agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   altintasna / Kaktüs ve Sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/32625.htm)

altintasna 27-09-2013 22:41

Bu arada böyle küçük saksılara yetecek kadar bayağı toprak kaldı elimde. Bana en yakın yer olarak Kipa'da kaktüs satıldığını duydum. xD Önce soğuğa dayanıklı tür araştırıp müsait bir zamanımda gitmeye çalışayım oraya.

Pazar günü de diğer kaktüslerimin toprak ve saksılarını değiştirince paylaşırım fotoğraflarını.

sumeyra47 27-09-2013 23:06

Kaktüsleriniz yeni saksı ve toprakların da çok güzel görünüyorlar.Umarım güzelce büyüyüp çiçek açarlar.

Kaktüs toprağın içine kömür parçaları koymanın nedeni nedir?Ben ilk defa böyle bir şey duyuyorum mangal kömürü de olabiliyor mu?Bende kaktüslerimin topraklarını döküp tekrar mı eksem bilemedim.

altintasna 27-09-2013 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sumeyra47 (Mesaj 1203676)
Kaktüsleriniz yeni saksı ve toprakların da çok güzel görünüyorlar.Umarım güzelce büyüyüp çiçek açarlar.

Kaktüs toprağın içine kömür parçaları koymanın nedeni nedir?Ben ilk defa böyle bir şey duyuyorum mangal kömürü de olabiliyor mu?Bende kaktüslerimin topraklarını döküp tekrar mı eksem bilemedim.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. =)

Benim de detaylı bilgim yok. Sadece tecrübesi ve bilgisi olanları taklit ediyorum bu noktada. Bu sitede okuduğum kadarıyla odun kömürü katılmasının sebebi topraktaki fazla suyu emmesiymiş. Fazla suyu emiyor ve kaktüsün fazla sudan zarar görmesini engelliyor.

Şu konuya bakabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...retim/3019.htm

Ben Sayın loveforlife'ın tavsiyesi üzerine odun kömürü kattım. =)

Yani evet odun kömürü yani mangal kömürü olur. Normal kömür değil zaten onlar.

* Kaktüslerinizi aldığınızda içinde bulundukları topraklar ve saksılar onları köklendirmek içindir. Hemen köklendirip satarak paraya çevirmek için. Diğer çiçeklerde olduğu gibi. Aldığınız kaktüsler aslında o topraktan yani torftan memnun değil. Çünkü torf suyu emerek saklıyor içinde. Bu da kaktüsün kök ve gövdesi için kötü bir şey.(Tabi bunları yeni öğrendim.)

Eğer kaktüslerinizi seviyorsanız bence yapın =) Pazar günü yapacağım ben.

Bir de size loveforlife ve dogef kullanıcı adlarına sahip forum üyelerinin konu ve yorumlarını takip etmenizi, okumanızı önerebilirim. Ben öyle yapıyorum. Tabi takip etmeye değecek ve kendisinden çok şey öğrenilecek daha çok üye vardır ama ben burada yeniyim ve henüz bir çoğunu keşfedemedim. =)

Ayrıca forum çok geniş. Çoğu zaman aradığımı bulamadığım oluyor. Bunun da kolayı var. Hemen google'ye gidiyoruz ve merak ettiğimiz şeyi aratıyoruz. Zaten büyük ihtimalle agaclar.net'teki ilgili konu çıkıyor ilk sırada . =)

hira 28-09-2013 00:01

yeni saksılarıyla güzel olmuş kaktüsleriniz.

dogef 28-09-2013 06:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi altintasna (Mesaj 1203282)
Sayın dogef,

Hoş geldiniz. =) Nasılsınız?

Güneşte yanan kaktüsler hakkında sorum olacak. Sanırım yanan yerler iyileşmez ve de diğer taraf gelişirken yanan taraf sönük ve yaralı kalır. Öyle mi?

Kitap yazacak kadar bilgi ve tecrübeye sahip olduklarından bahsettiğin kişiler keşke kitap yazsa. Kaktüsler hakkındaki kitaplarını alır ve okurum. =)

Bu konuda herhangibir bilgim yok.İnanın.

mmanager 28-09-2013 13:40

Güneşte yanan kaktüsler için yapacak bir şey yok ne yazıkki .Sadece büyümesini bekleyerek yanık yerin alt tarafa gelmesini bekleyebilirsiniz.Soğuktan da benzer lekeler oluşabilir dikkat edin.Birde güneş alırken sulamayın üstünde kalan su taneleri mercek etkisi yaparak yine lekeler oluşturabilir bunlara dikkat edin bundan sonra.....:( Kolay glelsin içinizdeki heyecanı anlıyorum...

altintasna 28-09-2013 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1203699)
yeni saksılarıyla güzel olmuş kaktüsleriniz.

