agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kiraz'ın Bahçesi (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/8937.htm)

Oğuzhan 30-01-2009 09:46

Plumbago auriculata Bahçenize çok yakışır.

3 Eklenti(ler)
Eklenti 60766
Eklenti 60767
Eklenti 60768

Kışa dayanıklı.Yaz boyuda açar.Mavi çiçekleri ile çok güzel görüntü verir.İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

sabah 30-01-2009 12:39

Çok hoş bir sürpriz olmuş. :rolleyes:

Eğer saksıyla bahçeye koyacaksanız ağzının genişçe olmasını hatırlatayım.

Adalet Yağcı 31-01-2009 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 353035)
Eklenti 60766
Eklenti 60767
Eklenti 60768

Kışa dayanıklı.Yaz boyuda açar.Mavi çiçekleri ile çok güzel görüntü verir.İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Bildiğimiz mavi yasemin değilmi bu?
Ben yaşatamadım, kışa dayanır diyorsunuz ama yaylada sadece bir mevsim yaşayabildi, begonvil de öyle.

Kiraz 31-01-2009 10:30

Araştırdım, mavi yaseminmiş. Baharda yeni sürgün verebilir, ümidinizi yitirmeyin, geçen sene begonvilimi öldü diye atmadım, ısrarlan ormal bakımını yaptım, temmuzda yeni sürgünler verdi. Bu sene akıllandım, içeri aldım.

Cumhur Tonba 31-01-2009 13:40

Eklenti 60959
Sayın Nurbahar.
Siz Cenneti bu dünyada inşa etmeye başlamışsınız. Köşenizi baştan sona gözden geçirdim. Eski durumları,yeni durumları. 1,5 mt iken 3 mt. olanları vs.vs. Büyük bir emek verdiğniz ve bahçenizde yapılan işlere sevginizi de kattığınız aşikar.
İlerde tam hayal ettiğiniz gibi olacağını biliyorum.
Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Sevgi ve saygılarımla.

Kiraz 31-01-2009 13:57

4 Eklenti(ler)
Dedim ya hepsi gitti... Tekrar başa döndüm. Neyse, görünen gitti ama tecrübe bana kaldı:)

Eklenti 60962

Eklenti 60960

Eklenti 60961

Gerekmeyen parmaklıklardan kestirip buraya taktırdım. Bankı bunun altına koyacağım, ileride yasemin tırmanacak ama bu sene çabuk kapasın diye sabah sefası sardıracağım.
Eklenti 60963

Kiraz 07-02-2009 10:56

Kabaca yapılacak işleri sıralamam gerekiyor, yoksa birini yaparken diğeri bozulacak.

1- Önce duvarların boyanması gerekiyor. Aksi halde boya yapılırken dikilen bitkiler zarar görecek ve yeni toprak gelmiş bahçede hareket zorlaşacak. Güzel havalardan fırsat, dün astar atıldı, haftaya boyanacak.

2- Toprak getirilmesi ve zeminin düzeltilmesi gerekiyor. Bahçedeki toprak seviyesi şu an her yerde farklı, kazılan kısımlarda oldukça bariz çökme var. Yeni gelecek toprakla birlikte buraları tekrar sıkıştırmak gerekecek. Bahçenin genelinde de toprak seviyesi inmişti, bu nedenle tüm bahçeye toprak serilecek.

3- Zemin kotu belli olunca çiçek, çim, yürüme ve oturma alanlarının sınırlarını çizeceğim. Bu aşamada saksıdaki bitkileri toprağa geçirebileceğimi düşünüyorum.

Oturma, yürüme yerlerinin seviyesini, çim seviyesiyle nasıl ayarlayabileceğime henüz karar veremedim. Hazır çim gelecek, diğer yerlerde de örtü ve kum üzerine çakıl, bazı yerlerde de elimdeki 3 cm kalınlığındaki kare traverten taşları kullanmayı düşünüyorum. Bu durumda taş olacak yerlerin, çime göre seviyesi uygun olur mu? Sanırım çimin yukarda kalması sakıncalı ama taşlar çok az yukarıda kalabilir? Tecrübesi olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. En azından, hazır çimin toprak yüksekliğini bilmek bile yardımcı olur.

