agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Avustralya Karadutu (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/7804.htm)

k0900 13-08-2009 20:52

1 Eklenti(ler)
Cengiz bey, ben kara duta, oda bana bakıyor, elim budamaya gitmiyor :)

Bu kadarcık ağacı budamalimıyım?

Romantik 13-08-2009 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 480243)
Cengiz bey, ben kara duta, oda bana bakıyor, elim budamaya gitmiyor :)

Bu kadarcık ağacı budamalimıyım?

Merhaba,

Bitkinizin formu çok güzel, 2. meyveyi almayı düşünmüyorsanız budamanıza gerek yok ama illah 2. meyvesini görmek istiyorsanız tepe uçlarından alabilirsiniz. Yinede karar sizin. Ama bence bu sene iyice formlansın seneye budama yaparsınız.

k0900 13-08-2009 21:39

Teşekkürler.

Tavsiyenize uyacağım :)

yolac 13-08-2009 22:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 480216)
Sayın yolac,

Avustralya Dutunuzun 2. Meyveye yatması çok güzel. Yerin altındaki acı su her sene aynı şekilde geliyormu ? Ona göre bitkinin yerini değiştirip değiştirmeyeceğimize karar veririz.

Cengiz Bey,

Acı su olup olmadığını bilmediğim gibi her sene gelip gelmediğini de bilmiyorum hemen dutumun 1.5 mt ötesinde komşunun bahçesinde söğüt var onun hemen yanında eski bir(şu anda körelmiş)kuyu da var.Geçen baharda benim dut yaprakları bozulduğunda komşunun söğütte bir şey yoktu.Ancak biz söğütü arsız diye biliriz.Acaba acı su değil de erken bahar donları mı hırpaladı dutumu.Onu da bilemiyorum.
Sizin tecrübe ve bilginize ihtiyac duyuyorum.
Her şey gönlünüzce olsun.

Romantik 15-08-2009 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolac (Mesaj 480368)
Cengiz Bey,

Acı su olup olmadığını bilmediğim gibi her sene gelip gelmediğini de bilmiyorum hemen dutumun 1.5 mt ötesinde komşunun bahçesinde söğüt var onun hemen yanında eski bir(şu anda körelmiş)kuyu da var.Geçen baharda benim dut yaprakları bozulduğunda komşunun söğütte bir şey yoktu.Ancak biz söğütü arsız diye biliriz.Acaba acı su değil de erken bahar donları mı hırpaladı dutumu.Onu da bilemiyorum.
Sizin tecrübe ve bilginize ihtiyac duyuyorum.
Her şey gönlünüzce olsun.

Sayın yolac,

Ben dutunuzu erken bahar donları hırpalamıştır diye tahmin ediyorum.
Ayrıca Avustralya Siyah Dutunun, diğer dut çeşitlerine göre sıcaklık isteği biraz daha fazladır.
Saygılar.

yolac 18-08-2009 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 481352)
Sayın yolac,

Ben dutunuzu erken bahar donları hırpalamıştır diye tahmin ediyorum.
Ayrıca Avustralya Siyah Dutunun, diğer dut çeşitlerine göre sıcaklık isteği biraz daha fazladır.
Saygılar.

Cengiz Bey,
İlginize candan teşekkür ediyorum.
Benim kaymak ağacları da; ağaç konumuna dönmedi henüz, adeta sarmaşık fidanı gibi gelişiyor takriben 1 mt ye ulaştılar.Acaba ilkbaharda budama yaparken bir dayak dikerek ona bağlamalı mıyım?

yolac 18-08-2009 08:50

Sevgili Sinan,
Aile genişlemesi çok güzel,tekrar mutluluklar...
Bu aralar maalesef İstanbul dışındayım.Ancak ramazandan sonra görüşebiliriz umarım.
Aman hasta olmayın sakın.Kendinize iyi bakın.
Sevgiler Yolaç

Romantik 18-08-2009 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolac (Mesaj 482483)
Cengiz Bey,
İlginize candan teşekkür ediyorum.
Benim kaymak ağacları da; ağaç konumuna dönmedi henüz, adeta sarmaşık fidanı gibi gelişiyor takriben 1 mt ye ulaştılar.Acaba ilkbaharda budama yaparken bir dayak dikerek ona bağlamalı mıyım?

