agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

nariçi 10-09-2010 10:38

Bazan hafif bir dokununca - sallayınca yoğun bir dökülme oluyor.

sındırgılı 10-09-2010 19:05

Yapraklarda sararma ve dökülme (az da olsa ) ben de var. İlginç olanı, son meyvalar Sn.MeyveliTepe' nin farkettiği gibi küçüldü. Antakya'ya gelmeden, güvercin gübresi şerbeti verdim.
Pazar günü eve dönünce sonucu paylaşırım.
Bu arada, hatırlarsanız: eşim 1 haftalık (günde 12*15 goji tüketip) goji kürü yapmıştı.
Kollestrol, maalesef düşmeyip tam tersi artmış. :(
Tabii ki bilimsel olan bir deneme değil ama ilaçlara devam çıktı.

gurbik67 10-09-2010 19:45

arkadaşlar benim goji şu an 3 yaşında , temmuz başından beri üzerin deki çiçekler sürekli açıp dökülüyor,meyve olarak sadece 2 adet oldu. ancak üzerinden çiçek eksik olmuyor.

şu an da üzerinde abartmasız binlerce diyebilirim çiçek var, ama meyveye dönüşmüyor gayette sağlıklı, nedeni ne olabilir.?

meyve boyutu da 1 cm kadar.

egetropical 10-09-2010 20:45

Goji berry standartları (Kalibrasyon)
180 adet/50g
200 adet/50g
220 adet/50g
280 adet/50g
350 adet/50g
500 adet/50g
700 adet/50g

Türkiyede satılan kuru goji ürünleri genelde 350 kalibrabsyonda.
meyve boyu; fidanlıktaki gübreleme, sulama ve çeşide bağlı olarak değişiyor.
30 derecenin üzerindeki goji meyveleri çok küçük oluyor. goji yayla bitkisi.

nariçi 10-09-2010 20:59

Benim gojilerin ikisi açık bahçede dikili. Birisi ölür gibi durumda. Birisi sağlıklı ama büyüme gelişme göstermiyor.

Yarı gölgede üçbeş adet var normal büyüme sürecinde.

Sera içinde goji çok. Boylanma iyi, dallanma ikisinde iyi, çok küçük 10-20 cm'likler bu ara kendilerini iyi hissetmiyorlar. Büyükler de arada bir yeşil olan yapraklarını silkeliyor.
Bir tane benim tohumdan yetiştirdiğim, bir tane de egetropical den aldığım gojiler de üçer-beşer çiçek açtı, bazıları döküldü birkaçı kırmızılaştı.

egetropical 10-09-2010 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 693310)
Benim gojilerin ikisi açık bahçede dikili. Birisi ölür gibi durumda. Birisi sağlıklı ama büyüme gelişme göstermiyor.

Yarı gölgede üçbeş adet var normal büyüme sürecinde.

Sera içinde goji çok. Boylanma iyi, dallanma ikisinde iyi, çok küçük 10-20 cm'likler bu ara kendilerini iyi hissetmiyorlar. Büyükler de arada bir yeşil olan yapraklarını silkeliyor.
Bir tane benim tohumdan yetiştirdiğim, bir tane de egetropical den aldığım gojiler de üçer-beşer çiçek açtı, bazıları döküldü birkaçı kırmızılaştı.

Sayın nariçi, bu yıl havalar çok sıcak gecti. istanbul ve karadeniz bölgesi çok şaslı. artık havalar soğumaya başladı. sizin gojilerde ekim ayı itibariyle düzeleceklerdir.
bu yıl ben haziran temmuz ayında meyve aldım. daha sonra hiç meyve alamadım. bu günlerde yeniden çiçeklenmeye başladı.

sercan1969 10-09-2010 22:17

Bu durumda bir meyvenin ağırlığı 1 gramın çok altında olduğuna göre bu meyvenin elle toplanması ve el işçiliğini de düşünürseniz ticari bir ürün olma niteliği olduğunu düşünmüyorum.Sadece Çin açısından ticari olabilir.Çünkü bu ülkede günlük yevmiye 1 dolar civarında bizde ise yaklaşık 20 dolar...

MeyveliTepe 10-09-2010 22:40

Sanırım Sn.Egetropical'ın çok fidanı vardı. İzmir bölgesinde de iyi bakıma rağmen fazla meyve alınamadıysa durum ilginç hale gelmeye başladı. Bizim burada meyve tohumdan itibaren 15 aylık fidanlarda hiç kesmedi. Çiçeklerden ve henüz yeşil meyvelerden anladığım kadarıyla Ekim ortalarına kadar da devam edecek görünüyor. Bitki pek çok ortamda gelişiyor ama meyve alınabilmesinin şartları var galiba. Bizim buralar bu bitkiye iyi geldi. Haziranda çeliklediklerim de tek tük meyveye yatmaya başladı.

