![]() |
özel bir yontemi yok çimleme kendinden 1 haftada oluştu sadese yüzeye ektim ve her gün suladım okadar ama en az 10 tane ektim 5 veya 6 tanesi çıktı
|
Kurt üzümü
1 Eklenti(ler)
Su An Buşekildeler Nezaman Başka Saksıya Alınır Nekadar Su Güneş Ister Saksı Buyuk Olmalımı? Bu Sorularıma Cevap Veren Olursa Sevinirim
|
Bu bitkinin kökü cok kuvvetsiz gözüktü bana. Kesinlikle bir dayanak hazırlamak lazım ilerleyen günler icin yoksa o meyveleri verip o gövde üzerinde duramaz.
|
Ben Bunları Zaten Başka Saksıya Alacağım Ozaman Yaparım Ama Ne Zaman Başka Saksıya Alsam Sızce
|
Bence en az 10-15 cm olmasını bekleyin,kökleri de kuvvetlenmiş olur o zamana kadar.Sonra derin bir saksıya alın,benimkiler yoğurt kabındaydı ve kökler altta açmış olduğum deliklerden dışarı çıkmıştı.
|
Anladım teşekkürler bu bitki ileride daha büyüdüğünde bahçeye ekilse yaşarmı yoksa evdemi yetiştirelim?
|
Bahçenizin toprak yapısı,güneş ,ışık vb. özellikleri bitkinin istekleriyle örtüşüyorsa neden olmasın..
|
Çocukluğumdan hatırladım bu bitkiyi. İlk mesajdaki çiçeklerinden tanıdım. Çocukken eczacılık oynarken etraftan tohum toplar ve kaplara biriktirirdim. Minik kırmızı yemişlerini de toplar kullanırdım oyun için. Ama çocukken bir yazıda doğada parlak renkleri olan bilinmeyen ot,yemiş ya da meyveler zehirli olur diye okuduğumdan, gördüğümde hiç yemez ya da ağzıma sürmezdim. Trakyada ayçiçeği tarlalarının çit kenarlarında sarılan uzayan bir bitkiydi yanılmıyorsam. Meğer çocukken elimin altında ne cevherler varmış da haberim yokmuş!
|
inanmıyorum ya daha çiçeğini görür görmez tanıdım meyvelerini görünce emin oldum çocukluğumda evimizin etrafında bu meyvelerden doluydu annemler zehirli diye elimizi sürdürmezlerdi. yanlışlıkla dokunmuşsak hemen gidip elimizi iyice yıkardık. meğer ne kadar faydalıymış
|
|
kesinlikle eminim
|
Alıntı:
|
selam arkadaşlar. bu bitkinin tohumundan bana yollayabilecek arkadaş varmı acaba?. şimdidien *** ederim.
|
gojiberry
1 Eklenti(ler)
Gojiberrylerde şu sıralar ; ileriki günlerin meyve habercileri çiçek tomurcukları Eklenti 43954 gözlemleniyor ...
|
Alıntı:
|
Bunu kurtardım
1 Eklenti(ler)
Herhalde artık tutar
|
goji
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Goji bitkisi aynı yıl içerisinde tek gövde halinde kurşun kalem kalınlığında 3m kadar uzaya biliyor ...Ben 10 lt lık saksılara dikili olan gojilere 2 m de hazıran ayında tepe budaması yapıp yan dal oluşumuna bitkiyi teşvik edip ürün almayı denedim ve sonuç; Eklenti 44014 Eklenti 44015 |
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Şaşırtma yaptığım goji fidelerinden sadece biri duruyor.
Üç senede meyve verdiği söyleniyordu. Bir yılda bu kadar çabuk büyüyüp meyve verebilmesi çok güzel. Sizinde elinize sağlık, gojiberrynize çok iyi bakmışsınız. |
goji
1 Eklenti(ler)
Bunun için fazlaca bir çaba göstermediğimi itiraf etmeleyim Daha öncede belirtiğim gibi 1 yıl gibi kısa bir sürede erken meyveye yatmalarında diğer bir çok bitkide olduğu gibi dal çeliklerinden üretilmiş olmalarının etkisi büyük kanısındayım.(tohumla üretimde uzun dönem gençlik kısırlığı bir dezavantaj).......... Eyer havalar böyle giderde çiçeklerin meyveye dönüştüklerini de görebilirsek ki, ağustos ortalarında bekliyorum ; meyvesini de tatmış olacağız ...
