agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

tamaşa 20-04-2010 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 620677)
Sn.Tamaşa bu sorunuza çok vakıf olduğumdan cevap vermek istedim. Sarmaşık uzayıp ta güneşe ulaşıncaya kadar gelişimi çok yavaş gidiyor ancak bir kere güneşe ulaştı mı kökünün gölgede olmasının dezavantajı kalmıyor. 4-5 yıl önce gölge bir yere diktiğim Mor Salkım, ancak geçen yıl uzayan dalları güneşe ulaşınca çiçeklendi ve şimdi daha hızlı uzamaya başladı.

Kirazcığım "Şakayık" ın harika, çok keyifli. Bir yanda Mor salkım, bir yanda Erguvan. Tam baharın pembesini yaşıyorsun. :) Her şey şahane.

Sn.Limon,bu bilgi çok işime yarayacak mor salkımı aldım ama kararsız kaldıgımdan bir türlü ekim yapamamıştım.Teşekkür ederim.

Umarım benim mor salkımım da sizinkisi kadar güzel acar.

Kiraz 20-04-2010 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 620630)
Sevgili Kiraz, mor salkımı benim için de kokla, ne hoş ve hafif bir kokusu vardır.

Ah Sevgili Güler Hanım ah, ne günlerdi, söylediklerinizi hatırlıyorum. Yapa yapa bir şeyler öğrenmek de hoşuma gidiyor doğrusu.

Morsalkımın kokusu çok güzel, merdivene gelmeden alıyoruz. Alerji şikayetime rağmen, yüzümü çiçeklerin içine sokmaktan vazgeçemiyorum, sizin için de koklayacağım. Morsalkımı biz de yerdik:) Dün "nisan ayı ve morsalkımlarım " çocukluğumun 23 Nisanlarını hatırlattı birden. Nedense o yıllarda 23 Nisan'da hava çok güzel olurdu, törenden süslü elbiselerle çıkarken, okulun tam karşısındaki morsalkımların tadına baktığımız günü hatırladım. İki katlı evin girişi tamamen morsalkımlarla kaplanmıştı, salkımlar başımızın üzerindeydi, çocuk ellerimiz, renkli elbiselerimiz, cıvıltılarımız morsalkımın altındaydı. Öğrenmiştik ya, her sene morsalkımın altına girerdik Nisan ayında.

Erguvan çiçeklerini denemedim ama ballıbaba çok emmiştim. Validebağ gezisinde ne kadar çok ballıbaba vardı koruda. Kızıma göstermek için bir ballıbabayı emdim ama çocukluğumun balı kalmamış hiç.

Not: Keçi gübresi sizdense, eşimden doğum günüm için gübre istemekten vazgeçtim, yeşil yapraklı herhangi bir şey isteyeceğim:)

Kiraz 20-04-2010 12:40

Adalet Hanım, şakayığın ömrü kısa ama çiçekleri çok güzel. Yer ayarlayabilirsem kırmızı ve beyazına da bakacağım ilerde. Sizin beyaz da çok güzel.

Kışın kuru dal kalınca olduğu alan boş kalıyor, beraber yaşayacakları bir yerörtücü araştıracağım. Taşkıranları uzağına diktiğimi düşünüyordum ama tamamen altında kaldılar.

Sevgili Tamaşa, benim morsalkımın gövdesi tamamen gölgede, hiç bir şekilde güneş almıyor, 4 m duvarı aştıktan sonra güneş alabiliyor. Limon'un yazdığı gibi güneşe ulaşınca problemi kalmıyor. Sabah-akşam güneş alıyorsa yaşar ama çok çiçeklenmesi için bol güneş ister. Morsalkımlar 12 m'ye kadar uzayabiliyormuş, gölge dalları budayarak, güneşli alana yöneltirsen çiçeklenmeyi de sağlarsın. Ben de 4 m'ye kadar buduyorum, alt kısmı sadece gövde olarak duruyor.

