptım, yıllık budama yaptırdım (düzgün bir 10 kişilik tımarcı ekibinden adam başı 100 TL yevmiye fiyatı aldım), diplerini çapallatım, elle hasat yaptırdım, soğuk sıkım yaptırdım diyelim.Kilosu 40 TL ye gelecek yağı kim ne kadar satın alacak ? Gemlik yağıyla nasıl rekabet edecek bu yağ ? Yaptığım yorum birşey bildiğimden değil gerçek merak ediyorum bu durumu.Neden Gemliğe bu kadar karşı çıkılmakta.Tamam Ayvalık, Memecik belki daha lezzetli olabilir ama lütfen Gemlik için tadı kötü demeyin çünkü mutfağımda var lokum gibi yağ. | 
|   |     | 
|  14-01-2010, 23:37 | #15 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 17-07-2009 Şehir: İzmir  Zeytinlibahce/Aliaga 
					Mesajlar: 809
				 | mustafa bey selamlar Memecik cinsini fazla tanımıyorum bu kanuda yorum yapmak istemiyorum,trilye icin sofralık olarak degerlendilirse sunu kabul etmek gerekirki ideal yetisme ortamı marmara ve cevresi özellikle güneyi yazın nemli poyraz rüzgarını alarak geliştiginden meyvenin kabugu ince ve lezzetli oluyor,güneye indikce sıcak nedeniyle meyve kendini korumaya aldıgından kabugu daha kalın ve sert .Bu sorunu bu sene kullandıgım kaolin kiliyle cözdüm,bu seneki ürünümüz önceki senelerle kıyaslanmayacak kadar iri ve ince kabuklu oldu. Trilyenin yagıda oldukca lezzetli,sanırım kötü imajını sofralık olarak para etmeyen kücük,ezik meyvelerin yag icin degerlendirilmesinden alıyor saygılarımla | 
|   |     | 
|  15-01-2010, 18:51 | #16 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 13-01-2010 Şehir: aydın 
					Mesajlar: 7
				 | Yorumlarınız için teşşekkür ederim Ayhan Bey.Sizin ve sayın Meyvelitepe'nin kaolin kili uygulamalarınızı ilgiyle takip etmekteyim.Organize edebilirsem bende denemek istiyorum. Bu arada bir tespitte bulanayım; forumda sık sık ek iş olarak, emeklilik uğraşı olarak ya da ayda bir giderek zeytinlik tesis etmek isteyenleri okuyorum.Sanırım onlarda benim gibi zeytin zaten fazla bakım istemez mantığındalar.Arkadaşlar yok öyle bir şey.Ben de ya adam gibi bu işi yapacağım ya da satacağım. Bugün sıkı bir pazarlıkla Manisa tarafından 4 TL ye deliceye aşılı Memecik fidanı fiyatı aldım.Bu maliyeti oldukça düşürdü.Aslında periyodisite de kafama takılmasa hiç düşünmeden kendi yerel zeytin çeşitimizi dikeceğim. | 
|   |     | 
|  15-01-2010, 20:59 | #17 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 24-12-2008 Şehir: İzmir/Kaynarpınar 
					Mesajlar: 1,151
				 | Sn. Mustafa bey, Zeytin işine ciddi girmişsiniz. Kalite ve yüksek miktar üretm ise varmak istediğiniz hedef yoğun dikim (1.2mt fidan arası x 3.5 mt. sıra arası) bahçelere göz atınız (www.olint.com). Arazi yapısı sulamaya, traktörle işlemeye/ilaçlamaya, makina ile toplamaya/budamaya uygun olmalı. Kalite ve sınırlı miktar butik üretim ise hedef geleneksel dikimde fark yaratmalı. Yağ kalitesinde zeytin çeşidi elbette önemli ama tek şart değil. Zeytinyağ tadım eğitiminde verilen bilgilere göz atınız (www.alternatifyasam.blogspot.com) Başarılar dilerim. | 
|   |     | 
|  16-01-2010, 01:26 | #18 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 13-01-2010 Şehir: aydın 
					Mesajlar: 7
