![]() |
Sayfanız çok güzel. Çok değişik çiçekler var. Hepsini inceleyemedim ancak o kadar çeşit ve güzel çiçekler yetiştirebilen kişilerin yerlerinin yeterli olmaması çok kötü. Eskilerin dedikleri gibi at olur meydan olmaz meydan olur at olmaz.
|
Tekrar merhabalar, sevgili dostlar...
Bayramı bitirdik, biraz sağda solda işlerimiz var derken biraz ara vermek zorunda kaldım. Kaldığımız yerden devam ediyorum, bu arada kısıtlı bir zamanım olduğu için fazla bir şeyler ekleyemiyorum. Ayrıca vermiş olduğum bilgilerle ilgili, yanlış terim , yanlış ve eksik bilgi varsa lütfen uyarınız, eleştiriniz. |
Alıntı:
|
Sayın Muda, Adeniumlarım yaşamını sürdürüyor fakat onlarda henüz çiçeklenme göremedim, belkide bir yerlerde hata yapıyorum. Bu konuda biraz daha fazla bilgi edinmem lazım.
Haşhaş çiçeği yazdığınız gibi tarlalarda yetiştirilen bitkilerden değil, bendeki haşhaşları tohum olarak satın almıştım sanırım hibrit bunlar. Normal haşhaş tek taç yaprak şeklinde çiçeklenme gösterir, bendekiler katmerli yapıya sahip. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 449422
Şakayık Tohumu(Paeonia) Eklenti 449423 Şakayık Çiçeği (Paeonia) Hafif killi, kırmızı ve iyi drene topraklarda yetişir. Çok su bitkinin köklerinde çürümelere yol açar. Tohumdan yetiştirmek hem çok zor hem de tohumdan yetişen bitkinin çiçeklenmesi birkaç yıl sürer, üstelik çiçekleri katmerli değil tek taç yapraklara sahip olarak çiçek açar. En iyi yöntem bitkiyi yumrularından ayırarak çoğaltabilirsiniz. Eklenti 449424 Bahçe Şebboyu Tohumu(Matthiola) Eklenti 449425 Bahçe Şebboyu Çiçeği(Mathiola) Organik maddece zengin drenajı iyi topraklarda yetişir.Tohumları Temmuz sonundan itibaren, Ekim, Kasım veya Aralık aylarında toprağa serpilerek üretilir. Çimlenme gerçekleşip fideler 3-4 yapraklı olunca esas yerlerine alınırlar. Sulama yapılırken bitki üstten değil toprak yüzeyinden yapılmalı, aksi halde bitkinin gövdesinde çürümeler olur. Kışın sulama işi azaltılmalıdır. |
Alıntı:
|
Sayın Sonkez, adresinizi özelden bana yazarsanız size Şakayık tohumlarından gönderirim fakat tohumlar 1 yıllık ve tohumdan yetiştirmek oldukça zor başarabilir misiniz bilmiyorum.Dilerim ki tohumları çimlendirebilirsiniz. Üstelik tohumdan çimlendirseniz bile ancak 3-4 yıl sonra çiçeklenme gösterir, biraz sabırlı olmanız gerekli :)
|
4 Eklenti(ler)
Eklenti 449863
Ölümsüz Çiçek(Helichrysum) Eklenti 449865 Ölümsüz Çiçek Kırmızı (Helichrysum) Eklenti 449864 Ölümsüz Çiçek(Helichrysum) Eklenti 449866 Ölümsüz Çiçek Sarı(Helichrysum) Tohumlarından üretilen 1 m kadar boylanabilen bir çiçektir, normal bahçe toprağına biraz kompost karıştırılarak hazırlanan toprağa tohumları son donlardan önce serpilir(Şubat ayından Yaz başına kadar ekilebilir). Tohumların üzerini çok ince toprakla örterek elinizle hafifçe bastırın. Fideleri herhangi bir toprağa alabilirsiniz, toprak seçimi yoktur. Sulamayı özellikle uzun süren kuraklıklarda düzenli yapın, kuraklığa dayanıklıdır. Altın sarısı, sarı, beyaz, yeşil limon rengi, kırmızı, mor ve bordo renklerde bulunabilir. Kurutulmuş çiçek olarak saklamak için idealdir, çiçek saplarını topraktan 5-10 cm yukarıdan çiçekleri tam açtıktan sonra tohuma ermeden keserek buket halinde bağlayarak baş aşağı kuru ve havadar bir yerde asın, taze çiçek görünümlü çiçek olarak vazolarınıza alabilirsiniz. Merak etmeyin bitkiyi kaybetmezsiniz saksılarınızda kesilmiş haldeki çiçekleriniz yeni sürgünler vererek yeniden çiçek açarlar. |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Eklenti 450038
