![]() |
İki ay önce bir deri bir kemik halinde ve tek bir yaprağı bile yokken diktiğim köklü fidan tepeye yakın yerden sürgün çıkardı ve sanki bir çeşit evrimci ideolojiye kapılmış da sarmaşığa dönüşmeye niyetliymiş gibi devamlı uzuyor. Boyu şu an itibariyle 103 cm oldu. Bir türlü kalınlaşmadığı için 1.5 metrelik bir çıtaya bağlayarak desteklemek zorunda kaldım.
Üç hafta önce adığım köklü fidansa boyunu kısa tuttuğum için yanlardan beş tane sürgün çıkardı ve ilkine oranla daha saçaklı büyüyor. Dört dal çeliğinden ikisi sürgün verdi. Bu köklendikeri anlamına gelmiyor ama en azından iyiye işaret. İki çelikte ise henüz hareet yok. Sabırla bekliyorum. Tespit edebildiğim kadarıyla ışıktan hoşlanıyor. İç mekânda büyütüyorsanız ışık alan bir yerde bulundurun ve sık sık havalandırın. |
Benimde Sevgili Snowman'in hediye ettiği kuru dalda bir hareketlenme yok şu anda tam bir kış uykusunda bulunuyor.
|
en son çıkan fidem bodur ama 4 yaprak oldu.adadakilere bildiğiniz gibi naylon örtmüştüm.ama bahçevana kaldırttım.-10 dereceye dayanan bir bitkiye istanbulda hele adada bir şey olmaz.fakat bu güz döneminde mutlaka hemçiçekli hem meyvalı foto yayınlayacağım.
|
Ph yı düşürmek yani asidik ortam yaratmak için limon suyu yerine organik çürümüş materyal kullanabilirsiniz. Düşük Ph lı torf, orman toprağı denen çürümüş çam ibreleri veya kompost gibi şeyler olabilir. Ayrıca coco peat da düşük Ph lıdır. Aynı zamanda organik materyal ile toprağın yapısını düzeltir su tutma özelliğini kaybetmesini önlersiniz. Toprağı da gevşetir ve alınan su miktarı da biraz artabilir. Toprağın rengi ne kadar koyu kahverengi ve siyaha yakın ise içindeki humus miktarı da o kadar fazladır ve toprak canlı haldedir. Bundan hariç leonardit ve humik asiti de çok fazla kaçırmamak kaydıyla ekleyebilirsiniz.
|
Ph yı düşürmek
Arkadaşlar PH yı düşürmek için en etkili yöntem kükürt kullanmak...Ancak kükürt ekim ve dikimden 5-6 ay önce toprağa karıştırılmalı yoksa kökleri yakar....
|
Gojiberry(Himalaya,Tibet, Moğol,Chinense)Tohum Çimlendirme
1) Bir tepsi içerisine ince kum konulur. 2) Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir. 3) Tohumlar tülbent üzerine yayılır. 4) Tülbent in diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür. 5) Üzerine su serpilir. 6) Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.2-3 günde bir naylon açılarak Havalandırılır ve çimlenme kontrolu yapılır. Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek,tek alınarak poşetlere dikilir. *Poşette, gübresi ve Ph6-6.5dengelenmiş torflu, perlitli, iyi ,gevşek, geçirimli toprak olacak. *Çimlenmiş tohumların üstünü 5mm hazırlanan topraktan serperek nazikçe ört, hafif bir spreyle sula. Veya tohumları doğrudan ekin ; 3-4 saat suda bekletip tohumların üstüne gübresi ve Ph6-6.5dengelenmiş torflu, perlitli, iyi ,gevşek, geçirimli topraktan 5mm serperek nazikçe ört, hafif bir spreyle sula. *Her gün spreyle sulanacak. *Gölge veya dolaylı güneş ışığı kenarında, siyah tül gölgelik olabilr (beyaz dosya kağıdının arkasındaki güneş ışığıda yeter) nemli ve ılık tutulacak. Yarı gölgede 25-26 santigrad derecede 10-15 günde çimlenir. *Çimler 4-5cm oluncaya kadar aynı gölgelendirmeye devam edilecek. *Doğrudan Güneş görmeyecek. Fidelerin boyu 8-10cm oluncaya kadar da siyah tül gölgelik. *Bitkinin boyu, 8-10cm olduğu zaman tepeden ucunu kesin.Gövdenin kalın oluşmasını ve yeni sürgünlerin erkenden oluşmasını sağlar.