Sevgili Limon, teşekkür ederim. Sana da güzel bahçenin keyfini sağlıkla çıkmanı dilerim.

Sn. Yılmaz Yalçın, morsalkımınız yeniyse çiçekleri az olabilir. Gölgede olması da zayıf olmasına neden olabilir, gereksiz dalları ilkbaharda budarsanız belki biraz güçlenir, budadıklarınızdan da bol çelik alırsınız.

Sevgi Durul 20-04-2010 13:14

Sevgili Kiraz bahçenizi defalarca gezmiş olmama rağmen beğenilerimi yazmak bugüne kısmetmiş. Bahçeniz, çiçekleriniz çok güzeller. Elinize , emeğinize sağlık. Ayrıca morsalkımınızı çok beğendim.
O güzel bahçenizde ve evinizde güle güle oturun.

fikreteren 20-04-2010 14:11

Doğru söylüyorsun sayın Kiraz.Komşuda pişen bizede düşer misali benim komşumda bende olmayan böyle çicekler ağaçlar diksede bende bende yer kazansam neyi olur.

Kiraz 20-04-2010 14:25

Teşekkürler güzel dilekler için S.Durul.

Sn. Fikreteren, komşumla güzel paslaşıyoruz. Ben bir bitki alınca "Onu buraya dik, ben de göreyim" diyor, ben bir bitki alınca "Burası sana da uygun mu?" diyorum. Yeni taşınınca erguvan alacaktım, komşum "Ne gerek var, bunu zaten sen de göreceksin." dedi, gerçekten onun gördüğü kadar ben de görüyorum. Aramızdaki paravanının arkası gölge olduğu için bir şey büyütememiş, beraber ortanca diktik, bu sene açacaklar ve benim bahçeye bakacaklar. Onun uzanamadığı sınırdaki saksıları ben suluyorum, benimkileri de o. Bir sarmaşık dikersek ortak kullanıyoruz, morsalkımımı çok sevdi, sınıra bir tane daha diktim.

İşte böyle paylaşınca bahçemiz iki katına çıkıyor:)

fikreteren 20-04-2010 14:40

Ne kadar güzel bir paylaşım Kiraz hanım.Hem çicekten hemde yerden kazanmak. Bir taşla iki kuş vurmak bu olsa gerek.Güle güle seyredin.

Kiraz 23-04-2010 22:14

2 Eklenti(ler)
Çiçekler geçmeden...

Eklenti 138463

Eklenti 138465

Kiraz 23-04-2010 22:16

1 Eklenti(ler)
Sn. Ahmeter'in hediyesi begonvil. Kışı içeride geçirdi, yakında bahçeye çıkaracağım.
Eklenti 138466

Güler 23-04-2010 23:50

Benim begonvilim dondu, o kadar da sardım elbiseler dikip giydirmiştim ama yine dayanamadı kışın soğuğuna.

Madem bahçeye çıkacak mümkün olduğunca kuytu bir yer bulmaya çalış.

Şakayık da çok güzel açmış, işleyeceğin konu buydu değil mi?

sındırgılı 24-04-2010 21:31

Bizim yandaki eski köşkün bahçesindeki erguvan ağacına mor salkım sardırmışlar.İkisi birden açınca arka balkonda muhteşem bir görsellik yaşanıyor..Eskiler bizden daha görgülü ve bilgiliymişler.Şimdi orada yeni bir apartman yapılsa ne erguvan kalır nede morsalkım. Bende Begonvilimi kışın eve almıştım.Daha yeni yeni kendine geliyor..Ha bu arada Sevgili Kiraz..Gerçekten güzel bir bahçe yaratmışşın..Ellerine ve yüreğine sağlık..Darısı bizim başımıza..[yazdan yaza ne yapabilirsek]

Kiraz 25-04-2010 21:16

Güler Hn, 15 yılda çok begonvil dondurdum ya da ölümden döndürdüm. İstanbul'da sahile yakın, deniz seviyesindeki bazı yerler şanslı ama ben değil. Artık toprağa dikme sevdasından vazgeçtim, bu sene saksıyla içeriye aldığım iki begonvil sağlam kaldı, diğerinde henüz çiçek yok, bu hafta dışarı çıkardım.

