Herkese Merhaba,
Forum'a bugün itibari ile üye oldum, oldukça faydalı bilgiler edindim. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Bu yıl içersinde Muğla-Yatağan ilçesinde 50 dönümlük arazide yağlık zeytin dikmeyi planlıyorum. Ayvalık türü zeytin Yatağan bölgesi için Uygun mu? bilginiz var mı?
Okuduğum bir internet sayfasında Türkiyede ortalama bir zeytin ağacından ortalama 10 Kg zeytin alındığını, fakat komşumuz Yunanistanda bu oranın 50Kg, italyada 70 ve ispanyada 80 Kg civarlarında olduğunu yazıyordu. Bunu okuyunca şok olmuştum. Buden li büyük bir fark oluşmasının ana sebebi nedir?
Yanlış tür seçimi? Yanlış budama? Yanlış gübreleme? yanlış silkeleme? **** hepsi mi

?
Eskiden zeytin için 7x7 dikilmesi önerlirdi, fakat şimdi 5x5 dikim yapılarak (güney cephe için) daha çok ağac dikilmesi ağacların boylarının ve genişliğinin daha küçük tutulması öneriliyor. Bu doğru mu?
Zeytin toplamak için kullanılan makinelerin ağaca zarar vermediği fakat bir yıl sonra çiceklerin uç vereceği noktaların zarar gördüğü için bir yıl sonra yok yılının ağır geçebileceği bahsedilmiş, sırıkla silkeleme ile karşılaştırıldığında aynı zararı mı veriyorlar yoksa el ile toplama ve sırıkla silkeleme arasında bir yerde mi kalıyor.(Yağlık zeytin için)
Zeytinliklerden iyi verim alabilmek için her türlü iyi bakım yanında açan çiçeklerde döl tutma oranını yüksek tutmak çok önemlidir. Bunu sağlamanın bir yoluda başka çeşitlerin çiçe tozları vardır. Eğer Ayvalık tipi zeytin dikersem (üsteki sorumun cavabına göre bu tür de değişebilir) ne kadar oranda hangi başka tür zeytin ağacı dikmeliyim.
Herkese kaliteli bol verimli günler