![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-12-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 44
|
domat ve eşek zetinini satarken pazar olarak bir sıkıntı yaşıyormusunuz? yoksa domat ve eşek zetinine talep fazla mı? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
|
Domat ve eşek zeytininin pazarlamasında hiç sıkıntı çekmiyorum. 2006 yılında domat zeytininin baş fiyatı, kilogramda 100-120 arası 1,60 YTL; eşek zeytini aynı şekilde kilogramda 100-120 arası 1,80 YTL. idi. Kaldı ki bu zeytin çeşitleri hem iç piyasada hem de ihraç malı olarak çok talep görüyor. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-12-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 44
|
MEHMET ALİ BEY sizin orada bildiğiniz domat ve eşek zeytin fidanı satan fidanlık varmı? varsa domat ve eşek zeytin fidanlarının adet fiyatı nedir? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
|
İlçemizde fidanlık yok. Pazartesi günleri buranın pazarı kurulur. O gün diğer il ve ilçelerden kamyonlarla fidan satıcıları gelir. Fiyatları konusunda net bir bilgim yok. Ancak bildiğim bir şey varsa, çevremde zeytin diken pek çok kişiden öğrendiğime göre küçük fidanların ucuza, yetişmiş olanlarınsa daha pahalıya satıldığıdır. Genelde bahçe sahipleri delice üzerine istediği türden zeytini aşılamak suretiyle bahçesinde istediği zeytin çeşidini yetiştirmektedir. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: çanakkale
Mesajlar: 19
|
daraban bey. msn de de görüştük. ayvalık veya domat. bizim buralarda bunlar ii verim veriyor.pazar konusunda içiniz rahat olsun.yeterki gübrelemsini ve ilaçlamasını tam yapın.ben size ilaç ve gübre konusunda yardımcı olurum.bergaz da akrabalarınıza sorun.orda bu aralar fidan var |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-12-2006
Şehir: turgutlu
Mesajlar: 89
|
çekirdekten delice zeytin yetiştirilmesi konusunda yardımcı olan olursa sevinirim |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-02-2007
Şehir: zoguldak
Mesajlar: 3
|
Merhaba. Manisa Köprübaşı'na bağlı Demirköprü Barajına 2 km uzaklıkta 330-400m yükseltisi olan engebeli bir tarlam var. Bu araziyi zeytinlik olarak değerlendirmek istiyorum tarla sürüldü, 6x6 şeklinde kuyular açıldı ve büyük taşlardan ve ağaç köklerinden temizlendi. Yağlık bir tür dikmek istiyorum ancak zeytin hakkında pek bir bilgim yok. Sürekli orada yaşamadığım için de kış şartlarını tam olarak bilmiyorum. Ara sısra kar yağıyor bazen de kısa süreli don olabiliyormuş. Tarla yakınlarından su çıkarsa damla sulama yapmayı da düşünüyorum. Bu şartlarda hangi tür ve ne kadar büyüklükte zeytin dikmemi ve kaç tanede bir tohumluk fidan dikmemi önerirsiniz? Ayrıca zeytin fidanı dikimindeki desteklemede son durum nedir? Desteklemeler ne zamana kadar sürebilir? teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
agaclar.net
|
Sayın Bilgen Asude, verim alabilmek için zeytini sulayarak yetiştirmeniz gerek. Öncelikle arazinizin sulama imkanını araştırmanızı öneririm. Edremit en kaliteli yağı veren zeytinimiz. Sizin orada güzel sonuç vereceğini düşünüyorum. En uygunu 1-2 yaşında fidan dikmeniz. Susuz koşullarda yapacaksanız mutlaka kış yağışlarıyla dikim yapmalısınız. Fidan çukurlarına da su tutucu koyun ki su ihtiyacını aza indirsin. Normalde her 9 fidana bir fidan tozlayıcı dikeriz. Ayvalık bahçe tipi yaparsanız, gemlik dölleyici koyabilirsiniz. Zeytini susuz koşullarda yapacaksanız sıra araları daha geniş tutmalısınız. Destekleme sürüyor. Yalnız arazinizin tek parsel minimum 10 da olması, fidanların da sertifikalı olması şart. Ne kadar süreceğini ise bilmiyoruz. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-12-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 44