Karanfil Gülü(Lychnis coronaria) Tohumu Eklenti 450039 Karanfil Gülü (Lychnis coronaria) Çiçeği Otsu ve çok yıllık 60-90 cm boylanabilen güzel bir yaz çiçeğidir. Güneşli alanlarda iyi gelişir devamlı çiçek açar. Toprağı normal bahçe toprağı fakat iyi dernajlı olmalı, su ihtiyacı fazla değildir, toprak yarı kuru olmalı. Sıcağa ve kuraklığa dayanıklıdır. Fazla su verilirse çiçek kökünden itibaren ölmeye başlar. Tohumları Mart ayından Mayıs ayına kadar ekilebilir.Haziran ayından Ağustos ayına kadar çiçeklenme gösterir, bol tohum bırakır. Eklenti 450040 Yer Minesi (Verbena) Tohumu Eklenti 450046 Yer Minesi Çiçeği(Verbena) İyi dernajlı(süzek olmalı) bahçe toprağında kolaylıkla yetiştirilebilen, 5-15 cm boylanabilen gerektiğinde saksıda sarkıcı bitki olarak davranan yıllık çiçeklerdendir. Toprağı kuruduğu zaman su verilmesi daha uygundur, çok su köklerinin çürümesine neden olur. Tohumları Şubat ayından Mayıs ayına kadar ekilebilir çimlenmeleri için biraz sabırlı olmalısınız çimlenme uzun sürebilir. Çiçeklenmesi ilkbahar sonlarından itibaren Sonbahara kadar devam eder. Leylak mor, kırmızı, beyaz, kayısı ve pembe renklerde bulunur. Çiçekten sonra tohum alınabilir. |
Alıntı:
|
Şunu belirtmeden geçemeyeceğim, Karanfil Gülü (Lychnis coronaria) çiçeğini Kırklareli kırsalından tohum olarak toplamıştım ve burada yetiştirebildim. Bitkinin yaprak ve dalları gümüşi tüysü bir yapıya sahip fakat çiçekleri çok alımlı, yetiştiği toprak ise tamamen sudan mahrum (arada bir yağan yağmurlardan faydalanabiliyor). Bu bilgiyi de buraya eklemek istedim.....
|
Çok faydalı bilgiler teşekkür ederim..Kolay gelsin...
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Terasımdan biraz haber vermem lazım birkaç çiçek kendini bu güzel havalara kaptırıp güzelliklerini sergilediler.
Eklenti 450241 Bodur Ağaç Hatmi kırmızı renklisi arada bir kendini gösteriyor, bunun bir de sarı renklisi var bir iki güne kalmaz açar. Eklenti 450242 Alyssum-Ballıca çoştu, hangi saksıda yetişmişse çiçeklenmeden duramıyor, bir de mis gibi kokmuyor mu.... Eklenti 450243 Beyaz Kasımpatı nazlı nazlı çiçeklerini açmış, arkadan diğer tomurcukları da hareketlendi. Eklenti 450244 Sarı Kırmızı Kasımpatı, bu sene çok güzel açıyor. Geçen sene bir çiçekçiden 15 cm boylu almıştım, saksısını bir kere değiştirdim. Üç fide halindeydi birini söküp bir yakınıma hediye etmiştim, bir iki makas darbesi uygulamıştım fakat bu sene daha da çoştu. Ona özel işlem uygulayacağım. |
4 Eklenti(ler)
Şu an için çiçeksiz aşağıdaki bitkiler, yakında birşeyler olabilir...
Eklenti 450247 Echeveria Eklenti 450248 Tohumdan yetiştirdiğim Jakaranda fidesi, mimozaya benziyor fakat yaprakları ürkmüyor, dokunduğumda tepki yok. Bonsai adayı olacak.. Eklenti 450249 Meleklerin Boruları Geçtiğimiz yaz Trabzon ziyaretimde Kaptan abiden çelik almıştım, çiçek açmak için kısa boyuna bakmadan çiçek tomurcuğu oluşmuş bile. Eklenti 450250 Yine Meleklerin Boruları, bu da çelik olarak alınmıştı çiçek için tomurcuk verdi... |
DEV hatmi çiçeğini merak etmiştim.gerçekten DEV.
|
Alıntı:
|
Herkesten çok özür diliyorum, 395 numaralı başlıkta Şakayıp Çiçeği(Paoenia) ni Ağaç Şakayık olarak isimlendirmiştim. Sonra düzelttim hatayı, Şakayık başka tür Ağaç Şakayık başka tür, bu hatayı düzelttim. Sizlerden tekrar özür diliyorum.Saygılarımla....
