![]() |
5 Eklenti(ler)
Bunuda Bugün Lale Hanım'ın Annesin den (Safiye Hanım) emanetimi teslim aldım. Lale'cim Sen bir tanesin. Özelliklede Uçakla emanet getiren Arkadaşına lütfen Teşekkürlerimi iletirmisin...
Hoya cinnamomifolia, 2 yapraklı muazzam kök gelişimi yapmış henüz sürgünü yok. Toprak karışımı nı hazırlama aşamasıyla birlikte ki görüntüleri. Volkanik Lava taşı, Fıstıkçamı ve normal çamkabuğu, Ve Hoyalar için özel karışım toprağı... |
2 Eklenti(ler)
Ve son saksıya alınmış hali. Umarım yaşatmayı başarabilirim, ve gelişimini birlikte seyrederiz.
|
Sevgili missmenas Hoya cinnamomifolia çok beğendiğim çiçekleri ;) olan bir tür. Ama ne yalan söyleyeyim bu kadar kocaman yaprakları olduğunu bilmiyordum :( Güle güle büyütün, dediğiniz gibi umarım yaşatabilirsiniz ve güzel çiçek fotolarından ve gelişim bilgilerinden bizi mahrum bırakmazsınız ;)
Bir sorum olacak; hani bazı bitkilerde boyu çok uzun olmasın diye ucundan azıcık koparın ki dallanmaya teşvik olsun denir ya, bu hoyalar için de geçerli midir. Yoksa onlar istediği zaman istediği yerden mi sürgün verir. ;) |
Alıntı:
çok güzel bir soru ve birçok merak eden kişileri aydınlatacak yerinde olmuş diyebilirim. Paylaşımda bulunduğumuz hoyaların bazen yolculuk sürecinde veya bizlerin kargoyu açarken kendimizin verdiği zararlar hoyalarımıza, genelde şunu söyleriz eyvah sürgünü kırılmış of ya yaptığıma bakarmısın yaprağını kırdım;) Hiç üzülmeyin endişelenmeyin bu yaşadığımız tedirginlik verici durum karşısında. Ben şahitim biliyorum gözlemlerimden,kırılan herbir sürgün yerinden yeni gelen sürgünler genelde en az 2 şer tane geliyor. Sorduğunuz sorunun tam cevabı ise, benim yaptığım uygulama yeterince gelişmiş ise diyelimki 4 göz olmuş bir hoya çeliklemeye elverişli demektir. Sürgün ucunu kırıp atmaktansa, biraz daha alttan yedeklemeyi tercih ediyorum çelik alıp çoğaltma yöntemini. Hem kök gelişimi iyice güçleniyor hem elimde yedek Hoyam oluyor. Bu olay tercih meselesi, tek dal ve sürgün gitmesi de uygundur. Yeterince güçlenmiş hoya çeliklerimiz belli bir süre sonra zaten yeterince dallanıp birçok sürgün oluşturacaktır. Bu sürgünleri çoğaltmak ve teşfik etmek için çeliklenmesi taraftarıyım, gözlemlerim ve tecrübem bu yöndedir. Umarım sorunuza net bir bir cevap olmuştur, çekinmeden çelik alabilirsiniz. |
Gayet net ve anlaşılır cevap aldım Sevgili missmenas, teşekkür ediyorum ;)
2 carnosam var biri toprak biri diatomitte. Topraktaki 2 sürgün giderken, diatomitteki tek. O zaman tek gidenden, azıcık daha geliştikten sonra deneme amaçlı çelik alacağım. Öğrenmiş de olurum yöntemi ;) |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Hatice hanım bak kızına, resim çok net değil ama hoya pubicalyx red hawaien purple'ın sürgünleri görebilirsin direkt kuş gübresi ile besleniyor :D
|
Sevgili Betyycim,
Muazzam büyümüş. Doğrusu bu kadarını beklemiyordum, bu hoyalar sanırım kanatlıların gübresini çok seviyorlar. Senin kuşların gübresini verirken nasıl bir işlemden geçiriyorsun? hangi aralıklarla ve nekar oranda gübre veriyorsun? Öncelikle kuş almam gerekecek biliyorum. Benim hoya cafenin çatısı resmen kuş cenneti balkondan toplarım artık. Balkonda kuşlar için devamlı su bulunduruyorum, ben onlara faydalı onlarda bana olsun:p Birkaç hafta sonra çiçek sapları var diye haber gelirse hiç şaşırmayacağım böyle gördükten sonra. Sağlıcakla çiçeklensin... |
Herhangi bir işlem yapmıyorum canım kafesleri temizler topladıklarımı direkt toprak yüzeyine koyurum, sulama yaparken ıslatıyorum gübreyi o kadar, yani taze taze oluyor gübre en çok bir haftalık :dilli: (gübre diyip kibarlaşıyom ama :D
|
4 Eklenti(ler)
Hoya javanica variegata, maalesef köklü gelen bu hoyamızdan aldığım hiçbir çeliği yaşatmayı başaramadım. Kök kısmının yaşaması ve yeni sürgünler çıkartması bile yeterli yeniden çelik alıp çoğaltma denemelerime devam edeceğim.