Yeni saksılar için Sayın Dogef'e tekrar teşekkür ediyorum. =) Bir kaç kaktüs daha var yeni saksı ve topraklarını bekleyen.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1203813)
Güneşte yanan kaktüsler için yapacak bir şey yok ne yazıkki .Sadece büyümesini bekleyerek yanık yerin alt tarafa gelmesini bekleyebilirsiniz.Soğuktan da benzer lekeler oluşabilir dikkat edin.Birde güneş alırken sulamayın üstünde kalan su taneleri mercek etkisi yaparak yine lekeler oluşturabilir bunlara dikkat edin bundan sonra.....:( Kolay glelsin içinizdeki heyecanı anlıyorum...

Benim hatam direkt güneş ışığına alışık olmayan bitkiyi hemen güneşe koymak oldu. =(

altintasna 29-09-2013 10:04

4 Eklenti(ler)
Sanırım basit bir güneş yanığı izi sanmakla yanılıyorum. Yukarıdan aşağı inen iki çizgi ve etraflarında yeşil renkte bir açılma veya sararma var.

Ne yapmalıyım? Bugün topaklarını ve saksılarını değiştireceğim. Kes diyorsanız keseyim.

Üst kısımda henüz öyle bir sorun göze çarpmıyor. Köklenmesi gereken yeni bir kaktüsüm olur.

Diğer köklü tarafın ise yavru çıkarmasını beklerim.

Dip tarafta "pörsüme ve de içe çökme" de var sanki??

Orayı yakından çekip ekliyorum hemen üçüncü ve dördüncü fotoğraf olarak:

dogef 29-09-2013 10:17

Sayın altintasna; Resimden birşey farkedemedim (yaşlılık olsa gerek)ama nasıl olsa saksı değiştirmek için çıkaracaksınızya toprağını dökün ve kökü iyice kontrol edin aradan elinizle veya bir çubukla köke yakın yere bir dokunun,zaten yumuşama varsa hemen anlarsınız.ozaman dediğiniz gibi sağlam kısımdan ateşte mikrobu öldürülmüş keskin bir bıçakla kesin,dip kısım kuruyuncaya kadar bekletin ve dikin.

altintasna 29-09-2013 12:25

5 Eklenti(ler)
ALOE AGAVE AMERICANA'larım.

Bir tanesi dışında hepsi diri duruyor. Birininde yaprak ucu kopmuş. Diri olmayanı zaten destekledim; farkedecekdiniz.

Bunları çalıştığım yerin bahçesinden aldım. Aldığımda adını dahi bilmiyorum burada öğrendim.

Sitenin kurucularına ve tüm üyelerine tekrar teşekkür ediyorum.

7 tane var ben altı tanesini fotoğrafladım.

Buyurun Agavelerime:

altintasna 29-09-2013 12:30

3 Eklenti(ler)
Bu da son agavem.
Büyük olan ise anneleri. İşte bunun dibinden sökerek getirdim bunları.
Halen en az altı tane daha var dibinde.

Buyurun:

altintasna 29-09-2013 17:56

4 Eklenti(ler)
Diğer kaktüslerimin köklerini eski topraklarından kurtardım:

altintasna 29-09-2013 17:58

4 Eklenti(ler)
Dört kare daha.
İlki denizanasıan benzemiş:

jojoba 29-09-2013 18:14

peki bu kaktüsler ya tutmazsalar? ben olsam toprak değiştireceğim zaman, kökleri bu kadar çıplak bırakmazdım.

altintasna 29-09-2013 18:16

4 Eklenti(ler)
Ve yeni saksılarına kavuştular:

altintasna 29-09-2013 18:22

4 Eklenti(ler)
Devam ediyoruz:

altintasna 29-09-2013 18:30

1 Eklenti(ler)
Büyük parça için planım: Yarası kuruduktan sonra olması geektiği gibi dikeceğim.

Küçük parça için planım: Sukulent yaprağını toprağa yan yatırıp köklendireni görmüştüm. Aynısını buna deneyeceğim. Yaraları kuruduktan sonra toprağa yatıracağım. Yarısına kadar gömüp bir hafta sonra sulamaya başlayacağım. Beklentim; dikenlerin olduğu yerden bir kaç yavru çıkarması...

altintasna 29-09-2013 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jojoba (Mesaj 1204139)
peki bu kaktüsler ya tutmazsalar?

