agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Yaylacı / Teras (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/25002.htm)

Yaylacı 19-11-2013 20:42

İnternette gezinirken ilginç bilgilere rastladım, incelediğim site İngilizce dilinde yazılmış fakat elimden geldiğince Türkçeye çevirdim bir kısmını. İlginize sunuyorum;

İç Mekan Bitkisi Olarak Hibiscus Yetiştirmenin Nedenleri:
Hepimiz ev bitkileri evlerimizi güzelleştirmek ve bizi iyi hissetmemizi sağlayan bir ortam oluştururlar. Ama ev bitkileri için yapılan araştırmalarda bizim evlerde büyütülen bitkilerin sağlığa yararları olduğu söyleniyor - çok açık değil fakat bilinenler şunlardır:
• Ev bitkileri toz filtreleme ve kirli havayı emerek evlerimizde temiz hava olmasını sağlar.
• Onlar ses dalgaları yalıtımı yaparak ve gürültü seviyelerini azaltarak, ses bariyerleri olarak görev yaparlar.
• Onlar merkezi ısıtma ve soğutma tarafından azalan nemi artırarak havadaki nem oranını artırırlar.
• Oda bitkileri karbondioksit seviyelerini azaltarak, havadaki oksijen düzeylerini artırırlar.
• Onlar kışın evin ısınmasını ve yaz aylarında serinlemesini sağlayarak bir yalıtım etkisi yaparlar.
• Ev bitkileri aslında bizim daha sakin ve daha iyimser hissetmemize, bizim ruh halimizi düzenlerler. Hasta bir kişi bitkilerle birlikte odada bulunuyorsa daha hızlı iyileşme eğiliminde olacaktır.
• Yeni çalışmalar, çalışma alanında ev bitkileri bizim yaratıcılık ve verimliliğimizi artırmakta etkili olduğunu göstermiştir!

habiş 20-11-2013 08:50

Hoşbuldum Çok teşekkür ederim...fikirlerinizden istifade edeceğim.. zaten bu yaz domateslerim iki güne bir sulanması gerekti ve suyu aldıkça da sadece boyları uzadı verim alamadım... gölgeleme filesinini duymamıştım mutlaka uygulayacağım teras güneydoğuda ve neredeyse gün boyu kavurucu sıcak oluyor... şimdi düşünüyorum %75 lik veya % 95 lik yaptırsam güneş ışığını direk engellemiş mi olurum iki yandan güneşini alırmı acaba bitkiler.. Sizede bol yeşilli çiçekli günler diliyorum Saygılarımla

Yaylacı 20-11-2013 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habiş (Mesaj 1220790)
Hoşbuldum Çok teşekkür ederim...fikirlerinizden istifade edeceğim.. zaten bu yaz domateslerim iki güne bir sulanması gerekti ve suyu aldıkça da sadece boyları uzadı verim alamadım... gölgeleme filesinini duymamıştım mutlaka uygulayacağım teras güneydoğuda ve neredeyse gün boyu kavurucu sıcak oluyor... şimdi düşünüyorum %75 lik veya % 95 lik yaptırsam güneş ışığını direk engellemiş mi olurum iki yandan güneşini alırmı acaba bitkiler.. Sizede bol yeşilli çiçekli günler diliyorum Saygılarımla

Sayın habiş, terasınızın konumu fena değil. Gölgeleme filesini koyduğunuz zaman bitkileriniz güneşsiz kalmaz merak etmeyin yine gelişmeleri için gerekli ışığı alırlar. Almanyada gördüğüm seraların çatı kısımları sarı renkli şeffaf malzeme ile kapatılmıştı, bunun nedeni bitkilere faydalı olan ışık tayfında yer alan sarı renkli ışıktır. Endişeniz olmasın, gölgeleme yaptığınızda bitkileriniz ihtiyacı olan ışığı alırlar.

habiş 20-11-2013 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı (Mesaj 1220882)
Sayın habiş, terasınızın konumu fena değil. Gölgeleme filesini koyduğunuz zaman bitkileriniz güneşsiz kalmaz merak etmeyin yine gelişmeleri için gerekli ışığı alırlar. Almanyada gördüğüm seraların çatı kısımları sarı renkli şeffaf malzeme ile kapatılmıştı, bunun nedeni bitkilere faydalı olan ışık tayfında yer alan sarı renkli ışıktır. Endişeniz olmasın, gölgeleme yaptığınızda bitkileriniz ihtiyacı olan ışığı alırlar.

Çok teşekkür ederim bu sene uygulayacağım gelişmelerden sizide haberdar ederim görüşmek üzere saygılarımla...

Yaylacı 13-02-2014 21:57

Çok boşluk verdim, giremedim sayfalarıma :( Şimdi mevsim geliyor, bu sene bahar erken geldi, canlılar dünyası yavaş yavaş uyanıyor. Yakında faaliyet başlıyor ;)

Yaylacı 13-02-2014 22:02

Tüm site sakinlerinin sevgililer günü kutlu olsun. :p

Zerrin Torun 14-02-2014 13:37

Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler Sayın Yaylacı.Emeğinize sağlık.

evdeçiçek 14-02-2014 13:46

Sn. Yaylacı

Nerelerdesiniz özlettiniz kendinizi ...

Yaylacı 14-02-2014 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evdecıcek (Mesaj 1249500)
Sn. Yaylacı

Nerelerdesiniz özlettiniz kendinizi ...

Teşekkürler, hiç sorma uzun zamandır girmedim sayfalara, kış mevsimi malum yapacak bir şey yoktu hemen hemen, bahçe olsa hadi neyse ama çiçekler saksıda olduğu için fazla bir müdahale şansım olmadı ve sayfalara da yeni bir şeyler ekleyemedim. Sen nasılsın neler yapıyorsun.

Yaylacı 14-02-2014 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zerrin Torun (Mesaj 1249494)
Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler Sayın Yaylacı.Emeğinize sağlık.

Faydalı olabiliyorsam ne mutlu sayın Zerrin Torun, sayfalarıma hoş geldiniz.

Zerrin Torun 15-02-2014 09:58

Fayda kelimesi az kalır.Sizin verdiğiniz bilgilerle bitkilerimize daha iyi bakar olduk.Teşekkürler.

Yaylacı 04-03-2014 19:20

Uzun zaman oldu bu sayfalara girmeyeli, arada bir bakıp çıktım ama artık biraz daha fazla zaman ayırmak gerekiyor. Uzakta kalmak hoş değil, hafif bir giriş yapacağım. Birkaç bitki eklemek istiyorum, sayfa renklensin ;)

Yaylacı 04-03-2014 19:31

5 Eklenti(ler)
Önce birkaç aydır kapının dibinden ayrılmayan özel sokak kedilerini buraya alalım. Yaramazlar beni hiç rahat bırakmazlar, karınları açıktığı zaman ayaklarımın dibinde dolaşırlar hatta bacaklarıma tırmanmaya çalışırlar. Onlara kasaptan özel et alırım, acıktıklarında miyavlamalarını duyarım, sevimli şeyler...
Eklenti 473878

Eklenti 473879

Alyssum bütün kış boyu(kış görmedik ama neyse) çiçeklerini sergileyip geliştiler. Bu bitkiyi dahada çoğaltmalıyım herkese tavsiye ederim. Çok güzel kokusu var.

Eklenti 473880

Bodrum veya İzmir Papatyası, havalar ısınınca hemen çiçeğini sergiledi. Bu çiçeğin çoğaltılması da kolay, yarı sertleşmiş dal ve dalcıkları kesip nemli toprağa dikmek yeterli.

Eklenti 473881

İşte güzellerden bir tane daha, Gazanya yeter ki güneşi görsün, hava sıcaklığına pek aldırış etmiyor. Su ve bol güneş gelişmesi için yeterli...

Eklenti 473882

Alacalı Kamelya çiçeklerini bu hafta açmaya başladı, aşırı sıcakta çiçekleri hemen soluyor orta sıcaklık ve nem yeterli bu bitki için.

Yaylacı 04-03-2014 19:37

5 Eklenti(ler)
Eklenti 473890

Geçen sene kaybettim diye üzülmüştüm, tohumlarından satın alıp ektim (Ekim ayında ekmiştim tohumlarını) bu boya kadar ulaştılar. Bir iki ay sonra çiçeklerini vermeye başlarlar(belki de daha erken, havalara bağlı)

Eklenti 473891

Bir başka saksıda Kelebek Orkidesi

Eklenti 473892

Sümbüller, kış aylarının güzelleri hem görsel olarak hem de kokularıyla insana ayrı bir neşe veriyor. Soğanlarını toprakta saklamak daha iyi fikir galiba.

Eklenti 473893

Mavi Sümbül ayrı bir güzel

Eklenti 473894

Yine Sümbül topluluğu(biraz geçmişler bunlar erken açanlar)

Yaylacı 04-03-2014 19:44

5 Eklenti(ler)
Eklenti 473902

Lalelerim büyüyor aralarından bir tanesi siyah Lale, çiçeğini açtığında buraya eklerim.

Eklenti 473903

Saksıların içinde kendi kendine yetişip büyüyen Nakkaş sarmaşığı, tohumu nerden geldi bilmiyorum ama görüntüsü çok güzel.

Eklenti 473904

Nemophila(5 Nokta çiçeği), 5 taç yaprak ve her taç yaprakta mor renkli noktalar. Çiçeğini açınca ekleyeceğim, tohumdan yetişme.

Eklenti 473905

Primula Auricata(Çuha çiçeği versiyonu), fide olarak satın almıştım biraz nazlı bir çiçek. Gelişmeye ve açmaya devam ediyor.

Eklenti 473906

Ve Siyah Zambaklarım nihayet göründüler, çiçek açtığında buraya ekleyeceğim.

Sonra devam edeceğim...

Pasifik 04-03-2014 22:24

Kedicikler çok tatlı, çiçekleriniz de çok güzel...Siyah zambağı da merakla bekleyeceğim...

evdeçiçek 05-03-2014 08:16

Sn. Yaylacı seni yeniden sitede görmek ne güzel. Yeni paylaşımların harika. Bu arada bir gün terasını ziyarete geleceğim. Saygılar sunarım.

Yaylacı 05-03-2014 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evdecıcek (Mesaj 1256298)
Sn. Yaylacı seni yeniden sitede görmek ne güzel. Yeni paylaşımların harika. Bu arada bir gün terasını ziyarete geleceğim. Saygılar sunarım.

Teşekkür ederim Sayın evdeçiçek tabi ki beklerim ziyaretinden memnun kalırım. Hafta sonu telefolaşırız, uzun zamandır görüşememiştik zaten.Beklerim...

Yaylacı 05-03-2014 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pasifik (Mesaj 1256254)
Kedicikler çok tatlı, çiçekleriniz de çok güzel...Siyah zambağı da merakla bekleyeceğim...

Teşekkürler sayın Pasifik, bu kediler çok hoş ve beni görünce ayaklarımın dibinde dolanmaları da ayrı bir şey. Zambaklar açtığı zaman buraya ekleyeceğim. Saygılarımla...

KAPTANzst 06-03-2014 16:36

Yeni ve çeşitli çi,çeklerle yine bahçeni şenlendirmişsin sayın yaylacı.
Bilgi bankasını doldurmaya devam ederek bizide bilgilendirmiş oluyorsunuz.
Emeğinize sağlık.

Yaylacı 06-03-2014 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi KAPTANzst (Mesaj 1256718)
Yeni ve çeşitli çi,çeklerle yine bahçeni şenlendirmişsin sayın yaylacı.
Bilgi bankasını doldurmaya devam ederek bizide bilgilendirmiş oluyorsunuz.
Emeğinize sağlık.

Teşekkürler Kaptan abi, elimden geldiği kadar faydalı bilgiler vermeye çalışıyorum. Senin sayfalarında da güzel bitkiler ve görsel bilgiler var. Keşke yakın olabilseydik bu bilgileri fiziksel uygulamalarla yapabilseydik, ben ağaçlara aşı yapmayı bilmem ama eminim bu konuda senin engin bilgilerin vardır faydalanmak isterdim. Seranın kış şartlarından korunması fikirlerin çok ikna edici uygulamalar, bunlar senin öz bilgilerin senin de ellerine emeğine sağlık...

KAPTANzst 06-03-2014 20:07

O kadarda değil ama köylü olmamız bize avantaj sağlıyor bazı konularda. Uygulama alanı çok

gülsu 07-03-2014 12:40

Sayın yaylacı güzel bilgiler paylaşıyorsunuz. Teşekkür ediyorum. Bundan sonra da güzel çiçeklerin fotolarını bekliyoruz. Ellerinize sağlık herşey çok güzel. Gönderdiğiniz tohumları yavaş yavaş çimlendirmeye çalışacağım. Umarım başarılı olurum.

berçin 14-03-2014 17:30

Sn Yaylacı,uzun bir aradan sonra terasınızı gezmek hem çok keyifli hemde çok faydalı oldu:). Araştırma yaparken bir adresim daha oldu sayenizde, emeklerinize sağlık, saygı ve selamlar...

Yaylacı 23-03-2014 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berçin (Mesaj 1259422)
Sn Yaylacı,uzun bir aradan sonra terasınızı gezmek hem çok keyifli hemde çok faydalı oldu:). Araştırma yaparken bir adresim daha oldu sayenizde, emeklerinize sağlık, saygı ve selamlar...

Teşekkür ederim berçin hanım, elimden geldiği kadar bilgi paylaşımı yapmaya çalışıyorum. Biraz ara verdim sayfalara, biraz uzak kaldım. Zaman zaman siteye girip bakıyorum ama ekleme konusunda biraz tembel davranıyorum :(

Yaylacı 23-03-2014 21:26

5 Eklenti(ler)
Sayfalarım garip kaldı , artık bahar geldi ve canlılar dünyası uyanmaya başladı. Terasımdan birkaç görüntü eklemek isterim.

Eklenti 477941

Bodrum veya İzmir Papatyası güneş ve sıcağı görünce çiçeklerini açmaya başladı. Bu bitki çelik alınarak daldırma ile çoğaltılabiliyor, bu işi yaparken Sonbahar ayları uygundur.

Eklenti 477942

Hodan otu, sağlığa faydalı olduğu, yapraklarından salata yapilabildiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur bilmiyorum araştırmak gerekir. Arılar bu çiçeği çok sever. Tohumları sonbaharda ekilmişti.

Eklenti 477943

Kamelya, artık mevsimi geldi çiçek açma zamanı. Çiçek açmadan önce biraz gübre takviyesi bitkinin daha bol çiçek açmasını sağlar.

Eklenti 477944

Adını bilmediğim bu kuş saksının içinde bulunan minik bitkiyi iyice tahrip etti ama dokunmadım o da bir canlı ve yiyecek peşinde.

Eklenti 477945

Evet Müge zamanı sıcağı görünce hızlı bir şekilde boy atmaya başladı. Henüz tomurcukta fakat bir kaç güne kalmaz çiçeklerini açar. Rizomlarından ayırarak çoğaltabilirsiniz. Yanlız dikkat edin zehirlidir, kökleri yaprakları ve tohumları el ile temas ederse ellerinizi yıkamayı unutmayın.

Yaylacı 23-03-2014 21:53

5 Eklenti(ler)
Her mevsimin kendine özgü süsleyici çiçekler var, hiçbir mevsim çiçeksiz olmaz bunu gözlüyoruz.

Eklenti 477950

Nakkaş Sarmaşığı, ilginç bir bitki. Bu çiçek bende daha önceleri yoktu, sanırım kuşlar tohumlarını saksılarıma bırakmış ve kendi halinde büyümüş. Fide halindeyken koparmadım, yaprak yapısı güzel görünüşlü olduğu için öylece bırakmıştım, iyice serpilince çok güzel dekoratif bir bitki olduğunu gördüm ve yaşatmaya çalışıyorum.

Eklenti 477951

Obrezya, fide olarak satın almıştım, illk diktiğimde yaşatamayacağım endişesi taşıdım fakat suyuna ve ihtiyaçlarına dikkat edince serpilerek gelişti. Tam güneşli yerde sürekli çiçek açıyor.

Eklenti 477952

Primula Aubreta, Çuha çiçeğinin boylu versiyonu. Bir yandan çiçek açıyor bir yandan açan çiçekler soluyor, çiçek açmada süreklilik var. Çok su sevmez toprağı nemli kalacak kadar suya ihtiyacı var, gübreli toprakları tercih eder.