|
Bir süreliğine kayboluyorum, bana biraz müsade......
|
çok teşekkürler...
devamını bekliyoruz. |
Sevgili ağaçlar.net üyeleri, bu site ve siteyi oluşturan tüm üyelerin sayfalarında yer alan bahçe, balkon, teras ve diğer başlıklı sayfalarla bu site dünyanın en büyük bitki bahçesi bana göre. Bu muhteşem bahçeye katkım olması bakımından sizlere 200 den fazla bitkinin Türkçe ve Latince adlarıyla tohum, kök, yumru v.s. yetiştirme yöntemleriyle ekim-dikim zamanlarını gösteren bir tablo hazırlıyorum. Yakında burada veya uygun bir yer gösterilirse oluşturmakta olduğum tabloyu göndereceğim. İsteyen bilgisayarına indirebilir, ek yapabilir veya eksik-yanlış varsa düzeltebilir. Saygılarımla efendim...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Helichrysum Cinsleri İkinci bir sorum ise, bitki ve tohum fotoğrafları size mi ait; bilgiler kendi tecrübeniz mi? Değillerse kaynaklarınızı da paylaşır mısınız? |
Alıntı:
Sayfalarımda bulunan çiçek ve tohum resimlerinin tümü bana aittir, cep telefonum ile çekip Photoshopta düzenledikten sonra bu sayfalara atıyorum. Bitkileri kendim yetiştirip büyüttüğüm için genel bakım bilgilerine sahibim, bazan sorun çıktığında internetten faydalanıyorum. Örnek olarak, Medinilla ve Tacca chantrieri(Yarasa Çiçeği), geçen sene bende vardı fakat yanlış bakım ve sulamadan dolayı bu iki güzelim bitkiyi kaybettim ama bana bir faydası oldu, aynı hataları tekrarlamamayı öğrendim, bu iki bitkiden yeniden alacağım ve eminim ki kazandığım tecrübe ile bakımlarını ve yetiştirilmesini sağlayacağım. Siz de biliyorsunuz, yabancı bir bitkiyi bakıp yaşatmak kolay değil ancak bitkiyle uğraşır bakımı için çaba sarfederseniz o zaman bitkiyi tanımış olursunuz, benimde hep öyle oldu zaten. Kendim yetiştirdiğim için bitkilerin nelere ihtiyaç duyduğunu artık biliyorum. Sayfalara yazdığım bilgiler de benim kendi tecrübelerim fakat tabi ki internetten araştırıp ustalardan bilgi aldığım oluyor. Bitki hastalıklarından anlamam, zararlılardan sadece birkaçını bilirim. Bu satırları yazmadan az önce siparişim vardı, kargo teslim aldım. Yeni bitkilerle tanıştım artık onları tanımaya çalışacağım."Bulbine frutescens(şifalı olduğu söyleniyor), Begonia dragon wings, Primula auricula, Achillea summer berries(Civanperçemi) ve Aubrieta(Obrezya) " bu bitkileri biraz önce teslim aldım. Artık iş araştırmaya ve nasıl bakım yapılacağına kalmış, şimdi bunlar üzerine çalışacağım ondan sonra tecrübelere göre bilgilerini buraya aktaracağım. Saygılarımla efendim.... |
Sayın Yaylacı; Bitkiler konusunda bazı şeyleri zamanla öğreniyoruz. Bu yıl ben de bir şirketten çok beğendiğimi düşündüğüm bitki tohumları satın aldım. Bir kısmını da arkadaşım da istemişti. Tohum sayısı çok olduğunu düşünerek çeşitli renklerde ve beğendiklerimizden almıştık. Gelen tohumlara baktığımızda sizin tohumların çok minik ve az olduklarını gördük. Arkadaşımın istediklerini ben mecburen hepsini verdim. Onda nerede ise hiç çimlenme olmadı. Bendeki tohumların büyük bir kısmını çimlendirdim ancak çok azını büyütebildim. Bu yıl tohum siparişi vermeyi pek düşünmüyorum. Elimde olanlar ve bildiğim yerden aldıklarımla devam edeceğim. Achillea summer berries(Civanperçemi) ne renk. Ben onun pembe olanını almıştım. Çimlendirdim ancak büyümedi. Doğal halinde sarı ve beyaz arasında muhtelif tonları ve büyüklükte olanları var. Beyaz civanperçemi en fazla şifalı olanı olarak biliyorum. Daha çok sarı olanı tercih edilse de. Civanperçemi ilk yıl büyüyor ikinci yıl çiçek açıyor. Aldığınız tohumları ilkbaharda ekerseniz soğuk katlama olanlar haricinde tutma olasılığı yükseliyor.
