![]() |
Aman sevgili Kiraz ne yaptin öyle... Bahce rüya gibi olmus. Bence sadece bir kare degil bircok kare dergilere konu olacak türden. Foruma yazan arkadaslardan birkaci var ki (buna rahatlikla kendimi de dahil edebilirim) emekleme döneminden baslayip, düse kalka, yapa boza tirnaklarimizla bir seyler olusturmaya basladik. Senin bahcen de cok cok emek verilmis bahcelerden. Keyfini sürmeyi hakettin, doya doya tadini cikarmani dilerim.
|
Sayın Kiraz,
Bir süredir bahçenizi gezememiştim. Her şey çok keyifli, çok güzel. Maşallah diyelim. |
Arkadaşlar, ben değil, sizler güzel şeyler yazmışsınız :)
Sevgili Üzüm, pervane çiçekli yasemin hiç nazlı değil, birinci yıl pek gelişmese de sonraki yollar gelişimi çok hızlı. Limon'a ben de aynı şeyi sorduğumda onun yaseminlerinden moral almıştım, siz de bir an önce yerini ayarlayın :) Sevgili Serkan, bahçem senin teras kadar kadar zengin olmasa da teşekkür ederim. Sevgili Satı, bir iki yıl sonra eminim senin de coşmuş yasemini göreceğiz. Sevgili Nurcan, ben de bu sabah acaba gerçekten kaç yıl gerekir diye düşünüyordum. Zira, ne zamandır dilimden düşmeyen üç yılı geçirdim hala yetmedi, beş yıl da yetmeyecek. Ne yapacağını bilen, tecrübeli biri için üç- beş yılda çok güzel şeyler çıkar ama benim gibi yaparken öğrenenler için on beş yıl mı bilemem :) Soligado (altın başak) otundan komşum iki sene önce bir iki kök vermişti, olduğu yeri tamamen doldurdu, ilk diktiğim yerde sarı çiçek istemediğimden söktüm, sebze bahçesine taşıdım, orada istediği gibi çoğalmakta serbest. İlk yerinden hâlâ her bahar onlarca fide fışkırıyor, sökmekle başa çıkamıyorum, aman dikkat. Alacalı yapraklı ortancayı sarmaşık ortanca diye almıştım ama sarmaşık olmaktan vazgeçmiş, olsun böylesi de çok güzel. Sevgili Gilan, o takvim işi güzel de ben biraz üşeniyorum herhalde. Arada bahçeleri gezip hangi ayda hangi çiçekler çoşmuş bakıyorum, bazen buna göre karar veriyorum. Neyse, belki senin takviminden güzel bir başlık açılır, biz de bakarız :) Yazdığın gibi, bitkilerin uyumlu gözükmesi yanında anlaşabilmeleri de çok önemli. Yaban asmasını yaseminin hemen dibine değil de biraz uzağına diktim belki yasemin boğar diye ama yaban asması öyle akıllı ki, ben üst dalı bir metre yükseklikte ararken, o çoktan istediği yere tırmanmış. Sevgili Çiçeksever, teşekkür ederim ama senin emeğin benimkinden de çok. Aslında her bahçede gezdikçe bir çok şey öğrenmeye çalışıyoruz. Bahçemin hali, benim emeğimden çok, bu mevsimde doğanın cömertliğinden. Sevgili Tturt, çok teşekkür ederim. |
Bana 15 yılda yetmez :))
Ben bir bitkinin istenen dolgunluğa oluşması için bir 5 yıl gerekiyor demek istemiştim. Soligado'nun gelişmiş halini merak ettim ,uygun olduğunuz bir zaman da fotoğraflarsanız sevinirim. |
Sevgili Kiraz bahçeniz gittikçe şenleniyor cıvıl cıvıl olmuş. Seneye sarmaşık gül bankın üstünü kapatır yasemin gibi.Sefayla oturmak dileğiyle....
|
Sevgili Kiraz heuchera sarı kantaron ile gerçekten çok yakışmış ama yasemin yokmu o yasemin o nasıl bir güzellik öyle benim için de bol bol kokusunu içinize çekin lütfen:)
|
Sayın Kiraz,
Merhaba. Kanepenizde çay hazır bekliyor. Gelen yasemen kokuları içerisinde öayını yudumlamaya başlayabilir. Yolunuzu gözleyen can dostunuz ise harika ve çok cana yakın. Bakışlarından belli. Ortancalarınız da çoşmuş. Günebakan da burada imiş. Desenize ziyafet var. |
Sevgili Kiraz,
Bahçeniz cennet köşesi olmuş:)Bence İstanbul'a gelen turistlerin ellerindeki haritaya sizin bahçeyi de eklemek lazım:)Yasemin inanılmaz güzel.Benimki 2,5 yıllık ama sizinkinin yanında pire kalır:)Hayalim sizinki kadar olması.Diğer çiçekleriniz de mükemmel uyum sağlamış ortama.Özellikle clematisler sarıldıkları bitkileri sevmiş.Elinize sağlık. |
Sayın Kiraz; "Bahçemin dönemlerini gözlem" başlığında, bahçenizin dört mevsimini renk çümbüşü açısını alarak çok güzel yansıtmışsınız.
