View Single Post
Eski 18-12-2009, 19:54   #1088
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sayın Mmtmam ve Sayın Sarı Çizmeli,
Fazla eski bir üye değilim ama burayı sürekli izleyen bir okuyucu ve 3-4 yıldır zeytin işine bulaşmış biri olarak benimde bazı gözlemlerim var.
Bizim dededen kalma bir yerimiz vardı. İçerisinde nerdeyse bodurlaşmış 40-50 yıllık ağaçlar vardı. İlk yıl bunları adam etmekle uğraştık. Sonrasında her yıl 100-150 ağaç zeytinde biz diktik. Şu anda toplam 450 civarı zeytin ağacımız oldu. İlk iki yıl dededen kalma yöntemlerle devam ettik. Sonrasında internet sayesinde bizde bir şeyler öğrendik ve özellikle son iki yıldır oldukça tecrübe kazandık.
Bölgemiz (Gaziantep) kurak bir bölge olmasına rağmen kimse zeytinleri sulamaz ve ekonomik gücü iyi olanlar sadece Mart - Nisan aylarında azotlu gübre kullanırdı. Biz her sonbahar ayında yanmış hayvan gübresi kullandık ve gübreyi 15 - 20 cm derine taç yaprakları etrafına gömdük. Yaz aylarında o yıl dikilen fidanları 15 günde bir, diğerlerini ayda bir suladık. Ayrıca hasat sonrası, Mart ve Haziran aylarında 3 kere sürdük. Yılda 3-4 kere çapaladık ve diplerindeki yabacı otları sürekli temizledik.
Sonuç, bizim bahçedeki 2 yılık ağaçlar komşu bahçelerdeki 5 yaşındaki ağaçlarla aynı boydalar ve onlardan daha gürbüz duruyorlar. Tabi bunda fidanları özenli seçmemizin de etkisi oldu. Bu yıl 30-40 yaşındaki ağaçlar yaklaşık 30-50 kg arası, 4 yıllık olanlar 7-8 kg, 3 yıllık olanlar 4-5 kg, 2 yılık olanların bazıları 1 kg civarında zeytin verdiler.
Geriye dönüp değerlendirdiğimde yazın döktüğümüz suyun parasını bile karşılayamadık. Ancak 3-4 yıl sonra maliyetleri karşılayabilir hale gelir diye bekliyoruz.
Yukarıda Sayın Lilium'un dediği gibi her ağacın kendine bakım zorluğu vardır ve iyi bir bahçe elde etmek istiyorsanız sürekli ilgilenmek zorundasınız. Bizim burada geleneksel yöntemle olduğu gibi sizde az ilgilenirseniz, inanın adam gibi verim alana kadar en az 8-10 yıl arası beklemek zorundasınız.
Umarım bu tecrübeler işinize yarar.
Bende buradan çok şey öğrendim. Örneğin bu yıl sulamadan tasarruf etmek amacıyla Ecosorb kullanacağım. Ayrıca Sayın Meyvelitepe'nin tecrübelerinden yola çıkarak bu yıl kaolin kili uygulamasını düşünüyorum.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön