agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni89Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-05-2013, 09:16   #631
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Hoşgeldiniz sn.addinsan , çalışmalarınızı merakla bekliyoruz.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2013, 01:04   #632
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-08-2013
Herkese iyi geceler, öncelikle 2005'ten bu yana muhteşem bilgiler birikmiş bu başlıkta ve ben de başlıktaki 22 sayfayı okuduktan sonra ilk sorularımı sormak istedim. Okuduğum okul Ankara'da ve gerek balkonumun çok uygun olmayışı gerekse Ankara'nın iklim koşulları beni iç mekan bitkilerine yöneltti. FicusRetusa,Benjamina,SerissaFoedita gibi türler sanırım ön plana çıkıyor. Evimde farklı sıcaklıklara sahip odalar var,
ne gibi bir sıcaklık(derece olarak ortalama) sağlamak gerekir?
Hava sirkülasyonu nasıl olmalıdır?
Kaloriferli odalar için tavsiye edilen tropikal türler hangileridir?

Birşey daha eklemek istiyorum baba evi olarak bahçeli bir eve sahip olmamıza rağmen bu başlığı okuyana kadar ağaçlara böylesine sevgi dolu bakmıyordum, başta üşenmeden yazan tüm ustalara sonra yazan herkese müteşşekkirim.

Özgür Tosun ve Sakaki beğendi.
Yusufcanik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2013, 10:49   #633
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yusufcanik Mesajı Göster
Herkese iyi geceler, öncelikle 2005'ten bu yana muhteşem bilgiler birikmiş bu başlıkta ve ben de başlıktaki 22 sayfayı okuduktan sonra ilk sorularımı sormak istedim. Okuduğum okul Ankara'da ve gerek balkonumun çok uygun olmayışı gerekse Ankara'nın iklim koşulları beni iç mekan bitkilerine yöneltti. FicusRetusa,Benjamina,SerissaFoedita gibi türler sanırım ön plana çıkıyor. Evimde farklı sıcaklıklara sahip odalar var,
ne gibi bir sıcaklık(derece olarak ortalama) sağlamak gerekir?

Birşey daha eklemek istiyorum baba evi olarak bahçeli bir eve sahip olmamıza rağmen bu başlığı okuyana kadar ağaçlara böylesine sevgi dolu bakmıyordum, başta üşenmeden yazan tüm ustalara sonra yazan herkese müteşşekkirim.
Merhaba sn Yusufcanik,

Bahsettiğiniz türler aslında iç mekan bitkileri değil, her ağaç gibi onlar da aslında dışarıda bakılması gereken türlerden, tek farkları bunların tropik bitki olması ve dolayısıyla bu şekilde bir şaftalamaya maruz kalıyorlar

Bonsaiye devamlı ev içinde bakmak çok zor, eninde sonunda güneş ışığı yetersizliği, hava akımı yetersizliği, ortamdaki nem azlığı/çokluğu, toprağın uzun süre nemli kalması, vs. etkenlerden kaynaklanan birçok sorunla karşılaşırsınız.

Ancak, bu bahsettiğiniz bitkiler tropik türler olduğundan Ankara ortamında dışarıda bakmak da onların ölümü ile sonuçlanacaktır. Yani iki ucu keskin bıçak gibi bir durum

Bu sebepten, eğer edineceğiniz 3-5 ağacı koyacağınız en azından bir balkonunuz varsa size Ankara iklimine uygun türleri öneririm; mesela bir acer palmatum olabilir, ardıç olabilir, mugo çamı, vs. olabilir.

Başlamak için doğru türü seçmek ve bu tür hakkında yeterli bilgiye sahip olmak en önemli ilk şartlardan zaten ve istediğiniz türlerle ilgili bilgiyi de yine forumda aratarak bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Yusufcanik beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2013, 12:48   #634
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-08-2013
Sn Sakaki

Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim. Bir balkonum var fakat Ankara'nın iklimi ve ağaçların bodurluğu biraz korkuttu herhalde gözümü Birde önerdiğiniz ağaçlar acer ya da iğne yapraklı ilk ağacım için zor olmaz mı? Forum içindeki araştırmalara devam edelim o halde. Teşekkürler.