4- En son çimi yapmak daha uygun herhalde; yoksa üstünden taşları, kumları taşımak, dökmek, ezmek kötü olur. Taş alanlar döşenince de çimin sınırları kesinleşmiş olur. Bu arada çimin sınırına çakıllardan dolayı bördür de gerekecek (Dersimi önce Mine Hanım'ın yazılarından çalıştım) ya da bazı yerlerede çakıl ile çim arasına boşluk bırakıp, uygun çiçeklerden dikebilirim.

Size ters gelen noktalar var mı? Bu şekilde devam edeyim mi?

Güler 07-02-2009 11:17

Sevgili Nurbahar, belki inanmayacaksın ama bahçenin bu halini görünce çok iştahlandım. Hiç korkma, böylesi çok daha iyi.
Şimdi herşeyi planlı ve bilinçli olarak tek seferde yaparsın, çok daha güzel ve kolay olur.
Allahhh, neler yapılır neler.
Yeni yapılan duvarın arka tarafı da senin duvarın önü gibi boş mu, yoksa orada toprak yığılı mı?
Eğer toprak yığılı ise, sana rutubet yapar, mutlaka önlemini al. Astar sürmüşsün ama nem ve rutubeti de unutma.
Şimdi sana bir iki yol fotoğrafı yükleyeceğim, kitaplarıma bakayım, işine gelenlerden fikir edinirsin.
Kolay gelsin, bahçen çok ama çok güzel olacak emin ol.

Kiraz 07-02-2009 12:28

Güler Hanım, göndereceğiniz fotoğraflar için şimdiden teşekkürler, merak ettim doğrusu.

Duvarın arkası önceden boştu ama artık toprak dolu. Zaten bu nedenle duvarın yenilenmesi gerekti. Rutubet problemini evin giriş merdivenlerinde yaşadım, boyadan kısa bir zaman sonra yosunlaşmayla beraber yeşerdi. Sarı renk boya içinde yeşilmsi lekeler ve kabarmalar felaket oldu ama yanda inşaat devam ettiği için bir şey yapmadım.

Bu seferki boya biraz daha iyi kalite ve kullanılacak astarın da biraz yararı olacak ama bir kaç yıl içinde tekrar problem çıkaracağı kesin. O zamana kadar duvarların bir kısmı çiçek ve sarmaşıkla kaplanır diye düşünüyorum, duvarlar çok fazla olduğu için daha masraflı bir uygulamaya giremiyorum. Girişteki merdivenin üzerine kadar bitki sardıramazsam da ileride bir kısmına mozaik uygulamayı düşünüyorum (bu sıralar resim ve mozaiğe tekrar devam etmek için oldukça hevesliyim, umarım başlarım). Mozaik uygulamasının altına ciddi tedbir almam gerekecek, onca emek ve malzemeye yazık olur yoksa. Neyse ki bu alan büyük değil.

imgelem 07-02-2009 15:53

Sevgili Nurbahar;
İşlerin yoğunluğundan epeydir siteden uzak kaldım.Sayfanızı ancak okuyabildim.Elinize sağlık.Eski hali çok güzelmiş.Eminim yeni hali de öyle olacak.Ben sizin yıldız çadırı zarfınızı hazırlamıştım.Gönderip göndermediğimi hatırlıyamıyorum.Sizden de aldığınıza ilişkin bir yanıt gelmedi.Evde de görünür bir yerde göremedim.Eğer göndermediysem lütfen hatırlatın bana hemen telafi edeyim.Duvarınıza çok yakışacaktır eminim.Lütfen unutkanlığımı da bağışlayın.

Güler 08-02-2009 08:55

Bahçe yolu

2 Eklenti(ler)
Sevgili Nurbahar, yol için bir iki resim gönderiyorum. Ama aradıklarımdan bazılarını bulamadım, ya o kitabım Manyas'da veya burada gözümden kaçtı.
Yine araştıracağım.

