![]() |
5 Eklenti(ler)
Çiçeklere devam edelim...
Eklenti 481146 Bilbergia Nutans(Efe Püskülü), sayın Zafer İnandıklı bana sadece küçük bir parça olarak vermişti(kökten ayrılmış küçük bir fide olarak) şimdi kocaman bir bitki haline geldi, her sene köklerinden ayırır başka saksılara alırım veya isteyene veririm ama bu bitki gittikçe çoşuyor kabına sığmaz oldu. Bakımı zor değil, arada bir sulamak yeterli, toprağı gevşek toprak olmalı(daha iyi kök yayabilmesi için) Eklenti 481147 Başka bir açıdan Bilbergia Eklenti 481148 Bodrum veya İzmir papatyası yaprak rengi ve şekliyle ayrı bir güzellik, bakımı kolaydır. Toprağı iyice kuruduğunda sulama yapılmalı. Normal bahçe toprağı kullanılabilir. Güneşli alanlarda iyi gelişir. Eklenti 481149 Yine Bodrum Papatyası, çiçek şekline aldanmayın pati şeklindeki çiçekler tam açılınca böyle oluyor. Rengi üsttekinden biraz daha farklı görünüyor(bende bulunan ikinci renk bu, beyaza yakın renk) Eklenti 481150 Gaillardia veya Gayardi çiçeği, güneşli alanları sever toprağını kurutmamaya çalışın. Tohumla yetiştirilir fakat çimlenmesi uzun sürer. |
5 Eklenti(ler)
Zaman ilerledikçe çiçekler birer birer açıyorlar, bu arada yağan yağmur bitkilere neredeyse can verdi.
Eklenti 482596 Açelya, mevsimi yakaladı ve yarı gölge yerde çiçeklenmeye başladı. Haftada hava sıcaklığına bağlı olarak iki üç defa su veriyorum bu güzel bitkiye. Ama az oranda, toprağı nemli kalabilecek şekilde su. Eklenti 482597 Bu bitkinin adını bilmiyorum çiçekleri küçük ve ilginç olduğu için buraya ekledim. Saksılarımın dibinde kendi kendine çimlendi, ben de minik bir saksıya aktardım bu bitkiyi. Eklenti 482598 Baldırıkara bitkisi, eğrelti otları familyasına ait bu bitki Trabzon- Maçkadan gelme. Geçtiğimiz yaz az güneş gören, kireçli suya sahip küçük bir ırmak içerisinden kayaların üzerinden sökmüştüm. Terasımda gölge yerde yaşamını devam ettiriyor. Güzel bir dekor bitkisi, ismi saplarının siyah olmasından geliyor. Rizomlu kök yapısına sahip. Eklenti 482599 Beş Nokta çiçeği, daha önce resmini eklemiştim, burada çiçeklerini biraz daha serpiştirmiş. Eklenti 482600 Biraz daha farklı çiçeklenmiş beş nokta çiçeği, güneşli alanlardan hoşlanır. Tohum bırakan bitki cinsidir, tohumları toplanabilir. |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 482613
Binlerin annesi veya aşkın gözyaşları (Kalanchoe daigremontian), adına yakışır şekilde yapraklarının kenarında oluşan minik yavrularını toprağa dökerek yeni bitkinin oluşumunu sağlar. Çok hızlı bir şekilde büyür ve yayılır, bu çiçek diğer çiçeklerinizin yanındaysa saksıları bir anda doldurabilir dikkat etmeniz gerekir. Kışın dışarıda donsa bile yine bir yolunu bulur ve yeşerir. Bir hafta boyunca su vermezseniz bile yaşamını sürdürür. Eklenti 482614 Bodrum papatyası, değişik renklerde olabiliyor. Çoğaltmak için çelik alarak nemli toprağa daldırırsanız yeni bitki elde edebilirsiniz. Ortalama su ihtiyacı var ve güneşli alanları sever. Eklenti 482617 Echeviera, sukkulent sınıfından çiçek açabilen ve çoğaltılması kolay bir bitki. Ana bitki zamanla toprak yüzeyine yakın yerden yavru bitki verir, bir tane değil birkaç tane yavru bitki alabilirsiniz. Yavru bitkiyi ana bitkiden ayırabilirsiniz, merak etmeyin yavru bitki az da olsa toprağa birkaç kök atmıştır. Çok su sevmez, az miktarda su yeterlidir ve tabi ki güneşli alanlar yaşamı için gerekli. Eklenti 482618 Acem halısı(Drosanthemum floribundum), güneşi görünce çiçeklerini sevgiyle açar. Bu ay ve sonrası çiçeklenme zamanıdır, yayılıcıdır. İsterseniz sarkan çiçek olarak ta düşünebilirsiniz. Az miktar su (haftada iki defa az miktarda) ve bol güneşli alanlar gerekli. Yetiştirmek için dalcıklarını kırıp nemli toprağa daldırmak yeterli. Eklenti 482619 Çiçekleri çok nefistir, insanın ruhunu açıyor ;) |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 482627