Sakaki beğendi.
Yusufcanik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2013, 12:36   #635
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Sn Sakaki

Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim. Bir balkonum var fakat Ankara'nın iklimi ve ağaçların bodurluğu biraz korkuttu herhalde gözümü Birde önerdiğiniz ağaçlar acer ya da iğne yapraklı ilk ağacım için zor olmaz mı? Forum içindeki araştırmalara devam edelim o halde. Teşekkürler.
Korkmak, başarısızlığın %90'ı demektir
Şaka bir yana, hiç korkmayınız; ilk başta kolay türlerle başlamak elbette bir avantaj ama bitkiyi/ağacı öldürürüm diye çekinmek de bence yersiz (en azından bonsai için). Başarısızlık da başarıya götüren önemli bir deneyimdir sonuçta.

Başarılar dilerim.

Yusufcanik beğendi.
Eski 02-09-2013, 15:11   #636
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-08-2013
Nereden ve Hangi Ağaç

Konya'da olupta bonsai ile ilgilenen birileri vardır umarım bu sitede.
Başlangıçta hangi agaç ile başlamalıyım ve bunu Konya'da nereden temin edebilirim.Çok okudum forumda bununla ilgili konuları ama kafa karıştırıcı onlarca bilgi var.
Konya'da bonsaiye uygun bitki temin edebileceğim bir yer ve ağaç türü söylerseniz boy ve ona benzer konuları araştırma imkanı buldum gerekli ebatlarda bi fidan alırım ama nereden alabileceğim konusunda bilgim yok.Bunun için araştırma yapacak bir durumum da yok malesef.Yardımlarınızı bekliyorum.
Unutmadan şunlarıda belirtmek istiyorum alacağım fidan **** bonsai'yi ev ortamında bakacağım bahçede **** açık bir alanda değil.

Düzenleyen gqhan42 : 02-09-2013 saat 15:18 Neden: Eklemeler yaptım.
gqhan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2013, 15:28   #637
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
orman fidanlığına gidin, orada bulacağınız ağaçlar iklime uygun olandır. beğendiğin olursa, fotoğraflayıp fikir sorabilirsiniz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2013, 16:18   #638
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
Sn.gqhan42.
İç ortamda bakacaksanız tropik ficus türlerini deneyebilirsiniz. Konya'da bulabileceğinizi sanmıyorum ama internette arayın.

Sakaki beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 09:23   #639
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.gqhan42.
İç ortamda bakacaksanız tropik ficus türlerini deneyebilirsiniz. Konya'da bulabileceğinizi sanmıyorum ama internette arayın.
Konya deyince tıkanıp kalıyor herşey.inşallah bulurum birde ben burada fikus falan desem anlayacak insan sayısı pek yoktur sanırım anlasada bilmediğim için ficus diye yine satarlar.Halk arasında kullanılan isimleri varsa onları öğrenmeyi isterim.

Eski 03-09-2013, 09:42   #640
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gqhan42 Mesajı Göster
Konya deyince tıkanıp kalıyor herşey.inşallah bulurum birde ben burada fikus falan desem anlayacak insan sayısı pek yoktur sanırım anlasada bilmediğim için ficus diye yine satarlar.Halk arasında kullanılan isimleri varsa onları öğrenmeyi isterim.
Neden ficus? Özel bir nedeni var mı?
Ficus alsanız da er ya da geç sorun yaşayacaksınız çünkü Konya'ya hiç uygun bir bitki değil, zaten Konya'da bulamamanızın nedeni de bu!
Bu arada ficus dilimizde incir demek ancak bir çok çeşidi var.

Yerinizde olsam ikliminize uygun ağaçlar bakardım. Çoğumuz başlangıçta görüp beğendiğimiz (iklimimize uygun olmayan) birçok ağaçla çalışmak istiyoruz (buna ben de dahilim) ama sonuçta hepimizin geldiği nokta aynıdır: iklimimize uygun ağaçlara yönelmek.

