![]() |
Kaktüs toprağım var =)
|
kökleri açık 2-3 hafta kalsalar bile hiçbirşey olmaz. örneğin yurtdışından kaktüs siparişi versen yine saksısız, kökleri açık gönderim yapıyorlar. ve kaktüs 15-20 gün çok rahat dayanabiliyor bu duruma kargo sürecinde. o yüzden telaş etmene gerek yok. benim de 2-3 hafta açıkta bekleyen kaktüslerim oldu ve hiçbir sıkıntı çıkmadı.
|
Teşekkür ederim sayın morkaktüs =)
Üşenmeyip zahmet ederek iki kelime de olsa yorumda bulunan ve bulanacak herkese teşekkür ediyorum. =) |
Mantarlı kaktüsüm için Captan aldım.
Mantarlı yerleri oyup, kesip, temizleyip sonra onu toz olarak mı tatbik edeceğim yaralara? İkinci sorum: Captan'ı önleyici amaçla kullanabilir miyim? Mesela sulandırıp kaktüslerimi ve köklerini bu sıvıyla yıkayabilir miyim? Çürüme olan kaktüsümü ise takip ediyorum. Topraksız duruyor öylece. Çürüme yayılır mı durur mu bilmiyorum. Beklemedeyim. Bu arada 80 kuruşa tam kaktüslük küçük saksılar buldum. Birazdan alacağım. =) |
Alıntı:
Kolay gelsin... |
Çok teşekkür ediyorum. Acaba captanlı su ile kaktüsü yıkamanın zararı olur mu?
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Mantar ilacı Captan'ı bir leğende suyla karıştırdım. Saksı ve toprak değişimi için bekleyen kaktüslerimi bu suyun içine attım. Çürüme ve mantar bulunan iki kaktüsü diğerlerinden sonra soktum bu suya. Sonun da kaktüslerimi yüzdürdüm bile. Bi bu kalmıştı zaten. =) Üstelik kaktüslerin batmadığını da öğrenmiş oldum. =) Yine aynı suda yeni aldığım saksıları yıkadım. Ardından kapağını toplu iğne ile deldiğim pet şişeye bu suyu doldurarak saksılarında olan diğer kaktüs ve sukulentlerime yağmur yağar gibi serpme yaptım. Bir güzel yıkandılar. Bakalım ne olacak. İlacın üzerinde ciltte tahriş yapabilir yazıyor. Ayrıca balıklar için zehirliymiş. Tabi ben balık olmadığım için çok dikkat etmedim kullanırken. Bir de beni tüm bunları yaparken seyreden kedilerim düşündürüyor beni. Kapıdan içeri girerler. Pencereden girerler. Pencere önündeki saksıları devirirler. Merdivenlerdekileri de. Ağaçtan balkona gelir, bişiler devirir. Oradan çıkamazsa bir yolunu bulur çatıya çıkar. Çatıdan balkona atlar. Bir gün düşecek diye korkuyorum. Balkonsuz pencerelere koyarım saksıyı bu sefer de balkondan zıplar o pencereye. Yav ayağı kayacak olsa küt diye düşer. Arkadaş nasıl bi canlı bunlar. Neyse fazla gevezeliğe gerek yok. İşte yüzen kaktüslerim: |
2 Eklenti(ler)
Aldığım saksıların dibinde görüldüğü gibi üçer delik var.
Bana yeterli gibi görünmedi. İçlerinden birinin deliklerini artırdım. Fazla mı yapmışım? İyi mi etmişim? Önceki ve yeni hallerini gösteriyorum. Buyurun: |
Sevgili altintasna, alt kısma biraz çakıl eklerseniz kökler sulu kalmaz. Selamlar.
|
Artık sulu kalamaz kökler,delinmeyen yer kalmamış saksılarda
|
Çok fazla delmişsiniz saksıları. Toprak da durmayacak saksıda. Lav taşı koyacak mısınız saksı dibine? Bir leğen dolusu denizanası gördüm sanki! Bir de o tüylü kaktüsçükleri yüzmeye zorlamasaydınız keşke... Ben tüylü kaktüslerimi sularken bile su değdirmemeye dikkat ediyorum. İnşallah bir sorun yaşamazsınız. Vur deyince öldürmüş olmayın... ;)
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Saksı dibine tuğla kırıp koyuyordum ama daha iyi olur denirse lav taşı koyarım. Koymamı önerirseniz ne kadar koymalıyım? Tek sıra lav taşı ile kaplansa yeter mi? Toprak durmama sorunu için yine bu forumda öğrendiğim bir yöntem uyguluyorum. Saksının dibine göre soğan çuvalı kesip, onu koyuyorum dibe. Tüylü kaktüslerin durumu da bekleyip göreceğiz artık. Bişi daha soracaktım ama unuttum şimdi... =) |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
