![]() |
Sevgili Kiraz,
Ayni sefaların renginin canlılığı son günlerde dikkatimi çekiyor. Çok güzeller. Leylak da nasıl güzel kokuyordur. Hele calalar bayıldım. Bugün öğlen arada seraya gidip beyaz cala bakmıştım. Bulamadım. Haftasonu beyaz calladan yapılan öbeğin olduğu bir bahçe beni mest etti. En kısa sürede edineceğim. Herşey için ellerine sağlık. :) |
Sevgili Uzman16, leylak genelde güzel kokar ama benim fotoğrafladığım çalı tür (türünü bilmiyorum) öyle çok güzel kokmuyor. Bir de onun karşısında ağaç formunda leylağım var, dondan zarar gördü, bir kaç çiçek açtı ama kokusu çok güzel.
Şimdilik bankın iki yanında ama alanını genişletmeyi düşünüyorum, nasıl yapacağımı ben de bilmiyorum, doğru yere karar verip, sonra yerinden oynatmak istemiyorum. |
Galalarda gözüm kaldı. :D
Aynısefalar da bu mevsimde bahçeye cıvıl cıvıl renk katıyor. Turuncu hayat dolu bir renk. :) Bahçedeki ilk yıllardan sonra insan beklemeyi öğreniyor sanki değil mi? İlk yıllarda hanımeli kurumuş olsa çok daha fazla üzülürdük, bir zaman sonra "budarım, tekrar uzar" diyebiliyoruz. En azından bana öyle geliyor. :rolleyes: |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Daha önce sadece Sn. Zeki Yağlı'nın bahçesinde görmüştüm, sayesinde artık Salvia microphylla (Hot Lips) benim bahçemi de renklendiriyor. Kışın yaprak dökmedi, çok nazlanacağa benzemiyor. Baharla beraber yeni sürgünler verdi ve ne çabuk çiçeklendiğine şaştım.
Eklenti 216326 İlk seneler girişi dolduran bodrum papatyalarım, iki sene önceki sert kışta donmuştu. Yere dökülen tohumlardan çimlenenler yeni yeni ayağa kalkmaya başladı. Bu kış çok kötü geçmezse seneye yine çoğalacaklar. Eklenti 216327 Üç sene önce rüyalarıma bile girmişti haseki küpesi, tohumunu buldum, çimlendirdim, bir sene geçtikten sonra çiçeklerini beklerken, salyangozlardan arta kalan ufacık beyaz ve yarım bir goncayla yetindim. Bu sene iyice gürleşti, bol çiçek verdi, üç kök bile bankın yanını değiştirdi, bu çiçeği çoğaltmayı düşünüyorum, yaprakları da çok güzel. Hep boynu eğik mi kacak, güzel yüzünü göremeyecek miyim derken, dün bir tanesi, pembe yanaklarla başını kaldırdı. Eklenti 216328 Eklenti 216329 |
bir haseki hayranı olarak bu cinse bayıldım...süperler...
bahçenin takipçisiyim sevgili kiraz,beğenerek izliyorum...bankınızın genel bir görüntüsü yok mu? en beğendiğim köşe orası da :)) |
Bu hasekilere yıldız geni karışmış sanki. :p
|
Sevgili Ardabora, havaların geç ısınmasından, bankı daha geçen hafta temizledim, yağladım ve yerine koydum. Akşam işten çok geç gelmezsem, ilk işim orada oturup bir şeyler içmek. Öğleden sonra gölge olduğundan , yaz için keyifli bir yer oldu. Bu sene de demirler istediğim gibi olamayacak ama bir ara fotoğraf eklerim.
Sevgili Gilan, haklısın, pembe olanların yapısı farklı, boğumları yok ama beyazolan boğumlu. Hepsi aynı paketin tohumlarıydı, başka bir saksıda da bordo açtı. |
Sevgili Kiraz hasekiler çok güzel çok ellerine saglık...
|
Hepsi çok güzel. Galalar ne kadar zarifler. Katmeri haseki de öyle. Hanımeline çok üzüldüm. Tarçın da çok oluyor ama.:mad:
|
|
Sevgili Zenfree, galalar aslında fotoğraftaki hallerinden daha güzeller, çok uzaktan bile çok dikkat çekiyorlar. Bu sene çiçekleri daha çok ve daha büyük, umarım yazın da keyifli olurlar. İlerleyen yıllarda oradaki öbek büyürse daha da güzel olacak. Büyük saksıda da güzel gelişiyorlar. Tarçın konusunda haklısın ama inan bu sıralar itaat etmeye çalışıyor lakin içindeki şeytan dürtüyor :)
Sevgili Hüsnüyusuf, teşekkür ederim. Hasekiküpelerinin "normal türlerine " de sahip olmak istiyorum. Gösterdiğiniz bordo, benim saksıda açanın aynısı ama çiçekleri, pembelerinkinden daha küçük. Ya cinsinden ya da saksıda olduğundan diye düşünüyorum. Hepsi, tek paketteki karışık tohumlardan çıkmıştı, o zamanlar çimlendirmem başarılı olsaymış kim bilir başka neler çıkacakmış, neyse ki yavaş yavaş öğreniyoruz. |
Kiraz, benim Galalar her kış tamamen yapraksız kalıp şu sıra ancak yapraklanma başlıyorlar. Sizinkiler ise çiçekleniyorlar. Nerde yanlış yapıyorum? Saksıya mı alsam?
|
Sevgili Kiraz,
Salvia microphylla (Hot Lips) bayıldım. Haseki küpeleri saksıda hem yaprakları, hem çiçeği daha küçük oluyor. Attığınız tohumlar çimlenmedi sanabilirsiniz. Ama nasıl oluyorsa, hiç beklenmedik bir yerde ve zamanda minicik fidesiyle karşılaşıyorsunuz. Çok keyifli bir bahçe, dilerim hep keyifli kalır. |
Limon, benim galalar kışın yeşil yapraklı kalıyor ama büyümüyor. Çok soğuklarda yaprakları ve sapları donuyor, bu kış ise hasarsız atlattı. Seninki çok mu soğuk alıyor? Tamamen gölgede mi? Benimki yarı gölgede ve yerini sevdi. Bir de galan yeniyse cılız olması normal, yıldan yıla gelişiyor. Saksı yerine toprağı tercih ederim ama istersen uygun zamanda bir kök ayırıp, saksıda deneyebilirsin.
Bu arada şimdi hatırladım, tamamen unutmuştum, geçen sene galanın verdiği bir kaç tohumu brugmansia saksısına ekmiştim ve çimlenmişti, kışın pek sulamamıştım, acaba sağ kaldılar mı? Sevgili Lir, haseki küpelerini ekeli çok oldu, geçen yaz sonu, saksıda başka çiçeklerin arasında bir tane buldum (nasıl ve ne zaman ektiğimi hatırlamıyorum, ya da benim tohum ekip, Tarçın'ın devirdiği bir saksı vardı, o olabilir). Kökü ve dalları oldukça gür çıktı, çiçek sapları da çok uzun, sadece çiçekleri diğerleri kadar büyük değil. Bahçemden keyif aldığına sevindim. |
5 Eklenti(ler)
Yağmurdan sonra bir pazar sabahı... Burasının istediğim gibi olması için bir kaç sene daha beklemem lazım ama yine de orada oturup etrafı seyretmek çok güzel. Arada esen rüzgar da yaseminin kokusunu getiriyor. Bu yaseminim başka bir yerde üç mutsuz yıl geçirmişti, geçen sene buraya alınca çok keyiflendi, seneye demirin yarısını kapatacak.
Diğer yana diktiğim tohumdan yetiştirme pervane çiçekli yasemin ve pandora sarmaşığı, clematis ve şimdilik onlara arkadaşlık eden saksıdaki morsalkım henüz demirin ortasına geldi, iki sene de onları beklemem gerekecek. Eklenti 217923 Eklenti 217924 Bankın solundaki filbahri bu sene çok çiçekli ve mis gibi kokuyor. Geçene sene hiç açmamıştı, çünkü öncesinde fazla budamışım. Arkasında da Mutlu Bey'den aldığım sarmaşık gül, bu sene ilk defa bize gülecek. Tek endişem güneşi yeteri kadar alacak mı. Uzayınca, bankın üzerine doğru ilerleyecek. Eklenti 217925 Kolyozların bu saksısı kışı içeride geçirdi, şimdi az güneş alan bir yerdeler. Tohumdan yetişecekleri de toprağa geçireceğim. Eklenti 217926 Saksıdaki bordo haseki küpem. Eklenti 217927 |
Haseki küpelerine ben de özendim , bordo da çok güzelmiş.
Ben de üç saksı kolyoz'u kapalı balkona almıştım .Sizin kolyoz kışı daha sağlıklı atlatmıış. Siz demire sardırmak için passiflora'yı denemişmiydiniz ? Gerçi o bölge de yeterince bitkiniz var ama ....geçen yıl tohum dan yetiştirdiğim passiflora nerede ise demiri örtecek duruma geldi.Mesela yaseminin arkasına kırmızısını dikseniz ,yaseminin çiçekleri geçince onun çiçekleri açsa ....beklemekten sıkılırsanız bir düşünün derim. Bu ara da sorduğunuz bitki blue salvia ,sizin bahçeye çok yakışır. |
Valla bende arkadaşlarımızın verdiği haseki tohumlarını ekmiştim. Çimlenmedi sanmıştım ama bir bölümü çimlenmiş. Artık gelecek seneyi bekliyeceğim, renklerini görmek için..
Bank ve çevreleyen demir özellikle yaseminle çok güzel olmuş. Bana verdiğiniz Pervane yasemini hala çimlenmedi. Fakat yedek tohum ayırdığımızı düşünüyorum. Birkaç gün daha bakacağım viyollere. Çimlenmedilerse yenileyeceğim. Selam ve sevgiler. |
Alıntı:
Bahçenizde herşey çok güzel. Hot lips de hayatından memnun görünüyor. Umarım diğerleri de yeni mekanlarını severler Selamlar sevgiler |
Bankın üzerindeki çay benim için mi? :) Bu güzellikleri çay eşliğinde izlemek lazım.
|
nihayet bankı gördüm rahatladım,bence bu haliyle bile o köşe pek güzel ki seneye Allah bilir nasıl güzel olur. mor salkımın saksıdaymış,yere dikersen nasıl bir hızla büyüdüğüne inanamayacaksın sevgili kiraz...çiçekleri geçtikten sonra canavar gibi her yere dal uzatıyor..
Bugün izmitten döndük.ablamın bahçesinde devasa bir çalı vardı,nasıl güzel kokuyor anlatamam. dallar yerlere sarkmış,bembeyaz çiçek dolu... ben son 3 yılımın mayıs-haziran haftasonlarını hep tekirdağda geçirdiğim için (mecburiyetten) o bitkinin çiçekli halini hiç görmemiştim. ablam ismini bilmiyor.."keşke resim çekseymişim,forumda ararım" diye düşünürken şimdi senin sayfanda gördüm FİLBAHRİ...Sayende adını öğrenmiş oldum,listeme eklendi :) pervane çiçekli yasemin,pembe yasemin kadar güzel kokuyor mu? |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Nurcanaybay, kolyozu salona aldım, çok aydınlık olduğu için unlu bit dışında problem yaşamadı. Pasifloram var; banklı fotoğrafta duvarın en sonunda yukarıya kadar uzayan yeşillik. Tepeye kadar çıkıp, yukarıdaki demirleri banka doğru sarmaya başladı. İlk sene değil ama sonraki sene çok hızlı gelişti, bitkilere daha yaklaştırmaya korkuyorum, bulduğu yere sarılıyor, sık sık leylandilere uzanan dalları buduyorum. Meyvelerini geçen sene Tarçın çok sevmişti, dökülenleri buldukça yedi, belki sakinleşir diyordum ama bana mısın demedi :) Blue salvia çok güzelmiş, edinmeye çalışacağım.
Orhan Bey, haseki küpesini ben de çok bekledim ama beklemeye değer. Pervane çiçekli yasemin tohumunuz kalmadıysa, isteyip ama uzun zamandır adres bildirmeyen biz üyemizin paketi bende, size tekrar göndereyim. Çimlenmesi uzun sürüyor, emin değilim ama üç haftayı geçebilir. Yasemin üretme başlığında nasıl yaptığımı anlatmıştım, kum işe yaramıştı. Elimdeki tohumlar iyice kuruduğu için bir gün suda bekletmekte yarar var. Sayın Zeki Yağlı, hot lips benden ben de ondan memnumum, teşekkür ederiz. Diğerini bahçenin çok farklı bir yerine dikmiştim, çok daha güzel gelişti ama şimdilik çiçek açmakta nazlanıyor. Diğerleri de gelişiyor, zamanla fotoğraflarını paylaşacağım. Erigeron karvinskiler küçücük boylarıyla çiçek açmaya başladılar (iki hafta öncenin fotoğrafı), Eklenti 218180 Sevgili Zenfree, bir gün sana da orada çay ikram ederim :) Genelde oraya çay içmek için oturduğumda, gözüme bir şey takılıyor, çayı unutup bahçe turuna başlıyorum. Sevgili Ardabora, teşekkürler. Bankın