![]() |
Bazan hafif bir dokununca - sallayınca yoğun bir dökülme oluyor.
|
Yapraklarda sararma ve dökülme (az da olsa ) ben de var. İlginç olanı, son meyvalar Sn.MeyveliTepe' nin farkettiği gibi küçüldü. Antakya'ya gelmeden, güvercin gübresi şerbeti verdim.
Pazar günü eve dönünce sonucu paylaşırım. Bu arada, hatırlarsanız: eşim 1 haftalık (günde 12*15 goji tüketip) goji kürü yapmıştı. Kollestrol, maalesef düşmeyip tam tersi artmış. :( Tabii ki bilimsel olan bir deneme değil ama ilaçlara devam çıktı. |
arkadaşlar benim goji şu an 3 yaşında , temmuz başından beri üzerin deki çiçekler sürekli açıp dökülüyor,meyve olarak sadece 2 adet oldu. ancak üzerinden çiçek eksik olmuyor.
şu an da üzerinde abartmasız binlerce diyebilirim çiçek var, ama meyveye dönüşmüyor gayette sağlıklı, nedeni ne olabilir.? meyve boyutu da 1 cm kadar. |
Goji berry standartları (Kalibrasyon)
180 adet/50g 200 adet/50g 220 adet/50g 280 adet/50g 350 adet/50g 500 adet/50g 700 adet/50g Türkiyede satılan kuru goji ürünleri genelde 350 kalibrabsyonda. meyve boyu; fidanlıktaki gübreleme, sulama ve çeşide bağlı olarak değişiyor. 30 derecenin üzerindeki goji meyveleri çok küçük oluyor. goji yayla bitkisi. |
Benim gojilerin ikisi açık bahçede dikili. Birisi ölür gibi durumda. Birisi sağlıklı ama büyüme gelişme göstermiyor.
Yarı gölgede üçbeş adet var normal büyüme sürecinde. Sera içinde goji çok. Boylanma iyi, dallanma ikisinde iyi, çok küçük 10-20 cm'likler bu ara kendilerini iyi hissetmiyorlar. Büyükler de arada bir yeşil olan yapraklarını silkeliyor. Bir tane benim tohumdan yetiştirdiğim, bir tane de egetropical den aldığım gojiler de üçer-beşer çiçek açtı, bazıları döküldü birkaçı kırmızılaştı. |
Alıntı:
Sayın nariçi, bu yıl havalar çok sıcak gecti. istanbul ve karadeniz bölgesi çok şaslı. artık havalar soğumaya başladı. sizin gojilerde ekim ayı itibariyle düzeleceklerdir. bu yıl ben haziran temmuz ayında meyve aldım. daha sonra hiç meyve alamadım. bu günlerde yeniden çiçeklenmeye başladı. |
Bu durumda bir meyvenin ağırlığı 1 gramın çok altında olduğuna göre bu meyvenin elle toplanması ve el işçiliğini de düşünürseniz ticari bir ürün olma niteliği olduğunu düşünmüyorum.Sadece Çin açısından ticari olabilir.Çünkü bu ülkede günlük yevmiye 1 dolar civarında bizde ise yaklaşık 20 dolar...
|
Sanırım Sn.Egetropical'ın çok fidanı vardı. İzmir bölgesinde de iyi bakıma rağmen fazla meyve alınamadıysa durum ilginç hale gelmeye başladı. Bizim burada meyve tohumdan itibaren 15 aylık fidanlarda hiç kesmedi. Çiçeklerden ve henüz yeşil meyvelerden anladığım kadarıyla Ekim ortalarına kadar da devam edecek görünüyor. Bitki pek çok ortamda gelişiyor ama meyve alınabilmesinin şartları var galiba. Bizim buralar bu bitkiye iyi geldi. Haziranda çeliklediklerim de tek tük meyveye yatmaya başladı.
Önemli faktörler; - toprak derinliği ve gevşekliği (boyu kadar kök yapma eğiliminde), - Mikroorganizmalarca zengin ve nem tutan toprak yapısı, - Meyve için zengin potasyum şart. Uzun süre meyve verdiğinde topraktaki bütün potasyumu alması normal, - Bitki beğendiği toprağa ve güçlenen kök yapısına çok hızlı tepki veriyor, - Biraz irtifa ve kuzey rüzgarına açık, - Maksimum 35 derece ısı. Ortalama 25-30 ideal, Havadaki nem oranının bir etkisi var mı bilmiyorum. Bizim buralar %70'in altına inmedi hiç. |
gojiberry
arkadaşlar.sayın minar islimin gönderdiği goji tohumlarını bu sene ekemedim.seneye eksem olur mu.ayrıca hangi ayda ekiliyor,bilen varsa cevaplarsa memnun olurum saygılar...
|
Meyva bağlamama konusunda dozlaşma eksikliği olabilirmi? çiçek açıp meyva bağlamaması ya bitkideki bir dengesizlikten düzensizlikten ya da dozlaşma olmadığından olduğunu düşünebilirim, bunu gözlemleme ile iyi bir takip ile anlaşılabilir, örneğin çiçekli dönemlerinde arı faliyeti oluyormu? anladığım kadarı ile bu bitki bir taraftan çiçek açıp meyva bağlarken diğer taraftan çiçek açmaya devam ediyor, ilk çiçeklenmede arı faliyeti varken açaba daha sonralardaki çiçeklenmelerde arı faliyeti varmıydı devam ediyormu, bu gibi şeyleri iyi takiple aydınlığa çıkarabiliriz.
