![]() |
|
![]() |
#151 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Usturmaca; Mesajınızın kolay anlaşılır olması için imla kurallarına dikkat ediniz. Özellikle cümle başlarında büyük harf kullanımı ve noktadan sonra büyük harfle başlanması ve bir boşluk bırakılması okunabilirliliğini artıracaktır. Ayrıca sorularınızı teker teker sorarsanız cevap almanız çok daha kolay olacaktır. Teşekkür ederiz. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-03-2007
|
Sevgili Todor; Uyarılarınız için teşekkür ederim.İmla kurallarını biliyorum ancak sanırım hızlı yazmaktan büyük harf kullanımını atlamışım.Fakat cümle düşüklüğü yapmamaya gayret etmiştim.Çok soru sorduğumunda farkındayım.Ve sorularımın bir çoğunun cevaplarının sitede olduğununda.Hatalı mesajımı sildim. Sizden ricam uyarı mesajınızı silmenizdir.Siteyi takip ederek gerekli bilgilerin bazılarına ulaşabileceğimi düşünüyorum.15 Gün sonra dikime geçeceğimden tek bir soru sorayım.9 Yıldır işlenmemiş yumruk büyüklüğünde taşlı bir tarla dikim öncesi işlenir ve gübrelenir? Saygılarımla, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-01-2007
|
Alıntı:
Bkz.Noktadan sonra boşluk bırakılır mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Ağaç Dostu
|
Bir de yanıt vermek istiyorum. Bahçeme yakın zamanda -çeşitli sebeplere yerlerinden sökülmüş olan- yaklaşık 20 - 30 yaşlarında, 2 adet zeytin ağacı ektim. Bir botanikçi "köküne mutlaka taş ve bir miktar iri mıcır at, zeytin kökü taşı sever" bilgisi verdi. Ama bana genede saçma geldiğinden taş ve mıcır atma fikrine uymadım. Belki burada doğruluğu varmıdır bilen vardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
agaclar.net
|
Sayın Usturmaca, Tarlanızın taşlı olması hiç dezavantaj değildir, yumruk büyüklüğüne kadar olan taşlar hiç sakınca yaratmaz, tam aksi süzeklik sağlar.Zeytin ağaır toprakları sevmez. İlk zeytin tesis edilecek arazide dip kazan çekilmelidir. Bu daha önce oluşmuş bir pulluk tabanı diye adlandırdığımız geçirimsiz tabaka varsa onu patlatır. Daha sonra çoklu bbir aletle toprak yüzeyden işlenir. Bu kültivatör olabilir. Fidan çukurlarının ağır topraklarda 80x 80 açılması idealdir. Ancak sizinki gibi taşlı ve dolayısıyla süzek olduğunu düşündüğüm topraklarda 40x 40 yeterlidir. Taban gübrelemesi için toprak analizi yaptırma şansınız hala var. Hemen numune alın. Kargo ile Laben'e yollayın. 4-5 günde sonuç veriyorlar. Durumunuzu konuşun ve ivedilik isteyin. Ben kendilerinden memnun kaldım. http://www.laben.com.tr/index.php?goto=toprak adresinde numune alma yöntemini göreceksiniz. www.laben.com.tr adresinden gerekli bilgiyi alabilirsiniz. Size analiz sonucunuza göre tavsiye de varecekler. Bu şekilde , dikimden başlayarak evladiyelik bir bahçe kurma şansınız olur. Siz sanırım Gemlik tesis edeceksiniz. Sofralık çeşitte bir numaradır. Son senelerde yağlık zeytinden daha fazla getirisi var. İster sofralık ister yağlık zeytin üretin tek çeşitten bahçe tesis ederken araya her 9 fidana 1 adet dölleyici dikin. Gemlik zeytinine Ayvalık dikebilirsiniz. 9 Gemlik için bir Ayvalık hesap edin. Bu fidanları da karolajla dağıtın. Yani sofralıklar bir yanda, yağlıklar bir yanda olmasın. Diktiğiniz fidanları mutlaka herekleyin. Damla sulama tesisi kurun ancak, ağaç başına tek damlatıcı koymayın. Tek hat geçirin ama taç iz düşümüne halkalayın ve ağaç büyüdükçe halkayı genişletin. Kolay gelsin, bereketi bol olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-03-2007
|
Sayın Mine PAKKANER, Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Laben Laboratuarı ile görüştüm,1 hafta içinde analiz sonucunu ve gübreleme programını göndereceklerini söylediler.Demekki zamanım uygun.Arkadaşlara bilgi için söyliyeyim.Yerleri Antalya ' da ve analiz ücreti 45 Ytl.Dikim yerinin 15 değişik yerinden ve yaklaşık 30 cm.derinden alınmış toprak numunelerinin paçal yapılıp yaklaşık 1 kilosunun kendilerine kargo ile gönderilmesi analiz için yeterli. Sizden iki konuya açıklık getirmenizi rica edeceğim.Gemlik fidanlarım çubuktan üretim ve 1 yaşında.Damla sulama sisteminde halka yapma önerinizi uygulayacağım.Halkada kaç meme olması lazım,yerleşimi nasıl olacak ve saatteki damlama miktarı kaç lt.olmalı?Ve bir sulamada fidan başına vereceğim su miktarı ne kadar olmalıdır? İkinci sorum ise Gemlikleri 5x5 dikeceğim için araya koyacağım Ayvalık fidanları daha büyük taç oluşturacaklarından ileride probleme sebep olurmu? **** arazimde dikim yapacağım yere 20 mt.uzakta mevcut olan 12 adet yaşlı delice dölleme için yetermidir?Deliceleri geçen hafta budatmıştım ve mayıs ayında Ayvalık aşısı yaptıracaktım.Yalnız bu deliceler dikim yerinin en yakın noktasına 20,en uzak noktasına 130 mt.mesafedeler ve hakim rüzgar yönünde değiller.Ayvalık fidanları koymak tercihim olur ancak dediğim gibi 5x5 problemi. İlginiz için teşekkür ederim. Saygılarımla, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-02-2007
|
Mine Hn. çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Ayvalık zeytininin büyüklüğünü şekil budaması ile kontrol edebilirsiniz. Dölleyiciler konusunda ise daha önce dediğim gibi bu dağılımı eşit oranda yapmanız gerek. Bu arada bölgenizdeki tarım il veya ilçe müdürlüğü ile mutlaka görüşün, size teknik destek ve bilgi vereceklerdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Zeytin üreticisi
Giriş Tarihi: 03-03-2007
|
Damlama
![]() Düzenleyen huseyinkizil : 17-03-2007 saat 10:26 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2007
|
Merhaba..Haftasonu 2 yaşında 2 adet Gemlik çeşidi zeytin fidanı aldım.. Fidanlıkta gözüme takılan zeytin ağacı vardı..10 yaşında yaklaşık 10cm.çapındaydı (göz ölçümü doğru ise)..Yaprakları lekesiz oldukça sağlıklı görünüyordu.. Dikecek yerim olsa hemen alacaktım, fiyatı 350 YTL idi.. Fiyatlar hakkında pek bilgim yok..Bilen var mı **** fiyatı uygun mu? Düzenleyen aer : 20-03-2007 saat 18:40 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
|
Sn.Mine Pakkaner; Onceki mesajlarinizda bahsettiginiz zeytin silkme makinesini, agaca verdigi zarar bakimindan bir degerlendirirmisiniz. Sizin bu konuda tecrubeniz vardir muhakkak. Benim 1200 agaclik bir gemlik fidanligim var. Fidanlarin 3-4 yaslarinda. Bu makinayi kac yasindan sonra kullanmaya baslamaliyim. Agaca cok zarar veriyormu acaba. Tesekkurler simdiden. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Zeytin üreticisi
|
Teşekkür ederim Mine hanım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Gemlik zeytininde sarsak dediğimiz dalı titreştirerek zeytini hasat eden makinaları öneririm. Çümkü malum sofralık zeytinin üzerinde minik bir darbe bile olması kaliteyi bozuyor. Bu yüzden sırıkla veya diğer adıyla çırpakla hasata göre de avantajı var. Aslında sistem aynı, dallı sallayıp, ürünü almak. Taraklı makine de çok güzel, üstelik dalı ve ağacı hiç titreştirmiyor, fiyatı da ekonomik. Makinelerin teleskobik sapı sayesinde eski usülle yetiştirilmiş yüksek taçlı ağaçların üst dallarını da hasat etmek mümkün. Ne zaman kullanbilirsiniz sorusuna gelince , bu ağacınızın büyüklüğüne bağlı, şu yaş dersem sizi yanıltırım. 4-5 yaşında güzel yetişmiş fidanlarda uygulama iyi sonuç verdi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2007
|
Mine Hanim birsey daha sormak istiyorum. Anlatmis oldugunuz damlama sulama sistemi ile ilgili. Benim arazim 40 donum. Ilk fidanlari diktigimde fiskiye(yagmurlama) sistemi kurdum. Zeytinin yagmurlama sulamayi cok sevdigini duymustum. Bu yolla sulanan agaclar surekli yikandigi icin bazi zeytin zararlilari da agaca zarar veremiyomus.(bilmiyorum nekadar dogru) Ancak bu seferde cok fazla ot derdi basladi. Tarlada inanilmaz ot buyudu. Ot mucadelesi icinde surekli hortumlari toplayip,otlari temizleyip tekrar seriyorduk. Daha sonra salma sulama yontemini denedik. Bu yontemde de toprak cok fazla yikandigi icin vazgectik. Simdi ise sistemi damlamaya cevirdik. Ancak bizim damlama sizin anlattiginiz gibi degil. Agacin dibinde kucuk bir fiskiye gibi. Benim arazim denize yakin oldugu icin duz ve kumlu bir yapisi var. Suyumda oldukca bol. Ben bu araziyi nasil sulamaliyim. Zeytine en cok hangi sulama tipini sever. Saygilarimla.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2007
|
herkese merhabalar.....yaklasık 3 gunden berı zeytın konusunda bılgı almak ıcın ugrasmaktayım sureklı saolsun forumu bılen arkadaslar en ygun yere yonlendırme cabasındalar ve su ankı topıc buna uygun sanırım... 5 donumluk bır arazım var....verımlı tarım arazısı olmakla bırlıkte duz bır ova....sulama ımkanımda mevcut....100 adet mandalın agacımı kestırdım nedenıne gelecek olursam... agaclar turunctu...ve alım yapacak olanlar palmıye misalı agaclara işcı sokmaya cekındıler....uzerınde 7 ton mal vardı fakat 1100 ytl ye sattıgım ıcın ınsanların takdırını aldım....olurmu demeyın mandalın malesef can cekısmekte.... sımdı merak ettıklerım cok basıt....agacların yasıyla verım zamanın arasındakı paralellık...yanı 1 yasında dıkersem ne kadar bı zamanda verım alırım.... delıce yamac yerlerde dayanıklı oldugu ıcın tercıh edılmekteymış...benım arazım sulama ve ıklım bakımından cok uygun ziraatın dagıttıklarını alsam verım ii olurmu...en uygun olan gemlık oldugu solenıyo ne derece dogrudur...fıdanın yasıyla malıyetı arasındakı ılışkı nedır...sorularım surecektır... ilgılenen arkadasa sımdıden tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2007
|
Alıntı:
her bölgede kendi iklimine ve toprağına uygun zeytin fidanının bölge tarım müdürlüklerine danışılarak dikilmesinin mantıklı olacağı. Üretici olarak kişisel düşüncem gemliği artık kendi orjin bölgesi dışında dikmemek en mantıklısı, ayrıca Türkiyenin her birçok bölgesine o kadar fazla gemlik dikimi yapıldıki kişisel düşüncem gemliğin sonu gelecekte madalinaya benzerse hiç şaşırmam ![]() Ziraatin dağıttıklarından biz aldık dikim yaptık hiç bir sorunla karşılaşmadık, deliceden aşıyla zeytin fidanını mantıklı bulmuyorum, bu yöntem eskiden fidanın zor bulunduğu yıllarda çok kullanılmıştı, günümüzde artık akıllı fidan bolca üretilmektedir, ayrıca delicede en büyük bir sorunda yetişmiş büyük zeytin bahçesinde ilerde don sorunu yaşadığınızda kökden değilde daldan üretilmiş delice ise yeniden dip dallar yetiştirip yeniden aşılamayla ağacı kazanmak hem daha uzun zaman hemde büyük emek almaktadır, başımıza geldiği için bu şekideki deliceden üretilmiş dondan kaybettiğimiz ağaçlarda aşıda tutturamadığımızdan kökleyip yerlerine akıllı fidan diktik. Nerden nereye geldik hiç aklımıza gelirmiydi sulu taban arazilerdeki mandalinaların köklenip yerine zeytin dikileceği ülkemin insanları ne hale getirildi bi o yana bi bu yana daldan dala sürükleniyor ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Zeytin üreticisi
|
Yeşil zeytinde hangi cins zeytin türü uygundur acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-01-2007
|
Yeşil zeytinde benim önerim ayvalık türü, nedenine gelince hem yeşil olarak hemde fiyatların durumuna göre yağlık olarak değerlendirme şansına sahipsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