Eklenti 44327 |
O zaman benim tohumdan büyütmeye çalıştığım goji eğer yaşarsa, meyvesi için beklemem gerekecek:(
|
Alıntı:
biraz büyüdü ama 10 15 cm arası ama çok zayıf neden acaba yoksa daha sonramı güçlenecek |
Sanırım sonra güçleniyorlar.Benimkiler yaklaşık 1 ayı ya da 1 ayı geçti.Anca toparlandılar.Yalnız susuzluğa dayanmıyor.Bir kısmını kaybettim.Fazla güneş sevmiyorlar sanırım .
|
Arkadaşlar,Sn bluecrop goji fidanında tepe budamasından bahsetmiş.Bu konu çok önemli sanırım.Çinde üretilen gojilerde, fidan 6-7 yapraklı olduğunda tepe budaması yapılıp ,yan dal oluşumuna teşvik ediliyormuş.Direk güneş görmesi ve yan dal oluşumuyla bitkinin erken meyve tutumu arasında yakın bir bağ sözkonusuymuş.Ayrıca goji meyveleri taze yenilebildiği gibi kurutulmuşunun daha fazla rağbet gördüğü belirtiliyor.Meyve toplanırken elle değil de dal hafif sarsılarak hasır sepetlere dökülmesi sağlanıyor,sonra yine hasırdan yapılmış örtülere serilip yarı gölgede kurutulmaya bırakılıyor.El ile hasat yapıldığında ise goji meyvesinde siyahlaşma oluşuyormuş.Keşke bizlerde meyve toplama aşamasına gelebilsek bir an evvel:rolleyes:
|
sizce piyasada kuruyemiş olarak goji meyvesi satılmaz mı.yani kuru üzüm gibi ?
bulunursa çimlenme gerçekleştirilir mi sizce.? çelik yöntemi ile çoğaltmak mı daha kolay olur ... |
Alıntı:
|
gojiberry
Goji bitkisini büyütmek kolaydır: Bitkiler, toprağın neredeyse herhangi bir tipinde büyütülebilir. Hafif-kumlu, orta-kuvvetli toprak, ve ağır-kil,v.b toprak tiplerinde, çiçek açmaya yönelir,
Goji küçük yumuşak meyve bitkisi, kısmi gölge veya bol güneşi tercih eder; Bol güneşte daha çok Goji meyve üretimiyle sonuçlanacak. Goji bitkisi, seçim yapmaz, yine de sırılsıklam, ıslak koşullarda iyi büyür, bir defa büyümeye başladı mı, göreli olarak kurak yaz günlerini de tölere edebilir. Uç noktadaki sıcaklıkta bazı gölgeleme, soldurmayı engellemek için arzu edilirdir. Goji bitkileri, güneş ışığını sever, -27 ; + 39 C soğuk ve sıcaklığı hoş görebilir. Goji bitkisinin tohumları, çok küçüktür, domates tohumlarının boyutu kadar. Goji 3 metre uzunluğunda kalın bir çalı görünümü vardır.. Goji bitkisi, çok dayanıklı bitkidir, ve genellikle, büyümek için gerekli besinleri çok iyi emzinleyen yetenekli geniş bir kök sistemi vardır. Bu geniş kök sistemi, kuraklığa çok hoşgörülüdür. Genelde olduğu gibi genç bitkilerin (1ay-12ay) aşırı su ve sıcağa düşük toleranslı oldukları söylenebilir . Kurak havalarda haftada 3 kez toprak hafif nemli tutulacak şekilde sulanmalı, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. 2 yaşında olduğu zaman meyveye başlar. Tam verim 5'e 4 yaşında olan Goji bitkilerinden beklenebilir, 6 aylık genç bitkilerde çiçek ve meyve görülebilir. Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir. Eğer sen, Goji bitkisini kapalı alanda büyütmeyi seçersen, çiçekleri el ile tozlaştırman gerekecek, Tozlaştırma için basitçe, tek tek çiçeklere dokunarak, polenlerin bir çiçekten , diğer çiçeğe geçmesini sağlaman gerekecek En iyi çoğaltma şekli tohumla olmasının yanında , dal çeliği ile çoğaltılan bitkilere nazaran ; tohumla üretilen bitkilerde geç meyveye yatma gibi sakıncaları da göz ardı etmemek gerekir (uzun dönem gençlik kısırlığı). Tohumla ebeveylerinin birebir aynısı bitki elde etmek mümkündür. Sera gibi kapalı alanda , çimlenme, genellikle iyi ve çabuktur, normal olarak, tohumlar serada ocak şubat gibi ekilip erkenden