|
5 Eklenti(ler)
Merhaba goji severler
Satı Hanımın gönderdiği goji berry fidanlarından diktiğim çelikler bile çiçek açmaya ve meyve vermeye başladı.Gerçekten verimli bir cins goji olduğu belli. 5-10 cm'lik fidede bile çiçek ve meyve oluşumu var.Resimlerini sizlerle paylaşmak istedim. Herkese iyi bayramlar |
2 Eklenti(ler)
benim gojiler tek tek yukarı doğru tomurcuk açıp sonra çiçek açmaya devam ediyor ilk defa bu kadar büyük ve mor beyaz bir çiçeğim oldu ancak şu ana kadar meyveye yatan olmadı bu son çiçeğnde sararıp kuruması an meselesidir.merakla bekliyorum
|
Potasyum icin, muz kabuklarindan enzim yapsak nasil olur?
Gerci, enzimin olgunlasmasi icin gecen surede gojiler uykuya yatacaklar. Karincalarin dadandigi gojilerden cikardigim tohumlardan cimlendirdiklerimde artik kendilerini kurtardilar. Seneye, epeyce goji fidesi toprakta yerlerini alacaklar.Hicbirisini saksida birakmayacagim.(tabii satilmamis toprak bulursam) |
Arkadaşlar ben Tuğba Kuruyemişten kilosu ile aldım hem yedim hem diktim şu an bir sürü saksıda çıktı, gidin alın Tuğba Kuruyemişten suya koyun şişsin sonra elinizle ezip saksının üzerine serpin biri sürü çıkıyor 3 tohumdan 20-30 çıkıyor. 250 gram bir tarla yapar.4 TL :D
|
Biz iki meyveyi 5 liraya almıştık. Şimdi ucuzlamış demekki.
|
250 gramı 4 liraya düşmüşse, şimdilerde goji büyütüp ilerde pazarlamayı düşünen arkadaşlarımız sanırım 2. kere düşünmek zorunda kalacaklar. Bende 5-10 dönüm ekmeyi planlıyorken vazgeçmiştim. Hoş, diğer yandan tükettiğim halde bana pek denildiği kadar yararlı bir meyve gibi gelmemişti. Elbette şahsi fikrim, nette gördüğüm yapılmış bilimsel çalışmaların aksi olsa da, kuvvetle inanıyorum ki, haddinden fazla şeyler yazılmış.
|
Ankara'da aktarlarda kg fiyatı 45-55 TL arasında işlem görüyor.
Bu fiyat dökme tabir edilen açık satış için.Henüz paketli olarak satıldığını görmedim. İthal bir ürünün (üstelik yiyecek)paketlenmeden satılması da aslında yasal değil. Nerden geldiği,kim tarafından üretildiği vs.konusunda bilgi yok.Birileri gemilerle getirip dağıtımını yapıyor. :) |
|
Bir ton gojiberry meyvesi üretimi için yirmi yaklaşık 20 kg potasyuma ihtiyaç var.Bitki 1 ton meyve üretiminde ,12 kg potasyum meyveye ve meyvenin üretiminde gövde ve yapraklara 8 kg potasyum alıyor.Bunlar yuvarlanmış yaklaşık değerler ve kendi ölçümlerimiz.Yapraktan uygulamalar ihtiyacın % 20 sini geçmemeli.4-8 seferde uygulanmalı.1 ton suya 2 kg saf potasyum uygulanmalı.Tamamı kökten uygulanabilir.
|
Gojiberry 25-28 derece sıcaklıkların üzerinde çiçeklenme ve meyve tutumunda sorun yaşayan bir bitki.900-1200 m yükseklikte ılıman karasal iklime sahip bölgeler uygun yetişme alanları.Toprak organik maddelerce zengin, ph 6,5-7,5 aralığında makro ve mikro elemenlerce zengin olmalı.Meyvenin istenilen tıbbi faydaları sağlayabilmesi için toprakta selenyum,germanyum,lityum bulunmalı.Mağnezyum,demir,çinko,krom,mangan,bor,ka lsiyum ihtiyacı dikkate alınmalı.İlkbahar donları bitimi ile sonbahar donları başlanıcı arası min. 160 gün olmalı,bu dönem ısı ortalaması min 8-10 derece,yağış miktarı min 20 kg/m2,30 derece üzeri sıcaklılarda bitki stabil hal alıyor bu süre uzarsa bitki strese giriyor.
|
Azot ihtiyacı potasyumun yarısı kadar.Fosfor ihtiyacı azot ihtiyacı kadar.Çiçeklenme öncesi yarısından fazlası verilmeli kalanı çiçeklenme süresince parça parça verilmeli.28 derece üzeri fosfor takviyesi bitki için faydalı.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Hakikaten resimlerde tam ana vatanını bulmuş gibi. Bir meyve de olsa gönderirseniz sevinirim. |
Alıntı:
Sn.Nariçi, bazı meyvelerin küresel görünmeleri kanımca bitkinin potasyum bakımından artık fazlasıyla zorlanıyor olmasının bir sonucu. Mevsim başında kızılcık formundaydılar. |
Sn.MeyveliTepe'nin eklediği goji resimleri şimdiye kadar Türkiye'de yayımlanmış en iyi-bereketli resimler.