Sevgili yolac,

Feijoalar dayanak istemezler, ama çok sarmaşık formatında büyümüşse, budama yaparken bunu dikkate alıp, tepe uçlarından keserek taçlandırabilirsiniz.

Saygılar.

yolac 18-08-2009 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 482498)
Sevgili yolac,

Feijoalar dayanak istemezler, ama çok sarmaşık formatında büyümüşse, budama yaparken bunu dikkate alıp, tepe uçlarından keserek taçlandırabilirsiniz.

Saygılar.

Sevgili Cengiz,
Çok Teşekkürler.

Romantik 30-08-2009 13:16

Budama yapılan Avustralya Tatlı Dutları ve Avustralya Siyah dutları 2. meyveye yattılar. Fırsatım olduğu zaman resimlerini çekip ekleme yapacağım.

almira 30-08-2009 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 488957)
Budama yapılan Avustralya Tatlı Dutları ve Avustralya Siyah dutları 2. meyveye yattılar. Fırsatım olduğu zaman resimlerini çekip ekleme yapacağım.

Çelikten köklendirdiğim tek dal halinde uzamış; yaklaşık 1,20cm boyunda avusturalya kara dutum var. Uç budaması için geç mi kaldım? Budarsam meyve verirmi?

Romantik 30-08-2009 18:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 489034)
Çelikten köklendirdiğim tek dal halinde uzamış; yaklaşık 1,20cm boyunda avusturalya kara dutum var. Uç budaması için geç mi kaldım? Budarsam meyve verirmi?

Sayın almira,

Meyve almak için budama yapmaya birazcık geç kaldınız. Formu güzelse aslında budama yapmanızada gerek yok. Formsuzsa meyevsi için olmasada formlanması içinde budama yapabilirsiniz.

almira 02-09-2009 19:01

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 489098)
Sayın almira,

Meyve almak için budama yapmaya birazcık geç kaldınız. Formu güzelse aslında budama yapmanızada gerek yok. Formsuzsa meyevsi için olmasada formlanması içinde budama yapabilirsiniz.

Avustralya kara dutumun şu anki hali.

Romantik 02-09-2009 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi almira (Mesaj 490654)
Avustralya kara dutumun şu anki hali.

Sayın almira,

Avustralya Kara Dutunuz gayet formlu gözüküyor, toprağa dikmeyi düşünmüyorsanız biran önce daha büyük bir saksıya geçirin derim.

Saygılar.

almira 07-09-2009 17:27

4 Eklenti(ler)
Bu dut türünü ilk kez görüyorum. Hakkında internette araştırma yaptım pek bilgi bulamadım. Bir yerde parmak dut olarak geçiyordu. Tadı hafif mayhoş. Yılda iki kez meyve veriyormuş. Hemen iki fidan edindim.

denizakvaryumu 07-09-2009 22:00

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=7226

Pakistan kara dutu.
Şah dut diye de bilinir.

http://www.tropikmeyveci.com/index.p...d=67&Itemid=81

almira 07-09-2009 22:39

2 Eklenti(ler)
Teşekkürler Denizakvaryumu; aynı dut olduğunu sanmıyorum. Benim gördüğüm dut parmak gibi uzun olmasına rağmen bu kadar ince yapılı değil. Meyveler daha dolgun.Benim gördüğüm ağacın meyveleri daha çok bunlara benziyordu.

habibe 08-09-2009 09:55

Sn Alimira'nın fotoğraflarında ki gibi evet. Daha dolguncalar.