Aşk Merdiveni veya Eğrelti otu, salon bitkisi olarak güzel bir görsellik sergiler. Bu bitkiyide Trabzon-Maçka yaylalarından koparıp burada saksıya aldım. Nemli, asitli toprak ve yarı gölge yerlerden hoşlanır. Toprağının tamamen kurumasına izin verilmez, yükselti olarak her ne kadar İstanbula uyum sağlamasada buraya alıştı. Çoğaltılmasını deneyeceğim, yapraklarının altında yer alan tohum keseleri(spor) ile yayılır fakat ben kök ayırma yapmaya çalışacağım. Eklenti 482628 Terasımda yer alan kırmızı gül, geçen yıl biraz hastalığa maruz kalmıştı, budama ve yanık-sararmış yapraklarını sürekli temizleyerek biraz iyileştirdim. Çok nefis çiçek açıyor. Eklenti 482629 Kala veya Gala, yelkenimsi çiçek açar. Tohum ile ve kök ayırma ile çoğaltılabilir. Yazın su ihtiyacı fazladır, yaprakları geniş olduğu için sıcaklarda su kaybı fazla olur.Az güneşli veya yarı gölge yerler bitki için iyidir. Eklenti 482630 Kalanşo (Kalanchoe), kışın soğuklardan korunaklı yerlerde(genelde ev içerisinde) saklanmalı ve haftada bir kere sulama yapılmalı. Yazın su ihtiyacı biraz daha fazladır, yılda bir kere ek vitamin desteği sağlamak gerekir (daha çok çiçeklenmesi için), hava akımlarına maruz kalmamalı, az güneşli yerleri tercih eder. Eklenti 482631 Kalanşo çiçeklerini teker teker açıyor, bir iki güne kalmaz tamamen çiçeklenir. |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 482649
Müge çiçeği (Convallaria majalis), rizom köklü bir çiçek, yaprakları, meyvesi, kök ve çiçekleri zehirlidir. Rizomlarından ayırma suretiyle çoğaltılabilir. Su ihtiyacı çok fazla değildir, güneşli alanlarda olabilir. Eklenti 482650 Nakkaş çiçeği, çok harika bir bitki, saksıların içinde kendi kendine büyüdü. Çok güzel sarkan çiçek olarak değerlendirilebilir. Az su yetiyor, güneşli yerlerde olabilir, çiçekleri ve yaprak şekli çok güzel görünümlü. Eklenti 482651 Saksıların birinin içinde büyüdü, koparamadın kıyamadım, tohuma gidiyor, üzerindeki toz görünümü otun polenleri, polene alerjisi olanlar uzak durun. Yaprakları kılıç biçiminde ve elinizi kesebilirsiniz. Bu tür otların elinizi neden kestiğini hiç düşündünüz mü? Geçenlerde bir belgesel izlemiştim orada bazı otların elinizi neden kestiği veya bazı hayvanların bu tür otları neden yiyemediği anlatılıyordu. O, topraktan su ile birlikte gerekli mineralleri alırken aynı zamanda silis(bildiğimiz kumun ana maddesi)mineralini de özümser ve bu silisi yapraklarına taşır, yaprakların kenarı bu silis ile sıralanır. İşte elimizi kesen şey bu silis denilen sert mineraldir. Büyüteç altında incelerseniz siz de görebilirsiniz silisin testere gibi dizilişini. Eklenti 482652 Primula (Primula auricula), daha önce de resmini eklemiştim buraya fakat görsel olarak bu daha güzel. Tohum ile kolay yetiştirilen bir çiçek, aynı zamanda kökten ayırma da yapılabilir. Ben fidesini almıştım. Az ve orantılı su ihtiyacı var(toprağın nemli kalması için, toprağının kurumasına izin verilmez)toprağı normal toprak fakat iki yılda bir zengin torf ile katkı yapılmalıdır. Bahar aylarından yaz ortasına kadar çiçeklenmesini sürdürür. Eklenti 482653 Şakayık, mevsimi geldi yakında iyice çiçeklenir. Yazın su ihtiyacı biraz fazla olmakla birlikte toprak kurumasına izin verilmemeli. Yetiştirilmesi kolaydır, geçirgen ve gevşek topraklar idealdir. Kuvvetli öğlen güneşi altında kalmayacak yerlere dikilmelidir. Köklerinden ayrırarak olduğu gibi sert tohumlanırın çimlendirerek çoğaltabilirsiniz. |
1 Eklenti(ler)
Şimdilik son ekleyeceğim görüntü Şebboy
Eklenti 482670 Şebboylar, mis gibi kousu ve görselliği ile terasların, balkonların ve bahçelerin vaz geçilmezlerinden. Çok özel bir isteği yoktur. Suyuna dikkat edin yeterli(yani susuz kalmasın),özel toprak istemez, çok su istemez, güneşli alanları sever. Tohum ile kolay yetişir. Daha sonra devam edecek( çiçeklerimin açmasını bekliyorum) |
5 Eklenti(ler)
Güneş gülen yüzünü gösterdikçe çiçekler açmaya devam ediyor.