Benzeri resimleri Türkçe olmayan kaynaklarda görüyorduk.(NQ1 gojiler hariç) Bu nedenle özellikle Türkiye'deki goji fidanı üreticilerinden de (forumda üyelerimiz var) böyle resimler bekliyoruz. Özellikle işin ticari yönününü düşünenler; tek bir kaynaktan fidan almadan önce fidanın soyunu-verimlilik gücünü araştırmalı derim :) |
Sayın Meyvelitepe öncelikle uğraşılarınızdan dolayı sizi tebrik ederim.
Daha önce vermiş olduğum bilgiler potasyum vs. kimyasal değerler ortalama yaklaşık değerlerdir.Deneme parsellerinden haftalık olarak alınan toprak,yaprak,meyve,gövde vs numunelerin labaratuvarda yapılan kimyasal analizlerinden elde ettiğimiz sonuçlarıdır.Yaklaşık 30 kimyasal değere bakıyoruz.Matematik modelleme bittiğinde üretim gübre proğramı çıkacak.Toprakta olması gerekenler ile meyvede olması gerekenlerin korelasyonunu sezon sonu çıkarırız büyük ihtimalle.Mutluluklar dileğiyle |
Sayın Meyvelitepe
Aşağıda lab. da kurutulmuş gojiberry meyve içerikleri ile ilgili bir analiz rakamlarını veriyorum.Toprakta olması gereken mineraller hakkında bilgi verebilir.Meyvenin mucizesini içeriğinden anlayabilirsiniz. Nutrient Contents Soluble Solids (%)14.1 Total Carbohydrate (%)10.5 Total acid (lactic acid) (g/100ml)0.052 Protein (%)2.33 Carbohydrate (g)64.1 Dietary Fiber (g)16.9 Trace Elements Contents Iron (Fe)0.77 Silicon (Si)0.08 Manganese (Mn)0.02 Zinc (Zn)0.71 Fluorine (F)0.03 Stannum (Sn)0.01 Molybdenum (Mo)0.01 Selenium (Se)0.006 Cobalt (Co)0.01 Lithium (Li)1.90 Germanium (Ge)0.02 Magnesium (Mg)11.36 Vitamins Contents ( mg/100g) Ascorbic Acid (Vitamin C)73.6 Riboflavin (Vitamin B2)0.46 Vitamin E 1.86 β-carotene 20.3 Zeaxanthin 0.37 Vitamin A 3911U/100ml Microorganism Contents Total Bacterial Count (pic/g)≤ 10 Coliform Group (pic/100g)≤ 30 PathogenicBacteria (Refer to enteric pathogenic bacteria and Pathogenic coccobacteria) not detected Kinds of Amino Acids Contents Amino acids that are unsynthesizable in human body Threonine (THR) 31.1 Leucine (IEU) 37.3 Valine (VAL) 30.7 Phenylalanine (PHE) 10.6 Methionine (MET) 11.2 Lysine (LYS) 32.1 Lsoleucine (ILE) 9.01 Tryptophan (TRP) 73.4 Amino acids that are synthesizable in human body Aspartic acid (ASP) 267.2 Cystine (CYS) 11.8 Serine (SER) 70.9 Tyrosine (TYR) 12.1 Glutamic Acid (GLU) 356.3 Arginine (ARG) 269.2 Aminoacetic Acid (GLY) 8.9 Proline (PRO) 12.1 Lactamic Acid (ALA) 9.8 Hydrogen Nitride (NH3) 10.0 |
Teşekkür ederim. Bu detayda analizler yaptığınıza göre hali hazırda üretiminiz de olmalı. Biraz söz eder misiniz?
|
Sn Meyvelitepe
Bu rakamlarda başka bir deneme parseline ait 100 gram meyve(l.barbarum) analizi.Potasyum açısından bakıldığında bitki aldığı potasyumun yaklaşık % 60 ını meyveye % 40 ını gövde ve yapraklarda kullanıyor.Meyve içeriği K dikkate alındığında yapılak hesapla 1 kg meyve için 20 gr potasyum ihtiyacı hesaplanır.Toprakta K nın stabil olması ,toprakta ihtiyaçtan fazla K olmasını gerektirir. Calcium 112 mg3 Magnesium 109 mg3 Iron 9 mg3 Zinc 2 mg3 Selenium 50 mcg3 Chromium 30 mcg3 Germanium 124 mcg4 Potassium 1132 mg |
Sn. Meyvelitepe
Üretimler deneme ölçekli.1-2-3 yaşlı üç çeşit l.barbarum.Ticari olarak 2010 temmuz başı 100 dekar üzerine 103.000 l.barbarum diktik. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025