agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Yaylacı / Teras (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/25002.htm)

ahsenn 06-11-2013 18:53

Merhaba sn Yaylacı, Faydalı bir çalışma ellerinize sağlık.

Yaylacı 06-11-2013 20:30

Sayın loveforlife, sayın ahsenn ilgileriniz için teşekkür ederim. Biraz sabırlı olmak gerekiyor, çalışmam uzun sürücek, detaylı bir çalışma yapıyorum. Hem bitkilerin Türkçe ve Latince isimleri, hem istekleri ve bakımı ile resimlerini de ekliyorum. Hazırlamakta olduğum bitki listesi tablosundan dilerim herkes faydalanabilir. Amacım herkesin bu bilgilerden faydalanması ve bilinçli bitki yetiştirmeleri, herkes emek harcıyor bazen bitkilerimizi kaybedebiliyoruz, ben de dahil birçok bitkiyi yaşatamadık. Acemilik döneminde bilinçsizce bitkileri suladık, saksılarını değiştirdik, mevsim dışı bitkileri soğuklarda bıraktık veya aşırı güneş ışığına bıraktık zavallı bitkiler kimbilir ne acılar çekmiştir. Ama artık az da olsa öğrendik ve daha da öğreneceğiz bitkilerin dilini. Saygılarımla efendim...

ahsenn 07-11-2013 19:23

Dediğiniz gibi sn, Yaylacı o kadar çok bitki kaybettim ki evin ısı,ışık durumuna göre, fazla sulamaktan dolayı. Kolaylıklar dilerim.

Yaylacı 10-11-2013 21:41

3 Eklenti(ler)
Kelebek Orkidesi çimlenme takibi devam ediyor
Eklenti 453196
Dün yapılan kontrolde (09.11.2013) çimlenme süreci

Eklenti 453197
Bugün yapılan kontrolde(10.11.2013) çimlenme süreci; Hergün kontrol ediyorum, mini seranın(kapaklı plastik peynir kutusu) kapağını hergün öğle ve akşam güneş çekilmeden açıp, yarım saat havalandırmadan sonra tekrar kapağı kapatırım. Mini serada Kaliforniya Mavi Çan Çiçeği tohumuda ekili, bugün dikkat ettim onlarda da hareketlenme var, fotosunu yarın eklerim.

Eklenti 453198
Sarı renkli çiçeğini açmaya çalışan Ağaç Hatmi

KAPTANzst 11-11-2013 07:08

Selam
Sayın yaylacı bu nasıl ağaç hatmi.
Rengiyle Katmerli oluşuyla çok farklı geldi bana.
Sanki sarmaşık gibi. Geniş açıdan fotosunu atabilirmisiniz.

Yaylacı 11-11-2013 11:56

Tabi ki Kaptan abi, eşim Fransadan getirmişti. Onun bir de kırmızı renklisi var, akşam buraya eklerim fotolarını

KAPTANzst 11-11-2013 13:35

Bunlardan tohum toplayın sayın yaylacı. İsterim :D

Yaylacı 11-11-2013 17:26

4 Eklenti(ler)
Kaptan abi, işte Ağaç Hatmiler. Pek fazla boylu değiller ama görünüş itibariyle güzel çiçek açıyorlar. Bu bitkilerden geçen sene tohum alamadım, tohuma ermiyorlar. Çoğaltmak için çelik deneyeceğim, köklendirme hormonuyla deneyeceğim. Dilerim ki köklenme gerçekleşir o zaman sana yollarım.

Eklenti 453339
Kırmızı renkli çiçek açan Hatmi
Eklenti 453340
Sarı renklisi
Eklenti 453341

Eklenti 453342

Kırmızı ve sarı açan iki bitki yanyana
Kırmızısı da açmış olsa sarının tozlarından kırmızıya aşılayıp denemek lazım belki tohuma erebilir.

Yaylacı 11-11-2013 17:30

2 Eklenti(ler)
Ektiğim tohumlar için bu gün yapılan gözlem ve çektiğim fotolar

Eklenti 453348

Kelebek Orkidesi, biraz daha geliştiler sanırım birkaç gün sonra fidelenecek hale gelirler.