|
Alıntı:
Tohumlar her zaman sağlıklı olmayabiliyor, sizin tohum ekim denemelerinizde çimlenme gerçekleşmiyorsa tohumlar yıllanmış olabilir. Bana gelen fidelerin saksı toprağı, toprak, kum ve perlit karışımından oluşuyor. Araştırmak lazım civanperçeminin toprak isteği nedir, bitkiyle birlikte gelen bilgilerde her türlü toprak fakat çok iyi drene toprak gerektiği yazıyor. Geçtiğimiz Pazar günü, terasımda Kelebek Orkidesi ve farklı birkaç çeşit çiçeğin tohumlarını ektim, hergün özenle kontrol ediyorum. Çimlenme gerçekleştiğinde resimlerini çekerek buraya ekleyeceğim. Ne yaptığımı ve nasıl bir çalışma yaptığımı ayrıntılarıyla açıklayacağım çünkü doğayı ve yeşilliği seviyorum, bitki yetiştirmek için bilgi taraması yaptığımda maalesef Türkiyede Üniversiteler dahil yeterli bilgiyi bulamıyorum. Hiç olmazsa ben bildiklerimi burada paylaşayım diyerek bir çalışma başlattım, bilgi paylaşılınca işe yarar, bilgiyi paylaşmak esastır ilkesine uymaya çalışıyorum. Saygılarımla efendim.... |
5 Eklenti(ler)
İki gün önce bana gelen fidelerin resimleri
Eklenti 452352 Aubrieta(Obrezya) Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprağı kumlu ve bol miktarda perlit karışımlı ! Eklenti 452353 Bulbine frutescens(Şifalı bitki) Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprağı tamamen kumlu ve perlit karışımlı ! Eklenti 452354 Achillea summer berries(Civanperçemi) Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprak,kum ve az perlit karışımlı ! Eklenti 452355 Sarkan Begonya(Begonia dragon wings) Bilgi: 13 cm'lik saksıda, bol torflu(süngerimsi yapıda) ! Eklenti 452356 Çuha Çiçeği(Primula auricula) Bilgi: 9 cm'lik saksıda, toprak, kum ve perlit karışımlı ! Bu gelen bitkileri iki gün balkonda hiçbir müdahale yapmadan dinlendirdim, bu gün saksılarını benzer topraklardan doldurup diktim. Dere kumu olmayınca kuru toprağa bol miktarda toz halinde torf ve perlit ile yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş kil karıştırdım. Dilerim bitkilerim kısa zamanda serpilir gelişir. |
5 Eklenti(ler)
Yine terasımdan birkaç bitki ve haber
Eklenti 452357 Kasımpatı, bunu çok seviyorum muhteşem renklere sahip Eklenti 452358 Farklı açıdan Eklenti 452359 Beyaz Kasımpatı, diğerinin yanında hoş duruyor. Eklenti 452360 Siyah süs biberi, tek fidem bu fakat tohumlarını alıp çoğaltacağım. Eklenti 452361 Tohum ekmiş olduğum mini sera da(marketten kuru pasta almıştım onun kutusu kapaklı olunca temizleyip mini sera haline çevirdim) birkaç tohum çimlenmiş, bilmiyorum görebiliyormusunuz minicik beyazlıklar var bir kaç tane, işte onlar Kelebek Orkidesi. Geçtiğimiz Cumartesi(02.11.2013) ekmiştim tohumları, bu gün çimlendiler bu kadar çabuk çimleneceklerini tahmin etmemiştim. Mini serada Kelebek Orkidesi,Kalifoniya Mavi Çan,Parlayan Yıldız ve Hukera Hibrit tohumları ekili. Toprak için mini seranın tabanına bahçe toprağı onun üzerine torf karıştırılmış toprak koydum,bu hazırlamış olduğum toprağı iyice nemlendirdim sonra tohumları ektim tohumların üzerini 2-3 cm kalınlığında toz torf ile örttüm. Arkasından toprağı kaldırmadan bozmadan suladım ve mini seranın kapağını kapattım. Hergün öğlen ve akşam saatlerinde yarım saat kadar kapağı açıp havalandırdım. Mini serayı tam güneş görecek yere koydum, arada bir nem kontrolü yaparak bu zaman zarfında bir kere suladım. Size ayrıntılı olarak ekmiş olduğum tohumlar için neler yaptığımı anlattım, faydalı olabildiysem ne mutlu. Saygılarımla efendim... |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025