agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   altintasna / Kaktüs ve Sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/32625.htm)

altintasna 21-01-2014 19:15

A 101 den aldığım şu dört yavrulu beyaz kaktüsün saksısında karınca kolonisi var. Resmen torfu yuva edinmişler. =)

altintasna 26-01-2014 15:28

Baharda büyürlerken fotoğraflarını çekmek için sabırsızlanıyorum.

altintasna 31-01-2014 15:40

2 Eklenti(ler)
Topraklarını değiştirmemi bekleyen 12 kaktüsü bir arada görüntüledim bugün.
Yine eklediğim fotoğraftaki gibi peynir kutularına dikmek istiyorum onları.
Ama bir kutuya kaç tane dikmem uygun olur bilmiyorum.
Bir de hangi türler aynı saksı içinde olursa daha iyi olur bi fikrim yok.

Fikirlerinizi alabilirsem çok sevineceğim. =)

altintasna 31-01-2014 18:03

Çok teşekkür ediyorum =) Saksı almadan 1-2 sene daha bu şekilde idare edebilirim diye düşündüğümden bu kutulara dikmek istedim =)

Ne yapıp edip zaman ayırmalı ve gidip saksı almalıyım. Bulunduğum ilçede yok malesef.

Kaktüslerin ne şekilde büyüdüklerine dair verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ediyorum. =)

mmanager 01-02-2014 16:32

Saksı değişimi için acele etme bence şimdi uyusunlar.Kaktüsdür diyerek dayanıklı olduğunu düşünerek dışarda bırakma sakın.Ben kasım ayında daha havalar soğumadan aldığım kaktüslerin balkonda sera gibi bir ortamda kaldığı halde öldüğünü gördüm. Bu nedenle bekle.İnternetten saksı alabilirsin Şeyma çiçekçilik var mesela (sitedeki adı Alacakaranlık )25 -30 tane al bir kenarda dursun tekrar lazım olduğunda kullanırsın.Benim favorim kare saksılardır.Kargo parasına bulunduğun yerden başka bir yere gitme ücreti olarak düşün.Hem belki de almak istediğin az bulunan türleri alırsın toprak gübre ihtiyacını da karşılarsın.Yani bir taşla 3 kuş vurmuş olursun.O bahsettiğin kablara ancak 2şer tane dikersin.Çünkü ektiğin çiçekler karışabilir.Ben küçük çelikleri geçici olarak dikmede kullanırım.Kolay gelsin.:):):):):)

burcuküpeli 02-02-2014 19:41

kaktüslere bayılıyorum yaa :) dibine taş koymak güzel fikirmiş ben de yapmalıyım :) bir zararı olur mu ??

altintasna 02-02-2014 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burcuküpeli (Mesaj 1246697)
kaktüslere bayılıyorum yaa :) dibine taş koymak güzel fikirmiş ben de yapmalıyım :) bir zararı olur mu ??

Öncelikle foruma hoş geldiniz. İlk benim konuma yazdığınız için de teşekkür ediyorum =)

Forumda görüp diplerine "taş" koymuştum ama daha sonra bu uygulamadan vazgeçtim.

Taş ağır geliyor. Toprağı sıkılaştırıyor. Kaktüsler gevşek toprağı sever.

Hem hava almasını engelliyor. Toprağın üzerinde bir katman oluşturup havasızlığa sebep oluyor.

Toprağın gereğinden uzun süre nemli kalmasına sebebiyet veriyor. Kaktüslerin toprağı uzun süre su tutmamalı. Taşlar buharlaşmayı engelleyeceği için toprağın fazla uzun süre nemli kalmasını sağlar. Bu da köklerin veya gövdenin çürümesine sebep olabilir.(Düşük ihtimal gibi görüyorum. Belki de İzmir için düşük ihtimal geliyordur bana)

Tabi bu söylediklerim "TAŞ" için geçerli. Yani ilk fotoğraflarda gördüğünüz ağır çakıl taşları için.

altintasna 02-02-2014 20:01

"TAŞ" değil de "LAV TAŞI" kullanımı uygundur.

Lav taşı hafiftir ve süngerimsi bir yapıya sahiptir.

*Toprağa baskı-ağırlık yapmaz,toprağın sıkılaşmasına sebebiyet vermez.
*Süngerimsi yapısı sebebiyle hava ve su akışına engel teşkil etmez.
*Kaktüs gövdesine su temasını aza indirgeyerek çürümenin önüne geçer.
*Estetik bir görüntü sağlar.

fatitoo 03-02-2014 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi altintasna (Mesaj 1246703)
"TAŞ" değil de "LAV TAŞI" kullanımı uygundur.

Lav taşı hafiftir ve süngerimsi bir yapıya sahiptir.

