Yerli çeşit (erkence) üzerinde yapraktan çok zeytin görünce bu işten para kazanılır diye düşünmüştüm.
Ağaç 30 yaşında ve kendi diktiğim ağaç idi. Bu ağaçtan 8 un çuvalı (yaklaşık 35-40 kg/çuval) zeytin toplamıştım. Toplam 320 kg zeytin eder. Bu ağac dibinin sürülmesinden başka gübre dahil hiçbir bakım görmemişti. Deniz seviyesinde ve yazın susuzluktan sıkılmayan bir yer de idi.
Erkence olgun döneminde 3 kg zeytinden 1 kg yağ verir. 320 kg zeytinin ne kadar yağ verdiğini ölçmedim zira diğerleriyle karışıp yağ elde edilmişti. Yağ oranı mutlaka düşmüştür.
Yukarıdaki bilgi zeytin ağacının verim açısından sınır tanımadığına dair bir örnektir.
Her bölgede yetiştiriciler buna benzer örnek görmüşlerdir.
Hemen kolları sıvayıp bir budama motoru aldım ve gereğini yaptım. Yıllanmış keçi gübresi için dağda ağıl kapatıp ağaç başına 3-4 çuval gübre döktüm. Toprağını zamanında ve uygun işlemeye özen gösterdim. Sulama imkanı yoktu.
Ağaçlarım güzelleşti ve gösterişli tane yaptı. Ortakçım toplamasına karşılık hasatın yarısını aldı. Masraflar benden olunca cebime birşey kalmadı.
Ağaçlardan elde edilen mahsülleri görünce aklıma geldi de paylaşayım diye düşündüm.