Şom ağızlı bi jojoba var onun yüzünden tutmadılar derim anneme. :D

*İnşallah tutarlar. Kesilen bir parçaları bile bir hafta sonra dikilip, dikildikten bir hafta sonra sulandıktan sonra tutabiliyorsa bunların tutma ihtimalini çok yüksek görüyorum.

Şoku kolay atlatsınlar diye içerde serin güneş görmeyen bir yere aldım. Yarın akşam çok hafif sulamayı düşünüyorum.

jojoba 29-09-2013 18:41

Allah aşkına ben şom ağızlı falan değilim ama salatalık gibi dilimlemişsin baksana kaktüsleri :D işkence ediyosun zavallılara

altintasna 29-09-2013 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jojoba (Mesaj 1204150)
Allah aşkına ben kom ağızlı falan değilim ama salatalık gibi dilimlemişsin baksana kaktüsleri :D

Kom ağızlı değilsin ama tutmazlarsa şom ağızlı olduğun kesinleşir. :D

* Tadına bile baktım ne diyorsun sen. =)

jojoba 29-09-2013 18:51

hıh.. düzelltim ve ek yaptım mesajıma çoktann! :)

loveforlife 29-09-2013 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi altintasna (Mesaj 1204144)
Büyük parça için planım: Yarası kuruduktan sonra olması geektiği gibi dikeceğim.

Küçük parça için planım: Sukulent yaprağını toprağa yan yatırıp köklendireni görmüştüm. Aynısını buna deneyeceğim. Yaraları kuruduktan sonra toprağa yatıracağım. Yarısına kadar gömüp bir hafta sonra sulamaya başlayacağım. Beklentim; dikenlerin olduğu yerden bir kaç yavru çıkarması...

Yumuşama mı vardı da bu kadar doğradın bunu değerli kardeşim? Ben de tıpkı Sevgili Dogef gibi pek önemli bir sorun görmemiştim. Ufak parçadan umudu kes bence. O kadar küçük bir dilimin köklendiğini hiç duymadım. Eğer olursa da ilklerden olursun mutlaka;)

altintasna 29-09-2013 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1204165)
Yumuşama mı vardı da bu kadar doğradın bunu değerli kardeşim? Ben de tıpkı Sevgili Dogef gibi pek önemli bir sorun görmemiştim. Ufak parçadan umudu kes bence. O kadar küçük bir dilimin köklendiğini hiç duymadım. Eğer olursa da ilklerden olursun mutlaka;)

Deneyeceğim. Buradan rahmetli Nasreddin Hoca'yı anıyorum: Ya tutarsa! =)

Daha önce de bir kaktüsümde bu durumu görmüştüm. Ardından yan tarafı çürüdü. Şimdi kesilmiş halde yeni çıkan yavrusunu büyütüyor.

Fotoğrafta da seçebiliyorum ben. Gerçekte bakınca daha belli oluyor. Bir içeri çökme, büzüşme iki şerit halinde; dipten yanık izlerinin biraz üzerine kadar ve dipte daha belirgin.

Diğerine olan buna da olur diye korktum ve erken teşhiste bulunup acil müdahelede bulundum.

hira 29-09-2013 23:23

kaktüsleri kesmeyin derim.. yazık ediyorsunuz..

altintasna 29-09-2013 23:32

Büyümezdi zaten o. =(

hira 29-09-2013 23:54

:D kendi hallerine bırakın bakalım ne olacaklar.. son durumları güzel.

altintasna 30-09-2013 00:07

Büyük ve hasta olduğunu düşündüğüm parça yavru çıkarır onu büyütürüm. Sağlıklı taraf ise köklenir. İki tane olurlar fena mı?
=(

hira 30-09-2013 01:23

tabii olur.. sizin bileceğiniz iş.

altintasna 30-09-2013 14:09

2 Eklenti(ler)
=)

İki fotoğraf paylaşacağım. Fotoğraftaki kaktüslerin birini koparmış yani anaçtan ayırmıştım. Diğerini ise kesmiştim.

İkisini de kopardığım ve kestiğim gün bi saksıya iliştirmiştim. Toprakları sürekli ıslaktı.

Bugün merak edip ikisini de söktüm. Şimdi miik saksılarına alacağım onları. =)

Bakın:

beyz66 30-09-2013 14:54

Kaktüslerin dili olsada konuşsa ..... :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025