Eklenti 477953

Yabani Orkide(Piramidal yapıda), bu çiçek soğanlı bitkiler sınıfında, çiçeklendiğinde resmini buraya ekleyeceğim. Bu çiçeği geçen yaz Trabzona gittiğimde dağlarda elde ettim. Yazın soğancıklarını toprağa ektim fakat sonra unuttum, Ocak ayında topraktan filizleri gösterince bende bulunan soğanlılardandır diye düşünmüştüm ama yaprakları yüzeye çıktığında yabani orkide olduğunu anladım. Güzel bir çiçektir yaşatmaya çalışacağım.

Eklenti 477964

Yabani Orkide adını verdiğim bitkinin internetten aldığım görünütüsü, gerçek adı Sahlep veya Salep, latince adı Orchis mascula. Bilgiyi doğru vermek lazım :( Latince adını veya Salep Bitkisi olarak internette ararsanız ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

06dilek 25-03-2014 09:24

Selam Yaylacı sayfanı çok beğendim ama benim faforim gala çiçeği ve kelebek orkidesi nasıl onları yetiştirmek kolyamı bende yetiştirebilirmiyim acaba?

Yaylacı 25-03-2014 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06dilek (Mesaj 1263072)
Selam Yaylacı sayfanı çok beğendim ama benim faforim gala çiçeği ve kelebek orkidesi nasıl onları yetiştirmek kolyamı bende yetiştirebilirmiyim acaba?

Merhaba sayın 06dilek, öncelikle sayfalarıma hoşgeldiniz. Sözünü ettiğiniz iki bitki de kolay yetişen bitkilerden. Gala tohum veya kök ayırma ile Kelebek Orkidesi de tohum ile yetiştirilebilir. Çoğaltılmaları ve bakımları kolaydır iki bitki de seçiçi değil yani toprak, su ve ışık olarak normal olan neyse( normal bahçe toprağı, toprak kurumayacak kadar sulama araları ve güneşli alanlar) onları tercih ederler. Kelebek Orkidesi tohumları Sonbaharda (Ekim-Kasım) ekilirse bu aylarda çiçek açmak için hazırlığa başlar. Ayrıca bu ay yine tohum ekebilirsiniz. Gala ise bu ay kök ayırma ve tohum ekilerek çoğaltılabilir. Saygılarımla efendim...

Yaylacı 06-04-2014 18:56

5 Eklenti(ler)
Eh artık baharın kapılarını araladık şimdi çiçek zamanı. Artık terasımdan birkaç bitkiyle sayfalarımızı renklendirelim.

Eklenti 481140

5 Nokta çiçeği(Nemophila Maculata), bu çiçeği çok severim kendini yeşil yaprakların arasından göstermeyi biliyor. Geç sonbaharda tohumlarını ekmiştim nihayet çiçeklendi. Bakımı ve yetiştirilmesi kolaydır, tohumunu bulan arkadaşlar nasıl yetiştirebilirim diye düşünmesinler. Normal su isteği, güneşli veya yarı gölge alan ve bahçe toprağı isteği var.

Eklenti 481141

5 Nokta, yapraklarıyla

Eklenti 481142

Biraz daha çiçeklenmiş 5 Nokta

Eklenti 481143

Baharın gelişini müjdeleyen harika bir çalı türü, Açelya. İlk çiçeğini gösterdi nihayet. Toprağını nemli tutacak şekilde sulama ve yarı gölge arada bir güneş gören yerler uygundur.

Eklenti 481144

Ve Alyssum (Ballıca), bu çiçeği çok severim siz ona ilgi gösterirseniz sizi hiç çiçeksiz bırakmaz. Kış boyu sürekli çiçeklenme gösterdi, geçen yıldan kalma. Tohumları saksıların diplerine veya çevreye saçıldığında bu bitkiyi orada görebilirsiniz. Çok kolay yetiştirilen bir bitki, hiçbir özel işlem istemiyor sadece toprağa serpin ince bir toprak tabakası ile örtün(1-1,5 cm) ve toprağını nemli tutun, sizi utandırmaz merak etmeyin. Kokusu müthiştir, denemenizi tavsiye ederim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025