![]() |
sevgili Kiraz yazdıklarınızın hepsini okumsam da bahçenizi adım adım dolaştım, her köşesine her adımına emek vermiş ve de karşılığınıda almışsınız. Güzel günler geçirmeniz umuduyla ...
|
Sevgili Hüzün teşekkür ederim. Her köşesine, her adımına elim değdi gerçekten, sağlığım yerinde oldukça değmesini de isterim. Daha el değmesi gereken çok yer var ama zaman-sağlık-başka işler uzak tutuyor, aklım ise hep orada.
|
Sevgili Kiraz; davetsiz bir şekilde bu akşam da dolaştım bahçenizi, daha detaylı okuudm yazdıklarınızı ve yaptıklarınızı.Acem halılarınıza, yasemininize, bahçe yolunuza ve de cam güzellerine bayıldım doğrusu. Elimde bir saksı cam güzelim var ama tohumdan yetiştiğini bilmiyordum .bahçenize baktıkça bakasım geliyor, güle güle oturun iyi seyirler :))
|
Hoşgezdiniz sevgili Hüzün. Camgüzeli çok kolay çimlenir,yeriniz uygunsa kesinlikle ekin derim, yaz sonuna kadar sürekli açar. Tohum dışında, dalından çelik alıp da çoğaltabilirsiniz.
|
Sevgili Kiraz,salyangozlarla benim de başım dertte. Bira-mira hiç kar etmiyor. Devamlı çoğalıyorlar. Bahçede de yenmedik yaprak kalmıyor tabii..
İlaç olarak ne kullanmayı düşünüyorsunuz? |
5 Eklenti(ler)
Geçen sene boyanan bahçe duvarlarının boyaları , bu kış kar ve fırtınadan sonra döküldüler, en çok da ortancaların altına. Bütün bahçe yeşil-sarı zemin oldu.
Eklenti 132090 Beklemediğim çiçekler dondu ama dibinden budadığım yer kirazı canlanıyor. Eklenti 132091 Menekşe saksılarında geçen sene unutulan lale açmış, çiğdemler de açmak üzere. Eklenti 132092 Bakımsız arka bahçenin gülümseten çiçeği altınçanakları. Setten sarkan acemhalısı dondu. Eklenti 132093 Beyaz taşkıran da açtı, pembesinin çiçekleri uzun zamandır duruyor, üstelik çiçek sayıları çoğalıyor. Eklenti 132094 |
Sevgili Kiraz,
Maşallah ortancalar güçlü sürgünler vermiş,donan çiçeklerinize ve yer kirazına üzüldüm ama güzel budadıgınız için yeniden sürgün vermiş:)Ben de keşke donan çiçeklerimi ve yaseminlerimi derin budamış olsaydım çünkü henüz filizlenmediler:( |
Sn. Kubat İzmirli, benim de bir yaseminim kurudu gibi ama her sene böyle oluyor, baharda yeni yapraklar veriyor, ümidinizi kesmeyin.
Yer kirazından ise hiç meyve ve tohum alamadan kış gelmişti, yeni sürgün vermesine sevindim. Sevgili Sevim4, suyunu eksik etmezseniz büyük ihtimalle tutar. |
Ben sanırım bu sene beceriksizleri oynuyorum :(
Saxifragalar balkonda kalmış, yağmur yağmıs üstüne. Alttaki yapraklar kararmaya başladı tek tük çiçek açıyor. Acaba saksıya uyguyn bir tür değil mi? Sizinkiler maşallah çok güzel gözüküyor. Forsityalar baharın geldiğini haber veren en güzel türlerden biri bence bahçenize çok yakışmış... Sevgiler ;) |
Sevgili Kiraz;
Bahçenizde bahar kendini göstermiş. Bu sene bende ağaç ve çalı gruplarının aralarına dikmek için bir sürü tohum ektim. Ancak yukarıdaki çiçek açmış Taşkıranlarınızı görünce hala doymadığımı anladım. Çok tatlı şeylermiş. Ama gelecek yıl unutmazsam, favorilerimden biride onlar olacak. Keyifli bir bahar ve yaz geçirmenizi diliyorum. |
Sevgili Sebo, taşkıranın çok suda mı kalmış? Benimki de hep yağmur aldı ama toprağım kumlu. Kopan dalı olursa hemen başka yerde köklendirebilirsin, istersen çürüme var mı diye köküne bak, belki bu yüzden keyifsizdir. Forsitya, altın çanağı mı? Forsityanın yanına hanımparmağı denen çok güzel kokulu bir çalı diktim ama çiçeği kalmadı artık.
Teşekkürler Sn. Orhan Özbilgiç, tüm kış taşkıran çok güzeldi, bakalım yazın nasıl olacak. Sümüklüböceklerin yediği onlarca soğandan sonra bahçede açan bir tek bunlar kaldı, fazlası için mayısı bekliyorum. |
Evet haklısınız kırılan dalları saksı diplerine ekmiştim, henüz tam gelişme yok ama canlı duruyorlar. Sanırım saksısını biraz genişletmem lazım. Altın çanağının latincesi forsitya...