*Toprağa baskı-ağırlık yapmaz,toprağın sıkılaşmasına sebebiyet vermez.
*Süngerimsi yapısı sebebiyle hava ve su akışına engel teşkil etmez.
*Kaktüs gövdesine su temasını aza indirgeyerek çürümenin önüne geçer.
*Estetik bir görüntü sağlar.

:) Dersinizi iyi çalışmış gibisiniz sevgili altıntasna:) Çok hoş...

Narinkhn 03-02-2014 19:17

Çok hoş yazmışsınız:)Ben daha sayfa açmaya cesaret edemezken,tebrik ederim!

altintasna 06-02-2014 21:37

2 Eklenti(ler)
Devamsızlığı fazla olan kopyacı bir öğrenciyim. =)
....

Bu arada Aloe Vera zor durumda.

Ne büyüyordu ne kuruyordu. Ne oluyor diye tutup bi sarstım hafiften. Baktım aşırı oynuyor. Söktüm.

Ve bu manzara ile karşılaştım.

Kuruyan kısmı kesip atıp tekrar diksem geriye neredeyse sadece yaprak kısmı kalıyor.

=(((((((((

Narinkhn 07-02-2014 10:18

Kesip gömün ve arada fısfıslayın sulamadan belki köklenir.

altintasna 11-02-2014 20:35

2 Eklenti(ler)
Susuz bıraktığım bir kaktüsün yanına dikiverdim. Bakalım ne olacak..

Bir kaktüsümün iki fotoğrafını eklemek istiyorum.

Güneş gören ve görmeyen tarafı olarak iki fotoğraf.

Havalar bir kaç gündür güzel. Bir deneme yapmak için balkona koydum bazı kaktüsleri.

Ama sanırım güneş gören kısımları yanıyor.

Bu Şubat güneşi nasıl yakıyor ki?

Yoksa susuz oldukları için mi karşı koyamıyorlar güneşe?

Ne diyorsunuz?

[Bu arada soruların cevaplarını bildiği halde yazmaya üşenenler bi zahmet bundan sonra konuma bakmaya da üşensinler. Bilgisini paylaşmayan insan lazım değil bize. Konumda in cin top oynasa da umrumda değil. Biliyorsan, paylaşacaksın bilgini. Gelip burada konuları, fotoları seyredip seyredip gitmeyeceksin. Bu mesajıma kızıp küsecekler olursa da farketmez, üstüne alınan varsın gitsin. Kendi kendime gevezelik eder, fotolar ekler, eğlenir çıkarım forumdan.]

altintasna 11-02-2014 20:58

2 Eklenti(ler)
Bunlar da leş kaktüsümün güneş gören ve görmeyen kısımları. Kararmış ama bir önce eklediğim kaktüs kadar rahatsız değil sanırım:

altintasna 11-02-2014 21:36

3 Eklenti(ler)
Bunlarda mavi kaktüsümün fotoğrafları. Bunu balkona çıkarmadım. Merdivenlare de koymamıştım. Evde neresi mekan olarak uygunsa oraya koyuyorum. Evin gezici ekibinden bi arkadaşımız.

İlk fotoğraf kaktüsü ilk aldığım zamanlara ait.
İkincisini biraz önce çektim.
Üçüncü ise kaktüsün bir kısmını yakından çektiğim bir fotoğraf.
Mavi ile çembere aldığım kısımlarda içeri çökme var hafiften. Fotoğraflarda az çok belli oluyor.

Bakın:

hnd76 11-02-2014 22:41

Yoksa susuz oldukları için mi karşı koyamıyorlar güneşe?

Sn. Altintasna
Tespitiniz çok doğru. Geçen sene nisan ayında 2 kaktüsüm güneş yanığı olmuştu. Nasıl olurda nisan güneşi yakar diye sera sahiplerine sorduğumda -susuz kaldığından yanık oluşur demişti. Keza daha sonra okuduğum yabancı bir kaynakda bu ayların güneş yanığı için daha tehlikeli olduğunu yazıyordu. 358. mesajınızdaki fotoğrafda olduğu gibi dikensiz kaktüsler güneş yanığına daha çok maruz oluyorlar.

