![]() |
Adalet Hn bahçenizin ve özelliklede adeniumlarınız hayranıyım. Ellerinize sağlık. Bol çiçekli güzel günler dilerim.
|
Teşekkürler sevgili turkankaragoz.
Adeniumlar yirmi saksıydı, seyahatlerimde bakan komşum tembihlerime rağmen bolca sulayıp çürütmüş, elimde üç tane kaldı. |
Yeter ki ellerin değsin, her türlü olumsuzluktan, bin türlü güzellik çıkarıyorsun sana ve çiçeklerine hayranım.Bayram mesajın için çok teşekkürler sevgili arkadaşım.
|
Sevgili Adalet Hanım;
Bana göre bahçeniz bu yıl daha bir renkli. Maşallah, her santimetre karesini, en güzel biçimde değerlendirip renklendirmişsiniz. Üstelik hiçte küçümsenmeyecek büyüklükte çim alan bırakmışsınız. Çim bana, en az deniz kıyısı kadar huzur veriyor. Pentasların yarı gölgeyi sevmelerine memnun oldum. Zira benim yol kenarında onlar uygun bir boşluğum var.:) Malabar ıspanağını yemek veya garnitür olarak hiç düşünmedik. Mevsim yaz olduğu için, salatalık, domates, maydanoz, dereotu, roka falan bolca var. Malum ıspanak genelde kışın tüketiliyor. Adı ıspanak ya!:p Ondan olsa gerek. Susuzluk gerçekten belinizi bükmüş. Allahtan epeyce bir su yedekleyebiliyorsunuz. Yoksa sonuç, çok daha üzücü olurdu. Dilerim yerel yönetim soruna bir çözüm bulur. Gelecek yıla iri çiçekli Dahliaları çoğaltacağınızı, ama destek gerektirdiklerini belirtiyorsunuz. Evet haklısınız. Desteksiz olmuyor. Ben çözümü, görsel olarakta bitkiyi fazla çirkinleştirmeyen, 1,5 metre uzunluğundaki badana fırçası saplarını kullanmakta buldum. Her birinin yanına bir tane çakıp, tepeye yakın noktalardan, silikonlu(esnek) fidan bağlama ipleriyle bağlıyorum. Bu ipleri Mersin-Mezitli'de fabrikası olan Plastpa adlı bir firmadan internet aracılığı ile almıştım. 5 kg lik toplar halinde satıyorlardı. 3 veya 4 mm. kalınlıkta. kg. mı 10 tl. idi. Hatta geçen yıl ekimde, Samsun Tarım Fuarı'nda stand açmışlardı. Orada aldım. Badana fırçaları1,5-2. lira. Her nalburda var. Ben köydeki inşaat malzemeleri satan küçük bir yapı marketten alıyorum. Sizde Mersin'den ihtiyacınız kadar alıp, arabanızla getirebilirsiniz. Bir fırça sapını 2-3 yıl kullanıyorum. Dilerim bundan böyle her şey yolunda gider de, bunca emeğinizin boşa gitmez. Sağlıcakla kalın. |
Sevgili CAN Adalet Hanım susuzluk çekiyorsunuz ve inanın ben de sizin kadar üzülüyorum. Zira bahçe, bitki suyla olur. Ama buna rağmen inanın bitkileriniz bahçeniz gayet bakımlı ve güzel görünüyor. İnşallah en kısa zamanda su sorununuza bir çare bulunur. Ellerinize, yüreğinize sağlık, rastgelsin.