Sevgiler ;) |
Bir bahar sabahı
4 Eklenti(ler)
Bu sabah 6.00'da kuş sesleri kapalı camlardan bile içeri geldi... Ne zamandır göremediğim karatavuğum gelmiş, mutlu mutlu şakıyor artık. Kızılgerdan, kışın sık sık uğrardı ama artık ortalıklarda gözükmüyor. Karga ve serçeler dışında geçen sabah farklı bir kuş geldi, fotoğraflayamadım, ne olduğunu merak ettim, biraz keklik fotoğraflarına benzettim. Benim bahçemdeki keklik miydi bilmiyorum ama yol üzerinde iki kere Migros servisinin şoförü kekliğe rastlamıştı. Bir de üç sene önce incecik gagalı, koyu renkli, serçe kadar küçük ama zayıf kuş vardı, artık gelmiyor.
İşte bahar böyle bir şey, kuş sesi, açan çiçek, yeşil ot bile insanı heyecanlandırıyor. İşe yetişmek için hazırlanırken bu heyecana kapılıp günaydın diyen manolyamı ziyaret ettim. Çiçeği az ama ölümden döndü. Arkada da erguvan uyanıyor. Eklenti 133543 Yavru salyangoz dantel örüyor:) Eklenti 133544 Üçü bir arada, bazen de beşi... Ne kadar kızsam da çok güzeller (kabuksuzlara güzel diyemem). Eklenti 133545 Henüz yavru salyangozlar bu mügenin hızına erişememiş. Daha önce çıkanlar gün yüzü görmeden dipten gittiler, yeni yeni uzuyorlar. Eklenti 133546 |
Geçen gün saksıların yerini değiştirirken en ağır olanı elime aldığımda, bir şeyler ezdiği fark ettim ama saksı o kadar ağır ki bırakamadım. Solucandır diye düşündüğüm meğer bizim meşhur kabuksuzlardanmış. Birinin canına kıymışım istemeden, ama elimden o kayganlığı çıkarmak nasıl zor oldu anlatamam. 3 kere sabunladım, ancak çıktı.
Bizde de çok çok çoklar... Eskiden yürürken ayağımın altında çıtırdadıklarında çok üzülüp, ayağımı basacak yer bulamıyordum ama o kadar çoklar ki artık alıştım diyebilirim. Kaldırımlarda bile milyonlarcası var. Soğanlıların hemen her türünü çok seviyorlar. Gün güzelleri topraktan çıkmaya çalıştıkça toprak hizasına kadar yeniliyordu. Bu sene ümidimi kesmiştim ama Allahtan bitki daha hızlı davranıp, boy attı da kurtardı kendini. :) |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Sn. Anilozer112 bahçeyi beğendiğinize sevindim ama kıştan kötü çıktım, bu sene de çok iş var (zaten hiç bitmeyecek).
Dipten giden muskariler, ilaçtan sonra teker teker çıkmaya başlıyor Eklenti 134190 Kabuksuzlar yakında azalacak ama şimdi kabuklularda sıra. Ben odun külü- talaş bulana kadar hasar çok olacak. Bir nergis yaprağına nasıl da saklanmışlar, şebboyların sapları da dolu. Eklenti 134186 Eklenti 134187 Isırgan iyice büyüdü. Geçen sene büyümüş bitkilerin arasında çıkmış, gözükmüyordu. İlk dokunuşta elimi arı soktu sanmıştım. Eklenti 134188 Akşam güneşi güzele vurur. Ne de güzel hafif kokuları varmış. Eklenti 134189 |
1 Eklenti(ler)
|
Bazı yazılar ayrı başlık olarak taşınmıştır: Salyangoz, sümüklüböcek
|
3 Eklenti(ler)
Bir "komşuda pişer, bize de düşer" daha. Bahçe sınırımızdaki erguvana, komşum kadar ben de bakıyorum:)
Eklenti 137136 Şakayık yerini sevdikçe, beni de sevindiriyor. Kışın kuru dal kalınca, bu kadar büyüyeceğini hesap etmemişim, taşkıranlar altında kaldı. Eklenti 137137 Çiçekleri kocaman, fotoğrafı dün çektim,bugün daha da büyüdüler, dalları ağırlıktan aşağı sarktı. Eklenti 137138 |
4 Eklenti(ler)
Morsalkım, geçen sene güç bela 4 m yükseklikteki kapıya kadar çıkıp ilk çiçeklerini açmıştı, bu sene yol boyunca 4 m daha çiçekli dalları var. Üç-beş sene sonra umarım istediğim gibi olur.
İki sene önce aldığım çelik şimdilik saksıda, ileride onu alt bahçe için ağaç formunda büyütmek istiyorum. Eklenti 137141 Eklenti 137142 Eklenti 137143 Eklenti 137144 Eklenti 137145 |
Sevgili Kiraz, morsalkımın çok güzel açmış, benimki ikinci yılı 4 metre kadar var ama yapraklar çıkmaya başladı, galiba yine açmayacak.
|
Sevgili Satı Uğurtan, benimki de ikinci yılında açmadı, yaz ortası iki küçük salkım verdi ama geçen sene açtı. İlk bir iki sene açmaması normal, bu seneki dallardan seneye çiçek açacak ama bu yaz vereceği sürgünler seneye yine çiçeksiz kalacak. Güneş alıyorsa dert etme, açar.
|
Isırganı ben de yetiştiriyorum, hem çayını demlerim, hem de ağrıdığında taze koparıp sırtıma sürerim. şakayı ve mor salkım harika. Sayın Kiraz kolaylıklar diliyorum.
Sevgi ve sağlıkla kalın. |
Sevgili Kiraz,
Bir çok güzelliği gösterdiğin, tecrübelerini aktardığın, Tohum ve çeliklerini paylaştığın, Bizlere bahar sevinci yaşattığın için seni yürekten kutluyorum. |
Zafer Bey henüz çayını yapmadım, ağrılar için kullanıldığını duymuştum, biraz daha toprak taşırsam dizlerime deneyeceğim:) Bozmadan kök ayırabilirsem sebze bahçesinin olduğu tarafa da taşıyacağım.
Sevgili Hozat, seve seve... |
Sevgili Kiraz, mor salkımı benim için de kokla, ne hoş ve hafif bir kokusu vardır.
Ben de bahçedeki otoparka sarsın diye bir kök ekmiştim ama yine o alana sarması için ektiğim yaprak asması galip geldi mor salkımı bastırdı. Mor salkım da tam istediğim gibi olmadı şimdi bahçenin ön kısmında bulunan Amerikan sarmaşığının bir kısmını çıkartıp mor salkım sardırmayı düşünüyorum. Ben çocukken onların salkımlarını, erguvan çiçeklerini yerdim biliyor musun? Yenir yenmez mi bilmiyorum ama ben yerdim. Ballı babanın da çiçek diplerini emerdim. Çocukluk işte..... Bahçen gün geçtikçe güzelleşiyor, sana taaaa baştan söylemiştim hatırlıyormusun, duvar için bahçeyi talan ettiğinde üzülüyordun da ben de " üzülme şimdi bilinçli yapacaksın, tecrübeni dökersin çok daha güzel olur " demiştim. Dediğime geliyorsun değil mi? Hele hele şimdi iki çuval yanık keçi gübresini de bir serp....... |
Sevgili Kiraz, bahçelerimizin yüzü gülmeye başladı, merdivenlerden dökülen mor salkım harika görünüyor, orada fotoğraf çektirmek güzel olurdu.
Şakayık ne kadar güzel açmış, bendeki kırmızı henüz açmadı, Haziran gibi açarmış. Limon'un komşusunun şakayıkları vardı geçen sene, onlarda aklım kaldı, beyaz ve diğer renkler çok güzeldi. Bende açan beyazın ömrü kısa sürdü, bütün bir yıl onbeş gün için mi bekliyoruz yani :( Sığır gübresinden ben de vazgeçtim, keçi gübresi siparişi verdim, otlanma daha azalır belki. İşlerinizde kolaylıklar diliyorum, güzel fotolara devam... |
Mor salkım çok güzel görünüyor,acaba çicekli hali ne kadar sürüyor:confused:Bu yıl bende mor salkım dikmek istiyorum, acaba kök kısmı gölgede kalsa (dikmeyi düşündügüm yer sabahla akşam güneşi alıyor) sorun olurmurmu:confused:
|
Sn.Tamaşa bu sorunuza çok vakıf olduğumdan cevap vermek istedim. Sarmaşık uzayıp ta güneşe ulaşıncaya kadar gelişimi çok yavaş gidiyor ancak bir kere güneşe ulaştı mı kökünün gölgede olmasının dezavantajı kalmıyor. 4-5 yıl önce gölge bir yere diktiğim Mor Salkım, ancak geçen yıl uzayan dalları güneşe ulaşınca çiçeklendi ve şimdi daha hızlı uzamaya başladı.
Kirazcığım "Şakayık" ın harika, çok keyifli. Bir yanda Mor salkım, bir yanda Erguvan. Tam baharın pembesini yaşıyorsun. :) Her şey şahane. |
Sevgili Kiraz,
Bu güzellikler için eline sağlık:)Mor salkıma bayıldım..Benim mor salkım 20 adet çiçek verdi bu yıl ve salkımları küçük..çok güneş görmediği için olabilir diye düşünüyorum.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025