Sevim4 teşekkür ederim. Sn. Yılmaz Yalçın artık riske girmiyorum, hele bu kıştan sonra...

Sn. Sındırgılı, ben de bu sıralar ağaca sarılı morsalkım çok gördüm ama ağaçlara zarar verebilir diye uzak tutmaya çalışıyorum. Bugün bol bol erguvan ve morsalkım seyrettim, erguvanları galeriye ekleyeceğim. Oturduğum yerde çoğu bahçe duvarlı olduğu için herkesin bol miktarda sarmaşığı var. Bu sene sokağımızda bile ne kadar çok morsalkım olduğunu farkettim, çoğu yeni ama on sene önce dikilenler muhteşemler. Size de kolay gelsin Sn. Sındırgılı, sebze adalarımız ikiz gibi, beraber büyüyecekler.

gilan 26-04-2010 15:07

Erguvan - mor salkım ikilisini görmek isterdim. :rolleyes:

Bana hala begonvil İstanbul'a alıştırılabilir gibi geliyor ama 5-10 senelik bir süreç gerekebilir. Sayın kumyaka bu konuya olan inancımı sağlamlaştırdı. Bursa'da starliçe oluyorsa, İstanbul'da begonvil neden olmasın? :)

Bu arada evden bahçe manzaranız çok güzel görünüyor. Daha detaylı resim isteriz. :D

ozbey 26-04-2010 23:46

Sevgili Kiraz, sizin çekmiş olduğunuz fotoğraflara bakmaya doyamıyorum, gözlerim ve bayram ediyor, ellerinize sağlık. Mor salkım, çok da güzel kokuyor, fakat üzerindeki arılardan yaklaşamıyorum ki.
Gönderdiğiniz ''üçüz çiçeği'' tohumları çok güzel çimlenmişlerdi, üzerine pet şişe kesip, kapattım. Gece dışarıda bırakmıştım, sabah baktığımda bir tane yaprak kalmamıştı. Sümüklü böceklerin çok sevdiğini belirtmişsiniz, bakındım, göremedim hınzırı. İyi ki, bir iki tohum bırakmıştım, onları çimlendirmeye aldım.

fikreteren 27-04-2010 07:56

Sayın Kiraz hanım gönderdiğiniz üçüz tohumları çimlendi, boyları 10 cm kadar oldular. Şaşırttım kesin dikilcek yerlerini bekliyorlar. Tekrar teşekkür ederim.

Kiraz 27-04-2010 08:44

Sevgili Gilan, erguvan bir cephede, salonda oturunca camdan görüyorum; morsalkım ise tam tersi cephede, sadece eve girip çıkarken görüyorum. İkiliyi belki bir kaç sene sonra gösterebilirim, saksıda köklediğimi ağaç şeklinde büyütmek ve erguvan taraftaki bahçeye dikmek istiyorum. Fırsat bulunca fotoğraf eklerim ama şu anda donda giden çiçeklerin yeri hâlâ boş, boşluklara diktiğim hercai menekşeler de salyangozların kurbanı oldu.

Teşekkürler Sn. Özbey, morsalkımı erken fotoğraflamışım, sonraki günlerde daha da çok açtılar. Üçüzler her koşulda çimleniyor ama sümüklüböcekler en büyük düşmanı, geceden işini halletmiştir.

Sn. Fikreteren güle güle büyütün. Daha önceki yazılarda belirtmiştim, üçüzlere şaşırtma yapıldığında boylar 50-60 cm kadar oluyor, şaşırtılmayanlar 90 cm kadar uzuyor, yerlerine geçirirken belki boylarını bilmek istersiniz. Önlerine kadife çiçekleri ya da canlı renki kısa boylu çiçekler dikerseniz çok daha güzel gözüküyor çünkü üçüzlerde üst uçlarda çiçeklenme oluyor.

tturt 28-04-2010 08:59

Kiraz Hanım,

Bahçeniz keyiflenmeye başlamış şakayığınız çok güzel maşallah. Begonviller maalesef Sapanca bölgesinde de kışı geçiremediğinden bende bahçemize çok istediğim halde koyamıyorum. 15 Gün önce İzmirdeyken çiçek satan yerlerde begonvilleri gördüm içim gitti fakat alamadım. Mor salkımlarda çok güzel. Ellerinize sağlık.

Kiraz 28-04-2010 09:07

Teşekkürler Sn. Tturt. Begonvilimin henüz açmayanı, dayanıklı dedikleri bodur ve dikenli türden. Yavaş yavaş alışır diye bir kaç kışı dışarıda geçirdi ama iki sene önce yaz ortasına kadar kurumuş halde kalınca, bir daha riske girmemeye karar vermiştim. Çiçek açan ise çok daha narin ve güzel, onu kesinlikle dışarıda bırakmam.

hozat 28-04-2010 10:11

Sevgili Kiraz,

Bahçen gittikçe şenleniyor, izledikçe mutlu oluyorum.

Yer açelyesi sizden alıp çimlendirdiğim ilk denememdi, durmu gayet iyi.

Üçüzleri ektiğim yerde hiçbir hareket yok, yeri biraz gölgeydi.
Bir bölümünü güneş alan yere ektim bakalım ne olacak?

Kiraz, ben iki arada bir derede kaldım: Bodrum'da gölge alan, Şilede güneşli alan bulmakta zorlanıyorum, orta bir yol bulmaya çalışıyorum.

Kiraz 28-04-2010 10:20

Sevgili Hozat, biz nereyi bulursak bulalım, daha iyisini istiyoruz işte:)

Üçüzler çok çabuk çimlenmiyor, tam hatırlamıyorum ama ısıya göre 2-3 haftayı bulabilir. İş yerine geçen sene yaza doğru attığım tohumlar sulanmadığı için çıkmamıştı, şimdi çimlendiler. Sümüklüböcek zarar vermezse gölgede de çimlenir ve büyür. İsterseniz arada bakın, ben de geçen sene bahçedekileri çimlenmedi sanmıştım ama çoğunu sümüklüböcekler yemiş.

Sizin gelincikler artık fotoğraf makinasının göreceği kadar büyüdü, fırsat bulunca fotoğraf ekleyeceğim. Minicik tohumlardan pek ümitsizdim ama şimdi fidelerini görüyorum.

Kiraz 01-05-2010 23:10

3 Eklenti(ler)
Sevgili Hozat'ın güzel gelincikleri benim bahçede de kök salıyorlar. Tohumları görünce çimlendirebileceğimi hiç sanmamıştım. Geç kaldım, bakalım bu sene açacaklar mı?
Eklenti 140732

Geçen sene "ha gayret" bir türlü büyüyemeyen gayret fideleri (soldakiler) bu sene hızla gelişiyorlar, tomurcuklar oluşmaya başladı, çiçeklerini çok merak ediyorum. Yanına da sevgili Yeşim'in gönderdiği tohumları ektim, onlar hibrit değilmiş. Sağda ise uyuzotu. Tek senelik diye almıştım ama köklerden çıkan yeni sürgünler, geçen seneninkinden çok daha kuvvetli. Geçen sene yoğun çiçeği olmadığı için ekip ekmemekte kararsızdım, sadece sebze bahçesi yakınına ekecektim ama bu sene daha güzel olacaklar herhalde.
Eklenti 140733

Bir yandan merdivene tırmanan gül açarken, kotonesin dalları kıştan beri kıpkırmızı.
Eklenti 140734

Kiraz 01-05-2010 23:35

5 Eklenti(ler)
Yandaki bitmeyen inşaata inat, merdivenlerin diğer yanı süslü. Morsalkım artık çiçeklerini dökmeye başladı, hanımeli çok hızlı uzuyor, basamakların yarısını (60-70 cm) kapattı ama ellemiyorum. İki senedir mayısta en güzel zamanında külleme oluyordu, önlem için iki hafta önce kükürt attım, üzerindeki beyaz sinekler de gitti. Gül de hanımeliye tırmanıyor.
Eklenti 140743

Sevgili Güler Hn'dan hediye heuchera.
Eklenti 140744

Manolyanın bir kaç çiçeği kaldı ama arkadaki (komşuda pişer bize de düşer) erguvan hâlâ güzel.
Eklenti 140745

Bu sabah, perşembe günü gelen lisileri diktim. Üç renk istemiştim, renk sayısı fazla geldi ama zararı yok, mavi-mor-pembe ve beyazı buraya leylağın önüne, kırmızı ve şampanyayı da erguvanlı köşeye diktim.
Eklenti 140746

Sevgili Adalet Hn'ın hazeranlarından. Salyangozlardan son bir tane kurtuldu diyordum ama başka yerlerde de bir iki tane çimlenmiş buldum.
Eklenti 140747

Kiraz 01-05-2010 23:39

2 Eklenti(ler)
Nergislerin yapraklarını sararana kadar kesmiyorum ama bunda o kadar çok vardı ki geçen gün kestim. Hale bakar mısınız, sanki salyangoz kapanı, yine buraya doluşmuşlar, akşam üzeri daha da kalabalıktı.
Eklenti 140753

Bunlar gidici değil,bahçeme ev bile yaptılar. Bugün doğum günüm diye sevgili komşum bana almış ama onlara yarayacak:)
Eklenti 140754

Yılmaz Yalçın 01-05-2010 23:40

Sevgili Kiraz,
Eline sağlık gerçekten çok güzel bir bahçe ve mor salkımın kokularını hissettim:)Yıldız çadırına benzeyen bir çiçeğini görmüştüm geçen günlerde ve hayran kalmıştım:)Ne zaman diktiniz onu?

Kiraz 01-05-2010 23:48

Kardinal sarmaşığını geçen sene ekmiştim, yerine bakıyorum şimdilik çıkan bir şey yok. Toplantıda tohumlarını dağıttım, kaldıysa yola (morsalkımın sarıldığı demirin yanına) ekeceğim.

Yılmaz Yalçın 01-05-2010 23:52

Çok yıllık bitki değil mi?Öyle olsa bile son donlardan zarar görmüştür...Umarım size süpriz yapıp sürgün verir:)

Kiraz 01-05-2010 23:58

Paketinde, "geç ekilirse sonraki sene açar" yazıyordu ama çıkar mı bilmiyorum.

gilan 03-05-2010 12:15

Salyangoz evine bayıldım. :D
Çok manidar olmuş. :)

Doğum gününüz kutlu olsun sevgili Kiraz! :)

limon 03-05-2010 14:36

Kirazcığım, nice mutlu doğum günlerine...

Komşun da durumdan muzdarip demek ki çok güzel hediye seçmiş. ;)

Kiraz 03-05-2010 14:45

Teşekkürler Limon, bükemediğimiz eli öpüyor muyuz ne?

Evlerinin etrafına çakıl koydum, arkası zaten orman, yakında bahçe düzenlemesi için sizlerden fikir isterse şaşırmayın; dedim ya bunlar yerleşti, gidici değiller :)

Ben de onlarla uğraşmayı bırakıp, evlerinin yanına bir sebze adası yaparsam belki sınırlarda anlaşırız:)

Ne kadar kızsam da çok güzeller, keşke gerçekten anlaşabilsek...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025