Eklenti 483000 Beş Nokta çiçeği iyice kendini gösterdi. Eklenti 483001 Açelya daha bir güzelleşti. Eklenti 483002 Kalanço gtiitkçe güzelleşiyor. Eklenti 483003 Geçen yıl kaybettiğim Kelebek Orkidesinin değişik bir versiyonu. Daha minik çiçekleri var. Eklenti 483004 Kırmızı Gül biraz daha açtı. |
3 Eklenti(ler)
Eklenti 483005
Şakayık yalınkat çiçekli, bu çiçeğin katmerlisini bulamadım. Eklenti 483006 Tütün Çiçeği, geçen seneden dikilmişti fakat bir türlü kendini toparlayamamıştı, eğildi büküldü, yapraklarını döktü fakat ben bıkmadım bakımını sürekli yapmaya çalıştım, özenle korudum ve bu sene nihayet bol çiçekli olarak kendini gösterdi. Bu ilk açan çiçeği, diğerleri geliyor. Eklenti 483007 Daha yakından Tütün Çiçeği |
3 Eklenti(ler)
Bu bitkinin ne olduğunu bilmiyorum, epifik bir bitki ama nedir nasıl çiçek açar bilmiyorum. Bilen varsa lütfen yardımcı olsun.
Eklenti 483008 Eklenti 483009 Eklenti 483010 Bu bitkiyi(kök kısmı) Trabzondan kardeşim Fındık ağaçlarının diblerinden söküp getirmişti (1 hafta önce), o da adını bilmiyor bana sormak için söküp getirdi. Sukkulentler gibi katmer katmer diziliş var kök yapısında ama çiçeği nasıldır bilmiyorum. Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olunuz. Saygılarımla... |
Sayın Yaylacı hiç görmediğim, bilmediğim bitkileriniz var, biliyorsunuz bende hep sıradan aynı bitkiler...
Ve açıklayıcı, izah edici paylaşımlarınız için çok teşekkürler... Ellerinize, gönlünüze sağlık. Rastgelsin... |
Selam hemşehrim.