Eski 03-09-2013, 12:17   #641
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Neden ficus? Özel bir nedeni var mı?
Ficus alsanız da er ya da geç sorun yaşayacaksınız çünkü Konya'ya hiç uygun bir bitki değil, zaten Konya'da bulamamanızın nedeni de bu!
Bu arada ficus dilimizde incir demek ancak bir çok çeşidi var.

Yerinizde olsam ikliminize uygun ağaçlar bakardım. Çoğumuz başlangıçta görüp beğendiğimiz (iklimimize uygun olmayan) birçok ağaçla çalışmak istiyoruz (buna ben de dahilim) ama sonuçta hepimizin geldiği nokta aynıdır: iklimimize uygun ağaçlara yönelmek.
bende arkadaşın önerisine istinaden ficus dedim zaten.Özellikle ficus istiyorum diye bir durum söz konusu değil.Benim isteğim Arkadaşım şu ağaç ile başla hem dayanıklıdır hemde acemi biri olduğun için kolay diyebileceğiniz bir ağaç türü önermeniz.Bonsai de dış görünüş **** güzellik aramıyorum ilk acemilik dönemlerimi en az zararla atlatabileceğim bir tür arayışı içerisindeyim sadece.

Eski 03-09-2013, 12:18   #642
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.Sakaki.
Sn.gqhan42 ev ortamında yani iç mekanda bakmak için bir bitki araştırması içinde olduğundan kendisine Ficus türlerini tavsiye ettim. Sanırım Sn.Sakaki Ficusları dış mekanda bakılacağı gibi bir düşünce içerisine olduğundan bu şekilde bir mesaj yazmılş olsa gerek. Elbette Tropikal Ficusların soğuk ortamda yaşama şansları hiç yok.
Ficusların üç şeye çok ihtiyaçları vardır;
-Rutubet
-Sıcaklık
-Besin
Eğer bu üç önemli şartı yapay olarak dahi sağlarsanız, ağacı tutamazsınız.
Zira Manisanın iklimide Ficus türlerinin yaşamasına uygun değil. Kışın kapalı terasımın içene aldığım (30 civarı) Ficuslarım orada gelişmeye ve beden kalınlaştırmaya devam ediyorlar. Hatta okadar hızlı gelişiyorlarki çelikten ürettiğim 2 yaşındaki Ficuslarım 2mden fazla boy ve 4cm beden kalınlığını saksıda yaptılar.
Elbette Ficuslar ve Konya iklimiyle uyumu konusunda benimde bilmediğim başka bir şeyler varsa, bilemiyorum.

Eski 03-09-2013, 12:35   #643
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
Sayın gqhan42,
İç ortam için yeni başlayanlara Portulacaria Afra önerebilirim, dış mekan için de Konya'nın karasal bir iklime sahip olmasından dolayı soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan Ardıç, Ateşdikeni gibi türleri deneyebilirsiniz.

Sakaki beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 15:06   #644
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Sayın gqhan42,
İç ortam için yeni başlayanlara Portulacaria Afra önerebilirim, dış mekan için de Konya'nın karasal bir iklime sahip olmasından dolayı soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan Ardıç, Ateşdikeni gibi türleri deneyebilirsiniz.
çiçek ya da fidan satan yerlere gittiğimde Portulacaria Afra desem bilirler mi.Bu işler uğraşanların bildiği birşey midir ? kolay bulunur mu?

Birde örneğin ateşdikeni ya da ardıç ağacını ev ortamında baksam ne dezavantajı var ki dış ortam olarak öneriyoruz ?Eğer iç mekanda onlar olursa onlarada bakayım

Düzenleyen gqhan42 : 03-09-2013 saat 15:08 Neden: imla
Eski 03-09-2013, 15:20   #645
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.Sakaki.
Sn.gqhan42 ev ortamında yani iç mekanda bakmak için bir bitki araştırması içinde olduğundan kendisine Ficus türlerini tavsiye ettim. Sanırım Sn.Sakaki Ficusları dış mekanda bakılacağı gibi bir düşünce içerisine olduğundan bu şekilde bir mesaj yazmılş olsa gerek. Elbette Tropikal Ficusların soğuk ortamda yaşama şansları hiç yok.
Merhaba sn badrobnot,