çirkin demirlerini kapatabilsem daha çok sevineceğim. Belki biliyorsunuz, tadilat sırasında karar verip, bahçenin bir yanındaki korkuluğu kaldırıp, buraya göre kesip uygulatmıştım. Sadece destek için kullanılacağından, estetikten pek uzak, sarmaşıklarımın büyümesini bekliyorum. Morsalkım çok hızlı büyür kontrol edemem diye saksıda bırakmıştım, yerini de henüz netleştiremedim. Sizinki toprağa dikili, kontrolde problem yaşıyor musunuz? Filbahrinin kokusu çok güzel ama biraz yakınına gitmek gerekiyor. Pembe çiçekli yasemin çok kuvvetli kokuyor, bu sabah bahçeye çıkmamla kokusunu uzaktan aldım. Pervane çiçekli yasemin, pembe kadar ağır kokmuyor ama kokusu çok daha güzel. Özellikle gece bahçede otururken çok güzel kokuyor, kapıyı açarken eve mis gibi kokusu giriyor ve kışa daha dayanıklı. |
Sn Kiraz bankın üzerindeki yasemin ne güzel açmış. Benimkide 1,5 m uzadı İnşallah sizinki gibi açar merakla bekliyorum. Diğer çiçeklerde çok güzel tabiiki güle güle oturun karşılarında
|
Sevgili Kiraz, dün yazmaya başlamış, hep aynı şeyleri yazıyormuş gibi olmamak için yazmamıştım. Bu gün tekrar görünce yazmak istedim. Güzellikleri görünce dayanamıyor insan.
Bankın olduğu yer, sarılıcılar için çok güzel düşünülmüş. Orada oturup mis kokan filbahri ve yaseminlere karşı çay içmenin tadına doyulmazdır, sanırım. Aldığım üç çeşit yaseminin biri yıldız çiçekli yasemin olduğunu bildiğim halde dün çiçekçide açmışını görünce, almamak için kendimi zor frenledim. Ve yıldız yaseminin kokusunu ilk kez orada duydum, müthişti. Filbahriyi geçenlerde aldığımda çiçekliydi, şimdi geçti. Burada komşununkiler şu anda çiçekli. Benimki yeniden açar mı, sizce? Dibinden kuvvetli bir sürgün vermiş. Haseki küpeleriniz de çok güzeller. Bu sene çimlenen hasekimin açması seneye kaldı herhalde, merakla bekleyeceğim. Bu arada galalar da gözümden kaçmadı. Her şey çok güzel. Güzel bir yaz diliyorum... |
Sevgili SDurul, filbahrinin çiçekleri geçtiyse bu sene tekrar açmaz. Siz de benim yaptığım hatayı yapıp, çok budamayın. Önceki sene dalları şekilsiz diye iyice budamıştım, geçen sene hiç açmadı.
Bankın yakınına özellikle güzel kokan bitkileri koymaya çalıştım, leylak bol güneş istediği için en güneşli tarafa onu diktim, yanına da filbahri. Haseki küpelerinin ise her rengini (özellikle morlarını) bahçeme doldurmak istiyorum. |
Alıntı:
Sana yazdım galiba ama dikkate etmedin galiba. Erigeron karvinskii çok güzel bir otsu çok yıılık. Hatta AGM ödüllü. Ancak tohumdan hızlı yayılıyor. Bunu dikkate al. Ben bulunduğu yeri işgal etti diye kaldırdım. Haberin olsun. |
Hanımeline üzüldüm. Bir kere bizde yaşadık onu, bol bol su verdik ve canlandı kendiliğinden. Deneyin isterseniz. Bitkiler bazen insanı şaşırtabiliyor.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Sarmaşık gülüm ilk defa bu sene gülümsedi, çiçekleri iri ama koklamaya fırsatım olmadı. Umarım seneye demirin üzerinde de açar.
Eklenti 222506 Çörekotu tohumlarından dökülenler bahçeyi şenlendirdi. Fotoğrafı erken çekmişim, daha da güzel açtılar. Eklenti 222507 Kırık saksı içindeki sukulent (adını yine unuttum) bu sene keyifli. Eklenti 222508 Kızımın penceresi. Sardunyaları her sene yeniden köklerdim ama bu saksıdakiler üç yıldır çıkarılmadı. Önceki kış bütün sardunyalarım donarken, sadece bunları banyoya alarak kurtarmıştım. Gübre de pek vermediğim halde (bu sene sadece iki kere) çok güzel açtılar. Sanırım güçlü kök istiyorlar. Eklenti 222509 Yolumu gözlüyor, çok sevinçli, biliyor ki ben varsam yemek de var :) Eklenti 222510 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025