				 | Teşekkürler sayın zeytinci verdiğiniz bağlantıları daha önce incelemiştim.Sanırım en büyük eksiğimiz yaptığımız işe saygı duymamak ve ekmek yediğimiz işler üzerinde bırakın uzmanlaşmayı temel bilgileri dahi öğrenmemek.Dediğiniz gibi iş çeşite gelene kadar öyle büyük ve basit yanlışlar yapılıyor ki insanlar çocukluktan zeytin yağından tiksindiriliyor. Böyle güzel bir site de böyle güzel insanlarla karşılaşmak beni çok mutlu ediyor. Site de seviyeyi düşürüp insanları yanlış yola sevk etmek istemem.Daha önce de dediğim gibi ben bu konuda uzman değilim, uzman arkadaşlardan yanıt bekliyorum.Benim uzmanlık alanım iktisat.İktisatta iki temel üretim prensibi vardır.Birisi en kaliteliyi üretmek ikincisi en ucuzu üretebilmek.Maalesef genel kanının aksine en kaliteliyi değil en ucuzu üreten daha az riskle daha fazla kazanır.Hem sürümden kazanır hem pazar sıkıntısı yaşamaz.Üzücü olsa da lüks ekstantif yöntemleri bırakmalıyız.Bu açıdan Arbequina gibi çeşitler gelecekte ucuz fiyatıyla pazarda tehtit oluşturabilir.Sonuçta sokaktaki vatantaş gurme değil, sadece karnını doyurma peşinde.Salatayı bile ayçiçekyağı ile yiyiyor. Fakat yeterince tanınmamış, rüştünü ispat etmemiş bir çeşite büyük çaplı bir yatırım yapmak cesaret ve inanç işi.Arazimin güney cephesinde bende bir miktar deneme üretimi yapmak istiyorum.Sizce Arbequina'yı saksıda yetiştirmek mantıklı mıdır? | 
|   |     | 
|  16-01-2010, 16:11 | #19 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 24-12-2008 Şehir: İzmir/Kaynarpınar 
					Mesajlar: 1,151
				 | Saksıda zeytin zevk için yapılır. Ya da fideyi büyütmek için. Arbequina için varsa çevrenizde olan bir bahçeyi ziyaret ediniz. Sizin gemlik çeşidi bahçenin belirli bir bölümünü pekala süper yoğun dikim olarak düzenleyebilirsiniz. Gemlik tacı küçük olduğu için bu tarza uygun olur. Kolay gelsin. | 
|   |     | 
|  17-01-2010, 23:32 | #20 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 15-01-2010 Şehir: adana 
					Mesajlar: 2
				 | Sayin Mine Pakkaner, Merhabalar, ben 6 ayi yurt disinda (Fransa/Paris) 6 ay da Adana'da yasayan bir zeytin severiyim. 02/02/2006 yilinda Adana'dan (Adanaliyim) 60 dekar tarla aldim. Ben zeytincilige merak ettigimde destekleme vs yoktu. Benim ciftcilikle veya bahcecilikle alakam yoktu. Bilgili insanlarin destegiyle 2 700 adet gemlik cesidi zeytin fidani aldim ve diktirdim. O zaman arastirdigimda Gemlik kendine verimli, dolleyici gerekmez dediler. Agacalar.net'e dun girdim, basindan baslayarak butun Zeytin forumu okudum. Forumda , siz de dahil, dolleyici sart deniliyor. Agacalarim 4 yasinda. gecen kasim ayinda hasat yapildi; 5.5 ton zeytin toplandi, 1350 kg %0,3 asitli yag elde ettik. Onu da krom tankta sakliyorum. Ben su anda Paris'den size yaziyorum. Dolleyici icin ne yapmam gerekiyor ? cunku tamami Gemlik cesidi ekili ve 4 yasinda. Onerilerinize ihtiyacim var, simdiden tesekkur ederim. | 
|   |     | 
|  17-01-2010, 23:45 | #21 | 
| Ağaç Dostu |   Arkadaşlar bahçede bir zeytin var, türünü de bilmiyorum. Yaprağından belli oluyor mu? Eğer kendine döllenmiyorsa bir ağaç daha mı dikmem gerekiyor. Mevsim uygunken dikeyim bari! Ne dersiniz? Düzenleyen nariçi : 26-01-2010 saat 14:59 | 
|   |     | 
|  18-01-2010, 11:15 | #22 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 13-01-2010 Şehir: aydın 
					Mesajlar: 7
				 | Memecik yetiştiriciliği yapan var mı? | 
|   |     | 
|  19-01-2010, 11:11 | #23 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 12-03-2008 Şehir: Aydın 
					Mesajlar: 208
				 | Sn. mustafa yılmaz , Merhaba . Benim zeytin ağaçlarımdan 18 tanesi memecik cinsi . 1988 de dikmiştim. Selamlar . . | 
|   |     | 
|  22-01-2010, 01:05 | #24 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 13-01-2010 Şehir: aydın 
					Mesajlar: 7
				 | Selamlar Sayın syıldıray, Memecik verimi konusunda bizi rakamsal olarak aydınlatıp diğer çeşitlerle karşılaştırabilir misiniz ? | 
|   |     | 
|  22-01-2010, 18:27 | #25 | 