3 Fotoğraf ve sorular.
1.Fotoğraf: Aylar önce aceleyle hazırladığım kaktüs toprağı. Tekrar yazayım: İki ölçü kum. İki ölçü bahçe toprağı Dört ölçü çam ormanı toprağı Lav taşı kırığı Odun kömürü kırığı Torf yok. 2. Fotoğraf: Toprağı biraz önce eledikten sonraki hali. 3. Fotoğraf: Eleme sonucu elde edilen iri çakıllar, lav taşı kırıkları, odun kömürü kırıkları. Sorular: a) Karışımda torf yok. Eklemeliyim? Cevap evet ise ne kadar eklemeliyim? b) Saksının dibine eleme sonucu elde ettiğim iri parçaları koyayım diyorum. Uygun mudur? Yoksa sadece lav taşı mı koyayım? c) Dikim tamamladıktan sonra toprağın üzerine lav taşı koyacağım ama bu durumda toprağın su ihtiyacını nasıl tespit ederim? Lav taşını kaldırıp toprağı kontrol ederek mi? İLAVE: İkinci fotoğrafta parçalar iri görünüyor. Yakından çektiğim için öyle olmuş. İlk fotoyu yüksekten, ikinciyi alçaktan çektim. İkinci fotodaki toprak çok az bir miktar. |
4 Eklenti(ler)
Torf katmadım. 387. mesajda son fotoğraftaki parçaları saksı diplerine koydum. Aralarından kırılıp ufalmış lav taşlarını seçip onları da toprağın üzerine kaktüs diplerine serdim.
Sonuç olarak bu kaktüsler de uzun bir aradan sona yeni saksı ve topraklarına kavuştular. Bu arada çürüklü ve mantarlı olanları kestim inceledim ve attım. İyileşip iyileşmeyecekleri belli değil, üstelik bulaşma riski de var. Buyurun: |
4 Eklenti(ler)
Dört kare daha:
|
3 Eklenti(ler)
Son üç kare:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Güzel olmuşlar Sayın Altıntasna, sağlıcakla büyüyüp açsınlar inşallah.
|
Çok eğlenceli ve eğitici bir sayfa olmuş.
Benimde saksıda kendi kendine çıkan güzel bir kaktüsüm vardı, Malesef çalındı :( Birde 15 seneyi aşkın bizimle olan kaktüsümu kaybettik. Çürüdü :( O zamanlar bu siteden haberim olsa kesin kurtulurdu ama işte... Sizin ellerinize sağlık Güzel kaktüsler... |
Ellerinize sağlık. Eminim uğraşınızın mükafatını alacaksınız.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Bunu da bugün bilgi işlemdeki arkadaştan istedim. Odasında iki tane vardı. Birini al dedi. Bunu seçtim. Bakamayacaklarını bildiğim için istedim. Hemen torfundan ayırdım. Yıkadım. Birazdan da Captan'lı suyla yıkarım. Yarın bi aksilik olmazsa dikeceğim. Hazırlamış olduğum kaktüs toprağına biraz kum ve torf ekleyerek dikeceğim bunu. Bir de soru sorayım herzaman olduğu gibi. =) Silikonu söktüğüm için yaralanan yerlerden süt çıktı. Daha önce süt çıkaran kaktüsüm olmadı. Niye böyle oldu? Türüyle mi alakalı? Teşekkürler: |
Sütleğengillerden (trigona gibi) çelik için parça kopardığınızda süt çıkıyor ama bunu bilemedim.
|
2 Eklenti(ler)
Sizce bu nedir?
Çürük gibi değil. Kuru. Ya da çürüme durup sonra da kurumuş. Bilemedim. İçimden kesip tekrar dikmek geliyor? Ne dersiniz? Bitki, beyaz atlas. |
Rendele.
|
Çıkarıp kökünü kontrol edip çürük yerini temizle... Captanla yıkayıp kurutup dikersin...
|
Benim aklıma ilk gelen kesip tekrar dikmekti sağlam yerden.
Teşekkür ediyorum =) |
2 Eklenti(ler)
Edindiğim son kaktüsü de temizleyip yeni saksısına aldım:
|
Alıntı:
aklımda da tumamam zaten. Halk arasında söylenen adlarıyla bilirim genelde.... Toparlak bir kaktüstü, büyük pembe çiçekleri vardı. Sitede bakmıştım ama benzer türler baya varmış. Öğreniyoruz yavaştan... Geçen bir tane aldım, onun da türünü bilmiyorum mesela :) üstüne silikonla çiçek yapıştırmışlar, zavallıcık birkaç dikeninden oldu ama, iyi olur sanırım... |
Fotoğrafını görebilir miyiz? =)
Bugün hepsini pencere önlerine ve balkona çıkardım. Gerçi soğuk ve yağışlı günler geride kaldı sayılmaz ama önceki kadar soğuk olmaz artık. Suladım hepsini. Fotoğraf eklemiyorum. Zaten hep aynı kaktüsleri çekip çekip sayfaya koymak da çok anlamlı değil sanırım. =) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025