Eklenti 61945

Eklenti 61946

Güler 08-02-2009 08:57

2 Eklenti(ler)
Eklenti 61948

Güler 08-02-2009 08:58

1 Eklenti(ler)
Eklenti 61949

Kiraz 10-02-2009 18:39

Güler Hanım, 151. mesajdaki ilk iki fotoğraftaki taşların aynısından bir miktar elimde var, onları değerlendirmek istiyorum. Eski hali ilk fotoğraftaki gibi çimlerin arasındaydı, yeni düzenlemede ikinci fotoğraftaki gibi çakılların arasında kullanmayı düşünüyorum.

Bu arada çakılların arasındaki çiçekler de çok güzel durmuş.

Güler 10-02-2009 19:28

Sevgili Nurbahar, eğer çakıl düşünüyorsan altına mutlaka siyah naylon döşemelisin ki çakıl taşlarının arasından yabani otlar çıkmasın.
Taş aralarında bitki düşünüyorsan, naylonun o kısmını biraz kesersin ve bitkinin kökünü dikersin sonra yine çakılı döşersin. Anlatabildim mi?

Kiraz 10-02-2009 20:02

Anladım Güler Hanım, bu konudaki eski mesajları ve tecrübeleri okudum. Uygun özellikte membran araştırması da yapacağım. Yine de takıldığım ya da unuttuğum yerlerde sizlere danışacağım:)

kgursan 12-02-2009 23:14

Sn. Nurbahar hanım., Yol döşeme malzemesi olarak kırmızı tuğla (Geniş zemin tuğlası ) düşünmezmisiniz? Yeşil çimle güzel gidebilir.

Güler 13-02-2009 22:45

Sanıyorum, Nurbahar elindeki malzemeleri değerlendirmek istiyor.

Kiraz 14-02-2009 19:18

Evet Güler Hn., öncelikle elimdeki malzeme ve bitkileri değerlendirmeyi düşünüyorum. Bu arada beğendiğim şeyleri de not ediyorum, şimdilik yapamadıklarımı istemediğim bir malzemeyle yapmaktansa, boş bırakıp, zamanı gelince istediğim malzemeyle yapmayı tercih ediyorum.

Sn. kgursan, kırmızı tuğla da bahçede beğendiğim bir malzeme, şimdiden not alıyorum, teşekkürler.

Kiraz 21-03-2009 10:23

2 Eklenti(ler)
Evde çiçeklerim çimleniyor, bir kısmı da doğrudan bahçeye ekilmek için bekliyor. Sevgili İmgelemin gönderdiği zinnialar da çimlendi:) Havaların bu kadar uzun süre yağışlı geçeceğini tahmin etmemiştim, bu zamana kadar bitkileri yerine dikip, çimi hazırlayacaktık (hazır çim uygunacaktı).

Ben sabırsız kaldıkça işler erteleniyor. Planda önce duvarı boyamak var, bahçe toprağı ve bitkilerin dikiminden sonra boyamanın zor olacağını düşünmüştük. Astarı atıldığından beri sürekli yağmur yağıyor ve bekliyoruz.

Camdan bakmak istemiyorum, şu an herşey çok kötü:(

Saksı ve tenekelere doldurulmuş bitkiler bekliyor. Her an yerlerine geçeceğini düşündüğümden düzenleme bile yapmadım.
Eklenti 68034

Çamur dolu bahçe üstelik bu mevsimde güneş de almıyor.
Eklenti 68035

Kiraz 03-05-2009 17:22

3 Eklenti(ler)
Bahçeye istediğim kadar vakit ayıramıyorum artık, yapmak istediklerimi bitiremedim ama baharla beraber moral verecek bitkiler bir bir canlanıyor.

Bodrum papatyaları yine açtı.
Eklenti 76049

Mor salkım, büyük bir hızla altı metrelik duvara tırmanarak giriş kapısına gelmişti. Geçen yaz sonu iki salkım sürpriz yapmıştı, bunları saymazsam bu bahar ilk defa çiçeklendi.

Eklenti 76050

Eklenti 76051

nurcanaybay 03-05-2009 19:51

Ben de sizi merak ediyordum.Çiminiz döşendimi ,çiçeklerinizi dikmeye başladınız mı ?

Güler 03-05-2009 20:15

Kiraz'ın çimi kolay, o rulo çim yapacak.
İnşallah vakit bulur da bir an evvel düşlediği bahçesini yapar.

fikreteren 03-05-2009 23:19

Çok güzel Sayın Kiraz.herşey birdenbire olmuyor.siz yapacaksınız sonra beğenmiyecek yeniden yapacaksınız.sonra en güzelini bulacağınıza inanıyorum. Teşekkürler.

Kiraz 04-05-2009 06:58

Mis gibi kokuyorlar Güler Hanım, yanında da hanımeli var; çok güzel kokuyor, açınca merdiveninmek çıkmak bir zevk:) (merdiven çıkmak nasıl zevk oluyorsa...)

Sn. Nurcanaybay, çim döşendi, saksıdaki bitkiler dikildi ama çim alanın dışında yapılacak çok iş var. Çimlerde ilk hafta sorun yaşadım, döşeyen kişi çok tecrübeli değildi, aralar açık oldu, çim sararmaya başladı, ölecek sandım.Neyse yağmurlar da yardım etti, şimdilik iyi gözüküyor. Vakit bulduğumda bu aşamaların fotoğraflarını eklerim.

Sn. Fikreteren, evet böyle amatörce yapınca tekrarlar da çok oluyor ama işin keyfi bu, ne kadar işten şikayet etsek de, kendimize yeni iş çıkarmamız lazım:)

sabah 07-05-2009 15:41

Sizin Houttuynia cordata duruyor mu?

Güler 08-05-2009 15:09

Kiraz, ne olur çim döşenmiş halini bize de göster. Kaç metrekare döşediniz?

Kiraz 12-05-2009 16:56

Sevgili Sabah, Houttuynia cordata duruyor. ama uzun bir zaman saksıda kalıp ihmal edildiğinden geçen seneye göre küçülmüş durumda.

Güler Hanım, çim üzerinde hafta sonu futbol oynandığı için bazı yerler kötü durumda, biraz sulayıp yeni fotoğraflarını eklerim. 70 m2 çim geldi ama her yere döşetmediğimden kalanı site yönetimi yeşil alanda kullandı. Tahminim 60 m2 döşendi.

Kiraz 12-05-2009 17:12

4 Eklenti(ler)
Eklenti 78017
Toprak serildikten sonra, bir tahta çubukla çimin sınırını çizdim.

Eklenti 78018
Çizilen sınır içine çim döşendi.

Eklenti 78019
Bazı yerler çiçeklik olarak ayrıldı.

Eklenti 78020
Oturma alanı için ayırdığım yere çim serdirmemiştim ama eşim bu alanın çok çıplak kaldığını düşündü. Her ne kadar çimin dayanmayacağını ve taş ya da ahşap döşeyeceğimi söylediysem de fikre sıcak bakmadı. Fazla çimi de iade ettiğimden çim tohumu ektim, üzerini kediler karıştırmasın diye örttüm. Çim bozulana kadar bu şekilde kullanmaya, sonra döşeme yapmaya karar verdim:)

gilan 12-05-2009 17:20

Çiçeklik olarak baya geniş yerler ayırmışsınız, önünüzde uzun ve keyifli bir süreç var demektir :)
Böyle sıfırdan bahçe düzenlemek de çok güzel bir bakıma. Bazen oluyor ya, keşke vaktinde şunu suraya dikmeseymişim falan diyoruz. Siz şimdi geçmiş tecrübelerinizin de katkısıyla çok güzel işler çıkarırsınız ortaya. Takipteyiz :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025