agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

bari 03-12-2008 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 325971)
Sevgili Bari,
Bu yabani Gojileri Eskişehir'de keşfetmen hakikaten çok enteresan vede takdire layık.
Sizi tekrar tebrik ediyorum.

Sayın Turco,

Çok teşekkür ederim. Bu arada bana adresini ileten arkadaşların kargolarını dün aras kargoyla gönderdim. Bİlgilerinize.

Volare 03-12-2008 11:57

Sayın bari,
paket elime ulaştı teşekkür ediyorum.
Özelinize de bir kaç soru yazdım ,cevaplarsanız sevinirim.

Amazonn 03-12-2008 12:44

syn bari
göndermiş olduğnuz kargo bugün elime ulaştı ilginize çok teşkürler..

sercan1969 03-12-2008 18:23

goji berry'nin tadı

Arkadaşlar gojinin tadı konusunda fikri olan var mı? Tazesimi daha hoş yoksa kurusu mu?

nariçi 03-12-2008 18:32

Goji beri normalde Kışın yaprak döküyor mu? Döküyorsa güzün (sonbahar) da çimlenenlar veya çelikle köklendirilenler zarar görür mü?

Lonicera 03-12-2008 18:35

Sn sercan1969, tazesini yemek henüz nasip olmadı. Tohum için bir siteden kurutulmuş meyvelerini aldım, tabi tadına bakmamak olmazdı. Çok hoş bir tadı vardı.Yurtdışı üretim yapan firmaların pek çoğu, kurutulmuş olarak tüketimini öneriyor.

Sn nariçi, bitki iç mekanda değilse yapraklarını döken bir bitki.

gokovaa 07-12-2008 22:45

Sn. bari,
çok teşekkür ederim.

sercan1969 09-12-2008 22:49

Kurutulmuş Goji berry

Arkadaşlar aklıma takıldı, bilen var mı acaba... Çinde de muhtemelen eylül ayında hasat edilen bu meyveyi o bölgede nasıl kurutuyorlar? Doğal yollarla mı? Yoksa fabrikasyon mu?

Süha Şendoğan 11-12-2008 15:20

Sevgili Snowman,
Tohumdan çimlenen fidede hiçbir gelişme olmadı ama enteresan halen canlı.

sercan1969 11-12-2008 18:09

Tohumdan üretim

tohumdan yetiştirdiğim 6 bitki var şu an
en büyüğü 75 cm en küçüğü 25 cm hiç bri diğerine benzemiyor....Hepsinin gelişme hızı farklı ama önemli olan netice ****** nisanın birinde hepsini bahçeye dikeceğim...

copur 09 17-12-2008 15:35

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Nazilli'de goji bitkisine benzer bu bitkiyi buldum. Çalı şeklinde, meyveleri kırmızı, sulu, acı tatlı arası değişik bir tadı var.

bari 17-12-2008 16:28

Sayın copur 09 evet bu bitkide benim bulduklarımla aynı,sizin ordakiler daha yapraklarını dökmemiş iklimden dolayı galiba.Demek ki Türkiyenin her bölgesinde yetişebilen bir bitki.

sercan1969 17-12-2008 16:44

Goji berry

Sayın copur, bulduğunuz bitki eskişehirdeki gibi doğal ortamında mı yoksa bir evin bahçesinde **** saksıda falan mı?

copur 09 17-12-2008 16:44

Sayın Bari cinsini öğrenebildiniz mi?

nariçi 17-12-2008 16:53

Naylon kapalı alana koyduğum goji berry yapraklarında beyaz küf oluştuğundan açık alanda bir mavi servinin siperi altına koydum, bu arada yapraklar dökülmeye hazırmış ki, döküldüler. Sorun olmaz herhalde.

bari 17-12-2008 16:58

Sayın Copur ben konuyla ilgili uzman bir arkadaşa gönderdim fidelerinden ve dallarından. İnceleyecekler bitkiyi burada paylaşacağız.

lokmanbahçe 17-12-2008 17:48

yaprakları barbarum dan biraz değişik. daha kısa ve küt.belki de gojinin yakın bir akrabasıdır. bu arada ben de nazilliliyim tam olarak nazillinin neresinde buldunuz?

herbaryum 17-12-2008 19:33

Diğer sayfalarda bilgi varmı bilmiyorum, ancak Latince cins ismi Lycium olan bu bitkinin Türkiye'de florada kayıtlı 8 türü var. Bunlardan sanırım yurt dışında Gojiberry denilen Lycium barbarum türü de yetiştirilmekte. Meyveleri birbirlerine benzeseler de kullanımları konusunda bilgim yok. Yeni yeni kuruyemişçilerde gördüğüm ve yakınlarda tatmak fırsatı bulduğum ancak satıcı tarafından Yaban Mersini kurusu olarak satılan meyvenin de Gojiberry (Lycium barbarum) olduğu şüphesindeyim. Lycium cinsinin familyası olan Solanaceae familya her ne kadar tüketimi dünya çapında olan sebzeleri içerse de (Patlıcan, Patates, Biber, Domates) genel olarak bitki bazında zehirli türler içerir. Bu bakımdan temkinli olmak gerekir diye düşünüyorum.