|
Alıntı:
5 tl. borç ver desen cebinde yoktur fakat kendini üzüp çalışıp para kazanmak istemez. Böyle bir köy işte burası :( Sevgiler canım. |
Alıntı:
Çim alan sahiden küçük, fotoğraflarda görkemli göründüğüne bakmayın, orta bölümle birlikte 25 m², iki kez çim makası ile kesim yaptım. Aman Allah, saatlerce uğraştırdı beni, baktım olmuyor gidip çim makinası aldım. 1200 motor, çok da keyifli, 10 dk. tüm çimler biçiliyor :) Malabar ıspanağının yaprakları öyle taze görünüyor ki, yani salatada filan denenebilir, ne de olsa adı ıspanak :) Su sorunu konusunda yerel yönetimden hiç umudum yok, seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesine bağlanacakmışız, o zaman belki bir şeyler olur. Bu sorunu 13 yıldır köycek yaşıyoruz. Depo var da her zaman doldurmak mümkün olmuyor. Boya fırçası saplarını ben de düşünmüştüm ama benim arabam küçük(pejo 206)en az 20-30 tane lazım, yol biraz netameli, bu yüzden üzerinde durmamıştım. Komşularım var büyük aracı olan, onlardan rica edebilirim. Plastpa için Mezitliye giderim, bu bilgi çok iyi oldu, teşekkür ederim. Domates ve diğer sebzeler için de çok iyi olur. Sevgili eşinize ve size selâm ve sevgiler. |
Alıntı:
Benim kadar üzleceğini biliyorum, sendeki doğa sevgisi, tüm bahçeleri kendi bahçen gibi sahiplenme, koruma, sevme duygusu yaratıyor. Hepimiz böyleyiz aslında, bende olan herkeste olsun, gözlerimiz yeni güzellikler görsün, bütün derdimiz bu, ne kadarını başarabilirsek işte. Sevgilerimle güzel arkadaşım. |
Merhabalar,
Doğaseverliğiniz bahçenizden anlaşılıyor herşey mülemmel. Dahlia ve zinnalar tohumdan mı yetişiyor. Bu zamanlar tohum atsam bahçeme seneye haziranda Akçay'a geşdiğimde kendiliğinden çıkarlar mı? Sevgiler.... |
Çim makinası almanıza sevindim. Gerçekten büyük kolaylık. Üstelik makasla o kadar düzgün kesilemez. Güle güle kullanın.
Fırça saplarının daha kısa olanlarıda var. Sanırım 120 cm. Aslında onlarda işimizi pekala görür. O boyları, arabanın arka koltuğuna da yatırılabilir. hem daha ucuz olmaları gerek. Fidan bağlama ipini bende çok amaçlı olarak kullanıyorum. Domatesleri sırıklara bağlamak, sarılıcılara yardımcı olmak, yaygın dallanan bitkileri, yarı bellerinden bağlayarak, biraz daha derleyip toparlamak bunlardan sadece bir kaçı. Bir top alsanız, size uzun yıllar yeter. Bana iki yıl yetiyor. Ama ben gerçekten herşeye kullanıyorum. Eşimde size selamlarını iletiyor. Kolaylıklar diliyorum. |
120 cm. Firca sapi daha uygun tabii.
Ben o boydakileri gormedim, bu sene gecti artik nasipse seneye bolca alirim. Saplara emprenye uygulamak omurlerini uzatabilir sanirim, pergole tamirinden kalan emprenye bir ise yarar boylece. |
Ben sebzeler ve çiçekler için kamış (kargı) kullanıyorum. Etrafınızda varsa ne ala bedava sadece koparması var. ;) Eğer olgunlaşmışları toplarsanız birkaç sene kullanabilirsiniz. Sadece toprağa batırdığınız kısımlarda çürüme olabilir. O da çok sık sulandığı zaman oluyor damla sulama varsa o sorun da pek olmaz.
Diğer bir sorunsa eğer yaşken dikerseniz tutma olasılığı oldukça yüksek. |
Sevgili h dogan;
Kargıyı hafif bitkiler için kullanıyorum, fasulye, hıyar vb. Domatesler daha güçlü dayanak istiyor meselâ, gerçi kargıdan üçayak yapılıyor ama, bizim domatesleri tartmaz, ayrıca ben de beceremem. Aslında kolay taşınabilir olması benim için avantaj olsa da kullanım alanı kısıtlı. Bir defasında taze kargılar kullanmıştım, istisnasız hepsi de yapraklanmıştı, çok da hoşuma gitmişti :) |
Ablacığım sonbaharda oldukça kalınlaşan kargılar oluyor. Neredeyse kalın sopa gibi yani dediğiniz fırça sapından da kalın oluyorlar. Kargıları tazeyken kopartırsanız dayanıksız oluyorlar zaten. Bence sonbaharda gövde rengi sarı-turuncu gibi olanları kopartın, eğer varsa en kalınları kopartın kurutun bahara kadar ondan sonra kullanırsınız.
Taze olanları kopartıp kurumaya bırakırsanız çok gevrek oluyorlar. Ben eğer fırsat bulabilirsem ekim-kasım gibi gezeceğim şöyle sağlam kargılardan toplayacağım. ^ayak yaprak her zaman daha iyi çünkü daha dayanıklı oluyorlar yük için. Ben domateslere yapmıştım bu sene bir de kargılar yeterince kalın değildi. Zayıf olanlar kırıldı çünkü gevrektiler. |
Bahçemde ya da yakın çevremde kargı bulmam imkansız, keşke yakınlarda olsaydı.