Çiçek açmış hali netten alıntıdır... Eklenti 273233 Eklenti 273234 Hoya danumensis UT-174(walichii) henüz çeliklenmedi 4 yerinden sürgün çıkartma çabasında. Çiçek açmış hali netten alıntıdır... Eklenti 273235 Eklenti 273236 |
Hepsi çok güzel, özellikle magnifica ve danumensis...
|
Ablacım çok harika görünüyorlar, Ellerine sağlık. Dilerim her hafta sonu neşesi böyle güzelliklerle dolu olsun. Ege botanik bahçesi görevlileri eminim çok sevineceklerdir.
|
canım benim .. ellerine saglık ... senin elin degerde olmaz mı hiç....
|
4 Eklenti(ler)
Sizlere koleksiyonumdaki iki Hoya'nın arasındaki farkı tanıtmak istiyorum. Hoya Ly Burma ve Hoya sp. Square.
Hernekadar ikisininde aynı tür olduğu yönünde tanıtımlar yapılsada bunu biraz daha yakından incelemek doğrusu diye düşünüyorum:rolleyes: Hoya Ly Burma... |
4 Eklenti(ler)
Hoya sp. Square...
|
1 Eklenti(ler)
Hoya Ly Burma ve Hoya sp. Square arasındaki genel görünüm farkı yapraklardaki renk farklılığı ve yapı farklığı, çok bariz bir şekilde aynı tür olmadığının görüntüsü...
|
Güzel bir karşılaştırma olmuş. Gerek boyutları gerek yapraklardaki minik ayrıntılara bakılırsa birbirlerinin aynısı olmadıkları ortada.
|
Hatice ablacım koleksiyonunda ki türlerin gelişimlerini takip etmek adı altında yaptığın fotoğraf paylaşımların beni çok mutlu ediyor ve hoyalara olan bağlılığımı artıyor.
Hoya Ly Burma ve Hoya sp. Square arasındaki farkı gayet net fotoğraflarla belirtmen de bu konuya ne kadar hakim olduğunu gösteriyor. Tebrik ederim. Hatice ablacım iznin olursa mesajımı soru ile sonlandıracağım. Kıvırcık yapraklı hoya türlerinin ışık ve su gereksinimleri konusunda bilgilendirme yaparsan çok mutlu olurum. Kolay gelsin... |
Sevgili Hatice, çok konuşulan bir konuyu açıklığa kavuşturduğun için teşekkürler. Hoya sp. Square nin yaprak yapısı bana daha tüylü gibi geldi ve Hoya Ly Burma dan daha küçük. Birlikte olan fotoğrafta farkları olduğu, net olarak gözüküyor, merak ettiğim çiçeklerinde ki fark ne acaba? Bir de fırfırlı hoya da kerii etiketlemesi var, bir yanlışlık olmasın.