|
Alıntı:
selam ve saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-01-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 53
|
Alıntı:
Qemisoyl (satıcı firma kemisol diyor), çim alanların tesisinde su ihtiyacının azaltılması amacıyla kullanılabilir mi diye bilgi almak istedim. Malum önümüzde kurak bir yaz bizleri bekliyor. Firma yetkilisi gayet güzel kullanılabileceğini söyledi. Ve kilosuda 10$, metrekareye 50gr atılması uygunmuş. Bana çok ekonomik geldi. Acaba bu maddenin etkinliği ne kadar sürmekte? Yani bir çim alan oluşturulduğunda, 5 - 6 sene gitmesi gerekir diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
[QUOTE=Mine Pakkaner;77634]Sayın Bilgen Asude, verim alabilmek için zeytini sulayarak yetiştirmeniz gerek. Öncelikle arazinizin sulama imkanını araştırmanızı öneririm. Edremit en kaliteli yağı veren zeytinimiz. Sizin orada güzel sonuç vereceğini düşünüyorum. En uygunu 1-2 yaşında fidan dikmeniz. Susuz koşullarda yapacaksanız mutlaka kış yağışlarıyla dikim yapmalısınız. Fidan çukurlarına da su tutucu koyun ki su ihtiyacını aza indirsin. Normalde her 9 fidana bir fidan tozlayıcı dikeriz. Ayvalık bahçe tipi yaparsanız, gemlik dölleyici koyabilirsiniz. Zeytini susuz koşullarda yapacaksanız sıra araları daha geniş tutmalısınız. Destekleme sürüyor. Yalnız arazinizin tek parsel minimum 10 da olması, fidanların da sertifikalı olması şart. Ne kadar süreceğini ise bilmiyoruz.[/QUOTE Desteklemeler 2015 yılına kadar sürecek diye hatırlıyorum |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
|
Minik bir zeytin fidani aldik. Kisin korumam gerekecegi icin saksida yetistirecegim. Ancak topragi tas gibi. Bu zeytin icin normal midir? Yoksa topragi degistirmem mi gerekir? Bir de aldigimizdan beri sürekli yaprak döküyor. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Galiba en güzeli toprağa dikmek. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Halil Bey doğru söylüyor..Çok yukardan taçlandırılmış.. Eğer, yine daha büyük bir saksıya aktaracaksanız, tepe tacındaki filiz sayısını iyice azaltın..yanlara doğru 3-4 ana filiz, birde yukarıya giden 1 filizi bırakıp seyreltme yapın ki; yeni ve verimli toprağın etkisiyle boş olan gövdeden yeni filizler çıksın.. Bu sayede yukarıya değil, yanlara doğru gelişmeyi teşvik edersiniz..ben olsam böyle yapardım.. Bunları yaparken fidanınız kelleşecek ama üzülmeyin..bir iki ay sonra bambaşka bir güzel görünümü olacaktır.. Bu işi yaparken en çok dikkat edeceğiniz şey, küçük saksıdan çıkarırken, toprağı dağıtmadan, bozmadan yeni saksıya aktarmaktır.Toprak kuruyken yapın bu işleri.. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-02-2007
Şehir: zoguldak
Mesajlar: 3
|
Teşekkürler
Teşekkürler Mine Hanım. Zeytin ve zeytin yetiştiriciliği konusunda uzun zamandır araştırma yapıyoruz fakat fidan seçimi konusunda bir türlü karar alamamıştık. Verdiğiniz bilgiler son noktayı koymamız adına çok yardımcı oldu. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1
|
Merhabalar.Bence mükemmele yakın bir site emeği geçenlerin eline sağlık. İzmir Urlada 20 dönüm kadar arazim var ve birkaç senedir ilçe tarımın dağıttığı fidanları kullanıyorum.Benim merak ettiğim zeytin fidanının ne tür olduğunu kendim profesyonel yardım almadan anlayabilirmiyim? Düzenleyen onderozturk : 27-02-2007 saat 21:41 Neden: kelime hatası |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: Manisa
Mesajlar: 4
|
Merhaba. Manisa da 10 dönüm bağım var.Köklüyorum yerine zeytin dikeceğim.Trilya yı kimse önermiyor.Edremit veya domat dik diyorlar.Manisa da edremit tipi zeytin yetiştirilir mi? Kaça kaç dikmem gerekir? Edremit tipi zeytin fidanı deliceden aşılımıdır? Yoksa çelikten mi üretilir ve fidanın tanesi kaç paradır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Bir gazetede okuduğum haberde Karaburun yarımadasında yetişen Hurma zeytin türü varmış.Bu zeytin hiç işlem görmeden dalından koparılıp yenebiliyormuş.Koruma altına alınmış.İlk defa duydum.Merakta ediyorum.Çok güzel bir tür.Ne tuz nede ilaç kullanmadan afiyetle yiyebiliyoruz. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: fethiye
Mesajlar: 157
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
|
İZMİR / BORNOVA ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN BÖLGELERE GÖRE ZEYTİN TAVSİYE LİSTESİ Türkiye’de zeytin yetiştiriciliği yapılan 4 önemli ana bölge için, çeşitli araştırmalar ve gözlemler doğrultusunda, tavsiye edilmesi uygun görülen çeşitlerin listesi aşağıda verilmiştir. Ege Bölgesi Kuzey Ege: Ayvalık, Gemlik, Uslu, Domat, Çelebi(Eşek Zeytini) Güney Ege: Memecik, Domat, Yamalak Sarısı, Erkence, Tavşan Yüreği, Manzanilla Marmara Bölgesi Gemlik, Karamürsel Su, Domat, Samanlı Akdeniz Bölgesi Batı Akdeniz: Tavşan Yüreği, Kan Zeytini, Büyük Topak Ulak(Çilli), Uslu, Gemlik Doğu Akdeniz: Sarı Ulak, Büyük Topak Ulak, Halhalı, Gemlik, Ayvalık Güney Doğu Anadolu Bölgesi Nizip Yağlık, Kilis Yağlık, Halhalı, Edincik Su, Tavşan Yüreği, Not: Güney Doğu Anadolu Bölgesi için Gemlik ve Ayvalık çeşitlerinin daha ziyade bölgede yer alan barajlar çevresindeki nisbi rutubeti yüksek bölgelerde yetiştirilebileceği özellikle Gemlik çeşidinden kuru yetiştiricilik şartlarında beklenen sonuçların elde edilemeyeceği dikkate alınmalıdır. Kaynak: |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2007
Şehir: şile istanbul
Mesajlar: 38
|
ZEYTİNYAĞI YALANLARI Gördüğüm kadarı ile ağaçlar.net sitemizde, zeytin yetiştiriciliğine büyük bir ilgi var. Sitemiz gastronomi sitesi değil ama sitemizin üyeleri ile ziyaretçilerinin entelektüel seviyeleri ve ilgi alanlarına hitap edebileceğini, zeytin ve yağını üretmek ve tüketmek isteyenlerin mutlaka bilmesi gerektiğini düşündüğüm, zeytinyağı üretimi konusundaki bilgilerimi, yöneticimizin izni ile Sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu güzel ülke maalesef, her alanda ve her konuda, insanların gözlerinin içine baka baka yalanlar söylenen bir memlekete dönüşmüş durumda. Yaklaşımlar bilimsel ve akılcı bir gerçeklikten uzakta, kayırmacı, çıkarcı, adam sendeci ve artık gelenekselleşmiş bir üslup üzerine kuruluyor. Hidronije edilmiş kansorejen ve damar tıkayıcı yağları yıllarca bu millete reklamlarla pazarlayıp yedirdiler, gerçekler ortaya çıktı örtbas ettiler, mızrak çuvala sığmaz oldu da tüketim azalınca mecburen üretim de azaldı. Şu anda yön değiştiren yeni trend ve pazarlama alanlarından en meşhuru, zeytinyağı! Dünya piyasalarında en yüksek fiyatı bulan, en yüksek kalite puanı alan zeytinyağının özelliklerine ve bizim üretim üretim tekniklerimize bir göz atalım. 