Bol kaktüslü günler…

altintasna 11-02-2014 22:48

2 Eklenti(ler)
358 deki kaktüsü güneşe çıkarmadım hiç. Ondaki sorun yanık gibi durmuyor. Tıpkı şimdi ekleyeceğim kaktüste olduğu gibi farklı bir şey seziyorum:

fatitoo 12-02-2014 07:38

sayın altıntasna,
İçerde duran çiçekleri kaktüsler de dahil dışarıya çıkartmak hele de bu havada pek iyi bir fikir değil sanırım. Hem içeride nazikleşiyorlar dışarının soğuğu ve güneşi onları hırpalıyor, hem de henüz çok erken...Belki havalar içerisi ile aynı sıcaklığa gelene kadar beklemeliyiz. Veya direk güneş yerine daha kuytu ve gölge bir köşede alışmasını beklemeliyiz. Hatırlarsanız ben de bir huernia mı kızıp balkona çıkartmıştım ve güneş gören tarafı tıpkı sisinki gibi sararmıştı. İçeriye alınca da iflah olmadı zaten...

altintasna 16-02-2014 15:06

5 Eklenti(ler)
Sukulentlerimin son kareleri. Yavaştan yavaştan gelişiyorlar.

altintasna 16-02-2014 15:13

5 Eklenti(ler)
Diğer beş fotoğraf:

altintasna 16-02-2014 15:40

3 Eklenti(ler)
Baktım hava güzel torfun içinde olan tüm kaktüslerimi topraklarından çıkarıp yıkadım. Torflarından ayırdım. Gazete üzerine koydum ve bir odada kurumaya bıraktım. Birkaç gün böyle dursunlar iyice kurusunlar bakalım.

Bu arada birinde hafif çürüme bir diğerinde ise sanırım mantar vardı. Onlara da henüz müdahelede bulunmadım. Topraksız dursunlar bakalım biraz.

Bi ara mantarlı olanı keserim ve öneriler üzerine Captan isimli ilacı kullanırım.
Çürüme olanı ise tavsiye üzerie bekletiyorum çürüme durabilir ihtimalie karşı. Ama riskli geliyor bana. Durdu diye düşünürken kaktüs aniden iyice çürüyebilir.

Neyse keserim onu da. Sönmemiş kirece bularım ve iyileşip yavru vermesini beklerim. Ya da baktım olmayacak, atarım.

Kaktüslerimin topraksız ve saksısız halleri:

altintasna 16-02-2014 15:47

4 Eklenti(ler)
Diğer dört fotoğraf. İlk fotoğraf çok aydınlık olmuş kusura bakmayın. Sondan bir önceki iki tane sütun kaktüs ise biri çürük diğeri mantarlı olan ikili. =)

rainbowcolor 16-02-2014 16:27

Ama bu işlem ile bir süre hayata tutunmaya çalışacaklar. Çiçek açma niyeti olanlar vaz geçebilir.

altintasna 16-02-2014 16:30

Eninde sonunda yapmam gerekiyordu. Daha tam uyanmamışlarken yapayım dedim. Daha küçükler nasip olur da büyürlerse yine açarlar. =)

cemo 16-02-2014 18:09

Aldığından beri torfta mı duruyordu bu kaktüsler:(

Sukulentler fark atmış, harika:)

altintasna 16-02-2014 18:16

Ben şimdi suları kurusun diye bunları bi kenara koydum ama ya kökler can suyunu kaybederse? Komple kurur mu kökler?

Evet abla, malesef şimdiye kadar çıkaramadım onları torflarından.

=(

loveforlife 16-02-2014 18:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi altintasna (Mesaj 1250023)
Ben şimdi suları kurusun diye bunları bi kenara koydum ama ya kökler can suyunu kaybederse? Komple kurur mu kökler?

Evet abla, malesef şimdiye kadar çıkaramadım onları torflarından.

=(

Yarına yeterince kurumuş olur. Yarın hazırlayacağın kaktüs toprağına dikebilirsin. O kadar çok bekletmene gerek yok bence. Havalar oldukça iyi gidiyor. Ben de 2 hafta kadar önce birkaç taneyi yıkayıp ertesi gün diktim. Herhangi bir sorun yok şükür ki...

cemo 16-02-2014 18:31

Hadi yine iyisin imdada yetişti love..gerisini unuttum nick in:)
Ya böyle nickler bana göre değil, anladın sen onu love:))

altintasna 16-02-2014 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1250026)
Yarına yeterince kurumuş olur. Yarın hazırlayacağın kaktüs toprağına dikebilirsin. O kadar çok bekletmene gerek yok bence. Havalar oldukça iyi gidiyor. Ben de 2 hafta kadar önce birkaç taneyi yıkayıp ertesi gün diktim. Herhangi bir sorun yok şükür ki...

İlgi alaka ve yardımınız için teşekkür ediyorum. =) Peki mecburi olarak bir kaç gün toprak dışında kalırlarsa sakıncası olur mu?

Yani büyük ihtimalle bir kaç gün içinde dikemeyeceğim. Olmazsa sabah akşam köklerini nemlendiririm ki hava akımı yüzünden kurumasınlar. Ve biraz daha tenhaya alayım.

:confused:

cemo 16-02-2014 19:09

Kaç aydır ölmedilerse, 3 günde de ölmezler elbet:)

Kumlu gübreli toprağa dik derim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025