Bahçeniz mis gibi kokularca da zengin. Bu yönden de gözlem yazınızı okumak dileğiyle.. Sağlıklı günler dilerim. |
Sevgili kiraz ortancalar clematis harika görünüyor yasemin çoşmuş ne güzel kokuyordur şimdi ellerine saglık sevgiler...
|
Herşey şahane görünüyor sevgili Kiraz. Yaseminin ne kadar güzel gelişmiş, senin ve sevgili çiçekseverin Ortancaları zaten favorim.
Yaseminin bu türü kesinlikle nazlı değildir, yerleştikten sonra su bile istemez, hastalığı, biti, piresi, örümcek zararlısı yoktur. Bence de bir bahçedeki bitkilerin yerleşip, serpilmeleri için 5 yıl gerekiyor. 5 yıl geçtikten sonraki gelişmelerine bakıp, yeni diktiklerim için, "Keşke ilk yıl bunu da dikseydim" pişmanlığı duyuyorum. Eskimeye başlayan bahçeler daha bir keyif veriyor insana... Hem de düzen oturduğundan daha az yoruyor... Sevgili Kiraz, keyifle, sağlıkla, ailenle bahçende uzuuun yıllar geçirmeni dilerim... |
Sevgili Nurcanaybay, haklısın, çok yıllıklar için en az beş yıl gerekiyor ama ben ne kadar sabırlı olsam da işlerde sabırsızım, ilk başta bahçeyi üç-beş yılda yoluna sokarım sanıyordum:) Soligadolar açmak üzere, eski, fotoğrafını bulursam eklerim.
Sevgili Fatma Sunay, Günebakan, Cumhur Bey, teşekkür ederim, bahçeme hoş gelmişsiniz. Yaseminleri sizin için de seve seve koklarım :) Sevgili Yılmaz, iki yıl sonra senin yaseminin de böyle olacak, emin ol. O turistlere bir de eldiven çapa vermek lazım, bahçede yapılacak çok iş var, hiç bir zaman her köşeyi istediğim gibi temiz ve düzenli tutmaya yetişemiyorum, hep bir taraf açık veriyor :) Sevgili Ligustrum, haklısınız, özellikle bu sıralar bahçe mis gibi kokuyor, kokular açılan kapı ve pencereden içeri doluyor. Ama sadece benim bahçem değil, bütün sokaklar yasemin kokuyor. Tarçın'ı gezdirirken, her mevsim sokakların nasıl değiştiğini ve koktuğunu da hissediyorum, hele sitenin üst yolu dün akşam mis gibi katırtırnağı kokuyordu. Mevsimin ve doğanın güzelliği olmalı. Sevgili Periş, teşekkür ederim. Sevgili Limon, yaseminime seninki öncülük ediyor, seninkinin güzel fotoğraflarını görmeseydim belki her yere sardırmadan düz çıkarırdım. Gerçekten bu yasemin en dertsiz olanı ve İstanbul'da soğuklardan etkilenmeyeni. Tohumdan çimlendirdiğimi demirin yanına dikmiştim, bir metreye yaklaştı. Ben de bahçenin eskiyenini seviyorum, umarım sen de yeni bahçeni keyifle eskitirsin. Dileklerin için teşekkürler. |
Sayın Kiraz;Mis gibi kokan katırtırnağını resmederseniz, doğanın güzelliği ve kıymetini daha iyi kavramış oluruz. Ben dahil çoğumuz katırtırnağının kokusu olduğunu bilmiyordur..
Yirmi yıl önce Temmuz ayı içersinde Ören'de bir parkta yanımda Orman Mühendisi bir yakınımla dolaşıyordum. Mis gibi bir koku ortama hakimdi. Etrafıma bakıyorum gül, hanımeli gibi bitkiler arıyorum. Güzel kokulu çiçek olarak sadece onları sanıyorum her hâlde.. -Ne kokusu bu böyle mis gibi dedim. -Ne olacak, ağaç ligustrumları görmüyor musun dedi? Utandım, o zamandan beri ligustrumu hiç unutmadım. Çiçeklendiğinde mis gibi de koktuğunu. Katırtırnağını da şimdi öğrendim. Sağlıklı günler dilerim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
çok güzel bir yazı. Yeni yazılarını okumak ve bahçesinin güzelliklerini görmek için sıkça takipçisiyiz. Sağlıklı günler dilerim. |
Sevgili Kiraz haziran renklerinizin hepsi ayrı güzeller. Ama ben, o değişik renkteki ortancaya ve yasemine bayıldım. Maşallah diyelim, Allah nazardan saklasın. Aynı yaseminden ben de aldım, hiç büyümüyor. Dün farkettim üzerinde birkaç tomurcuk belirmiş. Sizinki kadar büyümesi için sabırsızlanıyorum.:p Sevgiler...
|
Sevgili SDurul, ortancalar bu hafta daha çok renklerini belli etmeye başladılar, koyu pembeler de açmaya başladı.
Yasemin için hiç endişeniz olmasın, ikinci seneden sonra hızla gelişiyor, benimki de tek kök. Tohumdan yetiştirdiğim iki senede 1 m ye ulaşabildi ama seneye en azından 1 m daha uzun olacağına eminim. |
Sayın Kiraz,bahçenizin ilk sahifesinden itibaren büyük bir zevk alarak dolaştım.Dikili bir bahçeyi söküp,inşaatla uğraşmak,çiçekleri korumaya almak ne zordur....Bütün bunları doğa sever insanlar şikayet etmeden,sabırla geçiştirirler.... O kısımdaki sıkıntınızı bütün içtenliğimle paylaşarak okudum,çünkü bu tip olayları çok yaşadım...Çok uğraş vermişsiniz ama değmiş...Harikalar yaratmışsınız.Bahçenizdeki bütün bitkilere bayıldım.Yasemininiz mükemmel gelişmiş..Oturma köşeniz çok şık ve güzel görünüyor.Merdivenlere sarılan sarmaşıklar ....hepsi harikaydı...Nazar değmesin.... Kolay gelsin ,iyi mevsimlerde keyfini çıkarın...Selamlar,sevgiler......bbb.......
|
2 Eklenti(ler)
Sevgili Berrinb, güzel sözleriniz için teşekkür ederim, benzer durumları yaşadığınız için, okurken içten paylaşımınıza ayrıca sevindim.
Yaban asmalarının coşkulu fotoğraflarını gördükçe, bir de iki senedir benim bahçedeki cılız hallerine baktıkça bir yerde yanlış var diye düşünüyordum. Yanlış olan sabırlı olmamakmış, bunlar da kökü güçlendikçe kendini gösteriyorlarmış. Zaten iki senedir yavaş yavaş büyüyen bitkiler bu sene hızla yer doldurunca kendine gelmelerinin üç sene olduğunu daha iyi anladım. Yaban asması bunun haricinde iki kere Tarçın tarafından dipten budanmıştı. Bu sene ilk çiçekler açtıktan sonra sevinmiştim ama bu kadarını beklemiyordum. Direğin arkasında olduğu için içeriden görememişim, banka oturunca açtıktan kaç gün sonra gördüm. Bir haftadır o köşeyi renklendiriyorlar, üzerinde yeni tomurcuklar da var. İlk başlarda yaseminin arasında boğulur diye düşünmüştüm ama o kadar akıllı tırmanıyor ki, korkmama gerek kalmadı. Bir dal böyle ise bir kaç sene sonra yeni dallarla ne olacak :) Yarım gün güneş alıyor, toprağı genelde nemli ve kökü gölgede. Rengi daha güzel, fotoğrafta iyi çıkmamış. Eklenti 231415 Eklenti 231416 |
Ah vallahi içim açıldı ,sevgili Kiraz, böyle güzel bir görüntüye sahip olabilmek için ,verilen bütün emekler helal olsun diyorum.Ellerinize ve gönlünüze sağlık....Harikasınız....Teşekkür ederim...Selamlar, sevgiler......bbb...bb
|
Off off sevgili Kiraz clematis ve yasemin kardeşliği muhteşem görünüyor gerçekten :)
|
Son iki fotograf rüya gibi. Bir de fotografta iyi çıkmamış diyorsun. Bu hali bile beni büyüledi.:)
|
3 Eklenti(ler)
Sevgili Berrinb, Günebakan, Zenfree teşekkür ederim :)
Bugün işe gitmedim, sabah Tarçın'la yürüyüşten sonra bahçeme indim, bankımın üzerinde rüzgarı ve kuş seslerini dinlerken kahvemi içtim. İşyerinde penceresiz dört duvar arasında, ışığa yeşile hasretken, bahçem de bana hasret kalmış, biraz dertleştik koklaştık. İki sene önce ne kadar boşmuş. Bu hafta: Eklenti 233358 Eklenti 233359 Yaban asması bir yandan soluyor, bir yandan yeni çiçekler veriyor, umarım çiçekli zamanı uzun olur. Yasemin beyaz çiçeklerini dökerken, dibinde beyaz papatyalar açıyor. Eklenti 233360 |
Çoook güzel. :)
Sefan olsun, kendine 1 gün ayırmakla ne iyi etmişsin... Arada şarj etmek gerek... :) |
Sevgili Kiraz;
O yaseminli köşe insanı mest ediyor. limon' un dediği gibi ''Sefanız olsun.'' Beş-on gün önce Samsun' daki bir yapı markette, sizin bana tohumunu verip, benim çimlendiremediğim, Pervane yaseminleri gördüm. İki senedir İstanbul' dan buraya gelirken arabamı getirmediğim için alamadım. Zira bahçem Samsun' a 50 km uzakta ve market - Çarşamba - Köy üçgeni, dolmuşlarla çok zor olacaktı taşımak. Birazda bitkiler fazlaca yıpranmıştı ya.;) O nedenle almadım. Zaten alsamda, diğer düz yaseminin yanına dikmekten başka alternatifimde yok diye avundum. Ama insan böyle güzel bir görüntüüyü görünce hevesleniyor işte.:p Sözünü ettiğiniz gibi yıllar bitkileri, doğal olarak bahçeleri dahada güzelleştiriyor. Bu sizin o köşenizde en belirgin biçimde farkediliyor. Sağlık ve mutlulukla sefasını sürün. |
Sevgili Limon teşekkür ederim, umarım sen de soluklanacak vakit bulmaya başlamışsındır.
Orhan Bey, teşekkür ederim, darısı başınıza. Daha önce yasemin tohumunu kumda çimlendirmiştim, bu sefer tablette deniyorum, çimlenmeye başladı. Erkenden söz vermek istemiyorum ama çimlenirse size göndereceğim. Minik olduğu için birkaç sene bekleyeceksiniz ama hiç yoktan iyidir :) |
Sn Kiraz harika bir bahçeniz var. Yasemin ve clematisler birbirine çok yakışmış mor beyaz olunca da pek bir ilgimi çekti. 2 sene de bu hale gelmişler benim bahçemde 2 yıl sonra böyle olacak demektir. takas bölümünde arkadaşlardan clematis çelikleri istedim inşallah beni duyarlar da gelirse. bende sizinki bir görüntü elde edebilirim.sabırla bekleyeğim. o bahçeden kahve içilmeden geçilmez zaten ,afiyet bal olsun.sefanız olsun.güle güle oturun.saygılar
|
Sayın Kiraz, Bahçenizdeki çeşme çok güzel ilgi topluyor. Çalışır durumda mı?
Bir iki damla su ayıyor olsa, doğanın küçük canlıları arılar, kelebekler bu sudan nimetlense; bu durum insana daha bir huzur vereceği düşüncesine kapıldım. Sağlıklı günler dilerim. |
Sevgili Gülsu teşekkür ederim. Umarım benim yaban asması da bol çelik yapar, paylaşıma katılırım.
Sevgili Ligustrum, çeşmeyi kullanıyorum hem de çok sık. Tarçın da musluğu açınca akan suyun altına ağzını uzatmayı seviyor. Çok yaramazlık yapınca suyu açıp elimle üzerine sıçratırsam (bu onu tek korkutan şey) söz dinliyor. Çeşmeyi ilk aldığımda etrafı da çıplak olduğu için üzerindeki işi ve büyüklüğü rahatsız etmişti ama zamanla bitkilerle çevireceğimi düşünmüştüm, düşündüğüme de yaklaştı. Çeşmenin çok heybetli göründüğüne bakmayın, mermer çeşmelere göre oldukça uygun fiyata (1/10 oranında) bulunca modeline çok kafayı takmadan almıştım. Mermer tozundan döküyorlarmış, zaten bahçede pırıl pırıl parlayan bir çeşme de istemediğimden üzerindeki kaba dok, bazı yerlerinin kararması daha hoşuma gidiyor. Musluğu ise yapı marketlerde bulunuyor. Bence en büyük kusuru, musluk deliğinin normale göre çok yukarıda açılması. |
Sevgili kiraz,
2 yıl önceyi düşündüğümde bahçendeki gelişme büyüleyici. Bütün kareler yerine oturmuş, boşluklar dolmuş. Renkler ahenkle dans ediyor adeta. Sevdiklerinle uzun yıllar keyfini çıkartmanı dilerim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025