Önemli faktörler;
- toprak derinliği ve gevşekliği (boyu kadar kök yapma eğiliminde),
- Mikroorganizmalarca zengin ve nem tutan toprak yapısı,
- Meyve için zengin potasyum şart. Uzun süre meyve verdiğinde topraktaki bütün potasyumu alması normal,
- Bitki beğendiği toprağa ve güçlenen kök yapısına çok hızlı tepki veriyor,
- Biraz irtifa ve kuzey rüzgarına açık,
- Maksimum 35 derece ısı. Ortalama 25-30 ideal,

Havadaki nem oranının bir etkisi var mı bilmiyorum. Bizim buralar %70'in altına inmedi hiç.

bursaranger 10-09-2010 23:41

gojiberry

arkadaşlar.sayın minar islimin gönderdiği goji tohumlarını bu sene ekemedim.seneye eksem olur mu.ayrıca hangi ayda ekiliyor,bilen varsa cevaplarsa memnun olurum saygılar...

Lilium 10-09-2010 23:45

Meyva bağlamama konusunda dozlaşma eksikliği olabilirmi? çiçek açıp meyva bağlamaması ya bitkideki bir dengesizlikten düzensizlikten ya da dozlaşma olmadığından olduğunu düşünebilirim, bunu gözlemleme ile iyi bir takip ile anlaşılabilir, örneğin çiçekli dönemlerinde arı faliyeti oluyormu? anladığım kadarı ile bu bitki bir taraftan çiçek açıp meyva bağlarken diğer taraftan çiçek açmaya devam ediyor, ilk çiçeklenmede arı faliyeti varken açaba daha sonralardaki çiçeklenmelerde arı faliyeti varmıydı devam ediyormu, bu gibi şeyleri iyi takiple aydınlığa çıkarabiliriz.

gilaburu 11-09-2010 16:07

5 Eklenti(ler)
Merhaba goji severler

Satı Hanımın gönderdiği goji berry fidanlarından diktiğim çelikler bile çiçek açmaya ve meyve vermeye başladı.Gerçekten verimli bir cins goji olduğu belli. 5-10 cm'lik fidede bile çiçek ve meyve oluşumu var.Resimlerini sizlerle paylaşmak istedim.

Herkese iyi bayramlar

rüzgargülü 13-09-2010 17:47

2 Eklenti(ler)
benim gojiler tek tek yukarı doğru tomurcuk açıp sonra çiçek açmaya devam ediyor ilk defa bu kadar büyük ve mor beyaz bir çiçeğim oldu ancak şu ana kadar meyveye yatan olmadı bu son çiçeğnde sararıp kuruması an meselesidir.merakla bekliyorum

sındırgılı 13-09-2010 19:13

Potasyum icin, muz kabuklarindan enzim yapsak nasil olur?
Gerci, enzimin olgunlasmasi icin gecen surede gojiler uykuya yatacaklar.
Karincalarin dadandigi gojilerden cikardigim tohumlardan cimlendirdiklerimde artik kendilerini kurtardilar.
Seneye, epeyce goji fidesi toprakta yerlerini alacaklar.Hicbirisini saksida birakmayacagim.(tabii satilmamis toprak bulursam)

sarıaltıngül 13-09-2010 21:24

Arkadaşlar ben Tuğba Kuruyemişten kilosu ile aldım hem yedim hem diktim şu an bir sürü saksıda çıktı, gidin alın Tuğba Kuruyemişten suya koyun şişsin sonra elinizle ezip saksının üzerine serpin biri sürü çıkıyor 3 tohumdan 20-30 çıkıyor. 250 gram bir tarla yapar.4 TL :D

nariçi 13-09-2010 22:14

Biz iki meyveyi 5 liraya almıştık. Şimdi ucuzlamış demekki.

mbdeniz 14-09-2010 04:22

250 gramı 4 liraya düşmüşse, şimdilerde goji büyütüp ilerde pazarlamayı düşünen arkadaşlarımız sanırım 2. kere düşünmek zorunda kalacaklar. Bende 5-10 dönüm ekmeyi planlıyorken vazgeçmiştim. Hoş, diğer yandan tükettiğim halde bana pek denildiği kadar yararlı bir meyve gibi gelmemişti. Elbette şahsi fikrim, nette gördüğüm yapılmış bilimsel çalışmaların aksi olsa da, kuvvetle inanıyorum ki, haddinden fazla şeyler yazılmış.

denizakvaryumu 14-09-2010 07:40

Ankara'da aktarlarda kg fiyatı 45-55 TL arasında işlem görüyor.