1- A kalite zeytinyağı mutlaka ORGANİK OLMAK ZORUNDADIR. ( organik üretim konusunda sitemizde oldukça detaylı bilgi mevcut ) 2- Zeytinin cinsi, üretildiği coğrafya, toprak yapısı, üretim şekli ve o üretim yılının hava şartları zeytinyağının kalitesini ayrı ayrı etkiler ( Bu konularda da sitemizde oldukça detaylı bilgi mevcut ) 3- A kalite zeytinyağı üretmek için ZEYTİNLER MUTLAKA ELLE TOPLANMALIDIR. Zeytinler toplama esnasında yere düşerse zedelenip çatlar ve hızla kimyasal değişime uğrayarak, asit derecesi yükselmeye başlar. Lakin elle zeytin toplatmak, maliyeti son derece yükselttiğinden, ve Türk tüketicisi ilk önce fiyata baktığından (ekonomik mecburiyet!) bir kaç istisna dışında Türkiye'de elle zeytin hasadı yapılmamaktadır. 4- A kalite zeytinyağı üretmek için ZEYTİNLER ÇUVALLARA DEĞİL KÜFELERE DOLDURULMALI VE TOPLANDIĞI GÜN AYIKLANIP, YIKANIP, KURULANIP, SIKILMALIDIR. Zeytin üretim bölgelerindeki zeytinyağı fabrikalarının kapasitesi bellidir, tüm bölgenin zeytinleri aynı zaman diliminde toplanır, fabrikaların tüm zeytinleri kısa sürede sıkması mümkün değildir, sıkma işlemi haftalarca sürer! Zeytin, çuvalların içinde üst üste bekler, bekledikçe kızışır, asitlenir, küflenir, kalitesi bozulur ama üretici bozulmaz! Çünkü görüntüsü midenizi bulandıracak kadar kötü durumda bulunan bu zeytinlerden daha fazla yağ çıkar!! 5- A kalite zeytinyağı, üretiminden soframıza gelene dek geçen süreçte HİÇ BİR ZAMAN İÇİN, SU, HAVA VE 27 DERECENİN ÜZERİNDEKİ BİR ISIYLA TEMAS ETMEMELİDİR. Bugün Türkiye'deki zeytinyağı üretiminin, istisnalar haricindeki tamamına yakın kısmı, ezilmiş zeytinin 70 derece sıcaklığında suyla bulamaç haline getirilmesi ve daha sonra ayrıştırılması yöntemiyle yapılmaktadır! BU YÖNTEMLE ZEYTİNİN BÜTÜN AROMASI, VİTAMİNİ, MİNERALİ, VESAİRESİ SUYLA ÇÖPE ATILIR GERİYE SADECE YAĞI KALIR ( BAZI AKLI FAZLALAR, SU ZEYTİNYAĞININ ACILIĞINI ALIYOR DİYOR, YILLARCADA AYNI ZİHNİYET BUĞDAYIN RUŞEYMİNİ VE KEPEĞİNİ ALDI! ) Oysa ki binlerce yıllık eski usul üretimde, zeytinler, bir tona yakın ağırlıktaki taş değirmenlerde çekilir, daha sonra bu bulamaç, kendirden dokunan araba tekeri şeklindeki, iç tarafa bakan ağızları açık olan torbaların içerisine, bir mala yardımıyla azar azar doldurulur, otuz kırk torba üst üste dizilir ve ahşap bir mengene yardımı ve el gücüyle sıkılarak zeytinyağı üretilirdi. Üst üste dizilen bu torbalardan, mengene dönmeye başlamadan önce kendi ağırlığından dolayı ince bir yağ sızar, işte meşhur SIZMA ZEYTİNYAĞI budur, sahibi çok az miktardaki bu yağı, kendi evi ve çok kıymetli dostları için ayırır, tüccara satmaz! Mengene dönmeye başlayınca sessizce yağ akmaya başlar, şırr diye bir ses duyulduğunda hemen oluğun yönü değiştirilir, çünkü artık acı su gelmeye başlamıştır. Bu yöntem çok zahmetli, çok zor, çok ustalık gerektiren ( torbalar düzgün yerleştirilmez ve mengenenin basıncı eşit dağıtılamaz ise yağ ile acı su birbirine karışır, üretilen yağ oranı da düşer ) çok fire veren (Neredeyse %30 fire verir, artakalan kısım eskiden suyla kaynatılır ve çıkan yağ ise sabun yapımında kullanılırdı, yani bugün yediğimiz yağ! ) ve çok masraflı bir iştir. Bu üretim şekli ve dolayısıyla sızma yağ tarihte kalmıştır ( Günümüzde bir kaç şövalye bu üretimi tekrar canlandırmaya çalışıyor ) Bugün marketlerin raflarını dolduran tonlarca ve yüzlerce çeşit SIZMA! yağın nereden geldiğini ve nasıl üretildiğini açıklayabilecek