(Çalı görünümü) *Boy 20-25cm olunca poşetten çıkarıp saksıya dikin.İnce köklere dikkat edin torağını ıslatıp dağılmasını engelleyin.40cm lik destek çubuğuna bağlayın. Boy60-70cm’e geldiğinde büyük saksıya komple toprağıyla geçirin veya bahçeye dikin.Destek çubuğuna devam. *Toprağın geçirgen olması önemli.Suyu emmeyen topraklarda yetişmiyor. *Fidanlar günde en az 8 saat direkt güneş ışığı görmeli. *Toprağın Ph’ını 6-6.5 olarak dengeleyin. *Sert iklimde daha iyi yetişiyor. *Suyu ne çok ne az vereceksiniz. Her iki durumda da bitki zarar görüyor. Toprağın nemli olması yeterlidir.Fazla su bitkiyi boya götürür. *Kesinlikle organik gübre kullanın.Suni gübre kullanmayın.Fazla gübreye de ihtiyaç duymuyor.Senede 3 defa çiftlik gübresiyle azar azar gübrelenecek. Özetle bu kadar. |
Alıntı:
Acaba elinizde gojı berry tohumu varmı Bana gönderebilirmisiniz |
Lycium Chinense Wolfberry
Sayın gönder ,
Lycium Chinense Wolfberry , Meyvesi kurutulmuş 15 adet 2.5 tl , 50 adet tohum 1,25 tl . şu an 4 yaprak vermiş durumdalar . Ayrıca aldığım tohum kadar hediye tohumlar geldi ;) Tavsiye ederim . Kolay gelsin . |
Arkadaşlar,
Goji Berry'nin toprak ihtiyacında toprağin asitik değil hafif alkali olması gerektiği yönünde internette pek çok kaynak mevcut. Bu başlıkta bir arkadaş bu bilgiyi aktarmış. Ancak bazı arkadaşlar goji berry'e limon suyu vermeyi denemişler. Hatta yazışmalar giderek bu bitkinin epey asitik toprakta yetiştirilmesi yönünde gelişmiş. Oldukça çelişkili bir durum. PH 8.2-8.6 arası toprak istediği belirtilen bir bitkiye PH 3 değerinde limon suyu vermek bitkiyi zaman içinde öldürmekle eşdeğer bir şey olsa gerek. Ne dersiniz? |
Goji Berry
Sevgili meyveli Tepe Goji berry gerçekten pek çok arkadaşımızın ilgisini çekti nedeni malum pek çok yararlı özelliği olan bu bitkiyi yetiştirmek için ben dahil pek çok arkadaşımız ya tohum aldı **** fide Türkiye için çok yeni olduğundan
iklim ve toprak istekleri hastalık ve zararlıları bu konuda hiç bir şey bilmiyoruz.. Bu noktada ilgilizcesi iyi olan arkadaşlara iş düşüyor heralde...Çünkü pek çok bitki ve ürün tanıtılıyor bunlara harfi harfine inanmak ve güvenmek doğru değil araştırmak lazım...Ancak önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu bitkinin çok iyi tanınacağına inanıyorum... |
Son bir kaç gündür yoğun bir şekilde araştırıyorum. İki hafta önce ektiğim tohumların hepsi çimlendi. Ancak normal torf ve bahçe kompostu karışımına ekmiştim. Çıkan filizler çok zayıf. Bir şekilde kafayı eğen öyle kalıyor ve ölüyor. Zaten onun üzerine araştırmaya giriştim. Bulduğum bilgilerde ise bariz bir şekilde 8'in üzerindeki PH değerinden söz ediliyor. Oysa bizim kullandığımız malzemeler PH 6-7 arasındadır hep.
Yeni bir deneme daha yapacağım. Bu sefer alkali toprak hazırlayacağım. Bakalım ne olacak. |
Minumum ph 7 olmalı.
Yani normal torflarda tohumdan çıkan gojiler malesef gelişemiyor. |
PH 8.5 civarında toprak hazırladım ve tohumları ektim. İki hafta sonra durum belli olur.