Bu fiyat dökme tabir edilen açık satış için.Henüz paketli olarak satıldığını görmedim.

İthal bir ürünün (üstelik yiyecek)paketlenmeden satılması da aslında yasal değil.

Nerden geldiği,kim tarafından üretildiği vs.konusunda bilgi yok.Birileri gemilerle getirip dağıtımını yapıyor. :)

denizakvaryumu 14-09-2010 13:34

Gojilerin sırrını öğrenmek isteyenler

GOJİLERİN SIRRI

linke tıklasın :)

tamergulkaya 14-09-2010 16:52

Bir ton gojiberry meyvesi üretimi için yirmi yaklaşık 20 kg potasyuma ihtiyaç var.Bitki 1 ton meyve üretiminde ,12 kg potasyum meyveye ve meyvenin üretiminde gövde ve yapraklara 8 kg potasyum alıyor.Bunlar yuvarlanmış yaklaşık değerler ve kendi ölçümlerimiz.Yapraktan uygulamalar ihtiyacın % 20 sini geçmemeli.4-8 seferde uygulanmalı.1 ton suya 2 kg saf potasyum uygulanmalı.Tamamı kökten uygulanabilir.

tamergulkaya 14-09-2010 17:36

Gojiberry 25-28 derece sıcaklıkların üzerinde çiçeklenme ve meyve tutumunda sorun yaşayan bir bitki.900-1200 m yükseklikte ılıman karasal iklime sahip bölgeler uygun yetişme alanları.Toprak organik maddelerce zengin, ph 6,5-7,5 aralığında makro ve mikro elemenlerce zengin olmalı.Meyvenin istenilen tıbbi faydaları sağlayabilmesi için toprakta selenyum,germanyum,lityum bulunmalı.Mağnezyum,demir,çinko,krom,mangan,bor,ka lsiyum ihtiyacı dikkate alınmalı.İlkbahar donları bitimi ile sonbahar donları başlanıcı arası min. 160 gün olmalı,bu dönem ısı ortalaması min 8-10 derece,yağış miktarı min 20 kg/m2,30 derece üzeri sıcaklılarda bitki stabil hal alıyor bu süre uzarsa bitki strese giriyor.

tamergulkaya 14-09-2010 18:12

Azot ihtiyacı potasyumun yarısı kadar.Fosfor ihtiyacı azot ihtiyacı kadar.Çiçeklenme öncesi yarısından fazlası verilmeli kalanı çiçeklenme süresince parça parça verilmeli.28 derece üzeri fosfor takviyesi bitki için faydalı.

gurbik67 14-09-2010 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 694256)

GOJİLERİN SIRRI

teşekkürler denizakvaryumu

nariçi 14-09-2010 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 694256)

GOJİLERİN SIRRI

Çok güzel-afiyet olsun. Bu durumda meyvelerinden istemesek olmaz. Meyveler biraz değişik gözüküyor, küresel bir forumu var. Oysa bizimkilerin meyveleri kızılcık tipinde.

Hakikaten resimlerde tam ana vatanını bulmuş gibi. Bir meyve de olsa gönderirseniz sevinirim.

MeyveliTepe 15-09-2010 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamergulkaya (Mesaj 694316)
Bir ton gojiberry meyvesi üretimi için yirmi yaklaşık 20 kg potasyuma ihtiyaç var.Bitki 1 ton meyve üretiminde ,12 kg potasyum meyveye ve meyvenin üretiminde gövde ve yapraklara 8 kg potasyum alıyor.Bunlar yuvarlanmış yaklaşık değerler ve kendi ölçümlerimiz.Yapraktan uygulamalar ihtiyacın % 20 sini geçmemeli.4-8 seferde uygulanmalı.1 ton suya 2 kg saf potasyum uygulanmalı.Tamamı kökten uygulanabilir.

Benim çıkarsamayla ve küçük bir deneme ile vardığım sonucu teyid etmiş oldunuz. Çok makbule geçti. Ölçümleri nasıl yaptınız anlatırsanız sevinirim.

Sn.Nariçi, bazı meyvelerin küresel görünmeleri kanımca bitkinin potasyum bakımından artık fazlasıyla zorlanıyor olmasının bir sonucu. Mevsim başında kızılcık formundaydılar.

denizakvaryumu 15-09-2010 10:00

Sn.MeyveliTepe'nin eklediği goji resimleri şimdiye kadar Türkiye'de yayımlanmış en iyi-bereketli resimler.

Benzeri resimleri Türkçe olmayan kaynaklarda görüyorduk.(NQ1 gojiler hariç)

Bu nedenle özellikle Türkiye'deki goji fidanı üreticilerinden de (forumda üyelerimiz var)
böyle resimler bekliyoruz.