O zaman da benden önce davranır toplarlardı, buradaki köylünün gözü açık, bize kaptırmazlar :) Dün komşu köyden bir su arayıcısı geldi, aslında komşum için gelmiş, bahçesine kuyu açmak istiyor, su bulucu işinde çok uzman olduğunu iddia edince, benim bahçeme de bakmasını rica ettim. Köyün yerlilerinden birisi ile gelip baktı bahçeye, yaklaşık 10 dk. elindeki çatal dut dalı ile baktı, 16 mt. 3-4 cm. çapında bir akıntı var dedi, neyse uzatmayayım, ben su bulucuya ufak da olsa bir el emeği vermeyi düşünürken bizim köylü vatandaş atıldı, "abla at bi 50-100 kâat", "ne" demişim, sonrasını hiç anlatmayayım. Diyeceğim o ki, çevrede işe yarayan bir şey varsa köylü bize bırakmaz :) |
Alıntı:
Bahçe başlığıma yazılan tüm mesajlara cevap yazmaya özen gösteririm, ama her nasılsa sizin mesajınızı atlamışım, az önce farkettim. Güzel sözleriniz için teşekkürler. Sorunuza gelince; Bodur dahliaları geçtiğimiz senelerde tohumdan yetiştirmiştim, iri çiçekli olanları denemedim. Zinnialar tohumdan yetişiyor, Akçay'ın kışı sert geçmez sanırım, zinnia tohumlarını şimdi atarsanız Haziranda çiçek bile açmış olur diye düşünüyorum. Sayın Orhan Özbilgiç, dökülen tohumlardan her yıl kendiliğinden çimlendiğini yazmıştı zinniaların. Sevgiler. |
2 Eklenti(ler)
Epeyce ara verdim yine, bahçenin pek tadı kalmadı, bununla birlikte dört clematis kaybettim.
Kayıplar olunca insanın hevesi kaçıyor. Bir gün önce şıkır şıkır olan bitki ikinci gün elveda diyebiliyor. Aspirinli su da çare olmadı bu sefer :( Eklenti 438714 Eklenti 438716 |
2 Eklenti(ler)
Bodur dahliaları hep sevmişimdir, bazan külleme olsalar da yerini beğendiğinde cömerçe sergilerler güzelliklerini.
Eklenti 438717 Yayılıcı yer minesi de öyle. Eklenti 438718 |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 438719
Papa John Paul bir kaç çiçek açtı. Saksıdan yere taşınacak, rahatlasın. Eklenti 438720 |
2 Eklenti(ler)
|
Sevgili CAN Adalet Hanım; :( clematisinize üzüldüm, aspirinli suyu sizden hep duyuyorum hangi durumlarda kullanıyorsunuz? Benim yer minelerim de yavaş yavaş kurumaya başladılar vitamin takviyesi yapıyor musunuz? Solanum Rantonetti gerçekten çok güzel bir bitkiymiş. Nasip, kısmet olur ise seneye ben de dikmek isterim. Herşey gönlünüzce inşallah!..
|
Sevgili Adalet hanım, öncelikle paylaşım için çok teşekkür ederim.
Clematis başlığında, zaman zaman böyle bitki kayıplarını okuduğum halde clematislere ölmez bitki gözüyle bakıyordum. Üzüldüm doğrusu. Yedeklemiş miydiniz bari:confused: Bu kayıpların sebebi ne olabilir sizce:confused: Bir de yeniden sürgün vermeleri mümkün olabilir mi acaba:confused: Dahliaları ben de çok seviyorum fakat başarısız olduğum bitkilerden olur kendileri. Sulama ayarlarını bir türlü tutturamadım, bir tanesi üzerinde çiçeğiyle yıkıldı, yumrusu çürümüş.:mad: Diğerleri de açmadı, niyetleri de yok gibi.:) Mavi-mor çiçekleri biraz daha fazla seviyorum galiba. Solanum rantonettii de çok sevdiklerimden. Çok da güzel açmış. Fotoğrafları görünce kaybettiğim için bir kez daha üzüldüm. Bahçedeki gelişmeleri paylaşmayı geciktirme Adalet Hanım'cım.;) Hepsi için ellerine sağlık, Sevgiler... |
Merhaba Adalet hanım,
