Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53
Bir soruda benden...
Bu bayram trakya gezimizde çanakkaleden bir abimin zeytin bahçesinden zeytin toplarken aynı zamanda 3-5 yaşlı aşılı zeytin ağaçlarından da 5-6 tane çelik aldım (üzerlerinde hala yaprakları var )
bu yaprakların yarısnı koparıp zeytinleri önceden ıslattığım toprağa batırdım üzerlerinide sera misali poşet torba ile (delikleri var) örttüm haftada bir toprağı ıslatıyorum..
soru-1;bu çeliklerin tutma şansı varmı?
soru-2;tutan çelikler aşılı zeytin kadar zeytin verirlermi?
şimdiden cevplayan **** yorum yapan dostlarıma teşekkürler...
|
Sn. seyyah53,
Damızlık ağaçdan bir yıllık ve odunlaşmış genç sürgünler, 20_30cm lik kesilir torf ve perlit gibi karışımlara dikilir.
Köklendiriciler kullanılır. Bir yıl sonra şaşırtılır. Sonraki yıllar _fidanlar_ toprağa dikilir.
Köklendirici kullanmazsanız çelik üretimi _ özellikle zeytinde_ çok fire verir.
Çelik alma ilkbahar ve sonbahar da, iki kez alınabilir. Yaprakları dipten kesilir. (Aşılama işleminde yaprakların 1/3 ü belki yarısı kesilir)
Ağaçlardan alınan
sürgünlerden üretilen _ çekirdekten üretilene göre_
fidanlar daha erken üretime yatar.
Sizin yöntemle tutma şansı yok gibi. ( tutarsa beni utandırır)
Şöyle yapsanız tutardı.
Zeytin ağacının kökünün toprakla birleştiği yerden,
yumrunun (buralarda
bu yumruğa 'tosbağa' denir) üzerinden küçük bir balta ile ;
_ya da çektiğinizde ayrılır ve yanak oluşturur_ sürgün alırsanız tutar.
Genelde yumru aşının üzerinde oluştuğundan alınan sürgün aşı istemez.
Yumrunun altında, yani aşının altında olan sürgünler Ege de bazı yerlerde 'kelemçe' buralarda ' piç' denir. O aşı öncesi zeytindir, delicedir. Verimsizdir.
Kelemçe ya da piçlerden de _ kökten ayırma şeklinde_ alınan çelikler bir yerde köklendirilir ve aşılanır. Bu durmda köklendiricilere pek gerek kalmaz.
En iyi ve erken verime yatma yöntemi delicenin aşılanmasıdır. Deliceden aşılanan zeytin
susuzluğa dayanıklı olur.