Özellikle işin ticari yönününü düşünenler;
tek bir kaynaktan fidan almadan önce fidanın soyunu-verimlilik gücünü araştırmalı derim :)

tamergulkaya 15-09-2010 19:32

Sayın Meyvelitepe öncelikle uğraşılarınızdan dolayı sizi tebrik ederim.
Daha önce vermiş olduğum bilgiler potasyum vs. kimyasal değerler ortalama yaklaşık değerlerdir.Deneme parsellerinden haftalık olarak alınan toprak,yaprak,meyve,gövde vs numunelerin labaratuvarda yapılan kimyasal analizlerinden elde ettiğimiz sonuçlarıdır.Yaklaşık 30 kimyasal değere bakıyoruz.Matematik modelleme bittiğinde üretim gübre proğramı çıkacak.Toprakta olması gerekenler ile meyvede olması gerekenlerin korelasyonunu sezon sonu çıkarırız büyük ihtimalle.Mutluluklar dileğiyle

tamergulkaya 15-09-2010 20:24

Sayın Meyvelitepe

Aşağıda lab. da kurutulmuş gojiberry meyve içerikleri ile ilgili bir analiz rakamlarını veriyorum.Toprakta olması gereken mineraller hakkında bilgi verebilir.Meyvenin mucizesini içeriğinden anlayabilirsiniz.

Nutrient Contents

Soluble
Solids
(%)14.1

Total
Carbohydrate
(%)10.5

Total acid
(lactic acid)
(g/100ml)0.052

Protein
(%)2.33

Carbohydrate
(g)64.1

Dietary Fiber
(g)16.9

Trace Elements Contents

Iron
(Fe)0.77

Silicon
(Si)0.08

Manganese
(Mn)0.02

Zinc
(Zn)0.71

Fluorine
(F)0.03

Stannum
(Sn)0.01

Molybdenum
(Mo)0.01

Selenium
(Se)0.006

Cobalt
(Co)0.01

Lithium
(Li)1.90

Germanium
(Ge)0.02

Magnesium
(Mg)11.36

Vitamins Contents ( mg/100g)

Ascorbic Acid
(Vitamin C)73.6

Riboflavin
(Vitamin B2)0.46

Vitamin E 1.86

β-carotene 20.3

Zeaxanthin 0.37

Vitamin A 3911U/100ml

Microorganism Contents

Total Bacterial Count
(pic/g)≤ 10

Coliform Group
(pic/100g)≤ 30

PathogenicBacteria
(Refer to enteric pathogenic bacteria and Pathogenic coccobacteria) not detected

Kinds of Amino Acids

Contents

Amino acids that are unsynthesizable in human body

Threonine (THR)

31.1

Leucine (IEU)

37.3

Valine (VAL)

30.7

Phenylalanine (PHE)

10.6

Methionine (MET)

11.2

Lysine (LYS)

32.1

Lsoleucine (ILE)

9.01

Tryptophan (TRP)

73.4

Amino acids that are synthesizable in human body

Aspartic acid (ASP)

267.2

Cystine (CYS)

11.8

Serine (SER)

70.9

Tyrosine (TYR)

12.1

Glutamic Acid (GLU)

356.3

Arginine (ARG)

269.2

Aminoacetic Acid (GLY)

8.9

Proline (PRO)

12.1

Lactamic Acid (ALA)

9.8

Hydrogen Nitride (NH3)

10.0

MeyveliTepe 15-09-2010 21:09

Teşekkür ederim. Bu detayda analizler yaptığınıza göre hali hazırda üretiminiz de olmalı. Biraz söz eder misiniz?

tamergulkaya 15-09-2010 21:11

Sn Meyvelitepe

Bu rakamlarda başka bir deneme parseline ait 100 gram meyve(l.barbarum) analizi.Potasyum açısından bakıldığında bitki aldığı potasyumun yaklaşık % 60 ını meyveye % 40 ını gövde ve yapraklarda kullanıyor.Meyve içeriği K dikkate alındığında yapılak hesapla 1 kg meyve için 20 gr potasyum ihtiyacı hesaplanır.Toprakta K nın stabil olması ,toprakta ihtiyaçtan fazla K olmasını gerektirir.

Calcium

112 mg3

Magnesium

109 mg3

Iron

9 mg3

Zinc

2 mg3

Selenium

50 mcg3

Chromium

30 mcg3

Germanium

124 mcg4

Potassium

1132 mg

tamergulkaya 15-09-2010 21:17

Sn. Meyvelitepe
Üretimler deneme ölçekli.1-2-3 yaşlı üç çeşit l.barbarum.Ticari olarak 2010 temmuz başı 100 dekar üzerine 103.000 l.barbarum diktik.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025