biri varsa lütfen bana anlatsın? Bir de sızmanın daha hafifi naturel ve dahada hafif olduğu söylenen riveriası var, hafiflikten kasıt ne demekse onu da anlayamıyorum! Zeytinyağı için eskiden altın sarısı makbul olur denirdi, sonra moda yeşile döndü, hatta azıttılar, zeytinyağını asma yaprağıyla iyice yeşillendirip piyasaya sürdüler! (demek ki yeşillik konusunda bayağı bir talep var!) Ege ve Marmarada yeşil zeytinden yağ çıkartılır, yağ yeşil olur. Kilis ve çevresinde siyah zeytinden yağ çıkartılır, yağ sarıya çalar! ( Bence siyah zeytinden üretilen yağ daha makbul ama Kilis yağı kendi yöresi dışında Türkiye'de pek tüketilmez, yabancılar aptal olduklarından bu yağ genelde ihraç edilir, En aptalıda Yahudiler olduğundan en çok onlar alır!!! ) Zeytinyağı en iyi cam şişede muhafaza edilir. En sevdiği renk bilinenin aksine mavidir! ama bu renk insanlara biraz tuhaf geldiğinden, koyu yeşil, kahverengi küçük cam şişelerde de saklanabilir, niye küçük cam şişe diye soracak olursanız, açıldıktan, yani hava almaya başladıktan sonra, bir hafta içinde tüketmeniz gerekir, bir haftada da kimse çok fazla zeytinyağını tüketemez derim! Dr.Hüseyin Suat Duman Düzenleyen hüseyin suat duman : 09-03-2007 saat 03:19 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
|
[QUOTE=hüseyin suat duman;82888]ZEYTİNYAĞI YALANLARI Zeytinyağı en iyi cam şişede muhafaza edilir. En sevdiği renk bilinenin aksine mavidir! ama bu renk insanlara biraz tuhaf geldiğinden, koyu yeşil, kahverengi küçük cam şişelerde de saklanabilir, niye küçük cam şişe diye soracak olursanız, açıldıktan, yani hava almaya başladıktan sonra, bir hafta içinde tüketmeniz gerekir, bir haftada da kimse çok fazla zeytinyağını tüketemez derim! Sn. Dr.Hüseyin Suat Duman Ben zeytin yağını 5 lt.lik tenekelerde alıp kullanıyorum. Tüketim yaklaşık iki ay sürüyor. Yağın havayla temasından dolayı yararlı asitlerden faydalanamıyor muyum? Bircok yerde teneke ve cam şişelerin en sağlıksız saklama koşulu olduğunu okudum. Asit oranını arttırmayan tek yol toprak küplermiş. Teneke ve cam şişedeki yağlardan soframıza gelene kadar geçen sürede fayda yerine zarar mı görüyoruz acaba? teşekkür ederim |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zeytin üreticisi
Giriş Tarihi: 03-03-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 44
|
10 dönümlük arazime 300 adet zeytin fidanı ekicem yapmam gereken yaralı bilgiler almak isterim, zeytin idanların yaprak gübrelemesi uygunmu acaba merak ediyorum |
|
|
|
|
|
#29 |
|
agaclar.net
|
Hüseyin Bey hoşgeldiniz öncelikle bu başlığı başından başlayarak dikkatle okuyunuz. Zeytinde yaprak gübrelemesi yapıyoruz, güzel sonuçlar da alıyoruz, ancak sizin yeni tesis edeceğiniz zeytinliğinize mutlaka topraktan gübreleme yapmanız gerekir. Toprak analizi yaptırmanızı ve gübreyi buna göre vermenizi öneririm. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zeytin üreticisi
Giriş Tarihi: 03-03-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 44
|
Teşekkür ederim Mine Hanım,toprak analizi yaptırdım gereken gübreleri fidanları dikerken karıştırıcam ama yine miktarlar konusunda pek emin değilim aslında. Deneme amaclı fidan başına yaklaşık 100 fidanıma 20 gr Qemisoyl kullanmayı düşünüyorum hatta.Zeytin yetiştiriçiliğiyle uğraşıyorum daha fazla bilgi almak istiyorum. Düzenleyen huseyinkizil : 11-03-2007 saat 09:50 |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|