![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Bir soruda benden... Bu bayram trakya gezimizde çanakkaleden bir abimin zeytin bahçesinden zeytin toplarken aynı zamanda 3-5 yaşlı aşılı zeytin ağaçlarından da 5-6 tane çelik aldım (üzerlerinde hala yaprakları var ) bu yaprakların yarısnı koparıp zeytinleri önceden ıslattığım toprağa batırdım üzerlerinide sera misali poşet torba ile (delikleri var) örttüm haftada bir toprağı ıslatıyorum.. soru-1;bu çeliklerin tutma şansı varmı? soru-2;tutan çelikler aşılı zeytin kadar zeytin verirlermi? şimdiden cevplayan **** yorum yapan dostlarıma teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Alıntı:
Selam Dostlar... Bir zeytin üstadı bana cevap yazabilirmi ...yoksa amerikayı yeniden keşfedicem... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Sn. seyyah53, Damızlık ağaçdan bir yıllık ve odunlaşmış genç sürgünler, 20_30cm lik kesilir torf ve perlit gibi karışımlara dikilir. Köklendiriciler kullanılır. Bir yıl sonra şaşırtılır. Sonraki yıllar _fidanlar_ toprağa dikilir. Köklendirici kullanmazsanız çelik üretimi _ özellikle zeytinde_ çok fire verir. Çelik alma ilkbahar ve sonbahar da, iki kez alınabilir. Yaprakları dipten kesilir. (Aşılama işleminde yaprakların 1/3 ü belki yarısı kesilir) Ağaçlardan alınan sürgünlerden üretilen _ çekirdekten üretilene göre_ fidanlar daha erken üretime yatar. Sizin yöntemle tutma şansı yok gibi. ( tutarsa beni utandırır) ![]() Şöyle yapsanız tutardı. Zeytin ağacının kökünün toprakla birleştiği yerden, yumrunun (buralarda bu yumruğa 'tosbağa' denir) üzerinden küçük bir balta ile ; _ya da çektiğinizde ayrılır ve yanak oluşturur_ sürgün alırsanız tutar. Genelde yumru aşının üzerinde oluştuğundan alınan sürgün aşı istemez. Yumrunun altında, yani aşının altında olan sürgünler Ege de bazı yerlerde 'kelemçe' buralarda ' piç' denir. O aşı öncesi zeytindir, delicedir. Verimsizdir. Kelemçe ya da piçlerden de _ kökten ayırma şeklinde_ alınan çelikler bir yerde köklendirilir ve aşılanır. Bu durmda köklendiricilere pek gerek kalmaz. En iyi ve erken verime yatma yöntemi delicenin aşılanmasıdır. Deliceden aşılanan zeytin susuzluğa dayanıklı olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|