gelişmeleri sağlanır .Olgun meyvelerden alınarak hiçbir işleme tabi tutmadan ekilen tohumlar ,kurutularak depolanan tohumlardan daha erken ve kolay çimlenirler Tohumlar, eyer depolanacaksa serin bir yerde güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, bireysel kaplara alınarak dış ortama alışmaları periyodik olarak sağlanmalıdır . Eğer büyüme, yeterliyse, sonbaharda sürekli konumlarına eklebilir. genellikle genç bitkilerin dış ortama dikimleri 1 kış geçtikten sonraki yıl olması daha doğrudur . Çalı gibi büyümeyi cesaretlendirmek için genç bitkilerin uç sürgünleri dışarı bükülmelidir, aynı zamanda 2 m den haziran -temmuz gibi yapılan tepe budaması goji bitkisi , yan dal oluşumu ile erken meyveye teşvik edilmiş olur. Çelikle çoğaltma ; Temmuz-Ağustos gibi alınan , yarı odunsu çelikler kapalı bir ortamda kolayca köklendirilir. Yarı odunsu çelikler 5 göz ve 10 cm hazırlanır ve torf perlit veya torf kum karışımı harç doldurulmuş 1- 1,5 lt relik üretim kaplarına dikilerek köklenmeye alınır. Temmuz Ağustos. Köklenme yüzdesi [78].. Küçük yumuşak meyveleri biçmek, meyvenin, olgun olduğu zaman erken sonbahara geç yazda toplanır. Göreneksel olarak bambu hasırlarında ince yayılır, ve %50 gölgeli güneş ışığında kurutulur. Çiftçiler, kurutma süreci esnasında elleriyle meyveye dokunmamak için çok dikkatli olmalıdır çünkü bu, neredeyse siyah, arzu edilmeyen bir görünüme sebep olacak Bu bilgiler 1 sene boyunca 10 larca net bilgi kaynağı ... referans alınırak taptik edilen gojiberry üretim denemesi gözlemleri ile harmanlanmıştır..... http://site.mynet.com/gojiberry/GOJI/index.htm |
Sn bluecrop,goji bitkisi kış mevsiminde yaprak döküyor mu?
|
Bendeki gojiler kışı kapalı ve ılık bir ortamda geçirdiler , yapraklarını dökmeden kışı tamamladıklarını söyleyebilirim. henüz dış mekanda goji bitkisi kış tecrübem olmasada...
Kaynaklara göre de böyle olması gayet doğal ; Lycium, (Lycium chinense veya Lycium barbarum) çoğunlukla dikenli olan ve ılımlı ve subtropikal bölgelerde büyüyen daima yeşil(evergreen) bir fundadır. her nekadar goji bitkisi -27 c leri tölere ediyor olsada sıfırın altındaki sıcaklıklara bu kadar narin gözüken yaprakların dayanması zor gibi..... Ayrıca en çok bilinen iki tür arasınıdaki farkı akademik bir çalışma şöyle açıklamış; Lycium chinense, Çin'de Hebei vilayetinde yetişir, Beijing'in etrafında . Onun yumuşak meyveleri, küçüktür, portakal rengi ve birçok tohuma vardır, taze tüketim için fazla ekşidir, ve bundan dolayı diğer yiyeceklere eklenir (Mindell-2003). Daha genellikle faydalanılan goji küçük yumuşak meyvesi, Lycium barbarumdur. Bu bitki, Tibet ve iç Moğolistan'da çıkarır. Anlaşılan, çeşitli yerler, "Dünyanın Goji başkenti"in başlığı için yarışır. Bazı insanlar, bunun, Ningxia olduğunu savunur, sarı nehir boyunca kuzeybatı Çin'de yetişir. Dr. Mindell'e göre, "Ningxia goji küçük yumuşak meyveleri, gerçek bir zevktir. Meyveler, büyük ve tombuldur, güzel derin kırmızı bir renk, az tohum ve zarifçe tatlı bir tat ve sulu ." |
Bilgi için teşekkürler.Sanırım bendeki cins Lycium chinense.Tohum alırken bu şekilde sipariş vermiştim.Lycium barbarum'un tohumuna ulaşmak mümkünmüdür acaba?Olmuşken her ikisi de olsa fena olmaz hani.:)
|
Sayın Bluecrop;
Goji bitkisinin tohum **** fidesini nereden satın alabilirim, küçük seramda denemek istiyorum. sizin elinizde varmı acaba? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025