Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yusufcanik
Herkese iyi geceler, öncelikle 2005'ten bu yana muhteşem bilgiler birikmiş bu başlıkta ve ben de başlıktaki 22 sayfayı okuduktan sonra ilk sorularımı sormak istedim. Okuduğum okul Ankara'da ve gerek balkonumun çok uygun olmayışı gerekse Ankara'nın iklim koşulları beni iç mekan bitkilerine yöneltti. FicusRetusa,Benjamina,SerissaFoedita gibi türler sanırım ön plana çıkıyor. Evimde farklı sıcaklıklara sahip odalar var,
ne gibi bir sıcaklık(derece olarak ortalama) sağlamak gerekir?
Hava sirkülasyonu nasıl olmalıdır?
Kaloriferli odalar için tavsiye edilen tropikal türler hangileridir?
Birşey daha eklemek istiyorum baba evi olarak bahçeli bir eve sahip olmamıza rağmen bu başlığı okuyana kadar ağaçlara böylesine sevgi dolu bakmıyordum, başta üşenmeden yazan tüm ustalara sonra yazan herkese müteşşekkirim.
|
Merhaba sn Yusufcanik,
Bahsettiğiniz türler aslında iç mekan bitkileri değil, her ağaç gibi onlar da aslında dışarıda bakılması gereken türlerden, tek farkları bunların tropik bitki olması ve dolayısıyla bu şekilde bir şaftalamaya maruz kalıyorlar
Bonsaiye devamlı ev içinde bakmak çok zor, eninde sonunda güneş ışığı yetersizliği, hava akımı yetersizliği, ortamdaki nem azlığı/çokluğu, toprağın uzun süre nemli kalması, vs. etkenlerden kaynaklanan birçok sorunla karşılaşırsınız.
Ancak, bu bahsettiğiniz bitkiler tropik türler olduğundan Ankara ortamında dışarıda bakmak da onların ölümü ile sonuçlanacaktır. Yani iki ucu keskin bıçak gibi bir durum
Bu sebepten, eğer edineceğiniz 3-5 ağacı koyacağınız en azından bir balkonunuz varsa size Ankara iklimine uygun türleri öneririm; mesela bir acer palmatum olabilir, ardıç olabilir, mugo çamı, vs. olabilir.
Başlamak için doğru türü seçmek ve bu tür hakkında yeterli bilgiye sahip olmak en önemli ilk şartlardan zaten ve istediğiniz türlerle ilgili bilgiyi de yine forumda aratarak bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.