Kayıplarda olsa bahçeniz yine şıkır şıkır. Clematislerinize kendim kaybetmiş gibi üzüldüm inanın. Montana hariç hepsi sürgün veriyor biliyorsunuz sizde. Dipten 5cm budayın. Benimde 5 tane bu sene öldü diyorum artık Montana merjorieyi Haziranda almıştım çiçeğini göremeden gitti.Budadım ama ondan ümidim yok. Diğer budadıklarım hemen sürdü 2 tanesi tomurcuk dolu. Piilunun birini budamak zorunda kaldım oda dipten sürdü. En güzel zamanlarında olması gerekirken böyle durumlarla karşılaşmak bana zamansız budama yaptırıyor ama martta yine usulüne uygun buduyorum. Lütfen yedekleme yapın hele blue Angelinizden daha çok yapın onu çok beğeniyorum. Ben de yedek olsun diye sürekli çelik yapıyorum kimi tutuyor kimi tutmuyor. Bu konuda jineop usta ama oda kayboldu. Sevgilerimle. |
Alıntı:
Aspirinli suyu bitkilerin hastalandığını farkettiğimde kullanıyorum. Bitkide solgunluk hastalığı başladığında, bir aspirini bir bardak suda eritip toprağına döküyorum. Bu tedaviden bir çok defa olumlu sonuçlar aldığım için, buradan da tavsiye etmiştim. Solanum için acele etmezsen ki zaten zamanı geçti, senin için çelik yapayım. Aslında İlkbaharda alınacak çelikler hemen hemen garantili ancak, benim solanumların tüm dalları İlkbaharda ölü oluyor, dona dayanıklı değil çünkü. Mayıs gibi ince sürgünler vermeye başlıyor, yani her yıl kökü canlı kalıyor, dalları donuyor. |
Alıntı:
|
Clematislere bende üzüldüm. Umarım arkadaşlarımızın dedikleri gibi tekrar sürer. Zira benimkiler öyle oldu. Yaz ortasında, Mis Bateman ve Justa kurumuşlardı. Piiliu da öyle. Bir ay içinde dip sürgünleri verdiler. Şimdilerde tomurcuktalar.
Ekim ayında bende, hepsini yedekleyeyim bari.;) Solanum buradada donuyor. Bu sene çuvalla örttüm. 30-40 cm kadarını donmaktan kurtardım. Haliyle daha bir ağaçsı oldu. Ama sizinki kadar gür çiçekli değil. Belki bundan sonra olur. Elinize sağlık. |
Alıntı:
Geçtiğimiz yıllarda vyvanpennel böyle birden solup kurumuştu, sonraki yıl dipten sürgün verip açtı diye sevinmiştim. Bu yıl yine terketti beni, bakalım seneye çıkacak mı. Clematisler çok fazla nemden de hoşlanmıyorlar anladığım kadar. Havanın çok sıcak olduğu günlerde her gün sulamıştım, yanındakilere bir şey olmadı, pek çok çelik yapmıştım ama onlarda da bir gelişim göremiyorum, neyse sağlık olsun. Dahliaları fazla sulamış olmalısın, yoksa çürümezdi. Bir defa diktiğinde her yıl aynı yerde güçlenerek büyüyorlar, vazgeçme bence. Paylaşım konusunda ise, açıkçası tekrar olmasın diye aynı bitkileri fotoğraflamak istemediğimden uzaklaştım. Bazan kitaplara daldım, bahçe işleri vs. derken biraz uzak kaldım. Solanum konusunu senin başlığına yazmıştım. Sevgiler. |
Alıntı:
Bence bahçelerimiz Mayıs ve Haziran aylarında en görkemli zamanlarını yaşıyor. Tabii, Karadeniz'i ayrı tutmak lazım, orada ısı 38-40 dereceleri bulmaz, yağışı nemi boldur. Temmuz ortalarından itibaren fazla sıcak sevmeyen bitkiler birer ikişer bye bye yapıyorlar :) Sizin clematislerinizin hayranıyım, tüm haşmeti ile açıyorlar. Bir kaç gün önce Multi Blue bir tane çiçek açmış, görseniz para kadar bir şey, komik yani, fotoğrafını çekmeye bile değmez. Blue Angel'i ben de çok seviyorum, kaç kez çelik aldım ama bir türlü köklendiremedim. Tabii vaz geçmeyeceğim, tekrar deneyeceğim, köklendirebilirsem size de gönderirim. Sevgiler. |
Alıntı:
Kök çürüğü ise hiç umut yok demektir :( |
Alıntı:
Solanum bende iki tane, birini tijli yapmak istiyorum ama neredeyse her yıl kökten 50 cm. yukarısı donuyor. Ben de havalı naylonla korumayı düşünüyorum bakalım, becerebilirsem. Kışın burada acaip fırtınalar oluyormuş, naylonu savurursa bilmem artık. 7-8 yıl önce çatıdaki güneş enerjisini yere fırlatmıştı. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025