agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

nariçi 25-03-2009 21:32

Gojiler yapraklarını dökmüşlerdi, şimdi tomurcuklanmaya başladılar. Geldikleri zaman yaprak formları ince dar bir yapıdaydı, bakalım bu yıl nasıl olacak.

Volare 25-03-2009 22:31

Ben o konu netlige kavustu saniyordum , topraklari dere kumundan ibaretti , pH sormadim. Meyve vermesi konusunda -2 ci yil 500 gram meyva aldigini soyledi .
Organik gubre kullanilirsa meyva zeytin buyuklugu buluyormus .Tadinin taze olarak da guzel oldugunu soyledi .Tabi yer Cesme olunca cicekte olan bitkiler de vardi .
Aldigim bitkileri ertesi gun diktim ,biraz da yanmis keci gubresi kullandim , torfla birlikte .
Sayin ssndgl , herkes kendi tecrubesini yapiyor , sonuclari paylasmak ve dersler cikarmak onemli .
Kolay gelsin .

ercan59 27-03-2009 13:25

Goji berry yetiştirme hakkında yardım..

Merhaba:

Siteden almıs oldugum goji berry nin içinden küçük tohumları bardaga torf doldurup ekiyorum .. 3-4 tane cok ince cıkıyorlar yaklasık 20 mm olunca ölüyorlar. sıcaklık olarakoda sıcaklıgında kalorifer yanında tuttum olmadı altında tuuttum olmadı cam kenarına güneş alan yer koydum yine olmadı. almıs oldugum tohumlar bitecek yine olmayacak diye korkuyorum.. siteden okudum nasıl dikilir diye aynen yaptım yine olmadı 5 kez denedim . hatta toprak degistirdim degisik marka torflar denedim bahce topragı denedim toprakta canlı vardır diye suphelendim olmadı .. Lütfen nasıl yasatabilirm bana yardım edermisiniz..?

Saygılarımla..

Volare 27-03-2009 13:37

Sayın ercan 59 ,
Tekirdağ için erken olabilir mi acaba ? Biraz sabredip tekrar deneseniz ...
Nacizane görüşümü bildireyim dedim.

serdar1 27-03-2009 13:42

Sayın Ercan59 benim gojilerin de aynı öyle durumdaydı hemen onları sıcak ortamdan alıp daha serin 3-4 derece sıcaklık ortamındaki odaya cam kenerına cıkartım gojilerimi ancak kurtarabildim .Şu an 2-3 cü yapraklarını çıkarmak üzerler..Topraktan uc verince hemen serin ortama al onları.

polatuz 27-03-2009 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ercan59 (Mesaj 387974)
Merhaba:

Siteden almıs oldugum goji berry nin içinden küçük tohumları bardaga torf doldurup ekiyorum .. 3-4 tane cok ince cıkıyorlar yaklasık 20 mm olunca ölüyorlar. sıcaklık olarakoda sıcaklıgında kalorifer yanında tuttum olmadı altında tuuttum olmadı cam kenarına güneş alan yer koydum yine olmadı. almıs oldugum tohumlar bitecek yine olmayacak diye korkuyorum.. siteden okudum nasıl dikilir diye aynen yaptım yine olmadı 5 kez denedim . hatta toprak degistirdim degisik marka torflar denedim bahce topragı denedim toprakta canlı vardır diye suphelendim olmadı .. Lütfen nasıl yasatabilirm bana yardım edermisiniz..?

Saygılarımla..

İlk zamanlar gerçekten çok zayıf oluyorlar. Benim de yakın zamanda diktiklerim bir türlü toparlanamadı. Bence steril torf kullanın. Çok sıcak ortamda tutmayın. Nemli, serin ve bol ışık alan bir ortam sanırım daha iyi. Havaların düzelmesine az kaldı. Baharda daha iyi sonuç alabileceğinize eminim.

Adalet Yağcı 27-03-2009 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ercan59 (Mesaj 387974)
Merhaba:

Saygılarımla..

Oda sıcaklığı ve ayrıca kalorifer peteğine yakın olması sorun yaratabilir, 20-25 derecelerdeki sıcaklık yeterlidir diye düşünüyorum, çimlenmede sorun olmadığına göre çimlendikten sonra daha serin bir yere alın.

Ayrıca sulamayı abartıyorsanız bitkileriniz çürüyor da olabilir.

kaktüs 27-03-2009 15:27

karınca70'den aldığım tohumların denemelerine başlayacağım... Deneme sonuçlarını burada sizlerle paylaşırım...

Sn. Bari Eskişehirde bulmuş olduğunuz "yerli goji" ile ilgili sonuç çıktı mı? Sanırım araştırmaları için bir yerlere göndermiştiniz. Yerli bitkileri hep merak etmişimdir. Goji tohumlarım var ancak eğer yollama şansınız olursa bana çelik de yollayabilir misiniz? Yerli çelik ve tibetli tohumları aynı anda deneyip gözlemlerim...