Yine ansiklopediyi konuşturmuşsun. Efe püskülünü bana da geçen hafta Zafer bey yolladı. Değerli bir dost. Yetiştirmesiyle ilgili bilgi yazdığınız için teşekkür ederim bilgi sahibi oldum. Beş nokta çiçeği gerçekten güzelmiş. Ara ara sayfanızı geziyorum ama yazmak bu güne nasip oldu. Sağlığınız yerindedir inşallah. Selamlar. |
Alıntı:
Almanlar hep güleryüzlü, hepsinin yüzlerinde mutluluk okunuyor ben orada 10 sene kalmıştım. Bahçe düzenleri mükemmel, kimisi sebze eker kimisi de çiçeklerle süslerlerdi bahçelerini. Onlardaki doğa sevgisi yüzlerine yansıyordu oradan biliyorum, doğayı bitkiyi hayvanları seven insanlardan zarar gelmez, ayrıca paylaşım olursa bu insanları daha da mutlu eder ben bunu gördüm. Elimden geldiği kadar bilgi paylaşmaya devam edeceğim, bazen ufak tefek hatalar yapıyorum(bilgi ve bitki ismi yanlışlığı) onu da sizlerin affına sığınarak buraya yazabiliyorum. Özür dilerim belkide başınızı ağrıtmış olabilirim. Saygılarımla.... |
Alıntı:
Abi, estağfirullah benim ne haddime, sadece bildiğim birkaç bilgiyi paylaştım. Bitkilerime hizmet ederken onlar hakkında biraz araştırma yaparım ve uygulamaya dökerim araştırmalardan edindiğim bilgileri yazıyorum, herkes faydalansın diye. Evet Zafer bey çok değerli ve cana yakın bir insan, gayet samimi ve içten. Geçenlerde Ağaçlar.net toplantısında onunla birlikte sohbet etme imkanı bulmuştum, sohbeti mükemmel, paylaşımcı ve yardımlaşmaya önem veren çok değerli bir dost. Bir gün onu ziyarete gideceğim, bize yakın yerde. Beş nokta çiçeği açtıkça açıyor çiçeklerini, açan çiçekler dökülmeden diğerleri arkadan yetişiyor. Tohumlarını elde ettiğim zaman sana ayırırım, gönderirim veya ben Trabzona gelirken getiririm. Başka beğendiğin çiçek varsa lütfen bana söyle sana ayırırım. Sayfalarıma her zaman beklerim Kaptan abi, ben uzun zamadır senin sayfalara bakamadım eminim ki yine çok güzel çiçekler dikmişsindir. Benim sağlığım gayet iyi, senin sağlık durumun nasıl inşallah iyisindir. Adil kardeşim de iyidir sanırım, ona da selamlarımı söylersen sevinirim. Ayrıca çoluk çocuklarada selamlar abicim. Saygı ve selamlar... |
Sayın Yaylacı estağfurullah o nasıl söz öyle, Almanlar'dan bahsetmişsiniz bahçelerini tahmin edebiliyorum. Dediğiniz gibi doğa sevgisi olan insanlardan zarar gelmez. Ama çok şükür bizlerde de doğa sevgisi taşıyan çok insanımız var.
Evet bilgi paylaşımlarınıza devam edin lütfen, bence çok da güzel oluyor... Teşekkürler, herşey gönlünüzce inşallah... |
Sayın Yaylacısayfanız yine muhteşem....Özenerek ve beğeni ile geziyorum...Kolay gelsin...
|
Alıntı:
Biz Doğasız, doğa bizsiz olmaz. Saygılarımla... |
Alıntı:
|
Sayın Yaylacı,cennete gitmek için ölmeyi beklemek ne saçma .Çiçeklerinizi izlerken cennette gibi hissettim.Siz bu dünyada yaşarken bir cennet yaratmışsınız.Tebrik ederim sizi.Hayran kaldım.Bilmediğim birçok tür çiçek ile sayenizde tanıştım ve aklıma yazdım.Elleriniz dert görmesin ,sevgiler
|
Alıntı:
|
Sn.Yaylacı,
Sizi daha önce tanımadığım, çiçeklerle olan derin ilişkiniz ve paylaşımcı ruhunuzu, güzele sevdalı yüreğinizi geç fark ettiğim için kendimi çok eleştirdim. Yetiştirdiğiniz bitki çeşitliliği, tohumdan ürüne ulaşmadaki maharetiniz ve tecrübe süzgecinden geçirerek verdiğiniz bilgileri takdire şayan buldum.Kutlarım sizi. Mesela ben, kaç kere denediysem kum zambağını tohumdan yetiştiremedim, sizin elinde olsaydı şimdi soğana dönüşmüş durumda olacaktı. "Başarı tesadüf değildir"çok beğendiğim bu cümle sizinle özdeşleşiyor bana göre selam ve sevgilerimle |
Alıntı:
Bitkilerle ilgili öğrenmek, bilmek istediğiniz şeyler varsa seve seve yardımcı olurum. Kum zambaklarını ektim gelişmelerini bekliyor ve izliyorum, bunun için de çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere, saygılar ve sevgilerimle... |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 485049