Çimlenen sürgünlerin yere yatmasını engellemek için ince tellerden halka yapmışlar, telin ucunu da kıvırıp toprağa saplamışlar. Böylelikle bitki askıda kalıp yere yatmıyor. Onu da uygulayacağım gerekirse. |
Bugün Adaya gittiğimde her iki goji fidanındada yapraklanmaların olduğunu gözlemledim.Demekki asitik ortamda bırakıp zavallıları !!!öldürmemişiz.
|
1 Eklenti(ler)
Sonunda benim de minik bir gojiberry fidanım oldu. Şimdi yeni yapraklanıyor. Kıyamadığım için evin içinde tutuyorum. Kapalı balkona çıkartsam soğuktan etkilenir mi, yoksa şu soğuklar geçene kadar evin içinde kalmaya devam mı etsin?
|
Sayın nevsune hanım,
Goji soğuğa dayanıklı bir bitkidir ama siz yinede şu soğuklar geçene kadar evin içinde sıcak ortamda tutmaya devam edin. Soğuklar geçtikten sonra bir daha içeri almamak üzere asıl yerine bırakın. Gelişimine ve büyümesine balkonda devam eder. |
Sn.nevsune
goji hayırlı olsun ama toprağı Sn.meyvelitepenin de belirttiği gibi önemli. Normal torflar 7 nin altında olduğu için gelişmesi çok yavaş olur.MeyveliTepenin yaptığı gibi ph 8 civarı toprak ekleyin derim. |
Teşekkür ederim. Meyve alabilirsem mutlaka size tattıracağım. Bunu da aklıma sokan siz olmuştunuz:)
Nereden bulduğumu not almamışım ama bir kaynakta toprak için: Alıntı:
|
Meşe odunu külünü suda eritip süzerek arada bir bu su ile sularsanız toprağın PH seviyesini yükseltip alkali yapabilirsiniz.
|
İyi fikir. Meşe odunu fırıncıların veya kebapçıların kullandığı odun galiba, değil mi?
Umarım öyledir. Başka nereden temin edilir ki, artık oduncu falan da yok. |
goji berry
Arkadaşlar fazla uğraşmayın Türkiye topraklarının % 85 inin ph sı 8 ve üzeri....Biraz karadenizde yaşıyan arkadaşlarımız sıkıntı çeker...Likapa yetiştirmek istediğimde ise keşke Karadeniz bölgesinde yaşasaydım demiştim:D
|
Toprağın PH seviyesi kireçle de yükseltilir fakat oran konusunda dikkatli olmak gerek.
|
Yaklaşık birbuçuk ay önce sayın Snowman77 den aldığım goji fidanım ve yanında bana hediye ettiği goji meyvesinin ektiğim tohumları son derece sağlıklı bir şekilde büyüyorlar.
Şimdilik onüç tane mini fidancığım var, biraz nazik gibi görünse de sorunsuz çimleniyorlar. Hepsini de bahçeme dikmek istiyorum, seneye bol bol Gojiberry yemeyi hayal ediyorum, darısı başınıza. |
Teşekkürler Adalet hanım. İnşallah diyoruz. Becerebilirsem yüzlerce fidan yapmak istiyorum. Sizinkilerden fotoğraf gönderebilirseniz sevinirim.
|
Merhaba ,
tohumlar. net'ten aldığım tohum ve meyveleri mümkün olduğunca kalabalık bir grup goji meraklısına dağıttım . Kendi ektiğim tohumlar da çimlendi , çimlendikten sonra bulundukları kabı bahçeye çıkardım . 10 gündür İzmirin doğal iklim şartlarında yağmurun altında yaşam savaşı veriyorlar . Şu an için galibiyet gojilerin . Anlayamadığım şu oldu - eğer Goji berry alkalen bir topragı tercih ediyorsa , neden bazı arkadaşlar dibine limon suyu dökmemizi öneriyorlar ? |
Büyük saksıdaki fidanınızın dikili olduğu toprağın ph'ını ölçebilmiş olsaydınız iyi olurdu.
|
1 Eklenti(ler)
Gojiberry'im çok hızlı gelişiyor. Tam bir kuru dal olarak geldiği 10 Şubat tarihinden bu yana gelişme hızı şaşırtıcı. Kıyamadığım için evin içinde tutuyordum, iki gün önce kapalı balkona çıkarttım. Gündüzleri camları açıp yavaş yavaş gerçek koşullarına alıştırıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Meyveli Tepe, işte; Tohumdan yetiştirdiğim Gojiberrylerim, 17 tane çimlendi ve çok sağlıklı görünüyorlar, yaklaşık on santim olduğunda ayırma yapmayı düşünüyorum.
|
Tebrikler, çok iyi görünüyorlar. İlk çimlendiklerinde ince uzun ve zayıf mıydılar, yoksa kısa ama güçlü mü geliştiler?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:44. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025