Eklenti 453347

Kalifornia Mavi Çan Çiçeği, bir kaç tane daha toprağın yüzeyine çıkabildi. Bilmiyorum farkedebiliyormusunuz(resmin sağ tarafında), kırmızımsı minik bitkicikler.

cemo 11-11-2013 19:01

Ağaç hatmileriniz cok güzel, sağlıkla büyütün. Cok emekli bir teras, sağlıkla keyfini cıkartın.

drhegeli 11-11-2013 19:14

Sn Yaylacı, ağaç hatmi dediğiniz Hibiscus syriacus mu?

KAPTANzst 11-11-2013 19:37

Bu ağaç hatmi dedikleriniz japon gülümü yani

cemo 11-11-2013 19:47

Çiçeği kışa dayanıklı hibiscus a benziyor ama yaprak farklı.
Bende pembe var, hibiscus mutabilis. Çiçekler aynı

Yaylacı 11-11-2013 20:34

Sayın cemo, sayfama hoşgeldiniz efendim. Teşekkür ediyorum, Ağaç Hatmileri eşim Fransadan getirmişti. Tam adı Rose of Sharon Hibiscus Syriacus.

Yaylacı 11-11-2013 20:36

Evet sayın drhegeli, tam olarak Rose of Sharon Hibiscus Syriacus

Yaylacı 11-11-2013 20:41

Kaptan abi, Japon Gülüne benziyor çiçeğin çanak yaprakları ortasında bulunan erkek ve dişi organlar Japon Gülü gibi görünsede biraz farklıca, yaprakları Japon Gülünün gibi dar ve uzunca değil, Ağaç Hatmilerin yaprakları biraz daha oval.

Yaylacı 11-11-2013 20:45

Bir karışıklığı ve yanlışlığa yol açmamak için yarın Japon Gülü ile Ağaç Hatmilerin yaprak resimlerini buraya ekleyeceğim.

drhegeli 11-11-2013 20:56

Sn Yaylacı, bildiğim kadarı ile Hibiscus syriacus'un sarı çiçeklisi yok.

Yaylacı 12-11-2013 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1217265)
Sn Yaylacı, bildiğim kadarı ile Hibiscus syriacus'un sarı çiçeklisi yok.

Sayın drhegeli haklısınız, ben de Ağaç Hatmilerin farklı renklerde olduğunu bilmiyordum, sarı renklisini daha önce görmemiştim. Belki isim de yanılıyor olabilirim ama bir fikir edinmeniz düşüncesiyle aşağıya bir link kopyalayıp yapıştırdım. Bu linki bu gün internette gezinirken buldum ve orada gördüğüm hibiscusların değişik renkleri beni oldukça şaşırttı.

Hidden Valley Hibiscus ~ Hibiscus Gallery

Site İngilizce fakat görsel olarak iyi bir fikir veriyor, o sitede görüntülenen hibiscusların Tropical olduğu yazılı. Saygılarımla....

Yaylacı 12-11-2013 17:04

3 Eklenti(ler)
Eklenti 453614

Kelebek Orkidesi fideleri (doğumlarından sonra 7 günlük halleri) :p

Eklenti 453615

Kalifornia Mavi Çan(doğumundan sonra 3. gün) ve resmin sağ alt tarafında minicik bir fide Mentelia(bugün doğdu)

Eklenti 453616

Sarı Hibiscus iyice açtı.

Yaylacı 12-11-2013 17:19

4 Eklenti(ler)
Eklenti 453617

Karşılaştırma yapmak için bugün Hibiscus yapraklarını resimledim, bu Kırmızı Hibiscus yaprağı;

Eklenti 453618

Sarı Hibiscus yaprağı

Eklenti 453619

Japon Gülü yaprağı(yakından)

Eklenti 453620

Japon Gülü yaprağı (normal çekim)

Bu yapraklar arasında gözlem yaparsak aynı familyadan olmalarına rağmen Japon Gülü ile Hibiscus(Ağaç Hatmi) yaprakları arasında belirgin bir fark var. Hibiscus yaprakları daha oval ve büyük, Japon Gülü ise biraz daha dar ve küçük. Yaptığım ölçümlere göre;