Eklenti 485050 Bu çiçeğin adını bilmiyorum, bonsai saksılarımın birinin dibinde kendi kendine oluştu veya daha önce ekmişimdir ve unutmuş olabilirim. Hatırlayamadım bir türlü, bu çiçeğin adını bilen varsa lütfen yazsın, bakımı ve çoğaltılmasıyla ilgili bilgileri araştıracağım. İnternette aradım bu çiçek ile ilgi görsele rastlayamadım. Çok güzel bir çiçek, bundan mutlaka yetiştirmem lazım. Adını buldum Kaliformia Mavi Çan Çiçeği |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 485054
Açelya tamamen çiçeklerini açtı, bu bitki Rhododendron bitki ailesinin bir üyesidir. Yarı gölge yer, toprağı nemli kalacak şekilde su ihtiyacı ve asitlik derecesi fazla olan toprakları tercih eder. Çoğaltılması ile ilgili bilgi sahibi değilim fakat internette araştırılabilir (kısa bilgi; ilkbaharda bitkinin tepe kısmında oluşan yeni sürgünler alınarak tepe çeliği ile olabileceği bilgisi var) Eklenti 485055 Yine Bodrum Papatyası, iyice gelişip serpildi. Bu bitki ortalam su ihtiyacına sahip, toprak isteği için fazla seçim yapmaz, normal bahçe toprağı ve güneşli alanlar hoşuna gider. Çelik alınarak çoğaltılabilir, çelik alma zamanı sonbahardan ilkbahar başına kadar. Eklenti 485056 Açık kırmızı gül, geçen yıl yapraklarında yanıklık hastalığı vardı ve çiçek vermekte zorlanıyordu. Budama ve hastalıklı yaprakların uzaklaştırılması ile iyileşti. Bu gülden çelik almayı düşünüyorum, çelik alma zamanı yaz sonu sonbahar başları. Eklenti 485057 Eklenti 485058 Gazanya, güneşin sevdiği çiçek mi desek yoksa güneşi seven çiçek mi. Güneş görünce serpiliyor maşallah, yalnız suyunu unutmamak gerekir, toprağı kuruyunca mutlaka sulanmalı aksi takdirde bitkinin yaprakları diriliğini kaybederek solabiliyor. Toprak isteği normal toprak, suyu sever, tam güneşli alanlarda iyi gelişir. Tohum ile kolayca yetiştirilebilir, yaz ve sonbaharda tohumları ekilebilir(çimlenmenin gerçekleşmesi için tohum ekildiğinde toprak sürekli nemli olmalı) |
Sevgili Yaylacı, çok güzeller ellerinize-emeğinize sağlık... Baktıkça gözüm şenlenmesine şenleniyor da bir yandan da üzülüyorum, bahçe arzum depreşiyor...
Malum, apartman dairesine mahkum yaşamak özellikle bu açıdan üzücü oluyor. İnşallah ölmeden bir gün ben de şöyle dopdolu bir bahçeye kavuşabilirim :( |
Alıntı:
|
Araştırmalarım meyvesini verdi adını bilmediğim bu çok güzel çiçeği internette arayıp buldum ismi Kaliforniya Mavi Çan Çiçeği( Phacelia Campanularia California)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...inmiyor-2-.jpg Hakkında biraz bilgi verelim; Kaya bahçelerine, bahçelere ve saksılara ekimi uygundur. Tohum ile çoğaltılabilir, Kasım ayından Şubat ayına kadar tohumları toprağa atılabilir. Soğuklara ve kuraklıklara çok dayanıklı bir yıllık bir çiçektir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için çok fazla su ihtiyacı yok. Yaz başlarından çiçeklerini açarak tüm yaz boyu çiçeklenmeyi sürdürür. Tohumlar olgunlaşınca toplayabilir veya tohumları üzerinde bırakarak toprağa dökülmesini sağlayabilirsiniz. Tohum tedarik etmek isteyenler Zengarden de bulabilir, saygılarımla... |
Bilgi için çok teşekkürler,rengi ve formu gerçekten çok güzel,
Çan çiçeği boşuna gelmemiş saksınıza,bu kadar ilgiyi hak ediyor doğrusu. |
Alıntı:
Verdiğiniz Kum Zambakları şimdilik uykuda galiba, kumlu toprağa dikmiştim halen canlılıkları devam ediyor fakat gelişme yok. Sabırlı olmak lazım Kum Zambağının elbette bildiği bir şey vardır. Zamanını bekliyor olabilir, saygılarımla efendim... |
Soğanları sadece kumun içine koymayın benimkiler bahçe toprağındalar ve her yıl açıyorlar
Zaten açma ayı AĞUSTOS oluyor Bu yıl belki açmaya bilir ama seneye kesin |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025