Hayır ben siz tavsiye ettiğiniz için öyle demedim, o kısmı yanlış anladınız

Sn gqhan42'nin aşağıdaki yazısına istinaden o şekilde mesaj yazdım:

Alıntı:
...beni iç mekan bitkilerine yöneltti. Ficus Retusa, Benjamina, Serissa Foedita gibi türler sanırım ön plana çıkıyor. Evimde farklı sıcaklıklara sahip odalar var, ne gibi bir sıcaklık(derece olarak ortalama) sağlamak gerekir?
badrobot'un dedikleri doğru sayılır ancak yeni başlayanlar için kendi iklimine uygun olmayan türlerle başlamak heveslerinin kısa sürede kırılmasına neden olabiliyor... bunu kendimden de biliyorum. Ancak belirli bir deneyim kazandıktan sonra, ayrıca uygun ortamınız ve imkanlarınız varsa her bitkiye bakmak ve yetiştirmek mümkün elbette.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Sayın gqhan42,
...Konya'nın karasal bir iklime sahip olmasından dolayı soğuğa ve sıcağa dayanıklı olan Ardıç, Ateşdikeni gibi türleri deneyebilirsiniz.
+1

Söğüt, iğde türlerini de deneyebilirsiniz.

badrobot beğendi.
Eski 03-09-2013, 16:43   #646
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Merhaba sn badrobnot,

Hayır ben siz tavsiye ettiğiniz için öyle demedim, o kısmı yanlış anladınız

Sn gqhan42'nin aşağıdaki yazısına istinaden o şekilde mesaj yazdım:

badrobot'un dedikleri doğru sayılır ancak yeni başlayanlar için kendi iklimine uygun olmayan türlerle başlamak heveslerinin kısa sürede kırılmasına neden olabiliyor... bunu kendimden de biliyorum. Ancak belirli bir deneyim kazandıktan sonra, ayrıca uygun ortamınız ve imkanlarınız varsa her bitkiye bakmak ve yetiştirmek mümkün elbette.

+1

Söğüt, iğde türlerini de deneyebilirsiniz.
Peki söğüt ağacından incecik bir dal kırmıştım evde suyun içine bırakmıştım köklenmeye başlamış akşam bi fotoğrafını yükleyeyimde ne zaman toprağa dikeceğim konusunda da bilgi almış olayım.
Yardımlar için teşekkürler.

Eski 03-09-2013, 17:01   #647
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sevgili dostum Sakaki.
Mesajlar biraz karışmış durumda. Mesajları gönderen üyelerin isimlerini bir daha gözden geçirin.

Eski 09-09-2013, 08:21   #648
Yeni Üye

sakura haruno's Avatar

Giriş Tarihi: 06-09-2013
merhabalar,
Ben karaağaç ve erguvan tohumu aldım ve her evresini görebilmek için sıfırdan yetiştirmek istiyorum. Sabırlıyım o konuda sorunum yok. Fakat nasıl bir saksı almam gerektiğini bir türlü bilemiyorum. Küçük bir saksı mı almalıyım, derin olmalı mı olmamalı mı piyasadaki taş ve seramik saksıların altlarında hiç delik yok ( bende bulamamış olabilirim) fazla suyun sızmaması köklere zarar verir mi? Bonsailerin saksıları oldukça sevimli ve küçük bu saksıların içinde mi büyüyorlar yoksa daha sonra mı bu saksılara alındılar. Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

sakura haruno Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2013, 10:55   #649
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakura haruno Mesajı Göster
merhabalar,
Ben karaağaç ve erguvan tohumu aldım ve her evresini görebilmek için sıfırdan yetiştirmek istiyorum. Sabırlıyım o konuda sorunum yok. Fakat nasıl bir saksı almam gerektiğini bir türlü bilemiyorum. Küçük bir saksı mı almalıyım, derin olmalı mı olmamalı mı piyasadaki taş ve seramik saksıların altlarında hiç delik yok ( bende bulamamış olabilirim) fazla suyun sızmaması köklere zarar verir mi? Bonsailerin saksıları oldukça sevimli ve küçük bu saksıların içinde mi büyüyorlar yoksa daha sonra mı bu saksılara alındılar. Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saksıların altında delik olmaması ve hatta süzek olmayan bir toprak kullanmanız bitkilerinizin köklerinin bir süre sonra çürümesine ve dolayısıyla bitkinin ölmesine neden olur.

Ağaçları bonsai saksılarına alma işlemi en son yapılacak bir işlem. Yani ağacımız istediğimiz sonuca ulaşınca veya ulaşmasına az kaldığında yapmamız daha iyi çünkü minik saksılarda gelişmeleri o kadar hızlı olmaz.

Erkenden küçük bonsai saksılarına alanlar var, yok değil ama bu durumda yavaş (belki gelişmeme denecek kadar yavaş) bir gelişimi de göze almak gerekiyor. Tercih meselesi gibi bir durum

Başarılar

Eski 20-09-2013, 17:21   #650
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-08-2013
merhaba arkadaşlar ben ahmet dalgıç 33 yaşında 2 çocuk babası mersinde belediyede tamperli kamyon şöförüyüm bonsaiye yeni heves etmiş biriyim şuanda elimde10 12 tane fidanım var ardıç, fıstık çamı, kızıl çam,sedir,arakorya, ve ismini bilmediğim 3 tane daha çam fidanım mevcut bana yardımcı olursanız sevinirim bunların kök ve dal budamasını ne zaman yapmam gerekiyor araştırmalarımda ya ben anlamıyorum ilk edindiğim fidanı son bahardamı yoksa başka bir mevsimde kök ve dal budamasını yapacağım fidanlarımın kimisi 1 metre kimiside 50 ,40,30 cm dir bilgisayardada yeniyim onun için fotağraf yüklemeyi bilmiyorum ama öğreneceğim herkese selamlar

ahmetmelek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 16:37   #651
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-09-2013
Merhabalar.
ahmet abiye birisi yardım ederse ben de çok memnun olacağım. abimizi hevesinden ve gayretinden dolayı tebrik ediyorum.

bendeniz de mimarlıktan yeni mezun, yeni evli bir kardeşinizim. doğayla, toprakla, ağaçlarla meşgul olabileceğim bir bahçem var çok şükür. bu yüzden biraz geç de olsa bu siteye kayıt oldum ve bahçeyi evin içerisine de bonsai ile taşımaya niyetlendim. epey bir tecrübe birikimi olmuş başlık içerisinde inşallah bunları okuyup başlangıcı yaparım, kafama takılan soruları da yetkililere bildiririm. hayırlı günler dilerim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 2013-07-17-759 (Medium).jpg (54.3 KB, 140 views)
ametarasu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2013, 21:58   #652
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-10-2013
Selamlar herkese henüz bir yaşında 15 cm boyunda portakal fidanım var ve ben onu güzel bir bonsai yapmak istiyorum önerileriniz neler ? yardımcı olur musunuz ? henüz saksıda ve hiç dışarı çıkarmıyorum. foto ekleyeceğim.

gulyaylali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2013, 10:02   #653
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulyaylali Mesajı Göster
Selamlar herkese henüz bir yaşında 15 cm boyunda portakal fidanım var ve ben onu güzel bir bonsai yapmak istiyorum önerileriniz neler ? yardımcı olur musunuz ? henüz saksıda ve hiç dışarı çıkarmıyorum. foto ekleyeceğim.
Merhaba sn gulyaylali,

Narenciye türleri bonsai için pek tercih edilen türler değil ancak bu olmaz anlamına da gelmiyor asla.

Benim size tavsiyem, bu kadar genç olan bir adayı içeride ve saksıda tutmak yerine kesinlikle dışarı çıkarmanız ve mümkünse ilk bir kaç senelik gelişimi için toprağa almanız olacak.

Başarılar...

Eski 12-12-2013, 18:03   #654
Yeni Üye

erdem7's Avatar

Giriş Tarihi: 02-06-2013
Bir acemi için biraz "?"

Başlıktan dolayı özür dilerim ama "?" yerine koyacak bir kelime bulamadım.
Acemi olduğumu söyledim ama cahil değilim. Cevizle çalışmayı düşünüyorum. Öncelikle; her zaman "aşırı doğal"a da, "aşırı yapmacık"a da karşı olmuşumdur. Tabii ki burada insan eliyle yapılanlardan bahsediyorum; doğada kendisi olanlardan değil. Dal boyamayla ilgili bir konuşma vardı; ilgimi çekmedi değil. Tabii ki alakasız renklerde her dalı boyamak değil; 1-2 dalı, kahverengi-yeşil benzeri ve uyumlu renklerle kısmen boyamak, örneğin nokta ya da çizgi koymaktan bahsediyorum. Bonsainin büyümesini nasıl engelleyeceğim? Tepeden budamanın büyümeyi engelleyeceğini sanmıyorum, yanlara doğru yayılma ya da sarkmasını sağlar fakat büyümesini önlemez bence. Herhangi tarz da kullanmayı düşünmüyorum; belki bir kaç tarzın bir araya gelmesi ya da kendime özgü bir tarz oluşturabilirim. Of, of... Niye hep böyle konulara merak duyuyorum ki? (Paludaryuma ida ilgisi olanlar, belki ne demek istediğimi anlayacaktır...)

Tohumdan yetiştireceğim; yetiştirme ve saksı işi kolay, onları ben halledeceğim.
Öte yandan "Zümrüd-ü Anka" olarak bilinen kuru-canlı da ilgimi çekti... Hep böyle garip fikirlerim olmuştur zaten

erdem7 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2013, 12:35   #655
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-11-2012
Sn Erdem,

Sorularınıza ait cevapları sitenin altındaki bonsai başlığı altından forumlarından bulabilirsiniz. Sorularınız çok genel olduğu için cevaplar içini özellikle link vermeyeceğim. Çünkü sulama, gübreleme, toprak, seçimi, budama, şekillendirme, saksı değişimi, kök budama, bakım zamanları ve bunlar gibi işlemler hakkında fikir sahibi olmalısınız. Bunları bilmeden yapacağınız işlemlerle ağacınıza zarar verebilirsiniz. Merak duyduğunuz konu çok zevkli bir konu, başarılar dilerim.

Sakaki beğendi.
anily Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2013, 18:50   #656
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.erdem7.
Sorduğunuz sorular farklı konu başlıklarında olduğundan düşüncelerimi maddler halinde yazacağım.
1-Ceviz ağacı çok yavaş büyüyen bir türdür. Birde sizinde ifade etmiş olduğunuz üzere hem deneyiminiz olmaması hemde tohumdan yetiştirmek işi daha da güç bir hale getirmekte. Erik,Dut,Karaağaç gibi çok hızlı büyüyen bir türle çalışacak olsanız acemilikle yapacağınız hataların bazılarını tolere edebilirdiniz. Ama siz Ceviz gibi çok yavaş büyüyen bir türle çalışmanız hataları kolay telafi edilemeyeceğinden size büyük hayal kırıklığı yaratacağı kesin.
2-"aşırı doğal" "aşırı yapmacık" kavramlarını tam anlayamadım. Oysaki Bonsai zaten doğadan bir parça. Doğallık zaten sizin bu sanatta ne oranda eğitimli olduğunuzla alakalıdır. Yani siz tecrübe kazandığınız oranda yaptığınız çalışmalar o oranda iyi ve doğal görünümlü olacaktır.
3-Dal boyama işini anlayamadım. Bonsaide kuru dal efektleri vermek için Lime-Sulphur karışımı sürülerek beyaz ve oyuklarada Lime-Sulphur karışımına siyah çini mürekkebi katılarak derinlik hissi için siyaha boyanıyor ama sizin dediğiniz gibi yeşil,kahve veya başka renklere boyandığını daha hiç görmedim.
4-Bonsainin büyümesini hiç bir şekilde durduramazsınız. Ama Bonsai formuna ulaşmış ağaçları kök budaması yaparak ve sığ saksıya almakla ancak büyümeyi oldukça yavaşlatabilirsiniz.
5-Bonsaide aynı ağaçta birden fazla, iki tarzı bir ağaçta uygulama olmaz diye bir şey diyemem. Yalnız o işte öyle her önüne gelen kişi yapamaz. Bonsai konusunda oldukça tecrübe sahibi olan ve ağaçları çok iyi tanıyan usatlık mertebesine gelmiş kişilerin yapabilceği bir şeymiş gibi geliyor bana. Doğal tarza gelince, onuda "naturalistic style" olarak zaten adlandırıyorlar. Onunda kendine göre bir takım olmazsa olmazları muhakkak vardır.
Size bir çok olumsuz şeyler yazdım, elbette amacım sizin moralinizi bozup canınızı sıkmak değil, doğru adımlarla doğru bir yöne gitmenizde rehberlik etmekti.

Sakaki beğendi.

Düzenleyen badrobot : 14-12-2013 saat 20:50
Eski 16-12-2013, 14:04   #657
Yeni Üye

NicolettaBrasc's Avatar

Giriş Tarihi: 16-12-2013
merhaba, hafta sonu resimdeki bonsai hediye geldi.
bir merakla buradaki forumda ve diğer çoğu sitede dolaştım. bilgi toplamaya çalıştım. sanırım ilk yapmam gereken şekline karar vermek olacak.

kökleri çok kalın ve en uygun tarzı seçmek istiyorum. bu konuda sizden yardım bekliyorum ^^

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 1470274_10152092271709933_217814009_n.jpg (58.9 KB, 85 views)
NicolettaBrasc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 15:24   #658
Ağaç Dostu

Ferit Aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2011
Sn. NicolettaBrasc,

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz, Ağacınızın türü Ficus Ginseng , Ginseng kökü üzerine ficus aşılı.

Aşı kısmında ki ve gövde yapısından dolayı genel olarak tek tarz üzerinde şekillendirilebilir.

Süpürge tarzı dediğimiz tarz en uygun olanıdır, yaprak küçültme ve yaprak budamaları ile ilgili bir çok konu mevcut forumda onları takip ederseniz bir çok uygulama hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Ayrıca ağacınız tropik bir tür iç mekan cam kenarı bir konumlandırma çok uygun olacaktır, düzenli sulama yapmalısınız. toprağı kurumadan sulama yapılmalı ve genel olarak hafif nemli kalmasını sağlamalısınız. ( Toprağın sürekli olarak ıslak kalmaması gerekir )

Ferit Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2013, 15:25   #659
Ağaç Dostu

Ferit Aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 21-02-2011
Ayrıca ağacınızın üst yapısınıda gösteren bir fotoğraf daha ekleyebilirseniz budama konusunda daha net fikirler forumdaki bonsaiseverler tarafından paylaşılacaktır.

Ferit Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2014, 10:38   #660
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-01-2014
Fidan-toprak-gübre seçimi hakkında yardım lütfen.Yeni başlıyorum...

Arkadaşlar Merhaba,

Forumu yaklaşık 1 haftadır sıkı bir şekilde takip ediyorum.Bitki türlerine olan ilgimi bonsai tekniğiyle ilerletmek için bir çok konuyu okudum.Sitede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Bonsai sanatına hep hayranlıkla bakıp bir gün bende başlama ümidiyle aklımda yeri hep vardı.Şimdi sizlere başlamak için bir kaç fidan ve toprak örneği verip görüşlerinizi bekliyorum.

Başlamak istediğim fidanlar;
Juniperus,Erguvan ve Acer Palmatum...

Sormak istediklerim ise;
1)Bu cinsleri ilk aldığımda normal bir saksı da gelişimini izlemem mi gerekir?
2)Bun cinsler için internette satılan hazır bonsai topraklarını kullanmak doğru mudur
3)Torlu gübreli saksı topraklarını ve volkanik tüf ve ağaç kabuğu gibi toprakları kullanmayı önerir misiniz?
4)Sıvı gübrelerden ve yaprak için satılan fısfıslardan almama gerek var mı?
5)Fidanları eve getirdikten sonra yapmam gerekenler nelerdir?

Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Saygılar...

Murat Uygun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025