Japon Gülü Yaprağı Boyutları:
Uzunluk:7,5 cm Genişliği: 4,5 cm

Hibiscus Yaprağı Boyutları:
Uzunluk:9,5 Genişlik: 8 cm

Bilgiler bunlar, saygılarımla...

drhegeli 13-11-2013 14:17

2 Eklenti(ler)
Sn Yaylacı, sanırım biraz karışıklık oluştu.

Bilimsel sınıflamada sıralama (genelden özele) aile, tür, cins ve kultivar (ing. family, genus, species, cultivar) olarak gider. Hibiscus(lar), ebegümecigiller (lat. malvaceae) ailesine mensup bir türdür. Bu türe dahil olan onlarca cins vardır. Hibiscus syriacus ve Hibiscus rosa sinensis bunlardan ikisidir. Bunların, Türkçe'mizdeki karşılıkları ise şöyledir :

Hibiscus syriacus = Ağaç Hatmi
Hibiscus rosa sinensis = Japon Gülü

Tropikal hibiskus deyimi ise bir bilimsel sınıflandırma terimi değildir. Daha çok bitkinin coğrafik kaynağına referans verir. Tropik bölgelerde yetişen çok sayıda hibiskus cinsi olmasına rağmen, biri hariç, hiçbirinin yaygın ticari dağıtımı yoktur. O da Hibiscus rosa sinensis 'tir. Özetle, tropikal hibiskus denince akla Hibiscus rosa sinensis gelir.

Aşağıdaki fotoğrafta, Amerikan Hibiskus Derneği'nin yayınladığı bir kitap görülüyor. Adı "Tropikal Hibiskus El Kitabı". Fotoğrafın alt kısmında ise kastedilen bitkinin ismi yazıyor : Hibiscus rosa sinensis
Eklenti 453741
Kaynak : The Tropical Hibiscus Handbook

Sn Yaylacı, yaprak fotoğraflarını yüklediğiniz üç bitkiniz de Hibiscus rosa sinensis yani Japon Gülü. Çiçek ve yaprakların ebat ve şekillerindeki farkılıklar olağandır, farklı bir cinse delalet etmez. Aşağıdaki fotoğrafta, Hibiscus syriacus (Ağaç Hatmi)'nin yaprak yapısı görülüyor. Üç loblu olan bu yapraklar, sizin bitkilerinizin yapraklarından çok farklı.
Eklenti 453742
Kaynak : Hibiscus syriacus - Rose of Sharon leaves and buds | Flickr - Photo Sharing!

Saygılarımla...

Yaylacı 13-11-2013 18:05

Eyvallah sayın drhegeli, bu bilgilendirme güzel oldu, hem ben faydalandım hem de konu ile ilgili bilgisi olmayan arkadaşlar eminim ki faydalanmıştır. Bu şekilde karşılıklı bilgi alışverişi bu sitede konu edilmeli aslında. Ben Hibiscuslar hakkında fazla bilgi sahibi değilim, daha önceden Japon Gülü yetiştirmiştim fakat Hibiscus türleriyle ilk defa bu sene iyice aşina oluyorum. Üstelik bitkiler dünyası ile ilgili Türkçe internet sitelerinde yeterli bilgi yok, bu bizler adına Türkiye adına çok kötü bir durum. Benim bildiğim en iyi bilgiler ağaçlar.net'te. Bilgiler için teşekkür ederim. Saygılarımla....

Yaylacı 13-11-2013 18:20

3 Eklenti(ler)
Ekilen tohumların takibine devam...

Eklenti 453766

Kelebek Orkidesi, biraz daha geliştiler

Eklenti 453767

Kalifornia Mavi Çan ve Parlayan Yıldız(Mentelia), Mentelia sağ alt köşede tek olan

Eklenti 453768

Mini seranın genel görünüşü

Benol Hazaroğlu 15-11-2013 21:25

Ben de Zengardenden tohumunu aldım. İnşallah çimlendirebilirim.