| Yeni Üye Giriş Tarihi: 21-01-2010 Şehir: ÇANAKKALE 
					Mesajlar: 2
				 | Arkadaşlar bende bu sene 500 tane zeytin fidanı dikeceğim 6*6 aralık ile ayvalık zeytini dikeceğim.bunların arasına da şetali fidanı dikmek istiyorum sizlerin fikirlerini bekliyorum | 
|   |     | 
|  22-01-2010, 22:07 | #26 | 
| Ağaç Dostu | Ben şeftaliyi tarlaya hiç sokmayın derim, illaki ara tarımı yapmak istiyorsanız bodur meyve cinslerini düşünebilirsiniz. | 
|   |     | 
|  06-02-2010, 01:45 | #27 | |
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 18-01-2009 Şehir: izmir/aliağa 
					Mesajlar: 5,567
				 | Alıntı: 
 bu yazınızdan sonra ki durumu bilmiyorum. Umarım 6 ya 6 şeklindeki ayvalıkların arasına şeftali dikmemişsinizdir. Arasına demişsiniz. Ben yanlış mıanladım? O zaman ağaçlar arası 3 metre kalır. Şeftaliye taç vermeniz gerekiyor. 3 ana dal ve ona bağlı dallar. Ayvalık ise 4 ve 5 yıl gibi yukarı büyüyor sonra yanlara yatıyor. Bu şartlarda dikim yaparsanız ağaçlar birbirine girer. Bence uygun değil. Saygılar | |
|   |     | 
|  22-01-2010, 21:42 | #28 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 12-03-2008 Şehir: Aydın 
					Mesajlar: 208
				 | Sn. mustafa yılmaz , Merhaba . Memecik zeytini Aydın ilimiz iklimine uyum sağlamış , sıcağa ve kuraklığa dayanıklı bir çeşittir. Malumunuzdur yaz ayları çok sıcak ve kurak geçmektedir. Özellikle sulanmıyan yerlerde diğer çeşitlere göre daha dayanıklıdır. Zeytinliklerde memecik cinsinden başka çekişte , palamut ve domat cinsi zeytin ağaçlarım var. Memecik , çekişte ve palamut (Biz buralarda eşek zeytini deriz.) cinsi zeytinler susuz şartlarda yetiştirilebilmektedir. Domat cinsi zeytin muhakkak sulanmalıdır. Benim memecik cinsi zeytin ağaçlarım sulanabilir yerde olup , gerekli ilaçlama ve gübrelemesi yapılmakta ve sırıkla hasat edilmediği için periosidite göstermemekte her yıl ürün vermektedir. 21 yaşındaki ağaçlarımdan her yıl ortalama 70-80 kg. zeytin almaktayım. Susuz şartlarda yetiştiriciliği yapılanlar periosidite göstermektedir. Araziniz Aydının neresinde ve sulanabilir mi ? Birde olduğunuz yerdeki pazar durumunuda bakmanız gerekir. Yöreye göre bazı cinslerin satışı daha kolay oluyor , pazarı hazır olması bir avantajdır. Birde yağlık mı sofralık mı dikmeyi düşünüyorsunuz bu parametreleri belirleyip ona göre bir veya birkaç tür seçebilirsiniz. Selamlar . . | 
|   |     | 
|  26-01-2010, 12:01 | #29 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 21-06-2009 Şehir: İstanbul/Balıkesir 
					Mesajlar: 100
				 | Sayın Halil Önen, özelinize mesaj attım bakabilir misiniz? | 
|   |     | 
|  04-02-2010, 23:58 | #30 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 22-07-2009 Şehir: istanbul 
					Mesajlar: 442
				 | Hepinize merhaba, Bir kaç akşamdır süren okuma maratonu sayesinde zeytin (olea) konu başlığının sonuna geldim. Oldukça bilgilendirici. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Ben bodur zeytin çeşidi Arbeguina ile ilgileniyorum. İzlediğim kadarı ile bu çeşidi Sayın Susurluk ve Sayın Halil Önen isimli arkadaşlarımız dikmiş. Kendilerinden ricam edindikleri deneyimi bana anlatabilirler mi? Merak ediyorum: Dikimden bu yana adaptasyon sorunları yaşadınız mı. Fidanlarınızın durumu nedir. Telli sistem mi yaptınız? Kısaca, gelişimlerini ve bu süreçte yaşadıklarınızı merak ediyorum. Ben bu çeşiti Çanakkale, Bayramiç'te bulunan arazimde değerlendirmek istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar | 
|   |     | 
|  | 
| Etiketler | 
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme | 
| 
 |  |