2. kez meyveye yatan dutumun,
Bu yılın ilk verdiği meyvesi ile 2 kez verdiği meyvesi arasında lezzet farkı var.
İlk meyveler daha lezzetliydiler.

ahmet salih 25-09-2009 09:16

4 Eklenti(ler)
15 gün önce avustralya kara dutunu budama ve çelik alma işlemini gerçekleştirdim .resimleri yüklüyorum ,çeliklerin sonuçlarını bekleyip göreceğiz.

Lonicera 07-10-2009 14:35

1 Eklenti(ler)
20 gün önce budamasını yaptığım A.karadut, bu yılın 2. meyvelerini gösterdi.

Romantik 22-11-2009 00:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 507739)
20 gün önce budamasını yaptığım A.karadut, bu yılın 2. meyvelerini gösterdi.

Sayın Lonicera,

Avustralya Siyah Dutlarınızın son durumları nasıl ?

Lonicera 22-11-2009 07:36

Sevgili Romantik, budamadan sonra oluşan ikinci meyveler hafif pembeleştiler. Yapraklarda sararmalar başladı, sanırım meyveler olgunlaşamayacaklar. Biraz daha erken budasaydım, ikinci meyveleri tatma şansım olabilirdi herhalde. Bugün unutmazsam resimlerim.

Romantik 22-11-2009 14:07

Erken budama yaptıklarımın meyvesi kızardı, olgunlaştı ama geç budama yaptıklarımın meyvesi kızaramadı.

Romantik 22-11-2009 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 536084)
Sevgili Romantik, budamadan sonra oluşan ikinci meyveler hafif pembeleştiler. Yapraklarda sararmalar başladı, sanırım meyveler olgunlaşamayacaklar. Biraz daha erken budasaydım, ikinci meyveleri tatma şansım olabilirdi herhalde. Bugün unutmazsam resimlerim.

Evet, erken budama yapsaydınnız meyveleri kızaracaktı.

Lonicera 22-11-2009 18:21

2 Eklenti(ler)
Pek net olmasada resimleyebildim. Daha erken budansaydı, dediğiniz gibi olgunlaşabilirlerdi.

nevsune 01-12-2009 13:35

2 Eklenti(ler)
Bu yıl benim bitkilerim yazın durdular durdular, arap atı gibi sonbaharda açıldılar. Aralık ayının ilk gününde, kızarmaya başlamış dutumun görüntüsü. Hiç değilse tadımlık bir meyvem oldu ya.
Eklenti 115853Eklenti 115854

Romantik 01-12-2009 20:36

Arkadaşlar geç budama yapıldığı için meyvelerin olgunlaşması bu zamana kaldı.

Bu arada benim fidanların çoğundada şu anda olgunlaşmaya çalışan meyveler var.

AgacSevdalisi 05-12-2009 21:13

bana çelik gönderme lütfunda bulanabilecek birisi varmı acaba?varsa şimdiden çok teşekkür ederim.

anunnaki62 10-12-2009 10:33

Merhaba arkadaşlar,
2009 yılı şubat ayında getirttiğim avustralya karadutu çeliğini 4m civarında yan dallanmaya müsade etmeden büyüttüm.Şimdi yavaş yavaş soğuklar gelmeye başladı. Ağacımın yaprakları koyu yeşil durumunu koruyor. Korkum soğuklara tepkisi. Edindiğim bilgiler doğrultusunda subtropikal olduğu ,+4 derece den bahsedilmekte. Marmara bölgesi için bir kaç sitede tavsiye edildiğini gördüm. İstanbul bölgesi için soğuklara dayanımını nasıl **** koruma yapmama gerek varmı? 1 tanesini söküp saroza dikmek istiyorum. Saroz bölgesinde tecrübesi olan varmı tepkime nasıl? ne yapmam gerek?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

egetropical 10-12-2009 17:10

merhaba
avusturalya kara dutunun latincesi nedir?
mulberry dwarf red shahtoot ile benzerliği var aynı tür bitkimidir.