copur 09 18-12-2008 11:18

Tanıştığımıza sevindim sayın Lokmanbahçe aslında bu bitki Nazilli ve yöresinde her yerde var. Sayın Bari' nin ilk resimleri koyduğu zamanlarda Pamukören kasabasının Azizabat köyündeki arı kovanlarıma bakmak için gidip geldiğimde yol kenarında bolca varlardı ve çiçekleri dikkatimi çekmişti. Bitkilerin üzerlerinde serçe kuşları doluydu; çiçek vardı ancak meyvalar yoktu, sanırım kuşlar yiyordu. Uzun zamandır gitmediğim için onların meyvalarını göremedim. Bu bitki ise istasyondan tren raylarını takiben İzmir yönüne giderken demiryolunun altında ve üstünde çocuk parkı olan bölgede hemen rayların alt taraflarında bulunuyor. Meyvenin tadı severek yenilecek gibi değil. Bir kaç tane yedim ancak pek sevmedim. Bisikletle gezerken başka bölgede denk gelirse bir de onların tadına bakayım.

nariçi 18-12-2008 12:40

Bizdeki berry'nin yaprakları ince iğde yaprağı şeklinde, copur 09 buldum dediği ise geniş yapraklı Bilen arkadaşlar açıklasın.

lokmanbahçe 18-12-2008 22:45

tat olarak normalde kurusu güzel ve yenilesi bişey ama bizim nazillidekinin tadını beğenmediğinize göre sanırım nazillideki bizim yetiştirdiğimiz gojilerin bi akrabası. yoksa bi nazillili olarak avrupa amerika ve asyada tanınan ve pek bi değer verilerek kullanılan -hatta ilaç niyetine- bu meyvenin nazillide var olup da bilinmemiş tanınmamış olmasına kendi adıma da içerliyecek ve çok üzülecektim. bu arada tanştığımıza ben de çok memnun oldum. gojiyi artık bizim yetiştirdiklerimizle tanır nazilli :)

Sevtap 19-12-2008 01:38

Arkadaşlar ben yurtdışından yabanmersini diye düşünerek bir tohum aldım üzerinde 'Huckleberry ' yazıyor doğrumudur meyveleri kapkara ve kiraz büyüklüğünde çok güzel gözüküyor resim eklemeyi bilmiyorum bilsem gönderecektim ;;;)))

copur 09 19-12-2008 23:01

2 Eklenti(ler)
Bu gün civarda dolaşmaya çıktım. Nazilli'nin yakınında Bozyurt köyü yolu üzerinde yine aynı bitkiye rastladım. Üzerlerinde çiçek ve meyve yoktu. Hatta iki bitki arasında 3 metre bile yokken biri yapraksız diğeri ise yapraklıydı.

Amazonn 21-12-2008 17:01

sayın bari nin gönderdiği eskişehir gojilerin de filizlenme oldu ama kök **** saçak yok ..ne yapmalıyım bilen varsa yardım lütfen..

dican 26-12-2008 23:20

sayın snowman

Sizden aldığım tohumları hemen küçük bir kaba ekip ev içinde çimlendirdim. Çok güzel çimlenen fidecikler nedense çürüdüler. Cam kenarındaydılar, 17-19 derece civarı sıcaklıkta bıraktım onları. Ne oldular anlamadım. Çok mu suladık ki. Çok üzgünüm :( artık goji meyvem olamayacak.

sercan1969 27-12-2008 08:31

goji berry

muhtemelen çok sulamışsınızdır.Ancak üzülmeyin zaten tohum ekim zamanı mart sonu... açık havada daha sağlıklı gelişip büyüyeceklerdir.Çünkü goji içmekan bitkisi değil...

snowman77 27-12-2008 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dican (Mesaj 336403)
sayın snowman

Sizden aldığım tohumları hemen küçük bir kaba ekip ev içinde çimlendirdim. Çok güzel çimlenen fidecikler nedense çürüdüler. Cam kenarındaydılar, 17-19 derece civarı sıcaklıkta bıraktım onları. Ne oldular anlamadım. Çok mu suladık ki. Çok üzgünüm :( artık goji meyvem olamayacak.

Goji berry tohumlarıını çimlendirmek için benim tavsiyem mart sonu kaliteli torfa ekmek olucaktır.Eylül ayında ben de balkonda çimlendirdiğim gojilerimin köklerinin çürüdüğünü gördüm torf/toprak nemini çabuk kaybetmediği için kök çürümesi yapıyor.Üzülmeyin dican adresinizi özelime gönderirseniz size ücretsiz bir miktar tohum gönderebilirim...

Volare 29-12-2008 17:40

goji 'nin tadı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 326274)
Arkadaşlar gojinin tadı konusunda fikri olan var mı? Tazesimi daha hoş yoksa kurusu mu?

Aldığım kurutulmuş goji meyveleri elime ulaştı -çok hafif mayhoş tadı güzel bir meyve .
Aldığım tohumlar çimlenirse yakın bir gelecekte tazesini de deneriz;) ,
yani umarım ....

sercan1969 01-01-2009 12:11

Goji berry

Bu bitkinin meyvesi internette anlatılanlar doğruysa mucizevi özellikleri var.Vitamin deposu,mineral deposu,Yaşlılık geciktirici ve kanser önleyici...Umarım hepsi doğrudur...Çünkü bahçemde önemli bir alanı şimdiden goji berry bitkilerim için ayırdım...

dican 02-01-2009 22:42

Sayın Sercan

Ben gojileri 2008 mart ayında dışarıya bahçeme de ektim ama onda da bir sonuç alamadım. Bir sürü tohumdan bir tanesi uzadı 7 cm oldu sonra çürüdü gitti. Bu seferde içeride çimlendireyim dedim (forumda bazı arkadaşların öyle yapmış olduğunu okuyunca). Ama nafile başaramadım gitti. Kısmet 2009 a inşallah.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025