agaclar.net
|
http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=73 başlığında zeytin çeşitlerini ve yeşil sofralık olarak değerlendirilenleri bulacaksınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Ağaç Dostu
|
İnkilap yayınevi'nden harika bir kitap çıkmış. Tamamiyle Türk işi (yazan Türk, fotoğraflayan Türk, basan Türk). Nefis fotoğraflar eşliğinde benim seviyemde bir zeytin sever için çok güzel bir kitap (Sanırım profesyonellere hitab etmez). "Her Yönüyle Zeytincilik", yazan Esat Bülbül fiyatı 20 ytl. Link. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Zeytin üreticisi
|
Merhaba Mine hanım.İtalyada zeytin bağcelerine baktığımızda her tarafın yeşil çim sahadan oluştuğunu görüyoruz,bizde ise toprak işlenerek **** ilaçla mücadele yoluyla otlar yok ediliyor.Nasıl bir yöntem kullanarak İtalyada düzeni kendi ülkemizde kullanabilriz.Duyduğum kadarıyla çim kesme makineleriyle zeytinliklerinde otla mücadele ediyorlarmış.İyi günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
agaclar.net
|
Bu yeni yöntemi uzun süredir anlatıp çiftçimize kabullendirmeye çalışıyoruz. Dediğiniz gibi otlar biçiliyor. sıra araları tamamen yeşil alan, gerektiğinde ağaç taç iz düşümü işleniyor (gübreleme gibi). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Zeytin üreticisi
|
Motorlu Tırpan uygun mu sizce misinalı olanlar,kullanan arkadaşlarım çok iyi diyorlar fakat kısa bir süre sonra tekrar büyüyorlarmış.Bilgim yok fakat italyadada gübreleme bizim gibimi yapılıyor acaba Mine hanım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2007
|
Herkese Merhaba, Forum'a bugün itibari ile üye oldum, oldukça faydalı bilgiler edindim. Emeği geçen herkese teşekkürler. Bu yıl içersinde Muğla-Yatağan ilçesinde 50 dönümlük arazide yağlık zeytin dikmeyi planlıyorum. Ayvalık türü zeytin Yatağan bölgesi için Uygun mu? bilginiz var mı? Okuduğum bir internet sayfasında Türkiyede ortalama bir zeytin ağacından ortalama 10 Kg zeytin alındığını, fakat komşumuz Yunanistanda bu oranın 50Kg, italyada 70 ve ispanyada 80 Kg civarlarında olduğunu yazıyordu. Bunu okuyunca şok olmuştum. Buden li büyük bir fark oluşmasının ana sebebi nedir? Yanlış tür seçimi? Yanlış budama? Yanlış gübreleme? yanlış silkeleme? **** hepsi mi ![]() Eskiden zeytin için 7x7 dikilmesi önerlirdi, fakat şimdi 5x5 dikim yapılarak (güney cephe için) daha çok ağac dikilmesi ağacların boylarının ve genişliğinin daha küçük tutulması öneriliyor. Bu doğru mu? Zeytin toplamak için kullanılan makinelerin ağaca zarar vermediği fakat bir yıl sonra çiceklerin uç vereceği noktaların zarar gördüğü için bir yıl sonra yok yılının ağır geçebileceği bahsedilmiş, sırıkla silkeleme ile karşılaştırıldığında aynı zararı mı veriyorlar yoksa el ile toplama ve sırıkla silkeleme arasında bir yerde mi kalıyor.(Yağlık zeytin için) Zeytinliklerden iyi verim alabilmek için her türlü iyi bakım yanında açan çiçeklerde döl tutma oranını yüksek tutmak çok önemlidir. Bunu sağlamanın bir yoluda başka çeşitlerin çiçe tozları vardır. Eğer Ayvalık tipi zeytin dikersem (üsteki sorumun cavabına göre bu tür de değişebilir) ne kadar oranda hangi başka tür zeytin ağacı dikmeliyim. Herkese kaliteli bol verimli günler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Yeni Üye
|
Merhaba, Aslında bütün forumu okuduktan sonra 2. soru hariç diğerler kafamda tam netlik kazanamamıştı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Yeni Üye
|
26 Nisan 2007 - 29 Nisan 2007 tarihleri arasında İzmir Kültürpark Fuar Alanında heryıl düzenlenen Violive adında Zeytin Yağı ve Şarap konulu fuar olacak ilgilenenlerin bilgisine. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|