Bir de yüzsüzlük edeyim:

Sn. MeyveliTepe... Meşe odunu külü önermişsiniz. Mangalınız ya da şömineniz varsa bana biraz kül yardımında bulunabilir misiniz? :p

Adalet Yağcı 27-03-2009 15:44

Alıntı:

Sn. MeyveliTepe... Meşe odunu külü önermişsiniz. Mangalınız ya da şömineniz varsa bana biraz kül yardımında bulunabilir misiniz?
Sayın Kaktüs, boşuna dememişler, komşu komşunun külüne muhtaç diye, çok güldüm.

kaktüs 27-03-2009 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 388074)
Sayın Kaktüs, boşuna dememişler, komşu komşunun külüne muhtaç diye, çok güldüm.

Hakkaten yav :)))

:D

ercan59 28-03-2009 10:16

Sayın Adalet Yağcı,Polatuz,Serdar1,Volare,Karınca70' e ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim. Uyarı ve önerilerinizi dikkate alacağım..

Saygılarımla.
Ercan

Volare 28-03-2009 12:10

gojlerim

Sağ ol ercan59 ,
ancak kimse bana budama konusunda bir öneride bulunmadı:(
budayayım mı ,yoksa öyle kalsın mı :confused:
Boyları 80-90 cm ,ancak bir tanesinin dibinde 10'a yakın yeni sürgün var.
Teşekkürler .

Adalet Yağcı 28-03-2009 12:31

Ben olsam budamazdım, netice olarak yeni sürgünlerden ve eski sürgünlerden çiçek oluşturacaktır, çiçek de meyve demek ;)

Volare 28-03-2009 13:35

Sevgli Adalet hanım ,
o manada haklısınız , da dalların hepsi çok inçe ,narin ve güçsüz .
Acaba budar ve 3-4 dal bırakırsam daha güçlü bir dallanma olur mu?
Yoksa bu mevcut olan dallar meyvaları taşıyamıyacak kadar ince .
Budama içn uygun bir zaman mı ? Kestiklerimden çelik yapsam bile bir sürü bitkim olur .
Yani hep fikir jimnastiği .Katkıda bulunduğunuz için sağ olun .

Adalet Yağcı 28-03-2009 13:48

Sayın Volare, soruyu sayın Snowman77 e sorsanız, belki daha sağlıklı cevaplar alırsınız.

615 nolu mesajınızı tekrar inceledim, bence bitkiyi kendi haline bırakın, budanacak kadar güçlü dalları yok gibi geldi bana.
Bu sene gelişimini tamamlasın, bir dahaki seneye istediğiniz formu verin.

deryaay 30-03-2009 18:12

Selam,
Yurtdışından satın aldığım goji tohumunu 2008/9 de gibi ekmiştim. Çıkan filizide 20cm bir saksıya ekmiştim. 20 cm boyuna ulaştığında dayanamayıp yılbaşı akşamı saksını bir boy büyüttüm. En son geçen hafta 60 cm boyuna ulaştığında ise forumda yazılanları dikkate alarak ucunda kestim. Çünkü son günlerde o kadar hızlı büyüyordu ki hafta 5 cm desem yalan olmaz. Şimdi umudum mevcut boyunda gövdesinin kalınlaşması çalı formuna girmesi. Bu arada artık balkona koydum. Destek olsun diye 210 cm bambuya bağladım. Önümüzdeki yaz gerçekten verimli geçiceğini umuyorum.

bari 31-03-2009 21:26

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs (Mesaj 388066)
karınca70'den aldığım tohumların denemelerine başlayacağım... Deneme sonuçlarını burada sizlerle paylaşırım...

Sn. Bari Eskişehirde bulmuş olduğunuz "yerli goji" ile ilgili sonuç çıktı mı? Sanırım araştırmaları için bir yerlere göndermiştiniz. Yerli bitkileri hep merak etmişimdir. Goji tohumlarım var ancak eğer yollama şansınız olursa bana çelik de yollayabilir misiniz? Yerli çelik ve tibetli tohumları aynı anda deneyip gözlemlerim...

Sayın Kaktüs

Lycium genusunun Tibette bile 41 türü varmış.. Lycium genusun ismide Anadoludan Likyadan almış..Ben çelikleri isteyen arkadaşlara gönderdim. İnşallah bu sene meyvesini yiyeceğiz. Biz sadece meyvesini biliyoruz. Bütün türlerin olmamakla beraber net kaynaklarına göre bir çok türünün yaprakları çay gibi demleniyormuş.. http://www.pfaf.org/database/search_...LLNAMES=lycium bakınız.
özellikle bizim chinense türünün.. hatta bir sitede ismi Duke Of Argyle's Tea Plant olarak geçiyor.. Yinede denemedin önce iyice araştırmak lazım.. Genelde çiçek, yaprak ve meyve yapısı benziyor. Fakat bulunduğu iklime göre yaprak ve meyve biçimi değişiyor..

bari 31-03-2009 21:27

5 Eklenti(ler)
Konuyla ilgili diğer resimler..

Amazonn 01-04-2009 14:42

meyve ve yapraklarda belirgin farklılaşma var....

acaba besin değerlerine farklılık varmıdır?