|
Sevgili Faruk,
kıvırcık yapraklı hoyaların bütün gereksinimleri tıpkı Hoya carnosa'da olduğu gibidir. Biraz daha detaya girecek olursak bu türler carnosadan çoğaltıldığınığı ve mutasyona uğramış sürgünlerinden olduğunu düşünürsek arada bir bakım detayı kalmıyor. Doğru bakımla uykuda olan bu türleri uyandırmak için yapılması gerekenler sırasıyla kendi gözlemlerimden yola çıkarak anlatıyorum. Kış aylarında direk gün ışığı ve topraktaki nemi kaybetmeye yakın sulanması ve güney cephede tutulması gerekiyor. Güneşin yakıcı olmaya başladığını gözlemlememiz gerekiyor yapraklarda bariz renk açıklığına gider bu gözlem dahada ilerisi yaprak resmen yanar ve yapraklarını kaybederiz. Bitkilerin dilinden anlayan birisi bunu çok çabuk farkeder ve önlemini alır. Yaz aylarındaki bakımı ise, Doğu ve Batı cephe Güneşi tül arkasından süzülen günışığıdır. Bunların yanı sıra topraktaki nem dengesi devamlı nemli tutulduğu taktirde ve yeterince aydınlık ve süzülen gün ışığını aldığı zaman, sürgünler uzamaya başlıyor. Çok dikkat edilmesi gereken unsurda, asla fazla su verilmemeli ve sularken kıvrımlarının arasında su birikimine dikkat edilmeli bu durumda yapraklarda çürüme ve yaprak kaybına sebep oluyor. Özellikle yaz aylarında fısfıslanmaktan ve havadar ortamdan çok hoşlandığını gözlemledim, bu olay sürgünlerin uzamasına eşlik ediyor. Bu hoya türleri çeliklenmekten hiç hoşlanmıyor, çelik aldığınız zaman göreceksiniz ki derin bir uykuya girecek ve doğru bakımıda yapmazsanız kayıpla sonuçlanacak. Faruk'cum koleksiyonunda böyle bir hoya türün varsa görselini paylaşmanı çok isterim. Umarım gözlerimlerim faydalı olabilir. |
Alıntı:
Çiçekleri açıncada arasındaki farkı gözlemleme şansımız mutlaka olacaktır. Hoya sp. Square ilk olarak aramızda olmayan değerli Hoya koleksiyoncusu Sayın Hydrosuccess veya İlkin Hanımda göreceğiz gibime geliyor. Zaman içerisinde görüp bir yorum daha yapacağız bu olaya hepbirlikte. Fotoğraflardaki dikkatin övgüye değer doğrusu;) Geçenlerde bir Misafirin çocuğunun etiketlere olan merakı bu karışıklığa yol açtı dikkatimden kaçmış oysa resimlerken veya resimleri yüklerken farketmeliydim. Haklısın etiketlerdeki hatayı mesajı yazmadan kalkıp düzelttim. Hülya hanımda yorumları görünce karışıklığı hoş karşılayacaktır umarım:p |
sevgili kardeşim... onları ıyıkı senın sevkatlı kollarına bırakmısım. Ankara -25 leri gördu. cok tesekkur ederim sayende sıcak bır kıs gecırdıler hoya ormanında. arkadaslarıyla.... mayıs gibi alırım inşallah... sevgiler.....
|
Bu kadar bilge nin içinde sadece forumda yazılanları okumakla yetiniyorum,uzun süredir.Paylaşımlarınız için teşekkürler.
