Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi usturmaca
...Gemlik fidanlarım çubuktan üretim ve 1 yaşında.Damla sulama sisteminde halka yapma önerinizi uygulayacağım.Halkada kaç meme olması lazım,yerleşimi nasıl olacak ve saatteki damlama miktarı kaç lt.olmalı?Ve bir sulamada fidan başına vereceğim su miktarı ne kadar olmalıdır?
İkinci sorum ise Gemlikleri 5x5 dikeceğim için araya koyacağım Ayvalık
fidanları daha büyük taç oluşturacaklarından ileride probleme sebep olurmu?
**** arazimde dikim yapacağım yere 20 mt.uzakta mevcut olan 12 adet yaşlı delice dölleme için yetermidir?Deliceleri geçen hafta budatmıştım ve mayıs ayında Ayvalık aşısı yaptıracaktım.Yalnız bu deliceler dikim yerinin en yakın noktasına 20,en uzak noktasına 130 mt.mesafedeler ve hakim rüzgar yönünde değiller.Ayvalık fidanları koymak tercihim olur ancak dediğim gibi 5x5 problemi.
İlginiz için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
|
Halkada 3-4 damlatıcı yeterlidir. Düz YPE 20'lik boruya dıştan takma damlatıcı kullanın. Sadece taç iz düşümüne su vermiş olursunuz. Her halkaya 3 damlatıcı takın. Halkanın çevresine eşit aralıkla dağıtın. Ağaç büyüyünce halkayı büyütürsünüz. Farklı firmaların damla sulama konusunda farklı teknikleri var. Kimisi fidanın iki yanindan damla sulama hatti geçirir, kimi damlatıcılı boru kullanır. Bu da bizim uyguladığımız teknik. Verilecek su miktarını söyleyemeyeceğim, çünkü taşlar dışında toprak yapınızı bilmiyorum.
Ayvalık zeytininin büyüklüğünü şekil budaması ile kontrol edebilirsiniz.
Dölleyiciler konusunda ise daha önce dediğim gibi bu dağılımı eşit oranda yapmanız gerek.
Bu arada bölgenizdeki tarım il veya ilçe müdürlüğü ile mutlaka görüşün, size teknik destek ve bilgi vereceklerdir.