Samsunlu55 29-12-2009 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi egetropical (Mesaj 544035)
merhaba
avusturalya kara dutunun latincesi nedir?
mulberry dwarf red shahtoot ile benzerliği var aynı tür bitkimidir.

Bunu bende merak ediyorum. Latince ismi nedir:confused:

bari 29-12-2009 11:44

Bu şahdut heralde, pakistan veya himalaya dutu olarakta geçiyor.

Lonicera 29-12-2009 14:09

1 Eklenti(ler)
Sevgili Romantik, bugün A.Karadut' un meyvelerini yeniden resimledim. Hava muhalefetine rağmen kararmaya başladılar. Bir tanesini koparıp tadına baktım, yazın olgunlaşanlardan çok daha iyi bir lezzet olduğunu belirteyim:p

Samsunlu55 29-12-2009 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 553953)
Sevgili Romantik, bugün A.Karadut' un meyvelerini yeniden resimledim. Hava muhalefetine rağmen kararmaya başladılar. Bir tanesini koparıp tadına baktım, yazın olgunlaşanlardan çok daha iyi bir lezzet olduğunu belirteyim:p

Hiçbir ağaçta yaprak kalmadı, acaba dutlarınız kapalı bir ortamda mı:confused:

Lonicera 29-12-2009 20:07

Sn Samsunlu55, dut bahçede bulunuyor. Geceleri soğuk olmasına rağmen gündüz sıcaklığı yapraklarını dökmesine de engel olmuş durumda.

Samsunlu55 29-12-2009 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 554080)
Sn Samsunlu55, dut bahçede bulunuyor. Geceleri soğuk olmasına rağmen gündüz sıcaklığı yapraklarını dökmesine de engel olmuş durumda.

Diğer dutlar ve/veya ağaçlarda böyle yeşil mi:confused: İklim farkı olsa gerek...

Romantik 30-12-2009 08:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 553953)

Benim Küçük fidanların bazılarının üzerindeki meyvelerde olgunlaşmaya başladı,

Meyve farkını o zaman göreceğiz. Sizinkiler iklim farkı nedeniyle daha erken olgunlaşmışlar.

triple 30-12-2009 09:15

Arkadaşlar!
Bu mevsimde dut ne arar analayamıyorum nedir bu? sera ortamındamı dut ağaçlarınız? Dışarıdaysa sı ana akadar coktan yaprakları sararıp dokulmuş olması gerekmez mıydi?
Neyse cok ilginc

nevsune 30-12-2009 16:25

3 Eklenti(ler)
Benim tek meyvem hala kızarma çabasında. Ankara'da hava 1 gün güneşliyse, 5 gün kapalı artık. Yine de uğraşıp duruyor, bu gidişle tadına bakabileceğim.
Eklenti 119574Eklenti 119575

Balkon kapalı da olsa epeydir artık soğuk bu yüzden fazla ilgilenmiyordum. Bu sabah baktım birkaç tane sürgün patlatmaya çalışıyor. Bu soğukta nasıl yapacak derken geçen kış (baktım, Şubat ayıymış) Feriha'nın üstü meyve dolu dutu aklıma geldi. Gerçekten farklı bir dut bu.
Eklenti 119573

Samsunlu55 30-12-2009 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 554447)
Benim tek meyvem hala kızarma çabasında. Ankara'da hava 1 gün güneşliyse, 5 gün kapalı artık. Yine de uğraşıp duruyor, bu gidişle tadına bakabileceğim.
Eklenti 119574Eklenti 119575

Balkon kapalı da olsa epeydir artık soğuk bu yüzden fazla ilgilenmiyordum. Bu sabah baktım birkaç tane sürgün patlatmaya çalışıyor. Bu soğukta nasıl yapacak derken geçen kış (baktım, Şubat ayıymış) Feriha'nın üstü meyve dolu dutu aklıma geldi. Gerçekten farklı bir dut bu.
Eklenti 119573

Bu dut şubat ayına kadar meyveyi üstünde nasıl koruyabiliyor, ne zaman yaprak döküyor:confused:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025