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili missmenas, işte benim kuşların faydaların çiçek sapını dmken H.preatori çiçek sapını büyütmeye başladı sıcağı seviyor kalorifere yakon ve direkt güneş altında, yazın tabi almak gerek direkt güneşten :D
|
Sevgili bettyycim,
çok zor olan bir türü Hoya preatorii yi kış ayında bile yaşatmayı başardıysan çiçeklerinide ilk Sende göreceğimiz kanaitindeyim, gördüğüm kadarıyla eklediğin resimde Çiçek tomurcukları açacak gibi duruyor. Bununla ilgili tavsiyede bulunmak istiyorum Topraktaki nem dengesine çok dikkat etmek gerekiyor bu sürede hiç nemini kaybetmesin, nem kaybederse tomurcuklarını döküyor. Kuşlarınada kocaman bir Maşallah yeni bir çalışma ve gözlemleme fırsatı veriyor bizlere. Herşey şimdilik çok olumlu gittiğini gözlemleyebiliyorum, ileri vadedeki olumlu sonuçlarını tam alabilirsek hepimiz bir Kanarya kuşu edineceğiz bu gidişlen. Yarasa Gübresinin pabucunu dama atacak gibime geliyor:p Başarını Kutluyorum, görsel paylaşım içinde İklimler arası kıyaslamalarımızada katkıda bulunuyorsun bu arada Teşekkürler. ;) |
5 Eklenti(ler)
Sevgili missmenas biz geldik bir bak bakalım yorumunu bekliyorum ..;)
|
Sevgili pembegül,
çok güzeller ve sağlıklılar. Seni sevdiklerini düşünüyorum güzel gelişmişler. Hoya obscura nında yeterince güneş banyosu yaptığını görmemek mümkün değil, renk değişimide yakışmış yapraklarına. Saksı değişimi mutlaka yapmalısınız geç kalmamanınızı öneririm. Küçük saksılarda mükemmel görünümdeyken ani kayıplar yaşanabiliyor çünki. Hoya bogor un yaprakları ve sürgünü ne kadar çok sağlıklı gözüküyor, kutlarım başarıcaksınız biliyorum, çiçeklerinide göreceğini gösterdi bu bakım. Bütün kışı eksi derecelerin altında geçiren bir Hoya gözükmüyor doğrusu;) |
Önerilerin için çok teşekkürler canım en kısa zamanda kalıcı yerlerine alıcam.:)Kış boyu hep güneş ve 20 derecenin altına düşmeyen sıcaklıkta durdular ve mermerlerin soğuğundan etkilenmesinler diye saksıların altına strafor döşedim ve artı besin verdim....:)
|
2 Eklenti(ler)
Sevgili Hatice hanım ne yaptıysam Hoya tanna'nın yapraklarını kalınlaştıramadım hepe açık cansız bir yeşil ve incecik boyu 50 cm oldu ama bütün yapraklar aynı :(
|
4 Eklenti(ler)
Sevgili Bettyycim,
Hoya sp. Tanna nın karakteristik özeliğinden bir tanesi zaten yaprak renginin açık yeşil olması. Yapraklardaki sertleşme özelliğinide zamanla alıyorlar bu sertlik kıyaslamasını carnosa gibi sert yapraklı olmasını beklemeyelim. Hoya sp. Tanna'nız bence gayet güzel gelişmiş, ve sağlıklı gözüküyor. Bakım olarakta artık güneşe maruz bırakmamanınızı öneririm, doğu veya batıya bakan süzülen ışıkta tül arkasından alacağı ışık yeterli olacaktır. Su isteği toprağının nem isteği yüksek olan bir tür, en iyi gelişim gösterdiği sıcaklık isteğide 20-25*C dir üzeri sıcaklıklarda çabuk bozulmaya meyilli, yapraklarındaki hassaslığı zaten gözlemlemişsiniz. Yüreğinize sağlık böyle güzel geliştiğini görmek Mutlu olmama yetti... Buda bendeki Hoya sp. Tanna, kıyaslamak istersiniz diye düşündüm. Eklenti 276041 Hoya leucorhoda IML 0518... Eklenti 276042 Hoya sp. Tanna ve Hoya leucorhoda IML 0518... Eklenti 276043 Eklenti 276044 Hoyor. net sitesindeki kanak bilgide Hoya leucorhoda'yla benzerlik özelliğinin olduğunu yazmış... Hoya leucorhoda, daha hızlı gelişen bir tür bana göre... Bu 2 hoyada aynı zamnda çeliklendi 2 şer göz olarak... |
3 Eklenti(ler)
Hatice hanım, H.preatorii'nin bugün ki hali ve yaprak yapısı sanırım açmayı başaracak :D
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:02. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025