Amazonn 01-04-2009 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 388527)
Sağ ol ercan59 ,
ancak kimse bana budama konusunda bir öneride bulunmadı:(
budayayım mı ,yoksa öyle kalsın mı :confused:
Boyları 80-90 cm ,ancak bir tanesinin dibinde 10'a yakın yeni sürgün var.
Teşekkürler .

bana kalırsa ben filizleri alırdım.....

ana gövdenin daha canlı olması için....

Volare 02-04-2009 02:06

Tesekkurler Amazon ,
aklin yolu bir .
Zaten icgudulerime guvenirim .Budadigim dallar celik olur daa...bu mevsim celik dikmek icin uygun mudur ?
Bu sitede bir yerde ,,amatorler icin celik almak her mevsim mumkundur '' yaziyordu .
Bende oyle yapayim diyorum...
Saygilar .

Amazonn 07-04-2009 09:06

130 kadar gojiberry fidelerini 1 er metere arayla bahçeye diktim...küçük bir goji bahçem oldu..en kısa zamanda resimlerini koymayı düşünüyorum...

küçük bir sorunum var.. sümüklü böceklerle nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum..

sabah akşam böcek avına çıkıyorum..:(

nevsune 07-04-2009 09:19

Gojimin yaprakları güneşi görünce sarkmaya başlıyorlar, sonra akşamüzeri güneş gidince tekrar canlanıp dirileşiyorlar. Halbuki gojinin güneş sevdiğini okumuştum. Sizinkiler nasıl bir konumda duruyor?

Romantik 07-04-2009 09:43

Arkadaşlar Goji Berry kesinlikle ve kesinlikle sıcağı sevmeyen bir bitki, Sıcakda verimi istenilen rekolteye ulaşmıyor. Ortalama 1 ay kadar serada tuttuğum anaçlarım tek tek kurumaya başladı. Oysa kışın bütün olumsuz koşullarına rağmen dışarıda keyifleri pek yerindeydi.

Volare 07-04-2009 09:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amazonn (Mesaj 394656)
130 kadar gojiberry fidelerini 1 er metere arayla bahçeye diktim...küçük bir goji bahçem oldu..en kısa zamanda resimlerini koymayı düşünüyorum...

küçük bir sorunum var.. sümüklü böceklerle nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum..

sabah akşam böcek avına çıkıyorum..:(

Sayın Amazon ,
benim de benzer sorunum oldu , kimyasallardan çekindiğim için doğal bir ürünü denedim- bira. Pet bardaklara doldurup üst kısmı toprak seviyesine
olacak şekilde çukur kazıp yerleştiriyorsun .
Biranın kokusu salyangozlara çekiçi etki yapıyor.
Bardakların içinde ölüyorlar- ya boğuluyorlar ,ya da alkol komasına giriyorlar;) .
Tavsiye ederim.

member şip 07-04-2009 20:22

1 Eklenti(ler)
Şubat ayında ektiğim gojiberry ler onüç tane çiktı firesiz büyümeye devam ediyorlar.

MeyveliTepe 07-04-2009 21:00

Sümüklüböcek ve salyangozları bitkinizden uzak tutmanın çok basit ve çok etkili bir metodu var. Biraz bakır folyo bulun, 3-4 santim genişliğinde şerit şeklinde kesin. Bitkinizin etrafına, ya da sümüklüböceklerin geçmesini istemediğiniz yere döşeyin. İster bilezik gibi ağacın, bitkinin gövdesine sarın, ister saksınıza sarın, ister bir hat gibi yere veya döşemeye serin. Bu bariyeri geçemeyeceklerdir :)

Sn.Volare'nin yazdığı gibi bira bu yaratıklar için cezbedicidir. Bir tuzak oluşturursanız tuzağa çekmek için kullanabilirsiniz.

Selim-i Ahir 07-04-2009 21:43

Sayın Member Şip,
Ekimi poşetlere mi yaptınız yoksa sonradan mı aktardınız?

member şip 07-04-2009 22:05

viyoldeydi üç gün önce poşetlere aktardım.

nariçi 07-04-2009 22:10

Bendeki kışın aldığın fidelerin yaprakları bu kadar enli ve gösterişli değil. Kışın ektiklerimden birkaç tane çimlendi ama çok miniler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025