Yaylacı 15-11-2013 22:53

Sayın Benol hanım, sanırım Kelebek Orkidesi tohumu satın aldınız. Ben de Kelebek orkidesi tohumlarını Zengarden den almıştım. Eminim siz de tohum çimlendirmeyi biliyorsunuz bundan şüphem yok fakat benim çimlendirme yöntemimi buraya yazmamın sebebi herkes faydalansın diyedir.Lütfen yanlış anlamayın.
Çimlendirilmeleri çok zor değil, normal toprağa ince torf karıştırın, bu karışımı plastik şeffaf bir kutuya doldurun toprağın üzerini elinizle hafifçe bastırarak düzleyin ve toprak nemli olacak şekilde sulayın sonra tohumlarınızı seyrek olarak ekin. Tohumlarınızın üzerini elenmiş ince torf ile örtün ve elinizle hafifçe bastırın tohumları yerlerinden oynatmadan hafifçe sulayın. Tohumları ektiğiniz plastik şeffaf seranızın plastik kapağını kapatarak tam ışık alan bir yere yerleştirin. Birkaç gün sonra tohumlar çimlenecektir(hava sıcaklığına bağlı olarak), seranızın kapağı nemle kaplanacaktır, günde iki kez kapağını açın havalandırın ve tekrar kapatın, bunu hergün yapın çünkü tohumların çimlenmesi için su ve güneş ışığı gerekli olduğu gibi hava da gereklidir. Kolay gelsin....

Yaylacı 17-11-2013 18:14

2 Eklenti(ler)
Geçenlerde aldığım şifalı bir bitki çiçek açtı, çok güzel çiçekleri var. Acaba tohum verecek mi merak ediyorum.

Eklenti 454761

Bulbine Frutescens

Eklenti 454762

Tohum kolleksiyonumdan bir demet, bir çoğunun isimlerini yazmayı unutmuşum bayağı iş çıktı bana

günebakan 17-11-2013 21:41

Maşallah ne kadar çok tohum koca bir bahçeyi doldurur:) Güle güle çimledirip bir sürü bir sürü çiçeklerini görün:)

habiş 19-11-2013 11:46

terasınızdaki çiçeklere bayıldım hepsi birbirinden güzelmiş devamı daha güzelleriyle olur İnşallah.. bi sorum olacak bizdede teras var ve bende bitkilerin üzerini kapatmak istiyorum üstü açık ve yazları malum İç Anadolu sıcakları aşırı kavurucu öyleki öğlen terasa çıktığınızda buhar olup uçacakmış gibi kaynıyor bitkilere ne tür bir gölgelik nereden nasıl temin edebilirim bunun için çokmu kalın olması gerekiyor ? zaman zaman fırtına gibi aşırı esiyor gölgeliğide kaldırır bozarmı acaba tecrübenizden istifade etmek istedim saygılar.....

Yaylacı 19-11-2013 17:07

Merhaba sayın habiş, öncelikle sayfama hoş geldiniz.Ankaranın yaz sıcağını bilirim aşırı yakıcıdır. Terasınızdaki bitkilerin aşırı sıcağa dayanması zor gibi, üstelik saksılardaki nem oranı 1 saatte yok olur gider. Yazın çiçeklerinizi koruyabilmeniz için size gölgeleme filesi öneririm, terasınızın çok rüzgar aldığını da belirtmişsiniz. Gölgeleme filesi gelen rüzgarlara da dayanıklıdır çünkü bildiğimiz file gibi geniş aralıklı tül gibi düşünün, rüzgar estiğinde bu aralıklar sayesinde rüzgar örtüyü yerinden kaldırıp uçurmaz. Gölgeleme filesi gelen aşırı güneş ışığının etkisini yarıya kadar veya daha fazla düşürür böylece bitkileriniz kavrulmaktan kurtulur. Araştırdım sizin oralarda Ankarada bu tür gölgelendirme filesi satılan yerler var, internetten bakabilirsiniz. Gölgeleme filesi örgü yoğunluğuna göre %35'lik, %55'lik, %75'lik ve %95'lik olarak adlandırılıyor. Fiyatlarıda metrekaresi 50 kuruştan 1,25 liraya kadar olabiliyor. Saksılarınızın nemini toprak yüzeyinden kaybetmemesi için saksılara çakıl taşları veya benzeri malzemelerden koyun hiç olmazsa toprağın neminin %30 unu kurtarırsınız. Saygılarımla....

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025