View Single Post
Eski 21-12-2010, 21:13   #1395
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 Mesajı Göster
Bir soruda benden...

Bu bayram trakya gezimizde çanakkaleden bir abimin zeytin bahçesinden zeytin toplarken aynı zamanda 3-5 yaşlı aşılı zeytin ağaçlarından da 5-6 tane çelik aldım (üzerlerinde hala yaprakları var )

bu yaprakların yarısnı koparıp zeytinleri önceden ıslattığım toprağa batırdım üzerlerinide sera misali poşet torba ile (delikleri var) örttüm haftada bir toprağı ıslatıyorum..

soru-1;bu çeliklerin tutma şansı varmı?

soru-2;tutan çelikler aşılı zeytin kadar zeytin verirlermi?

şimdiden cevplayan **** yorum yapan dostlarıma teşekkürler...

Sn. seyyah53,

Damızlık ağaçdan bir yıllık ve odunlaşmış genç sürgünler, 20_30cm lik kesilir torf ve perlit gibi karışımlara dikilir.

Köklendiriciler kullanılır. Bir yıl sonra şaşırtılır. Sonraki yıllar _fidanlar_ toprağa dikilir.

Köklendirici kullanmazsanız çelik üretimi _ özellikle zeytinde_ çok fire verir.

Çelik alma ilkbahar ve sonbahar da, iki kez alınabilir. Yaprakları dipten kesilir. (Aşılama işleminde yaprakların 1/3 ü belki yarısı kesilir)

Ağaçlardan alınan sürgünlerden üretilen _ çekirdekten üretilene göre_ fidanlar daha erken üretime yatar.

Sizin yöntemle tutma şansı yok gibi. ( tutarsa beni utandırır)

Şöyle yapsanız tutardı.

Zeytin ağacının kökünün toprakla birleştiği yerden, yumrunun (buralarda
bu yumruğa 'tosbağa' denir) üzerinden küçük bir balta ile ;

_ya da çektiğinizde ayrılır ve yanak oluşturur_ sürgün alırsanız tutar.

Genelde yumru aşının üzerinde oluştuğundan alınan sürgün aşı istemez.

Yumrunun altında, yani aşının altında olan sürgünler Ege de bazı yerlerde 'kelemçe' buralarda ' piç' denir. O aşı öncesi zeytindir, delicedir. Verimsizdir.

Kelemçe ya da piçlerden de _ kökten ayırma şeklinde_ alınan çelikler bir yerde köklendirilir ve aşılanır. Bu durmda köklendiricilere pek gerek kalmaz.

En iyi ve erken verime yatma yöntemi delicenin aşılanmasıdır. Deliceden aşılanan zeytin susuzluğa dayanıklı olur.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön