![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sn.memet, bu otları bildiğinize göre benim çok sevdiğim bir ot var pazarda "sarı ot" adı adıyla satılır, her hafta alırım, tabii ki kışın, şimdi yok. Bu otu internette aradım ama bulamadım. Sitede sarı ot diye yazılmış bir bitki var . Opopanax hispidus. Bu benim dediğim ot değil. Sapını kırdığınız zaman sarı bir sıvı akar.Temizlenir, yıkanır, tam hamur olmadan biraz dirice haslanır, biraz sıkılır ve yumurta-soğan-yağ ile pişirilir. harika bir lezzettir. Bu otu bilebiliyor musunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Biraz kötü resimler ama kusura bakmayın cep telefonu ile ancak bu kadar oluyor.Daha sonra belki yeni ekleye bilirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Hayır bu ot değil. gövdesi ve dalları daha kalındı. o zaman demekki tarhun. Çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Aylin
Giriş Tarihi: 09-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Öncelikle hepinize merhaba. Aslen GİRİTLİ olduğumuz için ot kültürümüz çok fazla.Hatta annem ve teyzemin gittiğimiz her piknikte ellerinde bağ makası ve poşetleriyle ot yolma sorunsalını ancak yaşamak gerekir ![]() Karadenizli ve genellikle et kökenli beslenen bir ailede gelin olduğum için UTANMASANIZ BAHÇEDEKİ ÇİMLERİ DE YİYECEKSİNİZ şeklinde komik yaklaşımları bile olmuştu vaktinde ![]() Neyse uzatmadan.... Arapsaçı,hardal,radika,şevket-i bostan,börülce ve deniz börülcesi,kenger,labada,eşek helvası,sinavri,kapırcak vs.... İstanbul'da fazlaca bulmadığım için annem tarafından taze taze toplanır,ayıklanır,yıkanır,buzdolabı poşetlerine konup kargoyla bana yollanır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2007
Şehir: şile istanbul
Mesajlar: 38
|
Kuzukulağı Metro'da paketlenmiş olarak satılıyor, talep var ki üretim başlamış! Hodan'ın en iyi bilindiği ve en çok tüketildiği yer Kastamonu'dur, yerel adı ıspıt'tır, genelde çiçekli filizleri yumurta ve soğanla kavrulurak tüketilir, mısır unu ve kuru nane ile iç hazırlanarak yapraklarından dolma yapılır ve üzerine yoğurt dökülerek yenir, çok basit bir yemek gibi görünse de inanılmaz lezzetlidir. Hodan, Şile, Ağva, ve Kandıra bölgesinde de çok iyi biliniyor, bu bölgelerde Kastamonu'dan farklı olarak, çiçek açmadan bir iki ay önce, köküyle birlikte sökülerek pazara getirilmeye başlanıyor. Yanlız bu hali oldukça topraklı, ayıklaması ve yıkaması çok zahmetli, tadıda biraz toprağımsı. Bu bölgedeki yaşlıların hepsi hodan için aynı şeyi söylüyor, vucutta biriken toksinleri atmak için, senede en az bir kere yemeli! Girit'e hiç gitmedim ama gittiğim yerler içerisinde yabani otlar açısından en zengin pazar yerleri, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale üçgeni ( Özellikle Tire ve Edremit ), Lakin Edremit pazarı çok büyük, köylüler sağa sola, kenar sokaklara parça parça tıkıştırılmış, diğer pazarcıları geçip köylü pazarına ulaşmak bana sıkıntı verdi. Bu yüzden, mesela Çanakkale Ayvacık pazarı, bence çok daha otantik ve keyifli, bütün köylüler bir yokuş boyunca dizilmiş, sıra sıra tazecik ve incecik börülceler, hayatınızda hiç görmediğiniz çeşit patlıcanlar ve taze fasulyeler ( Ben bile ilk gördüğümde saşırdım! ), ve envai çeşit otlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2007
Şehir: şile istanbul
Mesajlar: 38
|
Sevgili arkadaşlar.. Bir hekim olarak hiç rastgelmedim ama kazayağı toplarken, yanlış ot toplayıpta yedikten sonra zehirlenenlere dair anlatımlar işittim. Kazayağına benzeyen ama tüketilmesi sakıncalı olan bir ot var mı? Düzenleyen hüseyin suat duman : 11-05-2007 saat 09:14 Neden: imla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Bu olayın en somut örneğini ben yaşadım, yenen yabani bitkilerle ilgili acemi bir araştırmacı sıfatıyla doğaya analize çıkan ve hatta toplayıp pişiren bir doğadelisi olarak, geçtiğimiz pazar günü kazayağı diye topladığım baldıranotlarını neredeyse pişiriyordum.. Komşuma danışmasaydım nolucaktı halimiz bilmem..: ![]() Ayrıca geçtiğimiz ay Kastro ormanlarından topladığım ıspıtın yumurtalısı nefisti, en azından senede bir kez şifa niyetine yemiş oldum.. ![]() Saygılar.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-08-2005
Şehir: istanbul
Mesajlar: 47
|
Baldıran otu ile karıştırabilir.Zehirlidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Hüseyin Bey. Bahsettiğiniz gibi Kazayağı'na benzeyen zehirli bir ot olduğunu bende duydum. Fakat bu sitede Kazayağı diye değişik ot resimleri yayınlandı. Kısmet olursa bir gün, benim köyüm de yetişen Kazayağını siteye yükleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sevgilerimle deryaözen.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Evet dikenler yeniliyor. Arkadaşımı ziyaret ettiğimde annesi toplarken göstermişti bana. Yapraklarının kenarlarını temizleyip, ortalarını küçük parçalara ayırdıktan sonra yağ ve salça ile kavurup bir güzel yemekteler ![]() ![]() Bu o dikenler... ![]() Buda temizlenmiş hali |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2007
Şehir: şile istanbul
Mesajlar: 38
|
Sevgili Billur Korkmaz... Oldukça fazla kazayağı tüketen ve kuzineli sobada nefis kazayağı böreği yapan biri olarak diyorum ki.. Bilenler asla karıştırmazsa da iyi bilmeyen biri, baldıranı ( Conicum Maculatum, Ağuotu ) rahatlıkla kazayağı ile karıştırabilir, özellikle de yeni filizlenmiş olanları! Batıl inanışa göre baldıran, cadıların en sevdiği bitkilerden birisidir, Rus ve Alman folklorunda Şeytan'ın bitkisidir! Meşhur Yunan düşünür Sokrates, zamanın yönetimi tarafından baldıran özü içerek ölüme mahkum edilmiş ve baldıran zehirlenmesi sebebiyle ölmüştür! Altı gram baldıran özü, bir insanı rahatlıkla öldürebilir! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sağolasınız aydınlattığınız için Sn. Hüseyin Suat Bey. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili adabayrakoğlu ben orada acele ile temizlettirdim, nasıl temizlendiğini basit bir şekilde açıklamak için. İyice temizleniyor bu yüzden diken kalmıyor. İyice de yıkanıyor. Ben yemedim ama tadının çok güzel olduğunu söylediler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Doğadelisi
|
Sevgili Sebo_17 kardeşim, Ben bu dikenleri yol kenarlarında gördüm ama bu kadar ufak değildi, kalın ve uzun.. Sanırım onlarda işe yarar fazla azman olsalarda.. ![]() Nasıl ayıklanacağı konusundaki resim beni ziyadesiyle memnun etti inanın.. Size çok teşekkür ederim öğretici bilgileriniz ve resimleriniz için.. Sevgilerimle.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sevgiler sevgili sebo.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|