View Single Post
Eski 14-12-2013, 18:50   #656
badrobot
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
Sn.erdem7.
Sorduğunuz sorular farklı konu başlıklarında olduğundan düşüncelerimi maddler halinde yazacağım.
1-Ceviz ağacı çok yavaş büyüyen bir türdür. Birde sizinde ifade etmiş olduğunuz üzere hem deneyiminiz olmaması hemde tohumdan yetiştirmek işi daha da güç bir hale getirmekte. Erik,Dut,Karaağaç gibi çok hızlı büyüyen bir türle çalışacak olsanız acemilikle yapacağınız hataların bazılarını tolere edebilirdiniz. Ama siz Ceviz gibi çok yavaş büyüyen bir türle çalışmanız hataları kolay telafi edilemeyeceğinden size büyük hayal kırıklığı yaratacağı kesin.
2-"aşırı doğal" "aşırı yapmacık" kavramlarını tam anlayamadım. Oysaki Bonsai zaten doğadan bir parça. Doğallık zaten sizin bu sanatta ne oranda eğitimli olduğunuzla alakalıdır. Yani siz tecrübe kazandığınız oranda yaptığınız çalışmalar o oranda iyi ve doğal görünümlü olacaktır.
3-Dal boyama işini anlayamadım. Bonsaide kuru dal efektleri vermek için Lime-Sulphur karışımı sürülerek beyaz ve oyuklarada Lime-Sulphur karışımına siyah çini mürekkebi katılarak derinlik hissi için siyaha boyanıyor ama sizin dediğiniz gibi yeşil,kahve veya başka renklere boyandığını daha hiç görmedim.
4-Bonsainin büyümesini hiç bir şekilde durduramazsınız. Ama Bonsai formuna ulaşmış ağaçları kök budaması yaparak ve sığ saksıya almakla ancak büyümeyi oldukça yavaşlatabilirsiniz.
5-Bonsaide aynı ağaçta birden fazla, iki tarzı bir ağaçta uygulama olmaz diye bir şey diyemem. Yalnız o işte öyle her önüne gelen kişi yapamaz. Bonsai konusunda oldukça tecrübe sahibi olan ve ağaçları çok iyi tanıyan usatlık mertebesine gelmiş kişilerin yapabilceği bir şeymiş gibi geliyor bana. Doğal tarza gelince, onuda "naturalistic style" olarak zaten adlandırıyorlar. Onunda kendine göre bir takım olmazsa olmazları muhakkak vardır.
Size bir çok olumsuz şeyler yazdım, elbette amacım sizin moralinizi bozup canınızı sıkmak değil, doğru adımlarla doğru bir yöne gitmenizde rehberlik etmekti.

Düzenleyen badrobot : 14-12-2013 saat 20:50
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön