agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/5046.htm)

yarenimex 26-08-2010 21:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rüzgargülü (Mesaj 688120)
sayın yarenimex çok sevindim 2000 goji fidanı mı var poşetlerde süperrr.bunlar poşetlerdemi çiçek açtı resimlermsiiniz bize güç ve ilham katacaktır doğrusu...
üstat benim 450 gojimin keyifleri yerinde 1 metreden fazla olanları budama yaptım 60 cm olcak şekilde gün ışığını öğle güneşi görmicek şekilde alıyolar öğle güneşine ağaçların altındalar resimlerde görebilirsiniz yukarıda.....

ancak yukarıdaki sarı renkli çiçek açan bahçeye ektiğim gojimin çiçeği tahmin ettiğim gibi kurumuş malesef üzüldüm nedeni ne olabilir diye düşünmeye başladım acaba sulamayı fazla mı yaptım... neyse bir hafta sulama yapmayacagım bakalım nolacak diğer tomurcuklar

Yaklaşık ikibin adet gojim var ama hepsini henüz tüpleyebilmiş değilim ve tüpleme çalışmalarım sürüyor halen. Bir ara fotoğraflama imkanım olursa yüklerim inşallah..

Goji dibi nemli olduğu sürece güneşte daha iyi gelişip odunsu yapıya daha tez ulaşıyor.Haziran temmuz güneşinin altında 40 derece sıcağa maruz kaldılar üstelik de hergün de sulamadım.Ancak yapraklar hafiften büzüştüğünde suladım hep. Bana kalırsa sulamayı tamamen kesmeyin günaşırı veya haftada iki kere falan sulayın.Bir de gojinin çiçekleri mor veya beyaz kuruduktan sonra sarı oluyor. Siz kurudu dediğiniz çiçeğin sapına bir bakın sapı kuru ve ince ise o zaman umudunuzu kesin.Çünkü çiçek meyveye dönerken de aynı renk alıyor ancak içinden meyve dört beş gün sonra kendini gösteriyor. Umarım kısa zamanda meyvelerini de görürsünüz..

sındırgılı 26-08-2010 22:12

Sevgili Yolac,
10 ve 40 cm boylar, bence bahari bekle.Dikecegin bolumude bu arada iyice tavli hale getirmis olursun.Sn. MeyveliTepe`nin kullandigi su tutlardan kullanirsan da bizim gibi 3 gunde bir su vermemis olursun.Saksidakileri, gubre serbeti ile sulamayi ihmal etme.Ayrica pek fazla guneste tutma.Benim meyvalar azaldi, fakat ciceklenme ve meyva olusumu devam ediyor. Belki, Eylul ayinda dukkana gelirsen Goji meyvasi ikram edebilirim.Toplayamayip, uzerinde kuruyanlarida cimlendirmeye basladim. Gerci, mevsimi degil ama alttan isitmali sistemde kisi rahat rahat cikartirim.Sonbaharda da budanan dallari koklendirdigim zaman; oldukca fazla sayida goji fidesi sahibi olacagim.Buyukada`da sitenin bir bolumunu goji sahasi olarak ayirdik.Hayirlisi ile, duzeni kurabilirsek, herkes gunde 1 avuc goji yiyebilecek;

nariçi 26-08-2010 22:23

Serada teneke saksıda olan gojiler de çiçekler açmaya başladı. Bir-iki meyve tuttu gibi bakalım devam edecek mi! 30 a yakın goji fidem var.

MeyveliTepe 26-08-2010 22:24

Taze goji meyvelerini saklamakta denediğimiz bir yöntemi anlatmak isterim. Toplanan meyveleri bir kabın içine yayarak tek sıra olarak derin dondurucuya koyuyoruz. 1-2 gün sonra biribirine yapışmadan donan meyveleri kilitli poşetlere doldurarak dondurucuda muhafaza ediyoruz. Donmuş meyveler açılmasına gerek kalmadan öylece yenebiliyor ve çok güzel oluyorlar. Ayrıca, donmuş halde muhtelif sütlü ve diğer tatlıların üzerlerine üçer beşer serpiştirilerek de yenebilir.

MeyveliTepe 26-08-2010 22:30

Saksı veya tüplerdeki fidanların toprağa dikilme zamanı ile ilgili olarak geçen yılki deneyimlerinden şunu söyleyebilirim. Boyu 30-40 santime gelmiş, gövdesi hafifçe odunlaşmaya başlamış bitkilerin saksılarını kaldırıp altına bakın. Kökler saksı deliklerinden çıkmaya başlamışlarsa hiç bir şeyi beklemeden hemen toprağa dikin. Mevsimin bir önemi yok. Böylelikle kesintisiz bir kök gelişimi sağlamış olursunuz.

Goji işinden benim anladığım, bütün mesele kökte. Kökler, uygun ve gevşetilmiş toprakta özgürce büyüdüğünde bitki de buna bağlı olarak çok güçleniyor. Bu ne kadar erken sağlanırsa o kadar iyi.

Lilium 26-08-2010 22:43

Öyle anlaşılıyor ki fidan çukurlarını da derin açmakta fayda var. Derine çalışan kök daha rahat kök çalışması yaparak daha iyi gelişim gösterecektir.

rüzgargülü 28-08-2010 15:34

meyvelitepe üstat meyveleri elinizlemi topladınız yoksa plastik eldivenlerle mi bir yazıda duymuştum çıplak elle toplanınca kararma oluyormuş meyvelerde

MeyveliTepe 28-08-2010 16:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 168161

Bir çok fidanın dallardaki dünkü durumları böyle. Eldiven filan kullanmıyorum. Karardığını da görmedim. Toplanması biraz uzun sürüyor ama kolayca da toplanıyor. Meyve, sapına bağlı olduğu noktadan hafifçe büküldüğünde sap dalda meyve avucunuzda kalıyor.

yarenimex 28-08-2010 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rüzgargülü (Mesaj 689015)
meyvelitepe üstat meyveleri elinizlemi topladınız yoksa plastik eldivenlerle mi bir yazıda duymuştum çıplak elle toplanınca kararma oluyormuş meyvelerde

Bir yabancı forumda okumuştum. Forum üyelerinden satıcı bir Çinli'nin belirttiğine göre sağlıklı fidanlardan çıplak elle toplanan meyvelerde kararma olmazmış.Çıplak elle toplandığında kararmaya yüksek hava nemi nedeniyle oluşan bir mantar neden oluyormuş.Belirtildiğine göre, eğer gojinizin yetiştiği bölgede hava nemi yüksek değilse kararma gibi bir sorun olmayacak. Bekleyip göreceğiz sayın rüzgargülü..Gojilerdeki meyvelerimiz büyüyor..Ekim başında falan denemiş oluruz inşallah ve sonuçlarını da paylaşırız..

rüzgargülü 29-08-2010 16:02

benim siyah fidan poşetlerindeki gojilerimin altındaki deliklerden kök salınımı yok ancak gecen kesip ektiğim poşetlerdekilerin altına baktım kökler altına dolanıp toplanıp durmuşlar ekilme zamanı geldiler ama havalar aşırı sıcak ve 18 temmuzda düğünüm oldu o gün sağnak yağmur yagdı o günden beri yagmur yok memlektte 1 ayda bebek bekliyorum baba olacagım bereketiyle geldi :))))))))))) ancak çocuk bütün bereketi çekti herhalde yağmurda tık yok şimdi köye tarlaya ekeceğim gojileri ama bu kuraklıkta aşırı sıcakta sulama sorunu nedeniyle sonbahar yagmurlarını ve serinlemeyi bekliyorum eylül sonuna dogru ekeceğim nasip olursa ....

yolac 29-08-2010 17:20

Sayın Sındırgılı,
ve
Sayın Meyveli Tepe,
Verdiğiniz bilgiler için her ikinize de teşekkürler.
Sevgili Sinan, desenize bu gidişle eylülde sizin dükkanda Goji partisi var.
Yaşasınnnnn....

KAPTANzst 30-08-2010 12:25

ARKADAŞLAR GOJI FIDESININ KÖKÜ BOYUNDAN ÇOK UZUN OLUYOR. 1- 2 CM LIK BİR FİDEDE 8-10 CM KÖK OLUYOR. Fidelere yer değiştirirken ister istemez bu kökler zarar görüyor. Çünkü çok inceler. Böyle oluncada büyüme duruyor. 1-2 hafta sonra kendıne geliyor. Dikimde bu konuyu göz önünde bulundurun.

sercan1969 31-08-2010 11:00

Kendi yetiştirdiğim gojilerden biri nihayer meyve verdi ve ilk defa tadına baktım.Tadı umduğumdan daha güzel ve oldukça tatlı geldi bana...

gilaburu 31-08-2010 11:15

2 Eklenti(ler)
Satı hanımın gönderdiği goji berryler meyve vermeye başladı.

Satı hanım goji fidanlarını gönderdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

sercan1969 31-08-2010 12:12

Yaprakların biraz daha uzun ince olması gerekmez mi? Bu hangi çeşit?

gilaburu 31-08-2010 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 690105)

Sayın sercan1969 bu değişik bir cins , galiba lycium chinense çeşiti.
Yoksa sizin dediğiniz şekilde yani uzun ince yapraklı olan fidanlarımda var.

Hhatice 31-08-2010 13:30

Sevgili satıcığımın gönderdiği gojilerim çiçek açmaya başladı :))umarım meyvesini de görürüz .

alone35 01-09-2010 12:55

Satı hanımın gönderdiği fide benimki de bu kadar oldu ama o kadar çiçek açmasına rahmen tutmuyor kuruyor dökülüyor çiçekler neden olabilir acaba birde zehirli falan değildir inşallah sağlıklı beslenicez derken ölmeyelim sonra:):)

cegceg 01-09-2010 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilaburu (Mesaj 690109)
Sayın sercan1969 bu değişik bir cins , galiba lycium chinense çeşiti.
Yoksa sizin dediğiniz şekilde yani uzun ince yapraklı olan fidanlarımda var.

Sayın gilaburu, benim gojilerim de lycium chinense fakat yaprakları sayın sercan1969 un dediği gibi daha ince ve uzun. Farklı bir çeşit sanırım.

KAPTANzst 02-09-2010 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 690105)

Sayın gılaburu bu türün tohumundan almam mümkünmü

KAPTANzst 02-09-2010 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilaburu (Mesaj 690076)
Satı hanımın gönderdiği goji berryler meyve vermeye başladı.

Satı hanım goji fidanlarını gönderdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

Bu çeşidin tohumlarını nereden temin edebiliriz

gilaburu 02-09-2010 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cegceg (Mesaj 690897)
Sayın gilaburu, benim gojilerim de lycium chinense fakat yaprakları sayın sercan1969 un dediği gibi daha ince ve uzun. Farklı bir çeşit sanırım.

Sayın cegceg Satı hanımın gönderdiği goji berrylerin resimlerini ekledim.Hangi cins olduğunu bilmiyorum.

iyi günler

gilaburu 02-09-2010 11:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaptanzst (Mesaj 690965)
Bu çeşidin tohumlarını nereden temin edebiliriz

Sayın kaptanzst bu resmini eklediğim yani Satı hanımın gönderdiği goji berrynin tohumu şuan için yok.Meyveler olgunlaştığı zaman tohumlarını alacağım.Elimde fidesi var,isterseniz gönderebilirim.

iyi günler

nariçi 08-09-2010 13:32

Tibet gojiberry nin arada bir yeşil yaprakları dökülüyor, neden olabilir. Toprağında eksik besin mi var acaba.

MeyveliTepe 08-09-2010 13:59

Yaprak renkleri koyu yeşil değil de hafif sararmış ya da açık yeşil gibiyse bitki yeterince beslenemiyor olabilir. Diğer yapraklarda problem yok da arada bir bir iki yaprak sararıp düşüyorsa problem değil.

Fidanların Haziran başından bu yana sürekli meyve vermesinin bitkileri zorladığını net bir şekilde gözlemledim. Fazla potasyum kaldırıyor olabilir. Son zamanlarda meyve boyutları da küçüldü. Kış gübrelemesine dikkat etmek gerekecek. Topraktan organik postasyumu ve gereğince iz elementleri ihmal etmemeli.

sercan1969 10-09-2010 07:55

Arkadaşlar gojiberry üzerinde şu an 10 kadar meyve var.Tadı bebce gerçekten güzel...Ancak meyve iriliği beni hayal kırıklığına uğrattı.Yer kirazı meyvelerini ufak diyordum ancak gojinin meyveleri ondan çok daha ufak...Yetiştiren arkadaşlar 100 meyveyi bir araya getirip tartsalar da ortalama olarak bir meyvenin kaç gram geldiğini bizde öğrensek diyorum....

sındırgılı 10-09-2010 08:34

100 meyva mı ?
Bunu yapsa yapsa, Sn.MeyveliTepe yapabilir.
Ben, tüm meyvaları bayram şekeri niyetine tükettim.

nariçi 10-09-2010 08:53

Yapraklar arada bir yeşil iken genel bir kıvrılma ile sararmadan dökülüyor.

yarenimex 10-09-2010 09:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 693188)
Arkadaşlar gojiberry üzerinde şu an 10 kadar meyve var.Tadı bebce gerçekten güzel...Ancak meyve iriliği beni hayal kırıklığına uğrattı.Yer kirazı meyvelerini ufak diyordum ancak gojinin meyveleri ondan çok daha ufak...Yetiştiren arkadaşlar 100 meyveyi bir araya getirip tartsalar da ortalama olarak bir meyvenin kaç gram geldiğini bizde öğrensek diyorum....

Benim gojilerimde de peşpeşe çiçeklenme ve meyve tutumu sürüyor.İlk kırmızı meyveyi de iki gün önce gördüm. Evet boy olarak netteki resimlerde gördüğümüzden ufaklar. Ben hem fidanların daha çok genç olduğuna (4-5 aylık)
ve bir de tüplü olarak poşette olmasına bağlıyorum. Gelecek yıl topraktaki nihai yerlerinde ve biraz daha olgunlaştıklarında daha bol ve iri meyveler alacağımızı umuyorum. Biraz sabır gerekiyor. Sayın meyvelitepe'nin daha iri meyve fotoğrafları da bu yönde düşünmeme neden oluyor..

MeyveliTepe 10-09-2010 10:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 693193)
100 meyva mı ?
Bunu yapsa yapsa, Sn.MeyveliTepe yapabilir.
Ben, tüm meyvaları bayram şekeri niyetine tükettim.

100 meyvanın kaç gram geldiği meyve büyüklüğüne göre değişir. Bizim gojler hala meyvede. 4-5 günde bir 700-800 gram topluyoruz. Mevsim başından buyana gözlemlediğim şey şudur. Mevsim başında her yaprak dibinden tek bir çiçek açıyor ve bundan meyve bağlıyordu. Bu meyvelerin büyüklüğü de 2 santim boy, 7-8 milim çap gibiydi. Mevsim ilerlediğinde her yaprak dibinde, aynı noktadan üç çiçek açmaya ve üç meyve bağlamaya başladı. Bundan itibaren meyveler biraz küçüldü. Boyları bir santime kadar düştü.

Buna ilaveten, üç aydır meyve veriyor olmanın bir sonucu olarak topraktan çok ciddi potasyum kaldırdığını düşünüyorum. Bunun da meyvelerin küçülmesinde etkisi kesin. 2-3 fidanda organik potasyumlu bir gübreyi yapraktan verdim. 4-5 gün sonra meyve boyutlarının iki misli büyüdüğünü gözlemledim. Buradan çıkarılacak sonuç, kışın yapılacak gübrelemede potasyumca zengin gübreye ağırlık vermek gerekiyor.

Sn.Nariçi, yaprak dökülmesine bir yorum yapamıyorum. Yaprakların kıvrılması bir zararlı marifeti de olabilir. Bu durum kabaca kaç yaprakta bir oluyor? Yani yoğun bir yaprak dökme durumu mu, arada bir bir tane mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025